Ki következik Ciprus után?

2013.03.25-04.01Nehezen ugyan, de a világ piacai eddig megemésztették a ciprusi vihar okozta károkat. A szakmai sajtó komolyabbik fele is és a bulvárosabb oldal is még mindig sokat foglalkozik a kérdéssel, és a hét elején még a piacok is ezt tették. A könnyed hét eleji emelkedést gyorsan összetörte az Euro-csoport soros elnöke, a holland pénzügyminiszter, aki hétfőn délelőtt odanyilatkozott, hogy eljött az ideje annak, hogy a bankok önállóan, állami beavatkozás nélkül őrizzék meg fizetőképességüket. A világ részvénypiacai olyan nagyon zokon vették az egyébként néhány éve még a legtermészetesebbnek tartott kijelentést, hogy néhány óra múltán már éppen az ellenkezőjét volt kénytelen magyarázkodni. Az 500 legnagyobb amerikai cég részvényeiből összeállított S&P500-as index hétfői hullámvasutazása igen látványosan mutatja meg a dán pénzügyér szavainak hatását:
Forrás:ZeroHedgeBizony nem egészen egy óra alatt 1%-ot vesztett az amerikai index, pedig Amerika azokban az órákban még csak a hét első kereskedési óráiban ébredezett.

A húsvét előtti rövid hét a Ciprusra egyre inkább immunissá váló piacoknak rengeteg fontos makro adattal is szolgált. Európa sajnos gyenge eredményekkel szomorkodott, így nem csoda, hogy a két kiemelt részvényindex mozgása a héten komolyan eltért egymástól:


Forrás: Ariva

Az egy teljes évet átfogó grafikonokon jól látszik, hogy sem a gyenge makrok, sem a ciprusi rémület nem tudta letörni a német vezető indexben 2012 nyarának elejétől tartó emelkedő trendet, bár azért szerda-csütörtök magasságában az árfolyam megkóstolta a terndvonalat:


Forrás: Ariva

Amerikának meg sem kottyant Ciprus, mindenféle hezitálás nélkül maradt az emelkedő csatornában, a „minden idők legutáltabb rally”-ja (Prof. Jeff Miller, www.dash.com) még csak korrekciós jeleket sem mutatott:


Forrás: Ariva

A hét további kiemelt hírei, eseményei, adatai:

