Már megint Amerikán a világ szeme

 

Így volt ez a tárgyhetünkben és minden bizonnyal így lesz az előttünk álló héten is. Ahogyan egyre nyilvánvalóbbá vált a háborús feszültség enyhülése, úgy emelkedtek a részvénypiacok és estek a menedék eszközök (arany) ezen a héten is, akárcsak a múlt héten.


Forrás:Ariva/Global Partners

Több mint elgondolkodtató, hogy a részvénypiac szereplőit nagyjából egész nyáron csakis az érdekelte, hogy milyen jelzéseket ad a FED és a makrok a QE program folytatásával kapcsolatban (szept. 18-án 20 órakor), aminek eredményeként augusztus elején történelmi magasságokat értek el a részvényindexek. Majd jött a szíriai „csapás fenyegetés”, ami csak arra volt elég, hogy a csúcsokról leforduló egészséges korrekció képessé vált kiteljesedni egészen -5%-ig. A „csapás visszavonás” diplomáciai jeleire meg úgy ugrott a piac vissza 4%-ot, hogy közben Obama elnök simán beadta (mondta) a keserű pirulát: márpedig visszavonhatatlanul jön a QE csökkentés. Nagy ugyan a várakozás (legalábbis a sajtó keményen rágja a csontot) a FED szerdai bejelentéseivel kapcsolatosan, amikor is hivatalossá válik a pénzpumpa lassítás mértéke és mikéntje, de vegyük észre: a piac jelenleg úgy látja, olyan jól mennek a dolgok az USA gazdaságában, hogy mindez csak jelzés arra vonatkozóan, hogy vége van a pénzügyi válságnak is, vagyis a QE visszavágást már beárazta.

A „jobban teljesítünk” érzést világszerte erősíti az alábbi, szeptember 12-én megjelent, sokak által használt grafikon, amely azon OECD országok (a világgazdaság 97%-a) arányát mutatja, amelyek expanzióban vannak. A friss adat szerint az országok 85%-a (előző negyedévben 69%) van expanzióban, ha két egymás utáni negyedév pozitív GDP adatával számolnak, és 88% (előző negyedévben: 58%) akkor, ha csak az utolsó negyedéves GDP-t veszik számba.

Ennek megfelelően a Wall Street Journal által megkérdezett szakértők 2/3-a biztos a QE szeptemberi csökkentésében.

Az elemzői kínálatból néhány érdekes gondolat:

Meredeken csökken a részvénypiacon megjelenő tőke mennyisége a válság kirobbanása óta. A legtöbb pénz 2002 táján mozgott az S@P500 papírjaiban, azóta csökken a mennyiség, mára már csak az 1998-as szint körül járunk. Mindez a hatalmas pénzmennyiségi bővítés fényében eléggé nehezen érthető:

Amíg az USA pénzpiacai a pénzpumpáknak köszönhetően hozamban szépen teljesítettek, addig a munkaerő piacon dolgozók aránya a lakosságon belül folyamatosan csökkent:

A pénzügyi befektetői piacon elért emelkedések (csökkenések) az elmúlt 5 évben (Forrás: Bank of Amerika Merrill Lynch)

 A hét fontosabb makro adatai:

  • Kína erős számokkal jelentkezett kedd hajnalban. Augusztusban éves bázison az ipari termelés +10,4% (várakozás:9,9%, előző havi 9,7%), a kiskereskedelmi forgalom +13,4% (várakozás:13,2%, előző havi 13,2%). Ezek az adatok sokat lendítettek a Szíriával kapcsolatos enyhülés híreire beinduló részvénypiacokon.
  • Olaszország második negyedéves GDP -2,1%.
  • EU zóna ipari termelése júliusban éves bázison -2,1%.
  • USA kiskereskedelmi forgalom júliusban az elmúlt hónaphoz képest 0,2% (várakozás:0,4%, júniusban 0,4%)
  • Nagy csalódás volt pénteken késő este az USA-ban széles körben figyelt Michigan fogyasztói index esése, mert ez a makro már hosszabb ideje kényeztette a közönséget a jelentős javulásával:
Sokan nosztalgiáztak a Lehman csőd ötéves évfordulóján, itt a Financial Times nem kicsit ünneprontó cikkének tanulságos megállapításait vesszük sorba:
  • A Lehman bukása óta a világ pénzügyi rendszere kicsit biztonságosabb, kicsit józanabb, de az őrület jegyei még mindig ott lesnek a sarokból…
  • A nagy bankok még nagyobbakká váltak. A „túl nagy, hogy megbukhasson” bank méret még mindig alááshatja a teljes bankrendszer biztonságát.
  • Az árnyék-bankrendszer további teret hódított a válság óta, ahelyett, hogy csökkent volna.
  • A pénzügyi rendszer befektetői továbbra is (vagyis ennyire soha a történelemben) ki vannak szolgáltatva a jegybankok döntéseinek, és a pénzpumpa rendszerek nem azt sugallják, hogy a jegybankárok biztosan tudják, mit csinálnak.
  • A válságban felerősödött gazdagság ellenes társadalmi mozgalmak dacára a gazdagok még gazdagabbak lettek, tovább nyílt a szegény-gazdag jövedelmi olló.
  • Egyre több pénzügyest csuknak börtönbe, de nem a hitelválságért.
  • A két legbetegebb USA jelzálog hitelező bank, a Fannie és a Freddie, amelyek mélyen benne voltak a Lehman csődjét eredményező szituációban, köszönik élnek és virulnak. Az övék az USA jelzáloghitelének 90%-a, 60%-kal több hitelt kezelnek, mint korábban.

