Hinta-palinta

Amit két héten keresztül vészesen kockázatosnak talált a piac, és ereszkedéssel reagálta, azt ezen a héten úgy értékelte, hogy olyan veszélyes, hogy nem is következhet be. Márpedig ha nem fog bekövetkezni, akkor hajrá long irányba.Szerda délutántól indult be az emelkedés. Amit nagy nehezen sikerült korrigálni 20 nap alatt a történelmi csúcsokról, azt nem egészen negyvennyolc óra alatt a DAX  90%-ig, az S&P500 65%-ig visszahozta. A növekedést a FED szerda esti, és az EKB csütörtök délelőtti jegyzőkönyve indította be, majd a pontot az i-re az amerikai költségvetési plafon-huzakodás tette ki.


A szerdán induló korrekciónak egy technikai magyarázata is volt: az S@P 500 az éves emelkedő csatornájának aljáról fordult vissza.

Grafikonok: Ariva/ Global Partners

A VIX (S&P500 volatilitása, a piaci feszültséget mérő) index óriásit javult szerdától, látszólag már csak a médiát, meg a politikusokat izgatja, hogy október 17-éig megegyezik-e az USA kormánya és az ellenzéke. A VIX mellett jól mutatja az érdektelenséget az is, hogy a Goldman szokásos heti előzetesében szóvá teszik, hogy két hete egyetlen ügyféltalálkozón sem került az érdeklődés középpontjába a kérdés.


Forrás:Yahoofinance

A befolyással bíró hírek, események ez elmúlt héten:

