Mario Draghi (Európai Központi Bank) beszéde most csak az eurót erősítette

Az év első teljes hetében a részvénypiacokon az igen csak érdekes, néhol elgondolkodtató hírek és elemzések dacára nem történt semmi érdemleges. Mintha mindenki szeretné megfejteni, hogy az év első napjának hatalmas ugrása a sikeresnek kommunikált amerikai költségvetési hiánykezelés felett érzett kitörő öröm átmeneti megnyilvánulása-e, avagy valóban az a helyzet, hogy a pénzpumpák által fűtött piacon még mindig lehet majd nagyokat keresni a long irányában. Az viszont ezen a héten ténnyé vált, hogy az újévi kitörő öröm már csak jóllakott joviálisan mosolygós várakozásba szelídült.A hét legfontosabb eseménye az EKB kamatdöntő ülése volt, ahol Európa vezető bankjának irányítói teljes egységben döntöttek úgy, hogy :
  • Nem változtatnak az alapkamaton (0,75%).
  • A várakozásokkal ellentétben nem vezetik be a negatív kamatot az EKB-nál tartott banki betétekre.
  • Azért hozták ezeket a döntéseket, mert úgy gondolják, hogy a részvénypiaci jó hangulat átszivárog majd a reálgazdaságra is.

Nos, az EKB csütörtök kora délutáni sajtótájékoztatója nyomán máris 336 (+2,8%) pontos éves emelkedést láthattunk az EUSR/USD árfolyamában, ám a részvényárfolyamok nem igazán zavartatták magukat. A DAX meg egyenesen közel 100 pontos esést mutatott be a kérdéses „Draghi-nap”-on.A hét fontos makro adata az EU-zóna munkanélküliségi rátája volt, amely történelmi csúcsot ért el 2013 elején a 11,8%-os „eredménnyel” (előző havi mérés:11,7%). Köszönhető ez a déli országok tragikus, 25% feletti rátáinak, és az északiak kellemes 5% körüli átlagának. A szélsőségek egyszerűen drámaiak.

Hétfőn a jegybankárok nemzetközi szövetsége megtört, és 4 év további haladékot adott a hitelező bankoknak az egységes fizetőképességi elvárások érvényesítésének bevezetésére. Vagyis amitől az utolsó fél évben komolyan rettegtek az elemzők, hogy a szolvencia tőke emelés előírások teljesíthetetlen likviditás csökkenést eredményezhetnek a gazdaságot hitelező bankok körében, átmenetileg elhárulni látszik. A bökkenő a dologban az, hogy az előírások józan ésszel nagyon is szükségesek lennének, de a recesszióval küszködő európai reálgazdaság kikényszerítette a bevezetés elhalasztását.Komoly a mozgolódás Olaszországban. A csőd szélére került itáliai gazdaság ismét joggal tarthat Berlusconi visszatérésétől, aki gondolkodás nélkül szövetségre lép bárkivel, aki szavazatokat jelenthet számára. A kötvényhozamokon ez egyelőre nem látszik, 6 hónapja folyamatos a csökkenés, nem kis mértékben köszönhetően a Monti-kormány EKB-s barátságának.

A spanyol hozamok kísértetiesen követik az olaszokét, csak +1%-kal. A héten megtartott aukción többszörös túljelentkezéssel mentek el az első csomagok.A csütörtök esti amerikai zárás után jelent meg az ALCOA (a világ legnagyobb alumínium-termelő és feldolgozó cége) a negyedik negyedéves jelentésével. A legfontosabb információ, hogy a mamut-cég 6%-ról 7%-ra emelte a világ alumínium kereskedésének változását 2013-ban, vagyis optimista az ipari termelés növekedését illetően.

