Meddig még?

 

Kérdezi mindenki, aki a részvény és kötvénypiacokból próbál megélni. Meddig tart még a nyár közepén (vagy 2011 októberében? , avagy 2009 márciusában?) beindított növekedés a részvénypiacokon? Meddig tart és mi mozgatja és mennyire hatékonyan? Sorjáznak a kérdések és az elemzők vagy lelkesen vagy cinikusan vagy kiábrándultan vagy (vélt) reálisan vagy technikailag vagy fundamentálisan keresgélik a válaszokat. Az a lenyűgöző ebben a globális magyarázkodós játékban, hogy a tények folyton tükröt állítanak. Emberek millióinak döntései egy-egy összevont eredőt rajzolnak a képernyőkre, az indexek grafikonjait.   

Az elmúlt hetet is a címben feltett kérdés dominálta, s a hétvégére annyi korrekciós érv gyűlt össze, hogy tele van már velük a padlás. Meglátjuk, hogy mit rajzol majd a következő hét.

A piacok csak nagyon mérsékelten reagáltak a fundamentális hírekre. A hangulat nem csak a részvényárfolyamokon volt kiugró, hanem a különböző (szám szerint 28!) mért hangulati indexekben is:

Forrás: Saját gyűjtés
A 28 adat fontossággal súlyozott átlaga 2,8%-os átlagos hangulat javulást mutat.

A legérdekesebb volt az USA fogyasztói bizalmi indexének keddi jelentős (12%-os) zuhanása volt, amit az S&P 500 azzal honorált, hogy emelkedett 12 pontot és úgy ment át az 1500-as lélektani szinten, hogy öröm volt nézni. Talán megértjük a dolgot, ha egy pillantást vetünk ennek a hangulati indexnek a hosszabb távú alakulására:


Forrás:FXSTREET

Hét végére ennek a fogyasztói bizalmi indexnek a Reuters/Michingan alternatívája adta meg az utolsó döfést, mert az meg már emelkedést mutatott péntekre.

Szinte mindenkinek szemet szúrt, hogy a kínai menedzser index a HSBC szerint javult, míg a hivatalos adat szerint romlott. Eddig éppen fordítva jöttek az adatok évekig.

Az, hogy Európában ( a politikusok nyilatkozataival kicsit ellentétesen) még mindig baj van, az amerikai sajtóban elterjedt grafikonon jól kivehető:

Nem szűkölködtünk makro adatokban a nem hangulati mutatóknál sem:


Forrás: Saját gyűjtés

A piaci reakciók szempontjából még mindig az USA vezeti a világ döntéseinek mozgatóit, így itt is ez szerint érdemes haladni:

  • A legfontosabb hír az első megközelítésben (lesz még kettő) kiadott szerdai USA GDP adat volt, ami a -0,1%-os (előző 3,1%, várt 1,1%) értékével nem kis meglepetést okozott. Az USA indexek éppen annyit estek a hírre, mint amennyit hét elején emelkedtek, majd hét végére mindenki tudta a leckét: igazából 2,6%-os növekedés lett volna, ha Amerika nem fogja vissza a védelmi kiadásait és a raktárkészletek nem változtak volna.  Hála a megfelelő kommunikációnak, ezzel a csökkenő GDP-s hírrel együtt is sikerült négy éves csúcsokat döntenie az S&P  500-nak és 4,5%-ra megközelíteni a mindenkori legmagasabb értékét. Akik meg akadékoskodnak holmi recessziós félelmekkel, vagy növekedési pálya elhagyással, nos azok most nem sokat rúgnak labdába.


Forrás:FXSTREET

  • Hasonló a képlet a német kiskereskedelmi értékesítés -4,7%-os eredményével, nagyjából lényegtelen mozgásokat indukált, pedig a jelenleg mértnél alacsonyabbat csak 2008 első két negyedévében mértek. Ráadásul óriási lett az eltérés a tény és a várt adat között(-4,7% vs. -1,6%), ami meglehetősen szokatlan tévedés német viszonylatban.

