Mit nem mondott Bernanke!

 

Nagyon érdekes, sőt lenyűgöző azt megfigyelni, hogy egy ember (jelesül a FED elnökének, Ben Bernanke-nek) szavait hogyan helyezik milliók divatos szóval élve „kontextusba”. Egyre nyilvánvalóbb: mondhat az illető szinte bármit, a lényeg úgyis arról szól majd, hogy miként értelmezik az első tweetek, sms-ek, villámhírek, a robot-kereskedők, az összefoglalók, majd a következményeket is értékelő elemzések. Kétségtelen, hogy ez a hét arról szólt, hogy európai idő szerint szerda 20:30-ig mindenki arra várt, hogy mi hangzik majd el a FED sajtótájékoztatóján. Szerda este közel 20 ezren nézték csak a neten élőben, amint egy kicsit elbizonytalanodott ember (nyílt titok, hogy 59 évesen januárban Bernenke-t kiszállítják a pozíciójából) a szokásosan leheletnyit remegő hangján felolvassa a hivatalos nyilatkozatot, a fél órával korábban megjelent jegyzőkönyv összefoglalóját.

  • A FED folytatja a havi 85 milliárdos kötvényvásárlási programját (QE3)
  • A munkaerő piac a további javulás jeleit mutatja
  • Ősztől tovább csökkenhetnek a recesszióba visszafordulás kockázatai
  • Új szereplő, Esther George csatlakozott a FED jegyzőkönyvet hivatalosan is el nem fogadó James Bullard mellé.

A reakció nagyjából a zérushoz közelített. Majd jöttek a kérdések, és ekkor moccant meg a lavina, ami meg sem állt -5%-ig a heti maximumról. Mit mondott még a FED elnöke:

  • A FED esetleg lassítja (moderálja) a kötvényvásárlások ütemét.
  • A FED talán 2014 közepe táján befejezi a QE programot.
  • Minden új mozzanatnak feltétele lesz a szignifikáns javulás (munkanélküliség 6,5-7%, GDP 3,2% 2014-ben).
  • A kötvényvásárlások csökkentésében a FED testülete egyet értett.

A közel egy órás sajtótájékoztató tartama alatt kínosan kerülte a világszerte elterjedt „csúnya” szót („tapering” = szűkítés), amire már a robotokat kihegyezték, hiszen maga a WSJ írta még kedden, hogy minden valószínűség szerint Bernanke jelezni fogja a szűkítés valószínűségét. Minden kommunikációs trükk és mellébeszélés hiábavalónak bizonyult, mert mire bezárt szerdán az USA tőzsdéje, már komoly esés bontakozott ki a részvénypiacokon, ami hatalmas rést nyitott (ebben azért benne voltak a rossz kínai hírek is, ld. lejjebb) csütörtök reggelre. Egészen péntek délig tartott az esés, amit végül megállított a féltékeny többség által csak a „FED szócsövének” csúfolt Hilsenrath cikk szintén a WSJ-ból, ahol azt olvashatta a világ, hogy:

  • a piac félreértette Bernanke szavait
  • a QE  FOLYTATÓDIK (lassan mondom, hangosan és tagoltan, hogy mindenki értse)

A péntek déli long-os fordulatot már minden rövidebb távú indikátor jelezte, így a technikai megközelítés szerint is logikusnak tűnt. Azonban érdemes megjegyezni, hogy a zárás előtti kiugró forgalomban ismét lekonyult a hangulat, amit okozhatott akár a szokásos harmadik pénteki opció zárási hullám is, meg esetleg a profik nyári-pénteki menekülési hajlama is.


Forrás:Yahoo/Saját

Megnyugtatásul érdemes egy pillantást vetni a 2009 márciusa óta tartó hosszú emelkedő trendre. Egyelőre egy apró kis vihar a biliben, avagy alig-alig negatív korrekció az, amit eddig láttunk, sem a hosszú, sem az ősszel indult rövidebb és meredekebben emelkedő trend nem tört (még) meg:


Forrás:Yahoo/Saját

A részvénypiacoknál sokkal drámaibb volt a változás az USA állampapír keresletében. A 10 éves hozamok nagyon megugrottak a szerdai cirkuszt követően.

