Ki mondta nektek, hogy a születésnapomat költekezéssel ünnepeljétek?! (Kérdezhetné Jézus)

A világ tőzsdéin a hatalmas bevásárlás, hatalmas árfolyam-emelkedéseket hozott az utolsó teljes kereskedési héten 2013-ban.
A piaci többség a „taper” bejelentést (a pénzbőséget biztosító USA kötvényvásárlási program lassítása), annak időszerűségét és várható következményeit csócsálta már hetek óta, jó előre. Amikor végre karácsonyi ajándék gyanánt akár egy színes üveggolyót, megkapta, amire vágyott, boldogan folytatta a részvényvásárlást a bódító tudat hatására: „Énmegmondtamelőrepontúgylett!

” . Miközben az idei árfolyam-csúcsok éppen hogy a „taper” –rel ellentétes folyamatnak, a pénzkínálat-teremtő jegybanki politikának köszönhetők. Az amerikai részvényindexeknek sikerült éves csúcson járni pénteken. A DAX meg 4,4%-ot tudott emelkedni a heti minimumról, a 9400-as szint négy héten belül immár harmadszor állította meg a német indexet a szédületes emelkedésében.  A pénteki jókedvet az USA GDP adatok is fűtötték.

Természetes ilyenkor az éves grafikonokat is megnézni, íme:

Tíz év alatt közel megnégyszereződtek az index-árfolyamok úgy, hogy az elmúlt 100 év második legnagyobb válságát tudhattuk magunkénak 2008-ban. Amint ezt már sokszor olvashatták ezeken az oldalakon, az optimisták ünneplik a modern gazdaságirányítási eszközök sikeres működését, a pesszimisták meg úgy gondolják, hogy a 2008-asnál is nagyobb válságba szédülünk hamarosan.
A karácsonyi készülődésre tekintettel csak távirati stílusban foglalom össze a hét kiemelt eseményeit: 

  • A FED „tapering” bejelentése mindössze 10 milliárd dolláros visszavonást jelent (ez a havi bővülés 12%-os csökkentése), de a további visszavágásokat is valószínűsítette a FED leköszönő elnöke Ben Bernanke.
  • Az új elnök, Janet Yellen vesszőparipája is szóba került: a munkanélküliségi ráta 6,5%-os szintjéig nem emelik az alapkamatot az USA-ban.
  • A FED szerda esti döntése az aranyat majdnem idei mélypontjára küldte, de 1185-ről pénteken már 1200 fölé tornázta magát az aranyár.

  • A dollár is boldogsággal nyugtázta az euróval szemben a FED lépését, nagyot erősödve fordított az 1,38 feletti, az éves csúcshoz nagyon közeli szintről.

  • Szerda estére megszületett az európai bank-szanálási program is (SRM), amely –ha működőképes lesz úgy tíz év múlva – 6000 bank egységes felügyeletét ellátva a jelenleginél lényegesen stabilabb bankrendszert ad majd Európának. Minden ország kötelező kvóták szerinti mértékben fog tartalékot képezni azért, hogy elkerülhetőek legyenek az „adófizetők zsebét terhelő” hatalmas bankmentő akciók. A bejelentés körül elég sok volt a szkeptikus elemzés, az euro, mint fentebb láttuk, nem is bírt a dollárral. A S&P egyenesen leminősítette az európai kötelezettségek kockázatát, a tripla A-ból már csak AA+ maradt.
  • Japánban maradt az alapkamat 0,1% és folytatják a pénzkínálat bővítését.
  • Pénteken tették közzé az USA III. negyedévi GDP újraszámolt értékét: 4,1%-os az évesített növekedés, szemben a 3,6%-os várakozással. Lassan a túlfűtött növekedésért kell aggódnunk?


Forrás:FXSTREET

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • Kúria a bankok mellé állt hétfőn a devizahitelesek ügyében.
  • Kedden újabb kamatvágás. 3% a magyarországi alapkamat.
  • Még mindig viszi a piac a diszkont-kincstárjegyet (DKJ), már 2,88% az éven belüli állampapírok hozama.
  • Hét végére tartogatott néhány komoly meglepetést az MNB elnöke. Szerinte hamarosan törvényekkel fogja a hatalom megmenteni a devizahiteleseket, a külföldi bankok pedig mehetnek, ahova akarnak, négyen is, másfél éven belül.
  • A forint négy napot is 300 alatt töltött, kérdés, hogy a piacon miként értékelik majd az MNB elnökének pénteki szavait.


Grfikonok: Ariva

A szerkesztő kellemes pihenést kíván minden kedves hírlevél Olvasónak a hatnapos karácsonyi és a már követni sem tudjuk, hány napos újévi ünnepek alkalmából. Akinek elege lenne a túlzásba vitt kikapcsolódásból, annak javaslom, figyelje az elektromos postáját, mert egy érdekes meglepetés-olvasmánnyal jelentkezünk valamikor a nihil legmélyén.

Budapest,2013. december 23