Hold(kóros) újév– Kína nélkül a hét….

Miközben Kína a kígyó évének kezdetét ünnepelte egész héten, az amerikai és európai piacokon teljes gőzzel ment a kereskedés. A DAX 2,1%-ot esett szerdától péntekig, az USA továbbra is emelkedni tudott. Az utolsó 36 órában Európa határozottan elszakadt az USA részvénypiaci mozgásától.
Forrás:Ariva

Ugyan harmadik hete csökken a DAX, de még bőven a hosszú trendjei felett zárta a hetet. A 7550 vagy a 700-as határok megerősített letörése mutatna csak csökkenő trendet, addig csak technikai értelemben korrekcióról beszélhetünk.

Forrás:Ariva


Forrás:Ariva

A  6. héten megjelent USA GDP adatok megértek az elemzők fejében, rengetegen tárgyalták, hogy mit is jelent a -0,1%-os évesített (még csak előzetes!) érték. Mi itt most a nemzetközi gazdasági ciklusok világ szerte elismert szakértőjének (ECRI) sokat mondó grafikonját mutatjuk meg, amelyik négy fontos reálgazdasági mutató alapján értékeli az USA teljesítményét: 

*ECRI:EconomicCycleResearchInstituteGadaságiciklusokatkutatóintézet(USA,alapítva:1960)

A válság fordulópontja óta az indikátorok szerint töretlen az emelkedés, ám nem lehet véletlen, hogy a kutatók és szakértők még mindig azt firtatják, hogy visszaeshet-e a recesszióba a világ vezető gazdasága. Egyáltalán kijött-e belőle? Nagy a bizonytalanság, hogy a FED által biztosított, szinte korlátlan pénzbőség mennyire egészséges és fentartható emelkedést hozott.

A fenti négy mutatón kívül még a válságot kirobbantó ingatlanpiaci adatokat szokás recessziós mérőszámként tekinteni. A héten nyilvánosságra hozott,  eladásra szánt lakás készlet 16%-os csökkenése és az árak folyamatos emelkedése látszólag pozitív hír:
Mégis, a téma (USA lakáspiac) legelismertebb figurája (prof. Robert Shiller, a róla elnevezett, jól ismert árindex kidolgozója) is bizonytalan a kérdésben. A Blodget at Business Insider-nek adott interjúban arra a kérdésre, hogy túl vagyunk-e már a lakáspiaci mélyponon, így válaszolt: „…Talán igen, de a legerősebb érzésem szerint még semmi drámainak minősíthető változás nem történt.”

Az USA gazdaságánál lehorgonyozva tekintsük át a heti makrokat:

  • Viszonylag nagy várakozás előzte meg a kiskereskedelmi forgalmi adatok szerdai bejelentését. A statisztika hozta éppen a várakozásnak megfelelő számot: 0,1% emelkedés januárban a decemberihez képest. Természetesen sokkal többet mond az adat, ha a 2010-től mért folyamatot vizsgáljuk meg, így a kép hagy némi kétséget maga után:

  • A heti munkanélküliségi adat kicsit javult, de nem jelentős a változása.
  • Érdekes hír volt, hogy az USA költségvetés januárban nem volt deficites! Ám mielőtt bárki is azt gondolná, hogy elindult egy egészséges folyamat, azt ki kell ábrándítsam, a szakértők szerint csak mesterséges számot láttunk a héten, amelyet időzítéssel kozmetikáztak. Az olló a bevételek és a kiadások között még mindig „görögös”:
  • A 10 éves USA kötvényhozamok a héten emelkedni tudtak, elérték a 2012 márciusi szintet (2.05%), ami a kockázatvállalási kedv csappanását jelzi.
  • Váratlanul jobban alakult (76,3; várakozás:73,8) a Reuter/Michingan fogyasztói bizalmi index:

  • jelentési szezon végéhez közelítve láthatjuk, hogy az átlagnál jobbak az eredmények:

Forrás:Dash of Insight

Kifejezetten ínyenceknek érdemes az alábbi grafikont tanulmányozni. Az S&P500 (baloldali tengely, kék) és a P/E mutató 15:1-es arányban (jobboldali tengely, sárga) együttes alakulása, illetve a P/E várakozások (piros) azt mutatja, hogy:
amikor a P/E és az árfolyam érinti egymást, akkor 15 a P/E értéke, és 1994 óta nem fordult elő olyan szituáció, amelyben a P/E az árfolyam érték fölé tudott volna emelkedni. Azonban most, a hivatalos eredmény-várakozások szerint (itt vált a sárga pirosba) ennek kellene történnie… Tehát vagy a P/E, kereseti várakozások lőttek nagyon a realitások mellé, vagy az S&P500 fog ugrani meredeken, vagy megdől egy újabb szabály…

Forrás:Dash of Insight

Az éves GDP-k hete volt a mögöttünk hagyott nyolcadik hét. Íme a meglehetősen egyszínű eredmény:

A szerdai bejelentések után a DAX megállíthatatlan csúszdára került, fentieket látva nincs is mit csodálkozni, maximum azon, hogy a piac mintha kijózanodott volna és elkezdett figyelni a gazdaság híreire is.

Egyre fontosabbak a francia makro adatok is. A GDP csökkenés mellett esik az ipari kibocsátási index és mínuszos volt a külkereskedelmi mérleg is januárban. Nem sokkal a gyenge GDP adat bejelentése után a francia kormány jelezte is, hogy valószínűleg nem fogja tudni betartani a költségvetési hiány csökkentési tervét.

Németország is csökkenő GDP-t hozott, de még a pozitív tartományban maradt az adat. Az eszkalálódó deviza háborúban azonban ez a kevés plusz is elvérezhet, mert a némettel tradicionálisan versenyző japán autóipar további komoly előnyhöz juthat a jen gyors és látványos gyengülésével. A jen már eddig is több mint 25%-ot gyengült az euróhoz képest az utolsó 6 hónapban, és még csak most érzett rá az új japán kormány a pénzpumpálás pikáns ízére.

Spanyolországban járt az EKB vezetője, Mario Draghi, és sokak által gyanúsnak ítélt technikai körülmények között (az utolsó pillanatban derült ki, hogy az újságírók internet és mobil vonalai „ismeretlen okból” elnémultak) beszélt a spanyol törvényhozóikkal. Valószínűleg ecsetelte, mi történne az országgal (és Európával), ha megbuktatnák a kicsit korrupt Rajoj elnöküket, aki nagy igyekezettel tartja az EKB-s előírásokat, cserében még finanszírozható az ország kiismerhetetlenül magas deficit állománya, és valahogy életben tartható az 50% feletti fiatal munkanélküliek gyorsan züllő tábora. A hétfői látogatást követően újabb botrányról jöttek a hírek: le kellett állítani az egyik legnagyobb, „kisegítési” folyamatban lévő spanyol bank, a Banksia részvényeivel történő kereskedést a tőzsdén, mivel a teljes rekapitalizációs hírek nyomán az árfolyam a megengedettnél nagyobbat esett. Csak 350 000 dühös kisbefektető kénytelen szembesülni a ténnyel, hogy 2011-ben befektetett pénzének értéke a nulla felé halad nagy sebességgel.

Nagyot erősödött a jen a dollárhoz képest, amikor a G7-ek eredeti nyilatkozatát átértelmezték. Eredetileg a G7-ek szerint a piacra bízható a devizák árfolyam mozgása, ám látva a szabad mozgást inkább egy bennfentesen keresztül üzenték meg Japánnak, hogy egyáltalán nem szeretik a jen egyoldalú támogatását. Jó kérdés, hogy ez még mindig G7? Lehet, hogy a japán-amerikai konfliktus miatt már csak G5?  Mindez üzenet volt a hétvégi moszkvai G20-aknak is, hogy mire számítsanak.

