Megússzuk a német alkotmánybíróságot? Dél Eu megmentése

Két kiemelt kérdés mozgatta a részvénypiacokat ezen a héten:

1. Mi történik, ha a német alkotmánybíróság törvénytelennek minősíti az Európai Központi Bank „OMT” programját (többé-kevésbé korlátlan állampapír vásárlási ügyletek)?
2. A fontos USA makro adatok milyen értékekkel jelennek meg, és azokat hogyan lehet értelmezni a FED jövőbeni monetáris politikájának szempontjából?

Nos, szerdára kiderült, hogy inkább elhalasztja a német alkotmánybíróság, hogy a jogi grémium beleszóljon egy olyan folyamatba, amelyik a világ pénzügyi stabilitásának (legalább) a látszatát hivatott biztosítani. Nyílt titok, hogy az EKB – eredeti jogosultságait meghaladva – már 2011 őszétől keményen vásárolja a déli országok, különösen Olaszország és Spanyolország kötvényeit, aminek köszönhetően nagyot csökkentek a hozamok, vagyis az országok adósságait finanszírozó hitelek terhei, ezzel összhangban csökkentek az ország-kockázatok is, kicsit szilárdult a bizalom. Az európai finanszírozhatóság kérdését tárgyalva egy meglehetősen félelmetes grafikon járta be a világ szaksajtóját, és vélhetően a német alkotmánybíróságot is megtalálta. A számok tanúsága szerint az eddig jóváhagyott (OMT nélküli) programok mindössze a felét képesek finanszírozni a jelenlegi igényeknek:


Forrás:Bridgewater

Hírleveleinkben erre a „titkos” EKB finanszírozási folyamatra rendszeresen mutattunk be igazoló grafikonokat, most egy érdekes mellékhatásról számolhatunk be. Az állampapír hozamok jelentősen emelkedtek az elmúlt hetekben világszerte, de Európában az az érdekesség történt, hogy ebben a folyamatban a német és francia emelkedés jócskán meghaladta az EKB támogatásra már rászokott déliekét:


Forrás: Marketwatch / Global Partners

Jól látszik, hogy a németek döntését megelőző félelem oldódásakor elkezdtek a hozamok is csökkenni. Nem volt ez másként a legnagyobb európai részvény index-nél, a DAX-nál sem. Szerdán jókora réssel zuhant az árfolyam, majd estére az amerikai hatással megnyugodva emelkedni kezdett:


Forrás: Ariva/Global Partners

A hét végére óriási kérdéssé nőtt, hogy mitől fordultak meg a pánikra hajazó piacok oly hirtelen? Megelőlegezték volna a kiemelkedően jó USA fogyasztási adatot? Netán kiszivárogtatták azt, nyugtató gyanánt? NEM. Netán az S&P500 már hat hónapja tartó törvényszerű visszafordulását láttuk az 50 napos mozgó átlagáról (ld. Facebook oldalunkon megjelent grafikont)? TALÁN. Sokkal inkább magyarázat, hogy az USA kötvénypiacon történt „valami” megint. „Valaki” olyan intenzitással vásárolta a kötvényeket, hogy azok hozama akkorát esett, hogy már mindenki hanyatt-homlok volt kénytelen menekülni a részvénypiac irányába. Vagyis konkrétan ekkor működött a „pumpa”:


Forrás: Bloomberg/Zerohedge

A hosszabb grafikonokon világosan látszik, a sok vihart kavaró lépések valójában egy teljesen szalonképes korrekciós csatornán belül tartották a részvény-index árfolyamokat:


Forrás: Ariva/Global Partners

második kérdés a makrok felől nyomasztotta a bizonytalanságot:

Az inflációs adatok maradtak a várakozások szintjén az USA-ban. Egyre többen feszegetik a kérdést, hogy miért nincs infláció a giga méretű FED mérlegfőösszeg emelkedés ellenére sem. Az eheti érdekes megjegyzés az inflációval kapcsolatban az, hogy ráadásul minden idők legalacsonyabb inflációjú recesszió utáni időszakát éljük meg:

A jelenség magyarázatául azt találták, hogy valószínűleg ez összhangban van azzal, hogy az egész világ-gazdaság is ilyen visszafogott ütemben fordul ki a recesszióból, mint ahogy az áremelkedés üteme is elmarad a korábbi hasonló időszakokétól.

A heti munkaerő piaci jelentések kedvezőek voltak, majd érkezett a nagy meglepetés: az USA fogyasztás (kiskereskedelmi forgalom) májusban nagyot ugrott, az áprilisi 0,1%-ról 0,6%-ra, jócskán meghaladva a 0,4%-os várakozást is. Hosszú távon is már a válság előtti csúcsok felett jár a havi fogyasztás mértéke:

piac reakciója is érdekes volt: örült a jó hírnek, szemernyi kontra reakció sem volt tapasztalható.

Végül a péntek késő délutáni gyenge ipari termelés (0%, előző: -0,4%, várakozás: +0,2%), és romló Reuters-Michingan fogyasztói hangulat (82,7, előző és a várakozás 84,5) már végképp nem rúgott labdába.

