Hatalmas a szakadék a makrok és a részvényindexek között!

Ezen a héten (is) jó lett a részvénypiaci hangulat, a DAX 5,5%-ot emelkedett a keddi minimumáról csütörtök estig, az S&P500-nak “csak” 2,5% sikerült. A háttérben a romló menedzser indexek és növekedési adatok, néhány jó vállalati profit-jelentés, valamint a jövő heti EKB üléssel kapcsolatos várakozások állnak.
Az amerikai részvényindexek kedden egy különleges mutatvánnyal szolgáltak. Egy, a Fehér Házat ért bombatámadás hamis hírére percek alatt zuhant közel egy százalékot az indexek árfolyama, és nagyon gyorsan vissza is erősödtek, így egy ritkán látható érdekes gyertya maradt csak meg egy újabb figyelmeztetésként, hogy a gépi kereskedés hihetetlen sebességgel képes borítani a tőzsdéket.A héten tapasztalt DAX-os emelkedés megtörte az egy hónapja tartó csökkenő trendet:
A DAX heti teljesítményének ellenére is még messze elmarad amerikai társától a három hónapos viszonylatban:


Az éves grafikonon azonban még semmi sem dőlt el, folytatódhat akár a csökkenő trend is, kicsit megszelídülve:


Az eheti drog-adagot az irreális jókedvhez a következő meglehetősen kellemetlen makrok szolgáltatták:

  • Szinte az összes menedzser index romlik Európában és az USA-ban. Itt vessünk egy pillantást a német IFO alakulására a portfolio.hu grafikonján:
  • Tovább csökkent az amerikai tartós cikkek rendelésállománya (tény:-5,7%, előző:+4,3%; várakozás:-2,8%)
  • A várakozással (3%) szemben  elmaradt az USA első negyedéves előzetes GDP-je (2,5%). Ráadásul megváltoztatták a GDP mérési elveket, amelyeknek köszönhetően magasabb érték az eredmény, mint a korábbiak szerint. Azonban azt is érdemes megjegyezni, hogy immár negyedik éve tapasztaljuk meg a gazdaság „tavaszi ájulatba esését”, amiből némi jegybanki segédlettel sikerült eddig mindig kikászálódni. Az alábbi grafikonon a 60-as évekig visszamenőleg láthatjuk az új eljárással számított GDP és a banki hitelek együttes alakulását az USA-ban:

Forrás:ZerohedgeA már három hete szinte folyamatosan gyenge és lehangolt makroknak köszönhetően a piac a pénznyomdák turbózására, az EKB jövő heti esetleges kamatcsökkentésére spekulálva nagyot emelkedett. A pénznyomda felerősítésére világszerte minden nagy gazdaságból, Japántól kezdve Nagy-Britannián át az USA-ig érkeztek hangulat-javító nyilatkozatok, utalások, hivatkozások.Az amerikaiak tőlük szokatlan módon, sokat foglalkoztak Európával. Az európai pénzügyi rendszer instabilitása és annak kezelése (legyen megszorítás vagy ne legyen) komoly fejtörést okoz a világnak. Az itt látható három grafikon jól megmutatja, hogy miért:


Fenti grafikonok magyar vonatkozásaik miatt is érdekesek. Magyarország a megszorítás-iskolában az eminensek közé nőtte ki magát.

Természetesen Amerikában is találni félelmetes számokat. A Citibank jelentése arra hívta fel a figyelmet, hogy vészesen megugrottak azoknak a hitelkihelyezéseknek az állományi adatai, amelyek egyenesen vezettek 2008-hoz:

A Standard & Poors jelentése szerint 2011 márciusa óta exponenciálisan lassul, rövidesen a nullához közelít az egy átlagos részvénnyel elérhető nyereség változása, vagyis már nem növekszik a részvénypiacon elérhető átlagos eredmény.