A 10 éves kötvényhozamok változása a részvényárfolyamokkal összehasonlítva:

Forrás: Marketwatch / Saját

Miért ugrottak a kötvényhozamok? Mert az alacsony hozamok miatt már nem lehet eladni az USA állampapírokat, ráadásul, ha a FED is leáll a vásárlásukkal még további eladási hullámok várhatók:

A QE elméleti működési mechanizmusa:

A folyamat látványosan tetten érhető a részvényárfolyamokban:

Tehát, ha a FED szavait a piac úgy értelmezi, hogy elzárja a csapot, logikus (és tény) a vészreakció.

A sokat ostorozott robot-kereskedés okozta károk (gyors nagy zuhanások) mellé egy új jelenségre is felhívta a figyelmet az eheti amerikai részvénypiaci bukta. Az ETF-ek a 2000-es évek közepétől ünnepelt újdonságai voltak a befektetési piacoknak. A nagy újítással a kisemberek kis pénzeit lehetett ráállítani az indexekre és más instrumentumokra is. (ETF = Electronically Traded Funds) 2008-ban még messze nem volt értékelhető a nagyságrendjük az ETF-eknek, de mára már nem ez a helyzet (2000 milliárd dolláros nagyüzem). Péntekre kiderült: amikor a média teleüvölti a sok laikus kisember fülét azzal, hogy ég a ház, bizony modellezhetetlen folyamatokat indíthat be egy tömeges menekülés az ETF típusú befektetésekből. (Financial Times)

Természetesen a FED lépése és annak hatása mindent vitt a média köreiben, ám voltak más fontos, említést érdemlő hírek és események:

G8-ak hétfő-keddi tárgyalás-sorozatának eredménye: egyre szorosabb és hatékonyabb együttműködés várható az adóelkerülés kérdésében. Igen, ez így általánosan hangzik, de talán egyáltalán nem véletlenül sokkal több konkrétumot nem hoztak nyilvánosságra. A Financial Times egészen komolyan megkérdőjelezte a G8-ak relevanciáját arra hivatkozva, hogy még mindig nem tagja a szervezetnek a világ 2. legerősebb gazdasága, Kína.

Igen mozgalmasra sikeredett a világ-politika élete is ezen a héten, az eszkalálódás felé sodródó szituációk előbb-utóbb a gazdaság életét is befolyásolhatják:

  • Obama elnök és Vladimir Putyin nem tudott megegyezni Szíria ügyében. A G8-ak második napján egyenesen felszólították Putyin elnököt, hogy ha nem hagy fel a szír elnök támogatásával, úgy a G8-akon belüli izolálódásával kell számolnia Oroszországnak.
  • Törökország erőtől duzzadó gazdaságát komoly veszélybe sodorhatja a demokráciát mind hevesebben követelő fiatalok tüntetéssorozata. A kormány egyre keményebb lépései a tüntetőket igazolják: a demokráciának jó 10 éve búcsút intett Törökország.
  • Brazíliában karnevál helyett szociális problémák vitték utcára a tömegeket. A nép egy szignifikáns részének elege lett a központi giga-beruházásokból (stadionok), pedig még 1 év van a futball világbajnokságig és öt az olimpiáig. 20 éve nem volt ekkora tüntetés Dél-Amerika minta országában.
  • Csehországban kormányválságot okozott, hogy nagyjából mindenkit letartóztattak, aki számított a korrumpálódott hatalomban. Az esetnek inkább a példa értéke tart számottevő érdeklődésre, sem mint Csehország gazdaságának mérete. A régiónknak nem lehet tudni, hogy jót tesz-e az incidens (működik az öntisztulási folyamat), avagy ártalmas (bizonytalanság növekedése).
  • A piacok másfél éve még hevesen reagáltak volna, arra a hírre, hogy nagy valószínűség szerint a görög kormányzás ismét elbizonytalanodik, napjainkban meg csak rezignáltan ugranak tovább a szemek a Görög hírek láttán. A legkisebb kormányzó párt kilépését jelentette be pénteken, a nagy nehezen összedrótozott kormányzó koalícióból. Ettől veszélybe kerül a Trojka „kisegítő” programja, ismét esélyes a görög állam fizetésképtelensége.