A FED QE program egyik kemény ellenállója Jeffery M. Lacker (FED of Richmond elnöke) adott interjút a New York Times-nak, amelyben kemény szavakkal kritizálta a jelenlegi vezetést. A QE programok hatástalanságának kritizálása mellett megjegyezte, hogy szerinte a FED túlértékeli az infláció befolyásolási képességét, és kijelentette: „Elérkeztünk a  tudásunk határáig a pénzpolitika hatását illetően a gazdasági folyamatokra…” Még magyarabbul: fogalmuk sincs róla, hogy a gazdaságot mivel tudná tovább befolyásolni a FED. Ellenpontként Narayana Kocherlakota (a FED Miennapolis elnöke) a Reutersnak azt nyilatkozta, hogy véleménye szerint a FED könnyítései talán nem elegendők, és nem elég agresszív a pénzpumpa.

Az USA energia-ügyi hivatala (EIA) szerint 2013-ban az 1990-es szint alá fog csökkeni az USA olaj importja, jelentősen csökkentve ezzel az ország kiszolgáltatottságát az olajtermelő országoknak. Ugyanakkor az európai összes olaj-fogyasztást is az 1990-es évi szintre várják visszaesni az OECD szakértői.

kínai cégeket hitelező kínai bankok jüanban nyújtott új hitelállománya 14%-kal alacsonyabb, mint 2012 végén, ami csak 55%-a a teljes céges új hitelállománynak. A háttérben a megnövekedett „árnyékbanki” hitelezés áll, dacára annak, hogy évente pár „árnyékbankárt” demonstratív jelleggel rendszeresen kivégeznek Kínában. A Bloomberg körkérdésére adott kínai szakemberek válaszai szerint a 2012. negyedik negyedéves GDP növekedés 7,8%-ra várható. Az adat hivatalosan január 18-án fog megjelenni.

A kínai új vezetés szokatlan barátságtalan lépéssel megakadályozta, hogy a HSBC értékesítse egy nagy kínai biztosítóban (Ping An Insurance) meglévő 15,7%-os tulajdon részét, mert „…az ellenérték finanszírozását még nem oldották meg” , holott az értékesítési szerződést már aláírták.

német ipari termelés 0,2%-os emelkedése Novemberben javulást mutat az októberi 2%-os csökkenéshez képest, de sajnos rendesen alulmúlja a várt 1%-os emelkedést. Az adat nyilvánosságra hozatala kapcsán a gazdasági miniszter megszellőztette: a negyedik negyedéves GDP várhatóan a harmadik negyedév alatti teljesítményt mutat majd, noha a hangulati mutatók már javulást jeleznek a 2013-as évre. A Bloomberg szerdai cikkének hangzatos címe szerint: „Merkel gazdasága egy elhanyagolt, beteg ember jeleit mutatja, az aggodalmak visszatérnek”

Financial Times: „A FED USA államkötvényeket injektál a piacra” – Igazán? Vagyis a FED befejezné az amerikai deficit finanszírozását?

Az amerikaiak aktuális idegeket borzoló problémája a hitelplafon megállapodás. Az USA törvényhozásának február közepéig olyan új törvényt kell alkotnia, amelyik kezelni tudja a nagy nehezen összekalapált fiscal cliff megállapodás keretszámait és az abból fakadó hiány mértékét. Vagyis újra kezdődött a huzavona az adók és költségvetési kiadás-csökkentések körül. Így azután nem vagyunk híján a sokat mondó híradásoknak sem:

  • Erősödik a polarizáció a plafon vitában (Financial Times)
  • Levettek adókat a plafon tárgyalások asztaláról (Bloomberg)
  • Az USA készen áll a 2007-óta legnagyobb munkahely-teremtő programjára (Bloomberg)
  • Költségvetési hiány plafon: Ha nem emelik, akkor kaotikus lesz annak kiválasztása, hogy kinek fizeti ki az amerikai állam a tartozásait és kinek nem
  • Obama egészségügyi programja kiszorítja a republikánusokból a további adóbevételek elfogadását (Reuters)
  • Obama új pénzügyminisztere (Jack Lew) csak olaj a tűzre a plafon vitában (Bloomberg)
  • A Lew / Geithner csere a pénzügyminisztérium élén véget vet a FED és a kincstár szoros együttműködésének (Bloomberg)