  • A keddi rossz hír csak percekig hatott az USA-ba felejtkezett piacoknak: a német gyáripari megrendelések csökkentek augusztusban júliushoz képest (-0,3%, várakozás: +1,2%)
  • FED jegyzőkönyve szerint a tagok többsége már 2014 közepéig fenntartaná a jelenlegi havi 85 milliárd dolláros QE programot. A pénzpumpa életben tartását a nyáron egyre többen látták elfogadhatatlannak. Nos, ennek vége, szinte egyhangúan igent mondtak a Bernanke-től szokatlanul diktatórikus hangnemű ülésen a QE fenntartására és a hosszú időre (közel 1 hónap) történő beígérésére is. Indoklásul jött a pénzügyi kockázatok emelkedése, a lakáspiaci buborék-gyanús jelek, a foglalkoztatottság ellentmondásos értékelése. A részvénypiac nagyon jó néven vette a jegyzőkönyvet, gyors emelkedésbe fordult. Rengeteg helyen volt látható a pesszimizmusáról (is) híres Zerohedge grafikonja, amely egyértelműnek láttatja, hogy a FED pénzpumpája (mérleg főösszeg emelkedése) és a legfontosabb amerikai részvényindex olyan erősen korrelál, hogy ők az S&P 500-ban 1775-körüli (további 4,5% emelkedés) október végi szintet várnak.
  • A jegyzőkönyv nyilvánosságra hozatalát követően Obama elnök hivatalosan is bejelentette, hogy Janet Yellen veszi át Bernanke-től az irányítást januárban. (A FED struktúráját itt lehet megnézni: https://globalpartners.hu/ha-a-jp-morgan-buntetest-kapott-akkor-a-fed-nek-mi-jarna/ ) Yellen eddigi álláspontja szerint a Bernanke vonal követője, ha lehet még erőteljesebben a pénzbőség mellett áll, mindent meghaladó prioritásként kezeli a foglalkoztatottságot.
  • Csütörtökön délelőtt az EKB jegyzőkönyv csak ismételte az eddigieket: marad az alacsony kamatszint és sokáig marad. Kedden lehetett először jegyezni az „Európai kisegítő kötvényt” (ESM), amellyel a bajba jutott országok és bankok megsegítését tervezik finanszírozni Európában. Az eredetileg 5 milliárdra kiírt aukción végül 7 milliárd eurónyit értékesítettek, a teljes kereslet 21 milliárd volt. Ezt a nagy bizalmat Európa az USA adósságplafon gondjainak is köszönheti.
  • Az USA adósságplafon kérdésben pénteken úgy látszott, hogy időt adna az ellenzék, ám péntek éjszaka és szombaton már arról szóltak a hírek, hogy Obamáék ezt is kevésnek találták, nem fogadták el a republikánusok időnyerésre játszó ajánlatát. Szombaton három óriásbank (Deutsche bank, BNP Paribas, JP Morgan) vezetője is figyelmeztetett a patthelyzet okozta pénzügyi labilitás potenciális következményeire. Október 17-én (csütörtökön), ha nem születik megállapodás az adósságplafon emeléséről, akkor az USA valódi fizetésképtelensége várható. Mint feljebb láthattuk, a piac nem hisz az egészben. A rezignáltságnak egyértelműen pszichológiai okai vannak („….akkora lenne a baj, hogy nem fogják megkockáztatni, egyébként is 2011-ben is megegyeztek az utolsó előtti pillanatban…”). A „zembereknek” is kezd elegük lenni a döntésképtelenségi cirkuszból. Egy felmérés szerint egyre nagyobb arányban látnának szívesen egy új szereplőt a politikai palettán:
Ugyanakkor az állampapírok hozamai nagyon komolyan emelkednek, és szerdán már ott tartottunk, hogy az amerikai bankszektor átlaghozama alacsonyabb volt, mint az állampapíroké, vagyis az állam magasabb kockázatot jelent a piac szerint, mint a bankok. A rövidlejáratú állampapírok hozama elérte a Lehman csőd idejében érvényes szinteket (0,35%).
Amellett sem lehet szó nélkül elmenni, hogy a nagy bankok csütörtökön már „B” terveket szőttek arra az esetre, ha mégsem tudna 17-én az USA beállni a repo ügyletei mögé.
Egy érdekes grafikon is bejárta a világot, amely szerint a GDP-re alig van hatással az állami eladósodás:
A hétvégén terjedt el a hír, hogy a Xerox (amerikai printer és másológép kiskereskedelmi hálózat) beszüntette az állami élelmiszer és egyéb létszükségleti cikkekre szóló jegyek (EBT) elfogadását. Már ez a hír is komoly indulatokat gerjesztett, pedig a Xerox-nál nem kenyeret mérnek…. Talán életszerű demonstrációja a döntésképtelenség következményeinek.
  • A részleges fizetésképtelenség egyik mellékhatása, hogy alig jelenik meg hivatalos makro adat az USA-ról. Így a szokásosnál is nagyobb figyelmet kapnak a vállalatok harmadik negyedévi jelentései. Az elmúlt két héten az derült ki, hogy a csodás lakáspiaci adatok ellenére a jelzálogpiacon valami nincs igazán rendben, mert két nagy szereplő (JP Morgan, Wells Fargo) is váratlanul gyenge eredményről számolt be. Az előttünk álló héten nagybankok és a lakossági fogyasztásból profitáló óriás cégek (Coca-Cola, Pepsi Cola, Johnson&Johnson, Verzion Communication) eredményei várhatók.
  • Péntek este, az USA zárással egy időben derült ki, hogy az amerikai fogyasztói bizalom ismét esett (harmadik hónapja), nem is keveset, sikerült a január végi szintre süllyednie. Ez az adat ráerősített a Gallup múlt heti hasonlóan sötét hangulatú eredményére.
  • Az IMF 3,2%-ról 2,9%-ra csökkentette a világ GDP növekedési előrejelzését 2013-ra. 2014-ben 3,6%-ot várnak, itt csak 0,2%-ot csökkentettek.
  • Szombaton jelent meg a kínai külkereskedelmi forgalomról szóló jelentés, amelyből hatalmas meglepetésre az derült ki, hogy az export szeptemberben az éves bázison számított export csökkent (-0,3%), a 6%-os várakozással ellentétben. Az import 7,4%-ot emelkedett, meghaladva a 7%-os várakozást.