A kínai bankrendszerre hetek óta tesszük hírleveleinkben a figyelmeztető megjegyzéseket. Nos, az élet igazolni látszik az aggódók legrosszabb feltételezéseit. Ezen a héten, csütörtökön hirtelen a kiszáradás jeleit mutatta a kínai bankrendszer. Percek alatt óriásit ugrottak a bankok közötti rövidlejáratú ügyletek kamatai. A kínai jegybank, amely híven követi az USA pénzpumpás módszerét, nagyon gyorsan úrrá lett (a hivatalos kommunikáció szerint) a helyzeten. A világ sajtójában azonban elterjedt, hogy a Lehman csőd előtti szituációra emlékeztető helyzet kezd kialakulni Kínában.


Vasárnap már a szokásos kínai csavart vették az események: a spekulációs ügyletekért felelős embereket kárhoztatták a történtekért. Nem lennénk meglepve, ha pár nap múlva néhányan szó szerint kötélen lógnának ezért.

Nem tett jót az sem Kínának, sem a befektetői hangulatnak, hogy az egyik legfontosabb hangulati indikátor, a HSBC által készített kínai feldolgozóipari menedzser index a javulásra számító várakozásokkal szemben (előző havi:49,2; várakozás:49,4) 48,2-re romlott, valamint az is sokk-szerű információ, hogy a hivatalos kínai statisztika szerint az ország kőolaj importja éves bázison 6%-ot csökkent.

Európa javuló hangulati makroi ellenére tény, hogy 20 éve volt olyan alacsony értékű a személyautó értékesítés, mint 2013 májusában. Angela Merkel, aki keményen küzd azért, hogy ősszel harmadszor is kancellárrá válasszák, ugyan tett néhány megjegyzést Abe japán elnöknek az eheti személyes találkozójukon, de nehéz feltételezni, hogy ennek hatására visszakoznának a világ által is kiemelten figyelt gazdaságpolitikájuktól.

Jó hír volt péntek reggelre, hogy az európai pénzügyminiszterek képesek voltak abban megegyezni, hogy hozzájárulásukat adták az 500 milliárd eurós ESM alap működésének lazításához. Innentől az ESM közvetlenül is támogathat bajba jutott európai bankokat, de csak akkor, ha a nemzeti kormány már képtelen a további finanszírozásukra. Azonban nagy gondot okozhat még, hogy szombatig (június 22.) ugyanezek a vezetők nem tudtak megegyezni a létfontosságú bankunió megalkotásának konkrét lépéseiben. Szerdán (június 26.) újra tárgyalóasztalhoz ülnek.

Egy provokatív amerikai kérdést és annak „grafikus” válaszát csak lefordítva közzéteszünk ehelyütt. Vajon miért számít Spanyolország, Olaszország ugyanolyannak, mint Ciprus, Görögország vagy Szlovénia?

A hét egyetlen fontos és nagyon jól hangzó amerikai makro adata volt a lakásépítői bizalom javulása. A mutató 7 éves csúcsokat döngetett, és ekkora méretű javulást is csak 20 éve látott a piac utoljára:


Forrás:Bloomberg

A Marketwatch sztár statisztikusa, Mark Hulbert jó hírrel állt elő a hétvégére: szerinte a bennfentesek elkezdtek vásárolni. Azt ugyan nem vettük észre, hogy amikor meg eladtak úgy 3-4 hónapja, annak lett volna bármi jelentősége a QE rally szempontjából. Ugyanakkor a Dash egyébként „fundamentális alapon optimista” hozzáállású honlapján azt olvashattuk, hogy gyászos amerikai profit-jelentési időszakra számíthatunk júliusban:  
Forrás:Thomson Reuters

