Egyelőre csak egészséges korrekcióban

Míg a múlt héten csak kérdőjellel indítottam, augusztus 20-a éjszakáján már kijelenthetem, a világ részvénypiacai 16 napja egy normális méretű korrekciót rajzoltak az indexek grafikonjaira:

Forrás:Ariva/Global PartnersAz amerikai és az európai vezető index egymással hajszálra párhuzamos trend mentén emelkedett az elmúlt hat hónapban, ha a tankönyvek szerinti mélypontokat összekötő trendet figyeljük, ám az is jól látszik (mint ezt már több ízben kiemeltem), hogy a DAX bizony már nem tudta megjavítani a nyár eleji csúcsait. Cserében az utolsó napok korrekciója sokkal markánsabb az USA-ban, mint Európában. Sőt, a DAX csak sávozást mutat be július közepétől a csúcsérték alatti 100-350 pontos határok között.

Nézzük meg az elmúlt 7 kereskedési nap fontosabb híreit, adatait, eseményeit, amelyek az árfolyamokat igazgatták:

EURÓPA

  • Hétfőn még a Financial Times-ban megjelent Royal Bank of Scotland kivonatos elemzése riogatta az olvasókat, mely szerint a BASEL III (a bankok nemzetközi biztonsági előírásai) gyakorlatilag betarthatatlan, akkora az összes hiány az európai bankok mérlegeiben. Pénteken meg az terjedt a Reuters meg nem nevezett informátora alapján, hogy a következő bank-tesztre kidolgozzák az egységes „rossz hitel” fogalmát. Ez annyit tesz majd, hogy a „Tükröm-tükröm mondd meg nékem” kérdésre megkapjuk a vélhetően félelmetes választ. A kérdés, hogy a tükröt fogjuk összetörni, vagy Hófehérkét (pénzrendszer) legyilkolászni, avagy mindkettőt…
  • Nagyszerűnek szétkürtölt, valójában végre visszafogott ipari növekedésről szóló adatok érkeztek az EU zónából 13-án, kedden (júniusban 0,3%-os emelkedés, a májusi 1,3%-os csökkenéssel és a +0,2%-os várakozással szemben).
  • Szerdán (14-én) pedig már az egész világ az EU GDP-jét ünnepelte, mondván: hivatalosan kikecmergett az öreg kontinens a recesszióból a 2013 második negyedévi +0,3%-os előzetes eredménnyel. Az ünneprontó hümmögések is értő fülekre találtak (ld.: semmi különös hatása nem volt a részvénypiacra), melyek szerint azért évesítve még mindig -0,7% a teljesítmény és csak a két legnagyobb ország található alig-alig értékelhető pluszban.
  • A jó hírekhez iratkozott fel Nagy-Britannia is, mivel a kiskereskedelmi forgalom júliusban meghaladta a várakozásokat. Elemzők szerint ez csak a hőhullám okozta élelmiszer és alkohol kereslet növekedésének köszönhető.
  • Spanyolország a Reuters szerint azt fontolgatta, hogy ENSZ segítséget kér a Nagy-Britanniával felizzott feszültség kezeléséhez. 20-án az angolok elutasították a párbeszédre tett javaslatot. Nem mellesleg júniusban a spanyol rossz hitelek aránya csúcsot döntött.
  • Görögország harmadik kisegítő programja a küszöbön áll. Egyre többen beszélnek erről. Az viszont meglepő első hallásra, hogy maga a német pénzügyminiszter is kilátásba helyezte a németek között egyáltalán nem népszerű lépést. Mindezt úgy, hogy 5 hét múlva választások lesznek Németországban. Vagyis a dolog 5 héten belül esedékes?
  • Az egyre zajosabbá váló német választási kampány finisében Angela Merkel a minimum bérek és a jövedelemadó kérdésében határolódik el kihívóitól. Szerinte méreg lenne a német gazdaságnak egy új adóemelés.
  • Az európai és az általános recesszióból való kilábalással kapcsolatos gondolatok fordítását (Wall Street Journal Money Beat) érdemes elolvasni az EUR/USD részben!
JAPÁN
  • Lehet, hogy a 10-szeresen radioaktív szennyezett kaliforniai tonhal nagyon gyorsan fekete hattyúvá változik? (És még csókot sem kér érte.) Japán szépen elbánt a világgal, már a második legjobbnak megszavazott gazdasági portálról (Zerohedge) csak egyetlen kattintásra van a tudomány világában már tényként kezelt információ: Fukusima lényegesen nagyobb károkat okoz, mint azt gondolták, és ez most kezd tudatosodni. Emlékeztetőül: amikor a földrengés és a cunami hatására megsérült atomerőmű hírei terjedni kezdtek, órák alatt 10%-ot estek a nagy részvényindexek.