Rengeteg hír foglalkozott Japán új gazdaságirányítási elképzeléseivel, amelynek kézzel fogható jeleként a yen közel 9%-ot gyengült a dollárhoz képest három hét alatt. Másfél éve nem látott szinteket ért el az árfolyam pénteken, amikor bejelentették az exportot és a termelést ösztönző intézkedéseket, amelyek lényege a sokkal agresszívebb pénznyomda, mint amit eddig alkalmazott a japán jegybank.Megugrott decemberben a kínai áremelkedés 4,2%ra! Így az éves infláció elérte a 2,5%-ot, ami azért is érdekes, mert novemberben még csak 2%-ra számított Kína vezetése…

Végül egy érdekesség: 2012-ben Törökország megelőzte Norvégiát az offshore olaj kutatófúrásokra fordított összegek tekintetében. A Kína után legdinamikusabban fejlődő Törökország energia igénye kikényszerítette az ígéretes mediterrán-tengeri kutatásokat.

Ahogyan ez lenni szokott év elején, elemzés dömping árasztotta el a szakmai hírportálokat. Azért nem igazán hír értékűek az alább örkényi másodperc hosszúsággal érintett anyagok, mert decembertől februárig bármikor előjöhettek volna velük, nyilvánosságra kerülésük inkább árnyalja a képet, mint ugra-bugrálást váltanának ki a rövid-gyertyás grafikonokon:

  • Reggie Middleton tanulmánya szemléletesen mutatja meg: eAz USA nagyon magas és gyorsuló arányban bedőlő (20% fölött!) diákhiteleivel egy a 2008-as hitel-válsághoz hasonló szituáció felé sodródik (Boom Bust Blog)
  • „Titkok és hazugságok a kisegítő programok körül” – Az amerikai átlagember nyelvén írja meg Matt Taibbi a Rolling Stones oldalain, hogy hazugság volt, hogy visszafizették az USA nagy bankok az adókból kapott állami segélyt, hogy a hitelezés visszatért volna a szokásos mederbe, hogy a bankok mai állapota egészséges volna, hogy valóban csökkent volna a Wall Street bankárjainak bónusza, hogy az adókból nyújtott segélyezés csak átmeneti, egyszeri eszköz volna. (www.rollingstone.com)
  • A programozott hedge fund-ok második éve, 2012-ben is az indexek átlaga alatt teljesítenek!(Bloomberg)
  • A Financial Times cikkében sürgeti (szerzők:Robin Wigglesworth és Alan Beattie)  az országok csődbemenetelét szabályozó rendszer megerősítését és megváltoztatását. Az európai csőd közeli országok és Argentína 2001-es menekülésének romboló hatása a kötvénypiacokra talán kezelhetőbb volna.
  • A Bank of America Merryl Linch elemzőjének (Barnaby Martin) fejtegetéséből azt a részt kapták fel a hírügynökségek, amely így szólt: „…a hiteleknél az embernek az az érzése támad, hogy a dolgok egyre inkább úgy állnak, mint 2007-ben…”. Meglátása szerint a háttérben a hitelpiac hirtelen megváltozott mozgása áll. Azt sem lehet szó nélkül hagyni, hogy amíg a bedőlt kötvények aránya 8,5%-ra növekedett, addig a 12 havi európai kötvényhozam még mindig csak 1,8%.
  • A Wall Street Journal írása szerint a Deutsche Bank 2008-tól euro milliárdokat keresett azon, hogy Európa legnagyobb bankjaként befolyásolni tudta annak az Euribor–nak a mértékét, amihez kötötte termékeinek nyereségét. A szituáció a cikk véleménye szerint súrolja a jogtalan haszonszerzés kategóriáját. (Euribor: euro átlagkamat) Ennek kapcsán is egyre többen feszegetik az Euribor számítási mechanizmusának gyengeségeit.

ÖSSZEFOGLALÁS TECHNIKAI SZEMPONTBÓL:A DAX kicsit kétarcú képet mutat. Az új évi rés felét már visszaadta az index, de nehéz eldönteni (a jövő hét végén már könnyebb lesz), hogy most egy szűk sávozást látunk 7 770 és 7 685 között, vagy elkezdett az árfolyam az egyik magát makacsul tartó technikai törvény által meghatározódni: a gap-ek (rések) rendszerint betöltődnek. Az viszont biztos, hogy a       7 685-ös szintet (ami egészen véletlenül egy rövid fibo 61,8-as szintjével azonos), idén már háromszor ostromolta az árfolyam felülről, de nem tudott alá kerülni.