ARANY:Még júliusban mondta Ben Bernanke a szenátusi meghallgatásán: senki (önmagát is beleértve) sem érti az arany árának mozgását. A jegybankoknál található az összes eddig kibányászott arany 18%-a. Csak 2013-ban 350 tonnát vásároltak (15 milliárd dollár értékben), a 2011-es csúcs óta 545 millió dollár veszteséget okozott náluk az aranyár esése. Érdekes, hogy a pénzügyi döntéshozók (jegybankok) erőteljes vásárlása ellenére a piac többi szereplője mintha kihátrált volna az arany tőzsdei kereskedelméből, cserében a fizikai arany kereslet meg az egekbe szökött.

Ezen a héten ismét „érthetetlen” mozgást láthattunk. Az arany rendületlenül húzott lefelé egy szabályos csatornában, egyetlen rezzenést nem mutatott a FED pénzbőség-stabilizáló üzenetére, ami hagyományosan kövér százalékokban mérhető emelkedést szokott hozni. Most semmi, csak a menetelés dél felé, majd pénteken USA idő szerint 9 óra magasságában akkora megbízást rakott be valaki (2 millió uncia eladására), amitől 10 másodpercre leállt az online kereskedési felület (CME), és 1290-ről 1260-ig (-2,4%) zuhant percek alatt az árfolyam.

Forrás:Ariva

Hogy miért?
Az Investing.com szerint a jó öreg “stop-futtatást” láthattuk pénteken. Ilyenkor valaki nagy erőkkel szignifikánsan alacsony áron vásárol, ezzel rengeteg stop pozíciót aktivizál, amikor is az automaták kötelezően vásárolni kezdenek, ami felfelé ugraszt egy nagyot az áron. Emberünk így szépet kaszálhat, ha legalább annyi fizetőképes stop-ot beindított, mint amennyivel lenyomta az árat. Jelen helyzetünkben még az sem baj, ha rögtön nem térült meg az akciója. Ugyanis (figyelem, innen már vegytiszta összeesküvés az elmélet) ha emberünk biztos benne, hogy az USA-ban meghúzzák a ravaszt 17-én, és bedől ez-az a piacokon, nos, az arany ebben az esetben nagyot fog ugrani, ez szinte egészen biztos.
Nos, a következő izgalmas héten meglátjuk.

EUR/USD:

A dollár szépen erősödött a FED jegyzőkönyvig, majd a tőzsdei hangulat javulásával ismét gyengülni kezdett.


Forrás:Ariva

A hosszú távú grafikonon jól látható, hogy a 1,36-1,37 közötti sáv komoly, fél éves ellenállást jelenthet, bár 2012 őszétől az euro folyamatosan erősödik, az USA gondjai is további lendületet adhatnak az eddigi trendnek.


Forrás:Ariva

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • Csökkent az ipari termelés augusztusban, éves bázison. A -1,4% jókora csalódás a várt +4,8%-hoz képest.
  • Külkereskedelmi mérleg egyenleg a vártnál (448 mó EUR) is jobban alakult augusztusban: 621 Mó EUR.
  • Az EU állásfoglalása szerint az energiaárak központi meghatározása egészségtelen folyamatokat gerjeszthet, de nem kívánnak beavatkozni az egyes országok szabályozási rendszerébe.
  • Amióta a kormányzat a devizahitelesek mellé állt, megszülettek az első jogerős ítéletek, amelyek semmissé nyilvánítják a bankokkal kötött devizahiteleket. Az ügyeket képviselő ügyvédnek még 700 hasonló esete van. Az OTP ahhoz a Kúriához fordulhat, amely éppen ezen a héten javított ki egy jogerős ítéletet, amellyel maga a Kúria minősítette semmissé a bankkal kötött szerződést. Amennyiben beindul a lavina, elképzelhetetlenül nagy csapást mérhet a magyar bankrendszerre.
  • Az EKB szerint aggályos a PSZÁF beolvasztása az MNB-be.
  • A szeptemberi infláció meglepetésre 1,4% lett, szemben az 1,1%-os várakozással.
  • A forint folyamatosan erősödött a héten, 294,15-nél állt meg az árfolyam. Amennyiben tartóssá válik ez a szint, a következő állomás a 290 körüli szinteken várható. Az amerikai adósságplafon story a forintot is rosszul érintheti, amennyiben a józan ész ellenében mégsem tudnának megegyezni.


Forrás:Ariva

Budapest, 2013.10.14