Ezen a héten a politika is szolgált néhány, a piacokat befolyásoló eseménnyel:

  • Olaszországnak nyolc hétig tartó politikai huza-vona után, hatodik kísérletre sikerült kormányt alakítania. Az új miniszterelnök Enrico Letta baloldali kereszténydemokrata pártja tehet kísérletet az ország irányítására. Az új vezető csak Silvio Berlusconi (háromszor megválasztott miniszterelnök, akit kétszer ítéltek el jogerősen) támogatásával érte el a kormányalakításhoz szükséges szavazatszámot, így újra visszatérhetett a hatalomba az a politikai szereplő, aki 2011-re a csőd szélére juttatta az országot.  Ennek örömére a Moody’s csak a gyenge növekedési kilátásokra tett megjegyzést, de nem minősítette le Olaszországot.
  • Folyamatosan tartja magát a hírek között Észak Korea fegyvercsörgető kommunikációja. A héten az USA visszakézből azonnal elutasította a harcias ország törekvését, hogy a nemzetközi standard szerinti nukleáris hatalomként ismerjék el.
  • A Reuters egy érdekes elemzésben mutatta be, hogy gond van a francia diplomáciával. Franciaország, Európa második legnagyobb gazdasági hatalma szinte eltűnt a porondról. Szimbolikus értékű a történet, miszerint a ciprusi krízis tárgyalása során a francia pénzügyminiszter simán elaludt, a szavazáshoz maga Christine Lagaerde volt kénytelen felébreszteni őt.

ARANY:

Az alacsony árak gerjesztette masszív fizikai kereslet rendületlenül hozza vissza az árfolyamot az 1500-as szintek irányába:

A nagy volatilitás hihetetlen mértékben megmozgatta az elemzőket, ehelyütt csak az érdekesebb címekkel demonstráljuk a téma iránti fokozott érdeklődést:

  • Ázsia 30 éve nem látott szintekre nyomta az arany iránti keresletet
  • Miért és hogyan fog visszaütni a nyugati bank-kartell aranyár lerántó akciója?
  • Az utolsó három hónapban az arany tőzsdei eladásainak 99,3%-át a JP Morgan realizálta
  • Az arany titkos világa
  • A kínai aranypiac teljesen kiürült – megkezdték az arany importálást Svájcból

EUR/USD:Az euro 120 pip-es sávban mozgott a dollárhoz képest, az alábbiak szerint:

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • Hétfőn megküldte Magyarország Brüsszelnek a 2013. évi Nemzeti Reform Programot.
  • Az Eurostat 1,9%-os GDP arányos deficitet vár 2012-re Magyarországon. Ez az adat kedvezőbb a hivatalos magyar előrejelzésnél, valamint a hetedik legjobb Európában.
  • Újabb 25 bázispontos kamatvágással 4,75%-ra csökkentette az MNB a magyarországi alapkamatot. A bejelentés előtt pár perccel a Bloombergen félreérthető cikk jelent meg, amely tévesen 4%-ra csökkentett alapkamatról tájékoztatott. A Ft-ot egy órán belül 298,8 és 302,6 között láthattuk száguldozni. Hét végére azonban kiderült, az MNB valóban már a 4%-ot tervezi célként elérni, erre a Ft is visszakúszott abba a 302 fölötti régióba, ahová a hét elején még csak tévedésből rántották.
  • A kamatvágás ellenére a Ft papírok iránt még mindig töretlen a kereslet, a DKJ-s aukción már 4% alatti hozamot is regisztráltak.
  • A lakosságnak szánt euró alapú PEMÁK kötvénnyel azonban gondok vannak. A lakosság csak 20%-ot vásárolt meg a papírból, az értékesítés üteme nagyon lelassult, egy jelentősebb tételt vissza is kellett vásárolnia az államnak.
  • A magyar közgazdászok egyik legismertebb képviselője, Kornai János professzor, aki a működő szocializmus gazdaságtanát magyarázta el az egész világnak, most arra figyelmeztetett, hogy „…piaci szocializmus jött létre Magyarországon”.

Budapest, 2013.04.29.