 

Az USA vezető indexe egy optimista zászlót rajzolt ki az új évben, ami az emelkedő trendet erősítő alakzat. A pénteki doji (nyitó árfolyam közel egyenlő a záróval) gyertya senkit ne tévesszen meg (trendfordító hatása van az álmoskönyvek szerint)! A futures grafikonokon, ahol időben kicsit tovább figyelik az árfolyamokat, mint a hivatalos tőzsdei nyitva tartásban, a doji nem is doji… Hiába beszélt az EKB szépeket az európai hangulatról, igazából ezt nem a DAX, hanem az S&P500 igazolta, Európa nem tartott lépést a csütörtöki amerikai emelkedéssel.

ARANY

Az arany az euróval együtt emelkedett a héten, de csütörtökön is és pénteken is lefordult a december eleje óta rajzolódó eső trendvonalról. Már jó három hete a 200 napos mozgó átlag körül szurkál lefele is és felfelé is.

Az arany árának alakulását befolyásoló FED QE nyilatkozatok és a dollárgyengülés mellett  új tényező is mozgatta a héten: a közelgő kínai újév szokásos kereslete rendszeresen emeli az árat. Hosszútávon sincs ez másként az alábbi grafikon tanúsága szerint:

Szintén Kínából érkező, arany árcsökkentő hatás: pénteken kiderült, hogy váratlanul és jelentősen megugrott a kínai infláció, ami abba az irányba mutat, hogy a kínai jegybank vissza fogja majd a pénzbőséget (és arany áremelkedést) eredményező intézkedéseket. A kínai infláció hosszabb távon önmagában tovább növelheti az arany keresletét, s az árat.

EUR/USD

A világ legnagyobb forgalmú spekulációs eszköze az EUR/USD kereszt a héten kielégíthette a nagy mozgásokra vadászó kereskedők minden igényét, hiszen közel 3%-ot erősödött az euro az EKB bejelentés hatására.

A hosszabb távú grafikonon látszik: végleg megdőlt a 2011 májusától tartó euro gyengülő trend, a találgatások 1,38 és 1,42 közé teszik az új megállót.


Természetesen többen szóvá teszik: előbb-utóbb az EKB is észre fogja venni majd, hogy az euro gyengítése (egyenlő: a pénzpumpa) kellene, hogy legyen a célja hosszú távon, mint ahogyan ez a célja a világ összes jegybankjának is, amelyik pénzt pumpál.

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

A december közepe óta szenvedő Ft-ot két csapás is érte a héten. Csütörtökön a Draghi beszéd erősített nagyot az eurón, pénteken pedig a nemzetgazdasági miniszter szokásos sajtómegjelenésében sejtetett unortodox gondolatok borzolták a Ft-ban spekulálók kedélyeit.

A december közepi 284-es árfolyamot a héten már 4,5%-kal meghaladta a 297-es régiókban is megforduló árfolyam.

Nem tettek jót a nemzetközi makro-naptárakban megjelenő adatok sem:

  • éves bázisú termelői árindex -2,9% (előző mérés:0,2%)
  • ipari termelés (éves bázis) -6,9% (előző mérés:-1,7%)
  • külkereskedelmi mérleg havi egyenlege 703,8 m euró (előző hó 657,6 m euró)


A fenti, valamint a hírlevél összes, külön forrás megjelölése nélküli grafikon forrása az ARIVA.de.

A Ft gyengülés és a folyamatos Ft kamatvágás ellenére tovább javultak Magyarország kötvény-értékesítési pozíciói. Olyan alacsony a nemzetközi kötvény hozam környezet, hogy a gyenge makro adatok sem tudták elriasztani a héten sem a vásárlókat, sőt többszörös volt az érdeklődés minden kategóriában.
A 2013. 2. heti magyar kötvény aukció adatai:

Budapest, 2013.01.13.