Ha a JP Morgan büntetést kapott, akkor a FED-nek mi járna?!

Megkerülhetetlen, hogy ne Amerikáról szóljon már megint a történet, legalábbis a hét végéig, szeptember 22-ig, vasárnapig, amikor a német választásoké a főszerep. Hogy az amerikai folyamatokat miért nem lehet figyelmen kívül hagyni, talán mindenkinek világos, gondoljunk csak a 2008-as hitelválságra, vagy a 2011-es költségvetési plafon vitákra, amelyek bizony komoly nyomokat hagytak a befektetők idegrendszerén.

Valami hasonló történt ezen a héten is. Már a hétfő hajnal érdekességet hozott, amikor kiderült, hogy Summers helyett mégis csak Yellen az elsőszámú esélyes a FED elnökének posztjára. A piac 1%-ot ugrotta hírre, ami értéknövekményben csak az S&P500 és csatolmányai (ahol a benchmark az index) táján eléri a 100 milliárd dollárt (ez a magyar állam tartozásállományának az ötszöröse). Mindez pedig csak azért történt, mert a média által megbolondított piac korrigálta a saját fals feltételezéseit arról a Summers-ről, aki jórészt csak politikai nyilatkozatokat tett, értékelhető gazdasági programot soha nem fogalmazott meg.

És ez még csak a kezdet volt.

Az igazi bomba szerdán robbant, amikor kiderült, hogy a várakozásokkal ellentétben a FED mégsem lép a szűkítések útjára, folytatja a pénzpumpálást, mert mégsem látja olyan jónak és gyorsnak az USA kilábalását a recesszióból, mint amilyennek a FED és emberei kommunikálták eddig, fittyet hányva a szakértők figyelmeztető megjegyzéseire. Lassan ott tartunk, hogy azon már egyenesen csodálkozni kellett, hogy a várakozásoknak megfelelően kijelentették, hogy 2015-ig nem várható alapkamat emelés.

És még ez sem volt elég!

Pénteken (látva a szerdai megnyilatkozásuk heves reakcióit) már arról beszéltek a FED tagok, hogy azért októberben lehet, hogy mégis csak úgy látják majd, hogy szűkíteni kell.

Itt utalnék a címben feltett kérdésre, hogy ha a JP Morgan hatalmas pénzbüntetést kapott (többek között) a piacból való kiábrándításért, akkor a FED már nagyon sokkal tartozik pl. személy szerint nekem. Ez a nyilvánosan bizonytalankodó hezitálás egyértelmű beismerése annak, hogy fogalmuk sincs, mihez kezdjenek a kialakult szituációval (csökkenő GDP kilátások, követhetetlen és értelmezhetetlen munkaerő-piaci adatok, a pénzbőségtől újra fújt ingatlan lufi, a politikai patthelyzetek sora miatt esélyes pénzügyi államcsőd, a FED mérlegfőösszegének megsokszorozódása).

Amint tapasztalhattuk az elmúlt 100 évben, az USA monetáris politikájának aktív meghatározójaként működő FED a világ törékeny pénzügyi egyensúlyát is képes befolyásolni. Mind a FED-tagok és az elnök, folyamatosan piac-befolyásoló nyilatkozatokat adnak, a területi szervezetek rendszeresen jelentetnek meg fontos makro adatokat, úgy láttam, indokolt egyszer ehelyütt is megmutatni a FED felépítését:


Forrás: federalreserve.gov / Saját

Mindezek után teljesen természetes, hogy az összes fontos index történelmi csúcsot döntött szerda-csütörtök boldog napjaiban, majd pénteken azért már hatottak a kijózanító nyilatkozatok is, a DJI (Dow Jones Industrial) például a legnagyobbat este három héten belül, és ami figyelemre méltó, hogy mindezt két éve nem látott nagyságrendű volumen adat kísérte:


Forrás:Ariva/Saját

A héten jelentek meg az aktuális inflációs adatok világszerte: a vezető gazdaságokban semmiféle jele még inflációnak, az adatok jellemzően a várt értékek körül alakultak.
Az már kicsit érdekesebb információ, hogy dacára a remekbe szabott hangulati makroknak, a húzó ágazatnak számító autóipar Európában továbbra is szenved, 23 éve nem mértek olyan alacsony értékesítést, mint most augusztusban.