Forrás:FXSTREET

  • Visszatérve az USA számaihoz, a munkaerő piaci adatok semmi bíztatót nem mutattak a héten, a munkanélküliségi ráta ismét emelkedett, ám furcsa mód most semmi izgalmat nem váltott ki a dolog, szemben a múlt havi azonos mértékű csökkenéskor bemutatott hatalmas ovációval. A lakás piac adatai közül a lakásár index tartóssá váló emelkedése minősíthető pozitívnak, de pl. a jelzálog hitel kérelmek számának 8,1%-os csökkenése megint megtorpanást (jobb esetben szezonalitást) jelez. A fogyasztási adatok csökkenést mutatnak az áruházlánci értékesítésben, ugyanakkor a személyes bevételeknél emelkedést regisztrált az USA munkaügyi hivatala.
  • Fontosak még a negyedik negyedéves jelentések is, amelyek statisztikája eddig pozitív képet mutat mind a forgalom, mind a nyereség szempontjából:

Vegyünk néhány kevésbé számszerű hírt a héten történtekből:

  • Hétfőn kiszivárogtatták a hírt, miszerint Mario Draghi (EKB) lebeszélte a német pénzügyminisztert arról, hogy Ciprust kitegyék az Euro zónából. A megkérdezett szakértőknek már csak a 17%-a gondolja úgy, hogy egy éven belül legalább egy ország elhagyja az európai tábrt. Júniusban ez az arány még 73% volt.
  • Egyre hangosabb az a nemzetközi jegybankári kórus, amelyik fenyegetve érzi magát az amerikai pénznyomdától és árfolyam háborútól tart. Hét elején a kínai pénzügyminiszter adott hangot ez irányú aggodalmainak, üzent az USA-nak, hogy így rövidesen elvész a bizalom a dollár iránt.
  • Pihentetőül egy igazi eco-bulvár: Rengeteg helyen jelent meg egy animációs interjú, melyben Ben Bernanke-t a FED elnökét láthatjuk egy elképzelt Oprah Winfrey show-ban. Néhány megdöbbentő kijelentést (pl: az USA gazdaságának mesterséges doppingolásáról) követően ezekkel a szavakkal búcsúzik: „Vegyetek élelmiszert, fegyvert, aranyat, a dollár-válság csak most következik!”
  • A Telegraph szerint a francia munkaügyi miniszter azzal sokkolta Franciaországot, hogy azt találta mondani, hogy az egész ország egy csődtömeg. Nem mellesleg egyre többen figyelmeztetnek, hogy sűrűsödnek a viharfelhők Franciaország felett: a szocialista kormány olyan szinten avatkozik be nagy cégek (autóipar, élelmiszeripar) gazdasági döntéseibe amivel döbbent zavart váltott ki, de a következmények beláthatatlanok.
  • A kínai statisztikai hivatal bejelentése szerint 2012-ben először 0,6%-kal csökkent a munkaképes korú lakosság aránya a teljes népességen belül. Ez a hír arról szól, hogy minden valószínűség szerint a piac és a hatóságok túlértékelték a kínai urbanizációs folyamat sebességét és hatásait.
  • Minden héten megjelenik egy-egy írás az amerikai diákhitel buborék növekedéséről annak tarthatatlanságáról. Nem volt ez másképp ezen a héten sem. Most a FICO (az amerikai pénzintézetek egységes hitelképesség minősítő rendszere) elnöke beszélt arról, hogy már több, mint miden ötödik diákhitel törlesztése befagyott. Amint erről már korábban is írtunk, a diákhitel nagyságrendje kezdi elérni kötvényesített mérgezett jelzálog hitelek méreteit.
  • Az amerikai munkahelyek negyede a hivatalos szegénységi szint alatti bért fizet.
  • A FED szerdai tájékoztatója szerint a globális piaci feszültség csökkent, a gazdasági aktivitás emelkedése szünetelt ebben a hónapban az időjárási viszonyok és az átmenetileg kérdéses döntések következtében.
  • A manipulálatlan szolgáltatás árak, amelyek nem hagyják Angela Merkelt aludni:

A Barcalay’s elemzése a kiemelt országok gazdasági teljesítményéről és a pénzügyi sarok-számokról. Elég, ha csak a színeket nézzük. Bizony ez a makro-pillanat felvétel eléggé vörösbe hajlik: (a vörös háttér a negatív tartalmú adatot jeleníti meg) 

Összefoglalva: A DAX egy szűk, 7 700 és 7 870 közötti sávban mozgott a héten, a múlt pénteki megugrását már nem tudta túlemelkedni. Az amerikai index ennél biztosabban emelkedett ezen a héten is, eufórikus hangulatban tör az 1580-as történelmi csúcsok irányába.


ARANY:

A napos grafikonon egy háromszög rajzolódik 2012 júniusa óta. A szögfelező éppen a 200 napos mozgóátlagon fekszik. Totális a technikai bizonytalanság, hogy merre mozdul innen az árfolyam, ami egész héten a 200-as mozgót kóstolgatta.