  • Döcög a kilábalás is a japán pénzáradat hullámain: sem a GDP, sem az ipari termelés, sem a külkereskedelmi mérleg nem hozza a várakozásokat, a jen meg csak azért is erősödik. Az export ugyan jól teljesített, de az energiaárak emelkedése miatt az import még jobban emelkedett. Az „abenomics” eddig ennyit tudott felmutatni, és a legújabb megszellőztetett lépése a vállalati nyereségadók csökkentése lesz.
AMERIKA
  • Folytatódik a FED-bábjáték – egy kiváló kollégám megfogalmazása szerint. Ez annyit tesz, hogy a FED prominensei bemutatják a bűvös bábut (tapering=szűkítés), majd mondanak rá jót vagy rosszat, a piac meg egyre kisebb lelkesedéssel ugrál a szavaikra. Ezen a héten Bullard bíztatott, hogy szeptemberig nem változtatnak talán, majd Yellen figyelmeztetett, hogy a bankoknak egyre nehezebb dolguk lesz. Mindenki értelmezze, ahogy tetszik. Minden esetre 21-én, szerdán jegyzőkönyv kihirdetés lesz, a szokásos érdeklődés közepette.
  • AZ USA mezőgazdasági munkása vészesen öregszik. A megoldást az emigrációtól várják.
  • Egy dermesztő hír szerint a külföldiek már a Lehman csőd időszakánál is több amerikai papírtól szabadulnak, majd 20-án a Bloomberg már nyugtatta a témára érzékenyebbeket, mondván, hogy az indiai és thaiföldi gondoknak köszönhetően a pénzek ismét az USA felé áramlanak. Mindenesetre érdemes megnézni a hosszú távú statisztikát:
Forrás:Zerohedge
  • Azt sem lehet szó nélkül hagyni és nyilván kapcsolatos az USA piacról történő pénzügyi meneküléssel, hogy az elmúlt 6 hónapban a 7 éves USA állampapírok hozama 30%-kal emelkedett, pedig a FED még vásárolja a havi 85 milliárdos programját. A kötvénypiaci hozam emelkedése már-már eljuthat addig a pontig, amikor a részvénypiacnak ismét reális alternatívát tud mutatni (pl. a magas hozamú USA vállalati kötvények átlag hozama – HYC – már 9% volt pénteken, a 10 éves és 30 éves állampapírok szintje is a „költségvetési plafon” krízis 2011. nyarának szintjéig emelkedett már):
Forrás:Zerohedge
  • Rövidesen a végéhez ér a II. negyedéves jelentési szezon. Az amerikai cégek több mint fele a forgalom és a nyereség szempontjából is jobban teljesített a várakozásoknál.
  • III. negyedéves várakozások az amerikai részvénypiacon már pesszimistább képet rajzolnak.
Forrás:Bespoke
  • A kiskereskedelmi forgalom adatai megtorpantak, ráadásul két kiskereskedelmi óriás (Wall Mart, Penny) negyedéves jelentése is csalódást keltő forgalmi és egyéb makro adatokkal került nyilvánosságra, ami az amerikaiak fejében egyet jelent a fogyasztás csökkenésével. A kiskereskedők véleménye szerint az egyenetlen kilábalási folyamat (?) óvatossá tette a vásárlókat.
  • Az induló építkezések száma is csalódást okozott a várakozásokhoz képest, ugyanakkor augusztus 20-án, kedden a jelzáloghitelek szintje a Lehman csőd óta mért legmagasabb értéket érte el.
  • A munkaerő piaci heti adatok már az utolsó recessziót megelőző időszak szintjére estek vissza, azonban ha a recessziós ciklusok közötti minimum szinteket is értékeljük, akkor nyilvánvaló, hogy még bőven van hova esniük.
  • A sokat vitatott bér statisztikák értelmezési kérdéseihez immár a FED oldaláról is hozzászóltak. Az atlantai FED makro blogján jelent meg az az elemzés, amely szerint a jelenlegi bér-oldali kibontakozás hajszálra megegyezik a 2001-07-es időszakéval:
  • Megugrott az USA vállalatok részvény visszavásárlási hajlandósága. A szakértők szerint ez sokszor a rally végét jelenti, a cégek nem tudnak mit kezdeni a készpénzükkel és esetleg mesterségesen próbálják az elért túlságosan is magas szinteken tartani az árfolyamot.