Obama elnök szerda hajnali beszéde nem zavart sok vizet, a piac mintha immunissá vált volna a politikai nyilatkozatokra, olyan sokhoz volt szerencsénk az utóbbi időben. Inkább érdekességként mutatjuk meg az USA minimálbér alakulását, annak kapcsán, hogy Obama elnök be akarja vezetni a 9 dolláros minimális órabért:

Jól látható, hogy ennek a megcélzott 9$-nak a vásárló értéke 17%-kal (!) marad el az 1968-as minimális órabér vásárló értékétől…. (Csak az összehasonlítás végett: a minimálbér Magyarországon nem éri el a 3 dollárt.)

Szerdán tudtuk meg, hogy a világon összesen értékesített mobil telefonok száma 2012-ben először csökkent 2009-óta.

Csütörtökön az EU vezetői megvédték a Robin Hood adót, amellyel a pénzügyi befektetési tranzakciókat kívánják terhelni 2014-től. A védelemre azért volt szükség, mert az USA figyelmeztetett: az adó bevezetése ellentétes lehet egyes nemzetközi szerződésekkel, egyenesen elképzelhetetlennek tartották, hogy az USA-n belüli (európai papírok esetében) tranzakciókat is terhelje a Robin Hood adó. Az álláspontok meglehetősen messze vannak egymástól, lesz min huzakodni és nyilatkozat háborúzni 2014 elejéig a témában.

Pénteken sokat rontott világszerte a hangulaton, hogy a Wal-Mart egyik vezetőjének kiszivárogtatott információja szerint a februári értékesítési adatok „szörnyűek” lesznek. Az információt természetesen kapcsolatba hozta az amerikai jövedelemadó csökkentések tervezett befagyasztásával.

Ben Bernanke is üzent még pénteken a G20-aknak: Az USA nem akart beavatkozni a japán gazdaságirányítási politikába, amely eredményesen pezsdítette fel az ország exportját a deviza gyengítésével…

Majd pedig a hétvégi G20-ak legfontosabb üzenete: elutasítják a devizaárfolyamok mesterséges befolyásolásának állami gyakorlatát.

Kevesebb sajtó-visszhangot kapott, de korszakos jelentőségű lehet, hogy a G20-ak megkezdték a vállalati nyereségadók egységesítésének most még igen csak hosszadalmasnak tűnő folyamatát. Kijelentették, hogy nyilvánvaló tény, hogy a multinacionális cégek adóoptimalizálás címén – ma még legálisan – a számukra legkedvezőbb országokban mutatják ki a nyereségüket, megkárosítva ezzel azokat az országokat, amelyekben valóban realizálták az eredményeket. A folyamatban ellenérdekelt multik nyomásával dacolva legalább elkezdtek beszélni a dologról…

A Bloomberg adta hírül vasárnap, hogy Európa energia-mágusa, Norvégia is csendben, de határozottan beszállt a deviza háborúba: jelezték, hogy várható az alapkamat csökkentése a korona irreális erősödésének kivédése céljából.

ARANY
Az arany egész héten esett, közel 4%-ot csúszott lefelé, egészen a lélektani 1600-as szintig.
Forrás:Ariva

A hosszú grafikonon jól látható, hogy ezen a héten fontos technikai dolgok történtekLetört az az emelkedő trend (piros), amelyik nyár elejétől esetleg szétzilálhatta volna a 2000-es csúcskísérlet óta tartó sávozást 1500 és 1800 között. A 38 napos mozgó átlag is felülről készül keresztezni a 200-ast, ami a technikai álmos könyvek szerint semmi jót nem jelent a long iránynak.

Forrás:Ariva

Amint ez ilyen nagy mozgások idején lenni szokott, megsokszorozódott a hírek és elemzések száma. Nézzük a legfontosabbakat:
kínai arany import folyamatosan növekedett egész évben 2012-ben:


Az orosz állam is folyamatosan halmozza fel az aranytartalékait. A világ legnagyobb olaj exportőre egyszerűen a fekete aranyból igazit csinál, az olajdollárok egy jelentős részét fordítja arany vásárlásra. A folyamat beindítása óta jelentősen javult az arany javára a két stratégiai nyersanyag ár-aránya.

