Lehet, hogy kedden a nyakunkba szakad az USA költségvetési plafon?

A múlt hétfő reggelre biztossá vált harmadik Merkel-győzelem hírére a DAX szinte semmit sem reagált, inkább csak a múlt csütörtöki történelmi csúcsot korrigálta, majd egész héten egy szűk sávban bizonytalankodott. Amerika meg egy teljesen szabályos csatornában ereszkedett másfél százalékot.

Forrás: Ariva
Amint ezt a múlt heti hírlevélben előre jeleztük, a hét fontosabb makro adatait és híreit ismét az amerikai bel- és külpolitika felülírta. Jöhettek bármilyen irányú típusú és jelentőségű adatok, a világ most csak arra kattant, hogy vajon lesz-e az USA-ban költségvetési kiadási stop (az új inger-szó: „shutdown”) vagy sem. A kérdésre vasárnap reggel jött viszonylag konkrét válasz: a republikánusok által dominált képviselőház olyan javaslattal (odázzák el a döntést egy évvel, helyezzék hatályon kívül az orvos-adókat) küldte tovább az Obama csomagot a szenátusnak, amelyre az valószínűleg nemet mond majd, így október elsején, kedden valószínűleg bekövetkezik az a típusú részleges államcsőd, melynek következtében leállnak az állami kifizetések a bérektől kezdve az állampapírokon át a különböző segélyekig. Tart ez mindaddig, amíg a törvényhozásnak vagy sikerül megállapodnia egy újabb hiány-plafon szintben (a jelenlegi 17 ezer milliárd dollár), vagy egy totálisan átstrukturált költségvetésben (új adók, csökkentett védelmi és szociális kiadások. A becslések szerint a „shutdown” legkevesebb 1,5%-os GDP csökkenést okozhat az országnak és újabb leminősítésekről is beszélhetnek majd. Vasárnap estére olyan szinten vette minden nagy média manipulátor biztosra az államcsődöt a Financial Times-tól a Bloombergen át a Marketwatch-ig, hogy egyre gyanúsabb: akárcsak 2012 végén, most is egyetlen nappal a határidő lejárta előtt fogják jogilag megcsűrni-csavarni a szituációt úgy, hogy mégse kelljen lehúzni az állami rolót. Egyébként Obama elnök egy szombati nagygyűlésen többezres tömeg ovációja közepette ígérte meg, hogy erre nem kerülhet sor, ameddig ő az elnök. Október első napjait a piacokon minden bizonnyal az újabb plafon-válság fogja tematizálni.
A mögöttünk hagyott hét fontosabb makro adatai és hírei:
  • 6%-kal emelkedett az amerikai háztartások összvagyona március óta. A növekedést döntően az ingatlanok értékének emelkedése és a hitelállomány csökkenése eredményezte. A jó hírben az a rossz, hogy a szegények és a gazdagok közötti olló tovább nyílt. A héten megjelent lakáspiaci számok vegyesek voltak, némi lassulás érezhető a javulás ütemén. Maga Bob Svhiller figyelmeztetett: ismét lufi jelleget ölthet a lakáspiac.
  • A heti munkanélküliségi adatok a várakozásoknak megfelelően alakultak. A személyes jövedelmek és a fogyasztás meghaladta az előzetes adatokat.
  • A jobbára bíztató hírek ellenére a fogyasztói bizalmi index továbbra sem tud felerősödni az USA-ban.
  • Idén már a 2007. évinek a dupláját érte el au USA-ban a magasabb kockázatú hitelkibocsájtás mennyisége, figyelmeztetett a MS.
  • Az infláció továbbra is alacsony, minden pénznyomdával operáló országban.
  • A kínai beszerzési menedzser index 6 havi csúcsot ért el (51,2). Életfogytiglani börtönre ítélték a 2012-es választások versenyében alulmaradt ellenzéki vezetőt, korrupcióért. A törvények szerint 10 év után már szabaduhat is.
  • Az ECB csak beszélt: ha szükséges ők tudnak lépni. Vagyis az LTRO típusú  eszközzel képesek beavatkozni.
  • Olaszországban is a hétvégén tört ki a botrány. Az okozza éppen az egyébként megszokott kormányválságot, hogy Berlusconi öt miniszterét hívta vissza, azzal a céllal, hogy elodázza annak a törvénynek a megszavazását, amellyel az ő személyes mentelmi joga megszűnne.
  • Görögországban egy politikai gyilkosság kapcsán sorban tartóztatják le a harmadik legnagyobb párt (szélsőjobb) vezetőit. Az alig elcsendesedett indulatok ismét az utcára terelik az embereket.

ARANY:Az arany is sávozott ezen a héten. A napos gyertyákon nem látszik, de az órás grafikonok arról tanúskodnakk, hogy az árfolyam masszív támaszt talált 1320 körül, noha pár órára az 1305-ös értéket is láthattuk, de onnan gyorsan menekült long irányba az árfolyam.


Forrás: Ariva

Hétfőn hajnalban az USA költségvetési plafon félelmek miatt az arany 1350 fölött nyitott.

