Egy kis szusszanás a végtelen emelkedésben

2013.12.02-12.06

A FED december 18-i, a pénzbőséget esetleg szűkítő lépésének latolgatása elemzői körökben, de a könnyebben emészthető médiában is egyre nyilvánvalóbban hozza felszínre a múlt század harmincas éveitől, a nagy világválság korszakától eldöntetlen közgazdasági elméleti vita két, egymással ellentétes álláspontját. Végletesen leegyszerűsítve: az 1930-as évek válságából az az álláspont (J. M. Keynes-i) húzta ki a reálgazdaságot a kátyúból, amely a pénzteremtéssel hatalmas állami beruházások útján teremtett piacot a termelő szférának, munkahelyet emberek millióinak, s általuk fogyasztói keresletet a tőkés termelésnek. Az elméletbe remekül illeszkedett a világháború, majd a kisebb-nagyobb helyi konfliktusokban elfüstölt katonai arzenál folyamatos pótlása is. Az emberélet akkor sem számított.
Ezzel szemben az „Ausztriai iskola” (Friedrich Hayek) a piac mindenhatósága mellett érvelve azt javasolta, hogy az államok ne avatkozzanak be a piac fájdalmas szelekciójába, mert a megtisztult piac majd hatalmas erővel fogja lendületbe hozni a gazdaságot. Ez az elmélet a 80-as-90-es években egyre több gyakorlati teret kapott, majd a 2000-es dotcom lufi durranása után ismét az állami beavatkozás eszköze került napirendre a kezdeti pénz-injekciókkal, amelyekből a 2008-as nagy válság már pénz-pumpát csinált. Jelenleg ott tartunk, hogy azzal kell szembesülnünk, hogy a pénzmennyiség eszeveszett bővülését messze NEM lekövető GDP, foglalkoztatottság, fogyasztás, forgási sebesség lassulás és infláció mind oda mutat, hogy a teremtett pénz a gazdaság visszafogott stimulálása mellett a pénzügyi befektetési piacokon talált magának mozgásteret. (ld.: hároméves grafikonjainkat lejjebb) Az USA-ban most azt mondják, gondolják, hogy a reálgazdaság befordult egy pozitív ciklusba (3% felett kimutatott GDP, csökkenő munkanélküliség: 7% napjainkban, míg 2009 novemberében 10,2% volt), amely ciklusban esetleg meg lehet kezdeni pénz-pumpák befékezését. Amitől azonban a pesszimisták tartanak, az arról szól, hogy ha leveszik a tőkepiacot a pénzbőség emelkedő dózisú drogjáról, akkor a jelenlegi eladósodottsági szinteken ismét megtörténhet az, ami 2008-ban: a reálgazdaságot pillanatok alatt recesszióba döntötte a tőkepiac működési zavara, majd válsága.  Mindezt úgy, hogy az összes jelentős részvényindex a történelmi csúcsait döntögeti szinte napról napra.
Nos, ebben a közegben a mögöttünk hagyott héten kicsit megpihent az emelkedés, a következők szerint:

Forrás:Ariva/Global Partners Zrt
.
Forrás:Ariva/Global Partners Zrt.De mielőtt bárki is ijedten a szívéhez kapna ekkora heti csökkenések láttán, vessünk egy pillantást a három éves grafikonokra is. Az összes technikai szempont indokolta, és egyszerű szelíd korrekcióvá minősíti az amúgy már mérhető tartományba sorolható heti eséseket, amit az USA esetében péntekre majdhogynem vissza is hozott a piac.
Forrás:Ariva/Global Partners Zrt


Forrás:Ariva/Global Partners Zrt

JAPÁN:

A japán jegybank hétfői sajtótájékoztatója egyetlen percig sem hagyott kétséget afelől, hogy folytatódik az „Abenomics”, ami egyet jelent a következőkkel:

  • A japán pénzpumpát gyorsítani fogják, mert eddig nem érték el a megcélzott inflációs és növekedési szinteket. Pedig már most is a GDP arányos „pénzteremtés” háromszorosa az amerikainak.
  • Ebből az következik, hogy folytatódik a világra is veszélyes devizaárfolyam háború, további jen-gyengüléssel, ami könnyen fordulhat kereskedelmi háborúba. A német, kínai és koreai piaci versenytársak egyre nehezebben tolerálják a japánok versenyelőnyét a gyenge jen miatt.
  • A gyengülő jen deflációt exportál az amúgy is inflációért küzdő fejlett piaci országokba, különösen Európába.