Forrás: Bloomberg

Az arany ára még mindig messze elmarad a részvénypiaci áremelkedésektől. Az 1981-es szinteket véve bázisként, 2001-ben aki a DJ indexet választotta, az a 45-szörösét kereste annak, aki aranyat vásárolt. Mára ez az arány 8,4-szeresre szelídült, de még mindig jócskán az index vezet. Amikor az arany elérte az eddigi történelmi maximumát 2011 őszén, akkor is csak 5,71-ig csökkent az aránypár.

A World Gold Council szerint Kína rövidesen bevezet a piacon egy új ETF-et, amely fizikai arany háttérrel működik majd.

A Bloomberg tette közzé, hogy még decemberben G. Soros megvált az arany pozícióitól. Az ember hajlamos rá, hogy soros esetében kontra-indikációt feltételezzen. Lehet, hogy csak azért szellőzteti az információt, hogy 1500 körül jól bevásárolhasson? Egyébként erről a sajtóban már decemberben lehetett olvasni (pl ETF Trend dec. 14 2012), ami csak erősíti az információval manipulálás paranoid feltételezését.

Az arany tartása, vétele melletti érvek:

  1. A FED 2013 végéig folytatja a pénznyomtatást.
  2. devizák gyengítése az egész világon cél, nem csak Japánban.
  3. A FED minden erejével küzd a defláció ellen, célja a kontrollált infláció.
  4. Az amerikai állampapírok iránti kereslet csökkent a QE3 bejelentése óta.
  5. fizikai arany iránti erős keresletet mutatja, hogy a spot ár feletti árakon lehet csak arany érmét venni, a zárt végű arany alapok is felárakkal forognak.
  6. A World Gold Council jelentése szerint a negyedik negyedévében is nőtt a fizikai arany iránti kereslet (Q3:1106t,Q4:1196t). 2006 óta jegyzett kereslet adatok szerint a 2012 negyedik negyedévit csak a 2008. harmadik negyedévi tudta megközelíteni 1169 tonnával.

EUR/USD

A figyelem a deviza piacokon most a jen körül koncentrálódik, de ettől még az EUR/USD-ben is komoly mozgásokat láthattunk. A hét közepéig erősödött az euro 160 pipet, majd közel 200-at gyengült a hét végéig.


Forrás:Ariva
A hosszú grafikonon megfigyelhető, hogy az erősödő trend még tartja magát:

Forrás:Ariva
Ugyan a G20-ak Moszkvában elítélték a deviza-gyengítő állami beavatkozásokat, a szónoklatok és deklarációk hatását az elkövetkező hetek árfolyam mozgásai hitelesít(he)tik majd.

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

Dacára a keddi dollár alapú deviza kötvény kibocsájtásnak, a gyenge GDP adatnak, a Ft híven követte az euro változásait egész héten:

Forrás:Ariva

A hosszú (5 éves) grafikonon azt láthatjuk, hogy a Ft maradt a gyengülő trendjében:

Forrás:Ariva
A hét kiemelkedő híre a dollár kötvény értékesítés volt kedden. Magyarország 3,25 milliárd dollár értékben adott el 5 és 10 éves papírokat a nemzetközi piacokon. A Fitch BB+ kategóriába sorolta a magyar papírokat, amelyekre négyszeres volt a túljelentkezés. A 10 éves papírok 5,375%-os hozammal találtak gazdára, az 5 évesek pedig 4,125%-kal. Románia ugyanezen a héten 1,5%-kal jobb feltételekkel tudott hasonló papírokat eladni a világ piacain.

Ft aukciók is eredményesek voltak csökkenő hozammal, háromszoros túljegyzéssel értékesített az ÁKK 50 milliárdot csütörtökön, noha ezen a napon jelent meg a -2,7%-os negyedéves GDP adatunk is, amellyel sereghajtóknak számítunk Európában.

Budapest, 2013. február 17.