Jól mutatja a feszültséget, hogy az USA GDP miatti pár órás esésben az arany párhuzamosan megugrott felfelé. A pénteki rém-hosszú kanócok is nagy erők egymásnak feszülését mutatják, egyelőre döntetlen eredménnyel.


Három kevéssé ismert érdekesség az arannyal kapcsolatban:

  • Az arany-lízing trükkje, amivel eltüntetik a nemesfémet. Nem más, mint Alan Greenspan a FED volt elnöke vezette be azt a konstrukciót, amelyben a kereskedelmi bank 1%-ért határozott időre kölcsön veszi a FED-től az arany tömböket. Ezután a kereskedelmi bank a nyílt piacon értékesíti az aranyat, a pénzen meg állampapírokat vásárol amiért 3-4%-os kupont kap. A legszebb az ügyletben az, hogy az arany kölcsönzője (a FED) a mérlegében mint meglévő arany készletet, vagy arany követelést tartja nyilván a valójában a szabad piacon forgó aranyat, ami lehet, hogy régen egy másik jegybank trezorjában landolt addig, amíg ki nem lízingelték. Amennyiben továbbgondoljuk a folyamatot, kiderül, hogy minden valószínűség szerint a tényleges fizikai arany mennyisége valójában kevesebb, mint a papíron nyilvántartott arany mennyisége! Hogy mennyivel, az nagyjából kibogozhatatlan. Talán nem véletlen, hogy a Bundesbank hazaszállítatta az amerikai készleteit.
  • Svájci nagybankok (UBS, Credit Suisse) olyan arany számlákat ajánlanak Ügyfeleiknek, amely számlák mögött megjelenik a bank trezorjában, az ügyfél tulajdonaként maga a fizikai arany is.
  • Egyes elemzők úgy látják, hogy a hozam hiányában lassan összeomló kötvénypiac is az arany malmára fogja hajtani a vizet. A nulla hozamok helyett a kötvényekből az arany felé veheti az irányt a részvénypiacokat kerülő pénzek esetében. Nos, a kötvénypiac valóban csúnyán fest :

Forrás:Seeking Alpha

EUR/USD

Az euro folytatja a menetelését a dollárral szemben. Már 12%-kal ér több dollárt, mint Mario Draghi elhíresült beszédekor szeptemberben, és az év eleji szintet is 4,2%-kal haladja meg és már csak 100 pontra van a hosszú időszaki átlagától. Egyre többen rebesgetik, hogy az USA pénzpumpája balul sült el,és a gazdaság stimulálása, hitelezés helyett az USA nagybankok az európai leánycégeiken keresztül a magasabb európai kamat környezetben keresnek biztos helyet az olcsó amerikai pénznek. Ehhez persze el kell adni a dollárt…

A Goldman ki is adott csütörtökön egy figyelmeztetést, hogy az EKB beavatkozása várható az euro erősödés megfékezésére.

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

A Ft nagyot erősödött ezen a héten, de még benne maradt a gyengülő csatornájában. Ezt a nagy erősödést ráadásul a világszerte feszült figyelemmel követett erősödő euróval szemben tudta prezentálni úgy, hogy még egy 25 pontos kamatvágás (most 5,5% az alapkamat) is volt kedden. A nemzetközi gazdasági napzárakban sem jelentek meg jó hírek Magyarországról:

  • 10,7%-ra emelkedett 10,6%-ról a munkanélküliségi ráta
  • 1,8%-kal csökkent az éves szintű termelői árindex

Az IMF-fel is folyt egy utó-csörte, amiben az IMF cáfolta a magyar nyilatkozatokat, leszögezte, hogy szó sem volt készenléti hitelről.
A jellemzően gyengítő hírek és fundamentumok ellenére erősödni tudó Ft háttérben ezek álltak:

  • az MNB unortodoxiát elutasító nyilatkozata,
  • a kedvező nemzetközi részvénypiaci hangulat,
  • Matolcsy Nemzetgazdasági Miniszternek is sikerült megnyugtató kommunikációt hoznia a Wall Street Jornal-nak adott interjúban az MNB új monetáris politikáját illetően,
  • a nemzetközi kötvénypiac még mindig bolondul a magyar hozamokért. ( a héten nem volt aukció)



A fenti és a többi, külön forrás megjelölése nélküli grafikon az Ariva honlapjáról származik.

Budapest, 2013.02.03