Szombaton a fukushimai reaktoron kívül mért radioaktív sugárzás szintje a mindenkor mért legmagasabb volt. 20 perces adag egy átlag-ember halálához vezethet.

A gyáripari hangulati indexek ontották a jó híreket egész héten. A Markit indexei kivétel nélkül javuló hangulatról számoltak be minden kontinensen.

EURÓPA:

Jó hangulati mutatók ide, vagy oda, Európa számai meglehetősen elszomorítóak. A GDP a harmadik negyedéves adatok előzetesen nyilvánosságra hozott jelentése szerint lassuló ütemben, alig-alig emelkedett (negyedéves bázison 0,1%, míg ugyanez a második negyedévben 0,3% volt), a termelői árindex októberben havi bázison -0,5%, éves bázison -1,4% volt, a kiskereskedelmi forgalom sem tudott pozitív növekedési adattal szolgálni (-0,2% havi bázison októberben)

Az EKB nem változtatott az alapkamaton ezúttal sem, maradt a 0,25%.

Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) azt fontolgatja, hogy megbírságolja a Moody’s, a Standard & Poor’s és a Fitch Ratings hitelminősítő intézetet, mert azok szabálytalanul jártak el a hitelminősítői döntéseikben, és nem javítottak a korábbi hibáikon. Ez a klasszikus esete annak a melléfogásnak, amikor a bordélyházban fejlesztés gyanánt az ágyakat cserélik le a lányok helyett.

Egy a héten megjelent sokkoló statisztika: Az EU 28 országában 2012-ben majdnem minden negyedik ember közel áll a szegénységhez! (A három, „szegénység-mutató” közül legalább egy jellemző rá.)


Európa puskaporos hordója, Ukrajna is feszültséget teremt a térségben. Egész héten érkeztek a hírek a kormányellenes megmozdulásokról, vasárnap félmillió ember volt az utcán Kijevben. (Orosz nyomásra a kievi kormány mégis úgy döntött, nem írja alá az EU-val a társulási szerződést.)

USA:
Kétségtelen, hogy a hét meghatározó híreit ismét az USA hozta:

  • Alig romló új lakásértékesítés (kettő havi adat együtt érkezett)
  • Öt éve nem látott szintre javult az új munkanélküli kérelmek száma
  • 7%-ra csökkent a hivatalos munkanélküliségi ráta
  • A GDP a harmadik negyedévben az előzetes adatok szerint 3.6%-kal emelkedik éves bázison

  • Az infláció 2%, a fogyasztási adatok emelkedést mutatnak
  • 65 éve ez a negyedik legalacsonyabb érték: Idén az S&P500 indexben csak 11 cég fordult a részvény címletfelosztásának eszközéhez (Howard Silverblatt az S&P Down Jones Indexes vezető elemzője). A hír jelentése: a piaci szereplők nem veszítették el annyira az eszüket, mint ahogyan ez az árfolyamokból látszik. (Jason Zweig Moneybeat) A címletfelosztás annyit tesz, hogy az 1 db 100 dolláros részvényemből kettő db 50 dolláros lesz. Ez látszólag nem jelent semmit, mégis a piaci hagyományok szerint az a cég, amelyiknél alkalmazzák a címletfelosztást, számíthat a piac kiemelt figyelmére, keresletére. Nos, az idén csúcsokat dönget az 500 és a 100 dollár feletti részvényárfolyamokkal bíró cégek száma, mégsem fordultak a piacmanipuláció eme eszközéhez. Talán maguk sem hiszik, hogy az egész story tartós lehet.

A jó hírek rég nem látott mozgás-irányt hoztak: a hét eleji esést követően a makrok híreire emelkedtek a részvényindexek. Vagyis néhány amnéziás napra megtört volna a „jó hír az rossz hír” már egy éve tartó hagyománya? Azt azért szédelgő feldicsérés volna állítani, hogy visszakerültünk a régi, jól bevált összefüggések kerékvágásába.