További érdekes hírek, események:

  • Az S&P az eddigi negatívról stabilra javította az USA “AA+” hitelminősítésének kilátását, ami feltétele lehet az „AAA” ismételt kialakulásának.
  • Japán 4,1%-ra módosította az első negyedéves GDP növekedési adatát, csak senki ne nézze a fizetési mérleg deficitet!
  • A Reuters a múlt heti görög fizetőképességi problémák kiújulása kapcsán egy keményhangú elemzésben marasztalta el a 2010 márciusától működő Trojkát (Európai Bizottság, EKB, IMF). Olyan futballcsapathoz hasonlította őket, amelyben nem működik a koordináció. Tény, hogy a kisegítő programjaik (Görögország, Írország, Portugália és most Ciprus) nem érték el a kívánt eredményeket és folyamatos felülvizsgálatra szorulnak.
  • Az USA kedden közzétett kutatásai szerint a világ olaj fogyasztásának 10 évre biztosítanak elegendő forrást az ún. „pala-források”. Ez nem jelenti azt, hogy 10 év múlva kiapadnak az olajforrások, de azt mindenképpen jelenti, hogy a következő dekádban további pala-forrásokat kell találni, vagy fel kell készülni a jóval drágább kitermelési források árnövelő hatásaira.
  • Ezen a héten a Fitch figyelmeztetett: a kínai árnyék bankrendszer nem csak az ország, hanem a világ pénzügyi stabilitását is veszélyezteti.
  • A Reuters elemzése szerint az ázsiai kötvénypiac több mint kiszáradóban van. Az ázsiai nagycégek hitel-függősége miatt ennek a piacnak az összeomlása szintén a 2008-asra emlékeztető forgatókönyvvel működhet. Az ázsiai kötvénypiacról immár nyilvánvalóan menekülő tőke viselkedése jórészt a FED feltételezett QE csökkentő lépéseinek tudható be a Reuters szerint.
  • Az USA tőkepiaci felügyelete szerint meredeken megugrottak azok az internetes közösségi médiában terjedő üzenetek, amelyek mesterségesen igyekeznek keresletet vagy hirtelen eladást generálni egy-egy részvény forgalmában. A SEC feltételezése szerint azoknak a tradereknek az akcióiról lehet szó, amelyek lemaradtak a rally-ról és most törvénytelen eszközökkel próbálják hozni az eredményeket.
  • A japán jegybank vezetőjének üzenetére („áprilisi pénznyomda elég kell, legyen”), a piacok egyértelmű válasza: nem volt elég! A Nikkei 25% feletti csökkenésben május közepétől, a Jen 10,5%-ot visszaerősödött.
  • A Standard and Poor’s szerint az USA nagy bankjai még mindig a „túl nagy a buktathatósághoz” méretűek.
  • Görögországot a világon elsőként visszaminősítették a fejlődő ország kategóriába a korábbi fejlett szintről.

A következő hét: (Jun 17-21)

A G8-ak hétfő-keddi találkozója a szokásos tüntetések közepette fog lezajlódni, a legfontosabb téma az adóelkerülés kezelésének egységesülési folyamata lesz.

A hetek óta ide-oda nyilatkozó FED tagok keltette bizonytalanság után szerda este (június 20-án budapesti idő szerint 20:30–tól) talán kapunk valami konkrét információt is a FED kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatón. Vagy nem, vagy csak talán…. Például, hogy csökkentik-e a QE programot, ha nem, akkor mennyivel, esetleg valamit az időzítésről. Egyre többen jegyzik meg azonban a szakértők közül: amennyire kezd hatástalanná válni maga a QE program, éppen annyira mérsékelt lesz a kivezetés következménye is.

ARANY

A héten, a már szokásossá vált nagy volatilitású mozgásokhoz képest szelíd hezitálást láthattunk. Az április közepi nagy esés után egy teljesen bizonytalan irányú háromszög rajzolódik a napos grafikonon:


Forrás: Ariva/Global Partners

Az arany nagyon medve gyanús irányát erősíti, hogy:

  • a befektetők példátlan módon, már 17-ik hete csökkentik az ETP részarányukat
  • India adminisztratív úton elkezdte korlátozni az arany importját

Ugyanakkor a fizikai arany iránti kereslet továbbra is intenzív, az indiai korlátozások ellenére is. A nagybefektetők long irányú opciós jegyzései pedig a június 4-i, hat éves mélypontról folyamatosan emelkedni kezdtek, már 60%-kal haladták meg a legalacsonyabb értéket.

EUR/USD

Az euro egészen addig folyamatosan erősödött, amíg csütörtökön a láthatatlan kezek be nem kapcsolták a kötvényvásárló masinát. Amint ez ilyenkor lenni szokott, a dollár is erősödésbe váltott és innen sávozásra emlékeztető tanácstalanság vette át a terepet:


Forrás: Ariva/Global Partners

A hosszú grafikonon másfél éve rajzolódó csökkenő trendet lassan megérinti az árfolyam, és a lenti grafikonon ugyan nem látható, de egy érdekes technikai fejlemény is megfigyelhető: az 50, 100 és 200 napos mozgóátlagok teljesen egymásra simultak az utóbbi napokban, növelve az elbizonytalanodást a merre tovább kérdésben.


Forrás: Ariva/Global Partners

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

A HUF hatalmasat erősödött a héten. A 302-es régiókból fordult le és pénteken már a 290-es szintet próbálta meg.


Forrás: Ariva/Global Partners

  • A régióval együtt emelkednek a magyar állampapír hozamok:

  • Újabb kötelezettségszegési eljárások indulnak Magyarország ellen a jövedéki adó és a kísérleti állatok kezelésének kérdésében.
  • Az ipari termelés éves bázison 2,9 százalékkal növekedett áprilisban, míg havi szinten 1,2 százalékkal. Ezzel az adattal az európai első háromban található Magyarország.
  • A májusi infláció 1,8%
  • Hivatalosan bejelentették: 2014 végéig Magyarország visszafizeti az IMF hitelt.

Budapest, 2013.06.17.