Vasárnap hivatalosan bejelentette a Fehér Ház, hogy Larry Summers visszavonta jelölését a FED elnöki székéért, így most a legesélyesebbnek Janet Yellent, a FED elnökhelyettesét tartják a pozíció elnyerésére. A hírre jókorát ugrottak a részvénypiacok hétfő hajnalban.Amerika mellett azért kapott némi helyet a médiában Németország is. A 22-én esedékes választásokkimenetelét latolgatják többnyire, valamint az elképzelhető és totálisan elképzelhetetlen koalíciós felállásokat. A többség véleménye szerint Angela Merkel jól áll az elmúlt hetek gyengébb média szereplései ellenére is, ám egyre nagyobb valószínűséggel egy kicsit kényelmetlen koalíciót kell majd elkormányoznia. A merev és rugalmatlan magyarországi politikusi együttműködési (?) készséget látva üdítő megfigyelni, hogy a német versengő pártok milyen kompromisszum készséggel állnak a koalíciós lehetőségekhez.

Az Európa Parlament elfogadta az uniós egységes pénzügyi felügyelet gondolatát. 2014-től 150 európai bank egységes uniós bank-felügyelet alá kerül.

A szíriai csapás körüli igen élénk diplomáciai nyüzsgés eredőjeként enyhült feszültségnek nem tett jót, hogy a komoly gazdasági gondokkal küzdő India ezt a hétvégét választotta egy stratégiai jelentőségű rakéta-kísérlethez. A teszt eredménye szerint India 5000 km-re képes nukleáris töltetet eljuttatni, ami Kína és Európa szempontjából „érdekes”.

ARANY:

Ezen a héten felgyorsult az arany legújabb, augusztus végétől indult árfolyamesése, amelyet a QE visszavonással, valamint a háborús feszültség csökkenésével magyarázhatunk. Long szempontból a pénteki „Doji” gyertya adhat némi halovány bizakodásra okot.


Forrás:Ariva/Global Partners

EUR/USD

Az euro a részvénypiaci hangulattal erősödött egész héten, de csütörtökön és pénteken már csak oldalazás maradt a lendületből. Az 1,3322-es szint órás grafikonon hétszer állította meg az euro erősödését.Majd hétfőn hajnalban óriási gappel 1,3380-on nyitott az árfolyam!


Forrás:Ariva/Global Partners

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • költségvetési hiány adat hétfőn meghaladta az eredetileg 2013-ra tervezett egész éves szintet, a módosított tervet még esélyes az idén betartani. Szerdán a parlament a hetedik idei költségvetési hiánycél módosítást fogadta el.
  • Brüsszel mérsékelte 5%-ra az uniós pénzalapokkal kapcsolatos büntetést, egyúttal megnyitotta az eddig blokkolt alapokat is.
  • fogyasztói árindex 1,3% (előző 1,8%), ilyet 1973-ban látott utoljára Magyarország, mint a tervgazdaság egyik csúcsteljesítményét.
  • A Goldman Sachs figyelmeztetett: a kamatvágások miatt vészesen elvékonyodott az a kamatrés, ami miatt a befektetők szívesen vásárolták a forint kötvényeket. Ezzel együtt még magas érdeklődés mellett mentek el kedden a kincstárjegyek.
  • Bloomberg is foglalkozott a devizahitelesek megmentésének kérdésével. Egy fodrász szájába adta a cikk szerzője a feltételezést, miszerint az igazi csomagot csak 2014 áprilisa után ismeri majd meg a nyilvánosság.
  • Júliusban az ipari termelés (éves bázison) 4,8%-kal emelkedett.
  • A forint a kiemelkedően jó nemzetközi hangulat és jó hazai makrok ellenére sem tudott értékelhetőt erősödni, csütörtökön meg ismét megadta magát a 301-es szintnek. Lehet, hogy a piacok nem nézik jó szemmel a költségvetési lazulást?


Forrás:Ariva/Global Partners

Budapest, 2013.09.16