Forrás:CNBC / Elliot WavesKína

  • Várhatóan hivatalos állami programmá válik Kínában az urbanizációs folyamat felgyorsítása. A fogyasztás növelése, s ezáltal a gazdaság stimulálása immár a vidéki kínaiak döntésén múlna? Ha dönthetnek egyáltalán. A lakásárak például tudták a dolgukat, emelkedtek júliusban.
  • Szingapúr visszavágta kereskedelmi kilátásait a kínai lassulásra hivatkozva.
  • A Wall Street Journal felelevenítette egy elemzésében a júniusban lezajlott kínai pénzügyi krízis eseményeit, és hangsúlyozta, hogy amíg nem tudják kontrollálni az árnyék-bankrendszert, addig bármikor hasonló eset megtörténhet annak ellenére, hogy a hivatalos verzió szerint a pénzügyi rendszer irányítói szándékosan robbantották ki a mini válságot a kínai pénzpiacon.
  • A hétfői New York Times drámai képet fest a kínai krízisről. Egy átlag amerikai olvasó szintjén mutatja be, hogy a fellendülés idején a semmiből kinőtt kisváros (Shenmu 500 ezer fő) gazdag irányítói mára miként tűntek el a semmiben. „A válság itt is olyan, mint Amerikában.” Idézi a lap az utca még ott lézengő emberét.
  • Pénteken egy téves brókeri megbízás miatt a sanghaji tőzsde forgalma megsokszorozódott, az árfolyamok +- 6%-os kilengést mutattak.
EGYÉB KIEMELT TÉMÁK:
  • Az egyiptomi szükségállapot folyamatos nyomás alatt tartja a világ diplomáciáit, kiszámíthatatlan eszkalálódási esélyekkel és következményekkel.
  • 75 év után újra bekapcsolják a mexikói olaj kínálatot a nemzetközi kereskedelembe. A hivatalos intézkedés kisebb ár-turbulenciákat hozhat az olaj piacon.
  • India a csőd szélén. A rúpia feltartóztathatatlanul gyengül, csökken a GDP, az emberek aranyat halmoznak, a kötvényhozamok 17 havi csúcsokon járnak.
  • Kedden a rendőrség randalírozott a The Guardian szerkesztőségében, követelve az amerikai árulóval (Snowden) kapcsolatos információt. A nyugati demokráciákban szokatlan lépés előtt tanácstalanul áll a világ.
  • A hét végén ülnek össze a világ jegybankárai, hogy megvitassák a pénzügyi rendszerek működésének tapasztalatait. A Jackson Hole-ban tartandó esemény sokat veszít jelentőségéből, mert sem a FED elnöke (B. Bernanke) , sem az EKB vezetője (M. Draghi) nem vesz részt a konferencián.

ARANY

Forrás:Ariva/Global PartnersAugusztus hetedikétől emelkedik az arany árfolyama. Az áttörést jelentő megugrásokat az hozta, hogy a masszívan emelkedő fizikai forgalom meghozta az első fecskéket az arany ETF-ekben, ez a két tényező mind óvatosabbá tette a shortolókat, már jó ideje nem látott ütemben elkezdtek csökkenni a short pozíciók, ami végül elkezdte felengedni az árfolyamot a “papír-arany” piacon is. Az árfolyam emelkedés elérte a még mindig szép számú short-ok stop beállításait, s a gépek is vásárlásokba fogtak, tovább erősítve az emelkedő trendet.

Természetesen rengeteg a találgatás a jövőt illetően. Az árfolyam még mindig igen messzi távolban van a történelmi rekordjától (40%-ra), és a 200 napos mozgó átlagától is (3,8%-ra). Az augusztusi emelkedés 9,5%-a még hatásosabb, ha a június 28-i mélyponthoz nézem a napokban elért csúcsot, innen már több, mint 17%-ot jött fel az árfolyam. Ráadásul az augusztus hagyományosan az egyik leggyengébb hónapja az aranynak.

JPMorgan ismét vételre javasolta az aranyat, ám hétfőn (19-én) ismét baljóslatú hírek érkeztek: Obama elnök akárcsak a nagy áprilisi zuhanások előtt, ismét személyes megbeszélésre hívta a Wall Street vezető pénzintézeteit és hatóságaikat. Áprilisban ez történt:

Forrás:ZerohedgeEUR/USD

Az euro lelkesen erősödik az amerikai elbizonytalanodás és az európai jó hírek napjaiban is:

Forrás:Ariva/Global PartnersHosszú távon is megtörni látszik a 2,5 éves gyengülő trend:

Forrás:Ariva/Global PartnersNapjaink EUR erősödését egyértelműen azok a jó hírek eredményezték, amelyekről fentebb olvashattak. Ehelyütt felhívnám a figyelmet arra, az EUR szempontjából nagyon pozitív kicsengésű írásra, amelyet a Wall Street Journal nagyon sokak által olvasott blogjában láttam, s amelyet teljes terjedelmében fordításra érdemesnek tartok.
Íme:Martin Essex:
A kilábalás iskolapéldája az EU-zóna perifériáján