  • Cipruson folytatódott a próbajáték. Kinyithattak a bankok, de csak napi néhány száz euróban korlátozott összeghez férhettek a számlatulajdonosok. A bankpánikot még azok a hírek sem tudták beindítani, amelyek szerint kiderült, hogy mielőtt lehúzták volna a rolót, óriási mennyiségű pénzt tudtak kimentenia tűzhöz közel álló ügyfelek, s így akik bennragadtak 100 ezer euro feletti betétekkel, azok 60%-körüli veszteségekkel számolhatnak. A hét végi hírek szerint az Európában elsőként bevezetett banki tőke kontroll évekig eltarthat, és nem csitul a találgatás arról, hogy mennyiben tekinthető példa értékűnek a ciprusi modell.
  • Ben Bernanke, a FED elnöke hétfőn Londonban is elmondta a már hat hete változatlan mantráját: a világ részvénypiaci rally-ját életben tartó havi 85 milliárdos pénznyomdát ebben az évben minden valószínűség szerint az USA-ban fenntartják.
  • Spanyolország ügyesen kihasználva a ciprusba szédült média egyirányú figyelmét, csendben bejelentette, hogy az öt államosított nagybank hatalmas veszteségeit a részvényesek és kötvénytulajdonosok fogják megfizetni.
  • Obama elnök aláírta azokat a felhatalmazásokat, amelyekkel tovább finanszírozható az USA deficites költségvetése, annak ellenére, hogy a törvényben meghatározott plafont meghaladta a hiány mértéke. vagyis természetesen tovább fizetik azokat a költségvetési kiadásokat, amelyek befagyasztásával riogattak még pár hónapja az egymással vitatkozó politikusok.
  • A BRICS országok (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika) megunták az IMF szerintük elégtelen működési szabályait, a nyugatot támogató összefonódásait, és egy új nemzetközi bank létrehozatalát tervezik. Oroszország a hét végén már kicsit cizellálta álláspontját, miszerint az új bank megalapításához „sok idő” szükséges. Ide tartozik az a hétvégi hír, hogy nagy valószínűség szerint Ausztrália és Kína megállapodik a két ország devizájának korlátlan egymásra válthatóságáról. Ezzel a lépéssel is a nyugati pénzügyi eszközrendszer (itt konkrétan az USA dollár) kiiktatásának szándékait igazolja a két megállapodó fél.
  • Az Afrikában haknizó kínai elnök, Xi Jinping további komoly nagyságrendű befektetéseket ígért a fekete kontinens országainak. A hír azért (is) érdekes, mert sokan gondolják azt, hogy az ázsiai gazdaságok mintájára az afrikai urbanizálódási folyamat és gazdasági fejlődés lehet a világgazdaság új éltető motorja. Csak még a kínai kísértet városok problémáját kell előbb feloldani.
  • Az amerikai S&P500 indexben szereplő cégek gyorsjelentései az első negyedévben várhatóan 5 éve nem látott mennyiségben számolnak be negatív profit változásról:
  • A Financial Times kutatásai szerint az „AAA” minősítések száma világszerte 60%-kal csökkent 2008-óta.
  • Nagy-Britannia bankjainak 38 milliárd dollárral kell emelniük a tőkéjüket a biztonságos működési feltételek megtartásához. A jegybank bejelentését jól fogadta a piac, mert magasabb értékre számítottak és az össztőkéhez képest az előírt emelés mértéke kezelhetőnek látszik.
  • Az idén 83 éves Warren Buffett learatta a 2008-ban, a Goldman Sachs-nak gyors- segélyként folyósított (strukturált termékek megvásárlásával) életmentő csomagjának eredményét: az amerikai nagybank vezető tulajdonosai közé kerülhet egy igen előnyös cserével. A kisbefektetők, akik Buffett kezét figyelik, és ahol lehet, másolják döntéseit, most csak állnak és néznek, mint a moziban, hogy mi mindent megtehetnek a nagyok és erősek a szent szabad piac szabad versenyében.
  • Szlovéniát mind gyakrabban veszi szájára a sajtó azzal a gondolattal, hogy az ország eladósodottsága és fizetőképessége miatt a bankrendszere bármikor összeomolhat és Ciprus példáját követve komoly gondokat okozhat az Euró-zónának. Mindenesetre még most érdemes megszabadulni a szlovén kötvényektől, ha egyáltalán akad rájuk vevő, és átvinni az euró betéteket kevésbé bizonytalan országokba.
  • Az USA eheti kiemelt makro adatai: gyenge munkanélküliség, vegyes hangulati indexek, vegyes lakáspiaci adatok és javuló fogyasztási kilátások.
Saját gyűjtés
  • Ugyan nem szerepelt a szokásos gazdasági makrok között a kimondottan pozitív adat , de több elemző is felhívta rá a figyelmet: az USA adóbevételei már februárban elérték a pénzügyi válság kirobbanása előtti szinteket:
  • Sajnos az európai makrok sokkal gyengébb képet mutatnak az amerikaiaknál: romló hangulat, csökkenő fogyasztás.
Saját gyűjtés
  • Japánra kiemelt figyelem irányul mióta az új kormány és a vele teljes összhangban működő jegybank az év elejétől drasztikus lépésekkel próbál megszabadulni attól az évtizedes deflációtól, amelynek rémével riogatják egymást a fejlett gazdaságok vezetői. Nos, a hét végére ott tartottunk, hogy Kuroda, a jegybank vezetője kijelentette, hogy az ország adósságállománya nem fenntartható. Mint ismeretes a GDP-arányos adósságállomány Japánban a legmagasabb az egész világon, de azért nem akadt fel ezen eddig senki, mert jórészt belföldi megtakarításokból finanszírozzák. A jegybank vezetőjének kijelentése könnyen lehet, hogy egy a befektetőket sújtó adósság-csökkentési lépéssorozat nyitánya. Az itt látható makrókból is kiderül, hogy az árszínvonal csökkenését még mindig nem sikerült megfogni, a kulcsfontosságú autóipar továbbra is súlyos gondokkal küzd:
  Saját gyűjtés
A HOSSZÚ HÉTVÉGE:
  • Észak Korea egyre hangosabban fenyegetőzik egy katonai támadás lehetőségével. Szombaton olyan Észak Koreából származó katonai tervek fényképei árasztották el a sajtót, amelyeken amerikai szárazföldi célpontok láthatók.
  • Mario Draghi, az EKB (Európai Központi Bank) olasz első embere telefonon győzte meg az olasz köztársasági elnököt, hogy ne adja fel, és ne mondjon le korábban, látva az eredménytelen kormányalakítási kísérleteket. Így a hét végén már megnyugodhattak a kedélyek, mert Giorgio Napolitano nyilvánosan világossá tette, május 15-éig marad a posztján.
  • David Stockman, a Reagan kormányzat egyik bizalmi gazdasági tanácsadója figyelmeztetett: nagy az esélye, hogy a FED által fújt gazdasági lufi 1-2 éven belül kidurran, és akkor már hatástalan lesz a 2008 óta alkalmazott pénznyomda. (Bloomberg)
  • ciprusi parlament elnöke szerint az ország elhagyhatná az Euró-zónát. (Zero Hedge)
  • A kínai lakásárak 26 hónapja nem látott mértékben növekedtek februárban. (Bloomberg)
  • A húsvét hétfőn is nyitva tartó amerikai piacok az emelkedő trendet megtartva 0,8%-ot korrigáltak a gyenge hangulati makrok hatására.
ARANY:Jól látszott ezen a rövid héten, hogy amikor kicsit idegesebbé válik a piac, bizony sokan reflex-szerűen kapnak az arany után:

Forrás: Ariva

Amikor a hírek még csak a ciprusi megegyezésről szóltak, az arany ára együtt esett a részvényekével, majd a riadalmat okozó Dijsselbloem nyilatkozat idején azonnal ugrott az arany az 1600 feletti régiókba.A hosszú hétvégén ragadta meg az alkalmat a BBC internetes kiadása, hogy egy érdekes elemzést adjon közre a fizikai arany mennyiségéről. Nem kevesebbet állít a BBC, mint hogy hatalmas a különbség a két mértékadó forrás szerint nyilvántartott arany mennyiségét illetően. A széles körben alkalmazott Thomson Reuters GFMS éves jelentései szerint a világon összesen 171 ezer tonna arany található. A Gold Standard Institute szerint viszont 2,5 millió tonnát adna ki, ha az összes jegybanki tartaléktól a nagymama ékszeréig mindent megmérnénk. Ez testvérek között is 16-szoros különbség! Abban viszont biztosak, hogy még 55 ezer tonna vár kibányászásra az ismert adatok szerint, pedig már 6000 éve bányássza az ember a Föld arany tartalékait. A becsült mennyiségek közötti különbséget a történelmi időkben kibányászott mennyiség körüli bizonytalanságok, a kínai mennyiség titkosított volta, és az illegális aranybányászat ma is létező gyakorlata hozza össze.  A cikk konklúziója: valószínűleg senki sem tudja, mennyi is az összes fizikai arany tényleges mennyisége.


Foto:AFP

EUR/USD

Az euró rosszul viselte a heti megrázkódtatásokat, 2,3%-ot esett a hét eleji maximumáról szerda délutánig, utána pedig egy igazán nem elhanyagolható méretű 100 pip-es sávban kereste a helyét, kiváló alkalmat adva a daytraderek spekulációinak.

Forrás: Ariva

A hosszabb távú grafikonon jól látszik, hogy folytatódott az euro gyengülése, ami sebességét tekintve kísértetiesen hasonlít a 2012 május-augusztusi időszakra.


Forrás: Ariva

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

A kedd délelőtti rövid lejáratú állampapír aukción (DKJ) folytatódott a hozamcsökkenés annak ellenére, hogy:

  • mindenki várta, hogy még aznap délután az MNB tovább vágja az alapkamatot 5%-ra, ami be is következett
  • a Ft állandósulni látszik a 300-as szinteken:
Forrás: Ariva
A nemzetközi adatbázisokban Magyarországról megjelent makrok ezen a héten:
  • Külkereskedelmi mérleg egyenleg 2012 negyedik negyedév: 242 millió EUR (előző: 843 millió EUR)
  • Munkanélküliségi ráta: 11,6% (előző: 11,2%)
  • Termelői árindex (éves bázis): 0,8% (előző: -0,5%)

A KSH által közzétett 2012-es deficit a GDP 2%-a volt az uniós előírások szerinti módszertant alkalmazva, ami lényegesen jobb, mint a vállalt 2,5%. A 2013-as várakozásokat illetően meglehetősen sok a bizonytalanság.

Ugyanakkor az IMF pénteken megjelent ország jelentése szerint sem idén, sem jövőre nem tudja Magyarország tartani a 3%-os hiánycélt.

Budapest, 2013.04.02.