Az angol jegybank még az amerikaiak döntése előtti órákban szerdán, változatlanul hagyta a havi 375 milliárd font-os kötvényvásárlási programját.

A FED körüli cirkusz elnyomta az élesedő költségvetési plafon vitát, pedig Obama elnök is beszállt a téma körüli nyilvános kommunikációba. Kedden bejelentette, hogy nem lesz gond a plafon-emeléssel.Ugyanakkor sok szakértő aggódik a probléma miatt, egyesek már az utolsó „állami kifizetés stop”–ra emlékeztetnek (1995-ben és 1996-ban a Clinton érában), amikor nagyjából a maihoz hasonló célok miatt (egészségügyi és oktatási reformok) hetekre leálltak az állami kifizetésekkel. Akkor a piacokat nem nagyon zavarta, hogy nem fizeti az USA államgépezet a tartozásait, ma azonban sokkal érzékenyebb ennél a hangulat, ráadásul 2011 augusztusában már láthattuk, mit okozott a plafon vita elfajulása (DAX: -34%, S&P500: -21,5%). A plafon kommunikációban egyre többekben tudatosul az (itt már egy éve megjelent) információ: az USA-ban a háztartások 20%-a étkezési utalványokból él.

Vasárnap elmaradt a meglepetés: Angela Merkel konzervatív pártja megnyerte a választásokatNémetországban, a szociáldemokratákkal alkotott nagykoalícióban folytathatja a kormányzást, immár a harmadik ciklusban. A liberális párt nem érte el az 5%-ot, így kiesett a parlamentből.

ARANY és EURUSD:

Nagyon jól megmutatja a két fontos eszköz eheti szinte tökéletes együtt-mozgása, hogy mindenki csak a FED szavára figyelt:


Forrás:Ariva/Saját
A dollár természetesen nagyot esett, mint mindig, amikor hirtelen fordul a részvény típusú eszközök irányába a piac, meg amikor tudni lehet, hogy a dollárban tartott betétekért és rövidlejáratú állampapírokért gyakorlatilag nem lehet hozamot kapni.

Az arany körül elterjedt a pletyka, hogy valaki korábban tudhatta, mit mond majd a FED, mert percekkel az információ megjelenése előtt az arany nagy mennyiségben és komolyat ugrott long irányban. A ki nem mondott gyanú, a FED szócsövének csúfolt Jon Hilsenrath-ra (WSJ) terelődik folyton, aki most is 11 perccel a hivatalos megjelenés után már 652 szavas összefoglalóval tudott megjelenni.

Az arany árával kapcsolatban a hétvégén megjelent JP Morgan elemzés három nagyon beszédes grafikonnal érvel az arany vásárlása, vagy tartása mellett:

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)
A Ft megelőlegezte a FED döntést, és egészen csütörtök délig folyamatosan erősödött, majd a 295-ös szintről péntekre már majdnem megint a 3-assal kezdődött az EURHUF árfolyam.

Forrás:Ariva/Saját

A csütörtöki kötvényaukción szokatlan dolog történt: alig volt érdeklődés a magyar papírok iránt. Állítólag csak a FED döntés okozta kapkodás miatt maradtak el az érdeklődök, a másodlagos piacokon minden forgalom a rendes hozamszinteken zajlott. Ugyanakkor „londoni elemzők” szerint a Ft alapkamata még az idén elérheti a 3%-ot.

Az Unicredit Bank 15 fiókot zár be Magyarországon.

Az itthon még ritka vállalati kötvénykibocsátásra újabb versenyző jelentkezett. Az ismert és sikeres alapkezelő, Zsidai Viktor cége a Plotinus Zrt 500 millió Ft-os kötvényét szempillantás alatt felszívta a piac.

A Bankszövetség vezetője, Patai Mihály az összes lehetséges kommunikációs csatornán hatalmas erőbedobással küzd azért, hogy a hivatalos tárgyalópartnerein kívül az illetékesig is eljusson az információ: amennyiben egyszerre kell megmenteni az összes devizahitelest, ráadásul egy határozott időpontig (november 1.), úgy beszakadhat a forint árfolyama.
A kormányzat folyamatosan kommunikálja  a közműszolgáltatók állami tulajdonba vételét és a rezsidíjak további csökkentését – vasárnap 20%-nál tartott a licit.

Magyarország 5 milliárd dolláros kötvénykibocsátást tervez a nemzetközi piacokon októberben.

Budapest, 2013.09.23.