Amikor beütött a pénzügyi krízis a nagy meglepetés az volt, hogy a „piac” nem működött, pontosabban nem hagyták működni.
A közgazdasági tankönyvek szerint, amikor egy bank tönkremegy, azt bezárják, és a versenytársak átveszik az üzleteket, az így megmaradó bankok erősebbé válnak. A piac működése azt jelenti, hogy az erősebb marad életben.
Tény, hogy az életben azonban éppen az ellenkezője történt. Sok-sok bank nem mehetett tönkre. Helyette, legalábbis néhány esetben, más bankoknak írták elő a kormányok, hogy mentsék a többieket, végül a megmentő bankok is segítségre szorultak.
A vita azóta is tart: vajon mindannyian jobban jártunk volna, ha hagyják bedőlni a bajba került bankokat?
Feltehetőleg rövidtávon sokkal fájdalmasabb lett volna a krízis, mára viszont a pénzügyi rendszer sokkal egészségesebb állapotban lenne.
Nagyon tanulságos megnézni azonban, hogy mi történt Görögországban, Portugáliában és Spanyolországban a megszorítások bevezetését követően.
Az euro-klubtagságuknak köszönhetően ezeknek az országoknak a versenyhátrányát nem tudta a deviza leértékelődése kifejezni. Ez lehetetlen az euro-zóna keretein belül, ezért ezek az országok a bérköltségeik radikális csökkentésével tudtak csak reagálni, ami – mint tudjuk – borzasztóan fájdalmas. Nos, működött?
Nick Kounis és Aline Schuiling, a holland ABN Amro bank munkatársai a napokban közölték számításaikat a nemzetközi kereskedelmi adatokról 2013 júniusáig (2013.08.16. Eurostat). Az adatok szerint a beteg reagált a kúrára!
Az export növekedése Görögországban, Portugáliában és Spanyolországban minden várakozást felülmúlt, köszönhetően a lélegzetelállító bérköltség csökkenés által kiváltott versenyképesség növekedésnek – állítják a kutatók. Az exportjuk növekedni tudott, noha nyilvánvalóan nagyon alacsony bázisról tette ezt.
A vizsgált fél éves időszakban ez a három ország érte el a legerősebb export-növekedési eredményeket.  A sort Görögország vezeti 8%-kal (éves bázison), a következő Spanyolország 7%-kal és Portugália is +4%-ról tudott beszámolni, miközben az unió más tagjainak exportja stagnált vagy éppen csökkent.
A kutatók szerint messze nem meglepő a számok ekképp alakulása. „Sőt, igen erős pozitív versenyképességi kilátásaik vannak, amit már az elmúlt évek is megalapoznak. A déli államok nagyon meredek bércsökkenése kombinálódott egy súlyos recesszióval és a strukturális reformokkal, mindez a hatékonyságot nagyon megugrasztotta.” Állítják.
Még inkább a részletekbe merülve, az Európai Bizottság gyáripari versenyképességi és egységnyi relatív bérköltség adataiban azt láthatjuk, hogy Görögországban 25%-kal, Portugáliában 10%-kal és Spanyolországban 15%-kal volt alacsonyabb a bérköltség a csúcsidőszakiaknál.
A folyamat ott tart – állítja az ABN Amro elemzése –, hogy Görögország és Spanyolország már csak 5%-kal áll magasabb szinten a relatív bérköltséggel, mint az EUR bevezetése előtt, Portugália pedig már alatta van.
Leszögezhetjük tehát, hogy a fájdalom, a megszorítás végül kifizetődőnek tűnhet, és azok a bizonyos tankönyv szerkesztők mégis csak értik a dolgukat.
2013.08.19.

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • Augusztus 12-én Magyarország gyakorlatilag is letudta az IMF hitelt.
  • A takarékszövetkezeti bankok felvették a kesztyűt és az Ombudsman-hoz fordultak.
  • Az elmúlt napokat erősen tematizálta az ország két erős emberének nyilatkozat háborúja, amelynek a vége az lett, hogy az OTP vezérigazgatója bírósághoz fordul igazát és jó hírét védendő.
  • A 15 uniós programból 13-at leállított Brüsszel. Az uniós pénzek végleges befagyasztása rendesen felboríthatja a költségvetést. A kormány képviseletében Lázár János tárgyal szeptemberben Brüsszelben a finanszírozási források újbóli megnyitásáról.
  • A GDP a második negyedévben éves bázison 0,5%-os növekedést mutat. Az első negyedévben az adat -0,9% volt.
  • Az ipari termelés júniusban 0,6%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, májusban még -2,1%-on állt ez a mutató.
  • Megúszta a Magyar Telecom, benne maradhat az ország-indexben – novemberig legalábbis.
  • A keddi aukción elkapkodták a kincstárjegyeket.
  • A Ft 301 felett is járt augusztus 20-án, de komolyabb atrocitás nélkül megúsztuk a hét eleji munkaszünetet.
  • A héten emelkedett az ország-kockázat.


Forrás:Ariva/Global Partners

Budapest, 2013.08.21