ARANY:

A FED mutatványa az aranyat sem kímélte. A hét eleji 1400 körüli magasságokból sikerült újabb 110 pontot veszítenie. Az arany árának alakulását 2011 őszéig fűtötte a QE-k minden aktuális hulláma, majd az arany teljesen rezisztenssé vált a további pénzpumpákra. Halomba dőltek az elméletek az inflációs nyomás okozta aranyár ugrásokról. Cserében a spekulációs aranyár csökkenés keleten hatalmas fizikai arany felvásárlási lázat indított el. Ezek után kiderült, hogy mégis csak reagál az arany a QE hírekre, csak éppen megfordítva. A QE kivezetés feltételezése lefelé nyomta az árat. A szokásos automatizmusok is életbe léptek, a részvényekből dollárba menekülő pénz erősítette a dollárt, ami az arany árát csökkenteni szokta. A részvénypiaci esések továbbá kiválthattak olyan fedezet-problémákat, amelyek miatt sokan kénytelenek lehettek felszámolni arany pozícióikat.


Forrás: Ariva/Saját

EUR/USD:

A régi reflex működött az EURUSD árfolyamon. Amikor félelem van a piacon, sokan fordulnak a jó öreg dollárhoz. Erősödött is, annak rendje-módja szerint. Szerda estétől péntek délutánig az euro 300 pip-et tudott veszíteni az árfolyamából


Forrás: Ariva/Saját

MAGYARORSZÁG
(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

Miközben teljesen világos volt, hogy „megnyertük a túlzott deficit eljárási csatát”, hétfőn mégis újabb megszorító csomaggal lepte meg Magyarországot a gazdasági kormányzat.

A meglepetést az (is) okozta, hogy alig egy hónapja, még azt ígérték, hogy az áprilisi minisztériumi zárolások után, ha a hiánycél további intézkedéseket igényel, akkor a kiemelt infrastrukturális beruházások (stadionok, Kossuth tér) leállítása lesz a következő lépés és csak ezt követően, végszükség esetén jöhet újabb adóemelés. Ezek után jött az újabb megszorító csomag:

  • tranzakciós adók duplázása
  • megtakarításokat terhelő SZJA-hoz kapcsolódó EHO 6%
  • telefonadó emelése a cégeknél 50%-kal
  • a bankokat sújtó önkormányzati hitelek állományának 7%-a ismét egy unortodox eszköz, amivel a hatalmát fitogtató kormányzat technikai értelemben államcsődöset játszik

Nagy lehetett a kapkodás ezzel a Varga-csomaggal, mert péntekre már alig ismertünk rá – szerencsére. Változtatások tömkelegét hozta a sajtó, biztosat majd akkor tudhatunk, ha az új jogszabály szövege nyilvánosságra kerül. A TBSZ és NYESZ számlákról már péntek délután egy online fórumon az illetékesek azt írták a Gazdasági Rádió szerint, hogy megkímélik az EHO-tól.

A Ft n(s)em tudott örülni a deficit-javító csomagnak, már a bejelentés napján, hétfőn gyengülni kezdett 291-ről, és meg sem állt 301-ig. Érdekes, hogy a gyengülés java részét sikerült összehozni még a nemzetközi hangulatromlás előtt. Erre az egyetlen magyarázat az lehetett, hogy a piac a csomagban azt kellett, hogy lássa: az új gazdasági miniszter is az unortodoxia dogmáját fújja. 


Forrás: Ariva

A túlzott deficit eljárás alóli felmentés pénteki formális véglegesítése sem hozott Ft erősödést, az országkockázat a régióval együtt folyamatosan emelkedett.

A “szégyenpad” elhagyása nem hozott kézzel fogható, kimutatható eredményeket – sőt.

Budapest, 2013.06.24