Mindenkinek javasolt elolvasni a már két éve kedvenc forrásunk (Zerohedge) tanulmányát a részvénypiaci lufiról, melynek kivonatos fordítását a portfolio.hu hozta le szerdán.
http://www.portfolio.hu/vallalatok/itt_a_bizonyitek_massziv_tozsdei_buborekot_latunk.2.192572.html

ARANY

Ez a hét sem volt az aranyé! A hét elején együtt esett a részvényekkel, szerdán megállt az árcsökkenés, a lélektani határként működő 1200-as szinten.


Forrás:Ariva/Global Partners Zrt.

A Gold Council jelentése szerint a harmadik negyedévben nagyot csökkent a fizikai kereslet a befektetési aranyérmék és az ékszerek esetében, emelkedett viszont valamelyest a jegybankok kereslete. Összességében a fizikai kereslet 11%-kal csökkent az alábbiak szerint:


Forrás:Gold Council

Kína ügyesen kihasználja az érzésem szerint átmenetileg alacsony árakat, októberben történelmi rekordot ért el az arany importja.

Sokak szerint a spekulációs arany-kereslet egy komoly hányada jelent meg a bitcoin piacán. A virtuális pénz árfolyama hihetetlen volatilitással vette fölfelé az irányt, volt olyan időszaka, amikor napok alatt duplázott az árfolyam. Nos, pénteken meg éppen összeomlott a bitcoin árfolyama, két nap alatt felezett az árfolyam. Így ha igaz a feltételezés, könnyen lehet, hogy visszasomfordál a vert sereg maradéka az arany békésebb piacára a következő hetekben.

Nem állhatom meg, hogy ne mutassam meg azt a fényképet, amit az ausztráliai Adelade-ben készítettem, a Dél-Ausztrál Nemzeti Múzeum ásványtani részében. Az ismeretterjesztő tanítás szerint: „Tény, hogy ha az összes, a tengerekben oldott aranyat kinyrnék, akkor minden, a Földön élő embernek jutna fejenként 4 kg belőle.” Nem gondolom, hogy ez lenne az oka az áresésnek és a kereslet csökkenésének, de engem azért gondolkodóba ejtett: az lehet, hogy a tengerek és óceánok mélye aranyat rejt és nem is keveset, de ha elkezdenék megkeresni és kibányászni, akkor az arany előállításának fajlagos költsége akkorát emelkedne, hogy mennyiség ide, vagy oda, felfele vinné az árakat.


Forrás: South-Australian Museum

EUR/USD

Az euro az EKB kamatdöntő ülése után emelkedni kezdett a hét eleji oldalazás után. A hosszú grafikonon az árfolyam jól láthatóan egy komoly ellenállási szinthez érkezett az 1,37-es szférában.


Forrás:Ariva/Global Partners Zrt.

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • Folytatódott az adok-kapok az ezer milliárdos ÁFA csalás ügyben. A lavinát elindító volt NAV alkalmazott cáfolta a NAV karakter-gyilkos vádjait.
  • Decemberre várható precedens értékű bírósági döntés a devizahitelesek tartozásainak kérdésében.
  • Az Unicredit és a Raiffeisen a Világgazdaságban meglehetősen sete-suta módon cáfolta a távozási szándékukról elterjedt híreket. (Senki ne gondoljon egy hatalmas piros elefántra.)
  • Magyarország bekerült az európai 10 korrupcióval legfertőzöttebb országainak korántsem előkelő klubjába.
  • A GDP 1,8%-kal emelkedett a harmadik negyedévben, a kiskereskedelmi forgalom pedig 2,5%-kal októberben.
  • A csütörtöki 12 havi diszkont-kincstárjegy aukción már a 3%-ot közelítette meg a hozam.
  • A Morgan Stanley javított a 2013/14–es évi magyarországi GDP várakozásain, a BNP Paribas szerint már csak két évet kell várnunk, hogy Magyarországot is a befektetésre javasolt országok közé sorolják.

A forint hétfőn még gyengült egészen 304 közelébe, majd péntekre már egészen közel zárt a 300-as szinthez.


Forrás:Ariva/Global Partners Zrt.

Budapest, 2013.12.08.