Ez már nem pünkösdi rally! (JPMorgan:„Minden makro, jó is, rossz is, kedvez a részvénypiacnak)

Két nagy témakör foglalkoztatja a piaci elemzőket. Az egyik, hogy tényleg a QE-k okozta pénzbőség viszi-e a részvénypiaci indexeket, a másik pedig az, hogy mi lesz a kötvénypiaccal (ami esetleg máris halottnak tekinthető), meg minden más piaccal, ha olyan jók lesznek a makro jelzések, hogy a mágusok végre elkezdhetik emelni a jegybanki alapkamatokat.

Természetesen a két téma szorosan összefügg. Sokak szerint az egész QE ötletet a kötvénypiac gondjai szülték. A válság közepén olyan magasak voltak a hitelpiacon (kötvénypiacon) az árak, annyira kevés volt a hitel (kötvény vásárlási szándék), hogy két jegybanki eszközzel is lépni kellett: kamatvágásokkal egészen a nulláig, valamint pénzbőség megteremtése közvetlen pénzteremtés útján. Az eredmény ismert: 2009 márciusától az elméleti közgazdászok sopánkodása közepette (Fukusimát leszámítva) csak akkor rettentek meg a részvénypiacok, amikor elhitték, hogy leállhat a pénznyomda. Vagy verbális, vagy tényleges beavatkozással az idestova ötödik éve dühödten felfelé fújtató részvénypiaci bikát tökéletesen doppingolták a jegybankok.

Forrás:Ariva / Global Partners

A soha nem látott folyamatos pénzbőség – a gyenge növekedési dinamika, és a pénz lassuló forgási sebesség miatt – a félelmek ellenére nem eredményezett eddig inflációt:

Az új aggodalom tárgya, hogy mégsem mehet vég nélkül a pénznyomtatás, mert most meg olyan alacsony lett a kötvénypiaci hozamszint, hogy mindenki már csak részvényre képes gondolni. Csakhogy az eladósodott államok finanszírozásához el kell tudni adni valahogy az államkötvényeket, immár majd a piacon, ha a jegybankok leállnak a vásárlással. Nos, ez csak a hozamszint emelésével lesz lehetséges, ami úgy megdrágítja az állami adósság finanszírozást, hogy az adó-szinteket ismét a növekedést gátló magasságokba kellene emelni.

Forrás:IncredibleCharts

A fenti paradoxon mellett egy szintén súlyos strukturális probléma, hogy a pénz forgási sebességét, mint a pénzmennyisség egyik meghatározó elemét sem sikerül kordában tartani. Az utóbbi évek drasztikus, piac-idegen pénz volumen növelését a gazdaság egészséges egyensúlyra törekvő szervezete a forgási sebesség lassulásával ellensúlyozta:

Forrás:Streetalklive

A részvényindexek pedig töretlenül emelkednek, az már gyenge hétnek számít, ha csak kétszer látunk történelmi rekordot öt nap alatt. Nos, ez a hét nem volt egy gyenge hét:


Forrás:Ariva / Global Partners

A hét kiemelt adatai, hírei és eseményei:

  • A hét eleji G7-ek találkozóján csak annyi történt, hogy ismét nem mertek beszólni a japánoknak, így a jen tovább gyengülhetett. A szenvedő európai autóiparnak nem használt, hogy japán versenytársai 2012 júliusához képest már 40% feletti ár-előnnyel indulhatnak az értékesítési versenyben a jen drasztikus gyengítésének köszönhetően. Szerdán az új jegybank elnök (Kuroda) már azt nyilatkozta nagy magabiztosan a 3,5%-os GDP növekedésük ismeretében, hogy a részvény-rally egyáltalán nem tekinthető buboréknak. (..és senki ne gondoljon egy hatalmas, rózsaszínű háromlábú elefántra…)
  • Az USA makro adatai vegyes képet mutattak. A várakozásokat vastagon meghaladó havi kiskereskedelmi forgalom-emelkedés autók nélkül már a várakozásoknak megfelelő 0,1%-os csökkenést mutatta. A lakáspiaci adatok egymásnak ellentmondó hírei szerint szépen emelkedik a kiadott lakásépítési engedélyek száma, ugyanakkor nagyot esett az újonnan induló kivitelezések száma. A 2007-es csúcs alatt 11%-kal találjuk a háztartások összes hiteleinek állományát is, vagyis csökkenő fogyasztás, zsugorodó hitelek – ezt nem szereti hosszú távon a kapitalizmus!
  • Aki szeretne csak szépet látni, annak javaslom a négy kiemelt makro adat 2009-es válság óta mért alakulását, amivel nagyjából telenyomják az amerikai sajtót:

Forrás:dshort.com
  • Megszaporodtak az aggodalmat keltő kínai hírek ezen a héten. Meglepetésként csökkenő feldolgozóipari termelés áprilisban, visszaeső beruházási volumen, az árnyékbank-rendszer fenyegető árnyéka a gazdaságon. Hiába a 2012-ben meredeken emelkedő bérek gyönyörű statisztikája, a Wall Street Journal által megkérdezett elemzők máris visszavágták az éves növekedést 8%-ról 7,8%-ra. A legnagyobb forgalmú acélgyártó konszern tulajdonosa (L. Mittal) figyelmeztette Európát: a csökkenő termelés miatt élesedő versenyben jobb lesz, ha védekezik a tisztességtelen kínai expanzió ellen.
  • A héten jelentek meg az európai országok és az unió első negyedéves GDP adatai. Rengeteg elemzés látott napvilágot a nyilvánvaló ténnyel kapcsolatban: még mindig recesszió, még mindig kétfelé szakad az öreg kontinens gazdasági teljesítmény szempontjából.
  • A nagyon gyenge francia növekedési adat (-0,4% előző negyedév: 0%) sokak figyelmét felkeltette; a pesszimista megközelítés már „Európa legújabb betege”-ként emlegeti az EU zóna második legnagyobb gazdaságát.
  • Ausztrália is elutasítja az európai találmányt: megszorításokkal a gazdasági növekedésért. A pénzügyminiszter (Swan) nyilatkozata szerint a foglalkoztatottság növelése érdekében nem szabad a gazdaság lassítását eredményező megszorító eszközöket alkalmazni.
  • 2013-ban minden bizonnyal megugrik az amerikai IPO-k (első nyilvános részvénykibocsátás) volumene. A kötvénypiac kockázatossá vált az alacsony hozamszintek miatt, így csak a részvénypiac hozhat megoldást az friss tőkeigénynek.
  • A FT hétfői híradása szerint a csúcs hedge alapok már veszik a görög bankok papírjait. A hét közepén megtudtuk azt is, hogy a görög államadósságot egy kategóriával feljebb értékelte a Fitch.
  • Egy másik érdekes értékelési hír: az S&P leértékelte a Berkshire Hataway, Warren Buffett híres alapját AA+-ról AA-ra.
  • Egyre többen találgatnak, hogy a 2014 januárjában tisztségéről lemondó Ben Bernanke (FED) helyét ki foglalja majd el. A WSJ elemzése szerint az a Janet Yellen a legesélyesebb, aki ugyan nem rendelkezik olyan jó fehérházi kapcsolatokkal, mint szóba jöhető ellenfelei, de az önéletrajza sokkal biztatóbb, mint a FED jelenlegi elnökéé. Yellen jó érzékkel figyelmeztetett az ingatlan lufi várható kidurranására, a krízis során pedig tökéletesen látta meg, hogy a QE programok nem fognak inflációt eredményezni rövidtávon, de a munkanélküliségi adatokat hatékonyan javíthatják. Bárki is lesz az új elnök, óriási kihívás előtt áll: úgy kell megfékezni az elszabadult pénznyomdát, hogy a drogra rászokott, lassú növekedést mutató USA (és világ-) gazdaságot közben ne fékezze le.
  • Az európai nagybankok a BASEL III. kritériumok elérése érdekében egyre nagyobb számban (Deutsche Bank, Commerzbank, görög bankok, Credit Suisse) bocsátanak ki részvényeket, hogy az így nyert készpénz által növeljék tartalékállományukat az előírt szintekre.
  • A gazdasági bulvár sajtót jól elszórakoztatta a Bloomberg – botrány. Kiderült, amit mindenki tudott, de nem beszélt róla, hogy ha valaki csatlakozik egy gazdag nagy hírportálhoz a számítógépével, könnyen lehet, hogy sokkal többet tudnak meg róla, mint azt ő szeretné.
  • A katolikusok ünnepi hétvégjét csak az Észak-Korea menetrend szerinti rakétázásai zavarták meg. Az agresszív ország 3 nap alatt 6 rakétát lőtt ki déli szomszédja irányába, a tengerbe. A szokásos diplomáciai nyilatkozatok kísérték az újabb fenyegetőzést.
  • 20-án felröppent egyelőre csak pletyka szinten, hogy a Moody’s leminősítené az USA-t.
  • Hétfőn Németország, Svájc és Magyarország ünnepelt, a piacok a szokásos csúcsaikat megfutották ismét. Valami nagyon furcsa dolog történt az ezüst piacán. A budapesti idő szerint hajnali egy órakor négyszer kellett leállítani az ezüst kereskedését, az árfolyamesés nagyságrendje miatt. A 20-as szint megfogta a 10%-os órán belüli esést, majd nap közben 15%-os emelkedésnek lehettünk tanúi. A hírlevél készítésekor még csak találgatás folyik, hogy mi történhetett. A magam legrosszabb májú feltételezése szerint képes vagyok összefüggést látni a hétvégén nagy nyilvánosságban megszellőztetett Soros-alap arany pozíció csökkentő döntése, és a manipulatív ezüst nyomás között. Mondjuk, elkezdem shortolni az aranyat, jól telekiabálom a világot a döntésemmel (a mindenre megvehető Bloomberg pl. konkrétan meg is írja, hogy csúcsokat dönget az arany ellen kereskedők volumene pont a döntésem hatására), majd a sokkal kevesebb pénzből megpiszkálható ezüstöt helyezem nyomás alá, amikor a fél világ az igazak álmát alussza. 10%-os ezüst ár-esésnek az aranyon is meg kell látszania. Meg is látszott (-3,5%, majd felfelé +4,6%). Bocs George, ha nincs igazam! Azután hogy mitől ugrottunk ekkorát visszafelé, hát azt találja ki valaki más. ?