Időről-időre felmerül a kérédés, hogy mi várható az arany árával kapcsolatosan. Amikor elbizonytalanodik a részvénypiaci hangulat, az arany még mindig érzékenyen reagál, ha rövid ideig is. Ezen a héten jelent meg egy az arannyal, és az arany alapú pénzrendszerekkel foglalkozó népszerű video sorozatnak a harmadik része (Michael Maloney), amelyet komolyabb szak-oldalak is megemlítettek, idéztek. A film egy aranyat értékesítő cég pozíciójából készült, ám az arany mellett szóló fundamentális tények, az USD gyengülő világpénz funkcióját jelző fontos tényezők mindenképpen elgondolkodtatók:

  • Egyre több olajtermelő ország igyekszik a hagyományosan USD-ben meghatározott árról és elszámolási rendszerről letérni (Irak csak EUR-ban értékesít, Irán dollárt nem fogad el olajért, Líbia aranyat vagy más értékes fémet kér az olajért)
  • Kína és a többi BRIC ország is egyre intenzívebben keresi a nem USD alapú elszámolási lehetőségeket. Mind több és több lett az országok közötti kétoldalú elszámolás az USD fizetés alkalmazása helyett, kínai dominanciával. (Pl Kína és Oroszország, Irán, Japán, Brazília; de  Japán és India, vagy Oroszország és Irán relációban is már USD nélkül történik az elszámolás)
  • Utah (USA) és Venezuela az aranyat és az ezüstöt hivatalos pénznek tekinti.
  • Néhány afrikai országban egyenesen börtönbüntetés jár annak, aki dollárt tart vagy fizetési eszközként alkalmaz. (pl. Zambia)
  • A hírlevelünkben már sokszor dokumentált amerikai (és sok más fejlett és fejlődő ország beli) pénznyomtatás előbb-utóbb könyörtelenül inflációs nyomás alá helyezi majd az egész világot.
  • Kína nyilvánvalóan visszakozik az USA finanszírozásából, folyamatosan csökkenti az amerikai állampapír állományát és növeli az aranytartalékát:

Ugyanakkor rövid távon Nouriel Roubini elsősorban dollár erősödési okokból további aranyár zuhanásra számít, egy szintén eheti nyilatkozatában.

EUR/USD

Az euro szeptember elejétől 3,5%-ot erősödött. Ez a folyamat most megtorpanni látszik, az 1,356-os szintről kétszer is visszafordult az árfolyam. Akárcsak a DAX, az EURUSD is tétovázott ezen a héten.

Forrás:Ariva
Paul Krugman Nobel díjas közgazdász népszerű blogján lehetett olvasni a héten egy érdekes, az EUR árfolyamával kapcsolatos gondolatot. Egy olvasói megjegyzést fejtett ki alaposan Krugman, amely szerint Németország lenne a világ egyik legerősebb devizaárfolyam manipulátora. 2008-ig az euro-tőke nagy erőkkel áramlott a déli és perifériás országokba. A hitel-válság és a megszorító intézkedések hatására a pénz sokkal inkább Németországban keres menedéket:

(TARGET2: A világ legnagyobb pénz-transzferáló rendszere. Napi forgalma hozzávetőlegesen megegyezik Németország egy éves GDP-jével.)

Mindenki el tudja képzelni, hogy egy erőteljes euro erősödés mit okozna az exportra alapozó német gazdaságnak….  A német átlag polgár még mindig az gondolja, hogy a gyengélkedő euro a lusta és költekező déliek hibája. Ám ha belegondolunk – állítja Krugman –, éppen ellenkezőleg a német gazdaság alapvető érdeke az euro gyenge szinten tartása. Amint látható a fenti grafikonon, a komoly beavatkozási lehetőséghez a pénzmennyiség a németek rendelkezésére áll.

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • A Monetáris Tanács újabb 20 pontos vágással 3,6%-racsökkentette az alapkamatot. A nyilatkozatokból egyértelműen kiderül, hogy csak akkor fognak leállni a kamat-vágásokkal, ha a nemzetközi viszonyok változnak meg. A heti diszkont kincstárjegy aukción 3,61% lett az átlaghozam, jó kereslet mellett emeltek a mennyiségen is.
  • 9,9%-ra csökkent a munkanélküliségi ráta a múlt havi 10,1%-ról. Az adat körül komoly szakmai vita bontakozott ki, melynek kulcskérdése a külföldön munkát vállalók beszámítása volt a foglalkoztatottak táborába. Nélkülük minden bizonnyal az elmúlt 3 évben enyhén emelkedett volna a munkanélküliségi ráta. Az adaton nagyot lendít a közmunkások hada, ami szintén nem a magyar gazdaságot stimuláló fejleménynek tekinthető.
  • Horvátország elfogató parancsot adott ki a MOL vezérigazgatója ellen. Magyarország egyik legnagyobb cégének vezetője jelenleg nem hagyhatja el az országot a letartóztatás veszélye nélkül, de itthon addig biztonságban van, ameddig Magyarország nem adja ki őt a horvátoknak.
  • Nyilvánosságra kerültek a 2014-es költségvetés számai: GDP +2%, hiány:2,9%, infláció: 2,4%. Így legyen !
  • A forint 300,5 és 298 között mozgott a héten, különösebb meglepő mozdulat nélkül:

Forrás: Ariva

Budapest, 2013.09.30.