 
ARANY:Az arany is nagyot esett, majd emelkedett pünkösdhétfőn. Amikor a grafikon készült, úgy látszott, hogy a hét elején megkezdett csatornában csúszik lefelé az árfolyam. Az árcsökkenésben vastagon benne volt a Gold Council jelentése és a szerte kürtölt Soros elfordulás az aranytól. Végül hétfőn este felé jött a nagy ugrás, 1323-tól egészen 1400-ig emelkedett az árfolyam:

Forrás:Ariva / Global PartnersAz arany forgalmát nyilvántartó Gold Council jelentése szerint 13%-ot esett az arany kereslete az első negyedévben. Az esést a „papír arany” (ETF-ek ) iránti kereslet csökkenés vezette (-5,8%), a fizikai aranyat minden formájában továbbra is a növekvő kereslet jellemzi:

Forrás: Seekingalpha


Forrás: Seekingalpha

A befektetők 20,8 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki az idén az arany hátterű ETF-ekből, miközben a BlackRocks, a világ legnagyobb pénzmenedzsere (Bloomberg) még mindig emelkedést prognosztizál az arany árában. (Hétfőn mintha ez be is igazolódott volna.)

EUR/USD:

Az euró gyengült egész héten a gyenge GDP adatokra és az azokat követő kíméletlen elemzésekre, amelyek lassan már szokás szerint az euro-zóna végét firtatják. A hosszabb távú grafikonon jól látszik, hogy 2012 őszén sikerült ugyan megtörni a csökkenő trendet, de a 2013 elején beindult újabb gyengülési hullám a korábbi trenddel azonos ütemű értékvesztést jelez.


Forrás:Ariva / Global Partners

MAGYARORSZÁG
(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • Ipari termelés: -2,9% (év/év)
  • GDP: -0,9% év/év alapon, de negyedév/negyedév alapon +0,6%. A JP Morgan felfelé módosította a magyar GDP várakozásait.
  • 1974 áprilisában volt ilyen alacsony az – állami döntésekkel manipulált – infláció, mint napjainkban. (1,7%)
  • A Ft erősödik.
  • Elemzők szerint 3,5%-ig is lemehet kamatvágással az MNB 2013 szeptemberéig
  • A kötvényaukciókon is folyamatos a hozamcsökkenés, már a tíz éves papír is benézett az 5% alá.
  • Az államháztartási hiány 82,2%-os GDP arányos szintje jócskán megemelkedett a 2012 végi 79,2%-hoz képest.


Forrás:Ariva / Global Partners

Budapest, 2013.05.20.