Őrület – Ausztrál kiadás

 Az élet úgy hozta, hogy közel két év után  egy magán bejelentéssel indítok: Ez az összefoglaló egyenesen Ausztráliából érkezik, a stílusa és szerkezete is olyan rendhagyó lesz, akárcsak ez a hét volt, akárcsak a közeg, amelyben készült az anyag. A szabadságomat óriási szerencsémre és meglepetésemre Sydneyben és a Kenguru szigeten tölthetem, így a következő heti hírlevél nagyon esélyesen el is marad, mert csak fókákkal, pingvinekkel, kengurukkal és koalákkal lesz lehetőségem foglalkozni, és az a gyanúm, ők sokkal intelligensebbek lesznek, mint a sok tízezer ember akaratától, döntéseitől vezérelt tőkepiac! Nézzük a mögöttünk hagyott hét izgalmait:

Mintha csütörtökig megállt volna az idő. Semmi, de semmi nem történt, azután meg sikerült bepótolnia a világnak a vihar előtti csendet! Ez a szokatlan hírlevél egyetlen hírcsatorna (ZeroHedge) csütörtökön és pénteken megjelent anyagainak csupán a címével is egy sajátos, egyben nagyon is realisztikus képet fest arról, ami történt, és arról a hangulatról, melyben a világ gazdaságáért aggódók tördelik a kezeiket már hónapok óta.

Tehát:

Nov.7. 00:03:  Bob Schiller azt kérdi: a közgazdaságtan valóban tudomány volna? (Az újdonsült Nobel-díjas azt nehezményezi, hogy e tudományág művelői sokkal inkább a gazdasági szabályozásra koncentrálnak a fundamentális összefüggések helyett.)
Nov.7. 00:57.  A nagyon alacsony regisztráció az új Obama-féle egészségügyi szolgáltatási rendszerbe azt jelzi, hogy a fiatalok egyszerűen nem kérnek belőle.
Nov.7. 01:23:  Keynes szelleme még mindig kísérti a világ gazdaságát (Az elmélet megbukott 69-ben, majd a 2008-2013-as periódusban, mégis népszerűbb, mint valaha az elméleti szakemberek körében. Az oka: nem találtak ki semmi újat az új szituációra).
Nov.7. 01:43:  A kínai hírszerzés megsemmisült a ködben (A kínai hatalom embereit nem aggasztja az infláció, a lassuló növekedés, de még a környezetszennyezés sem. Ők attól vannak megrémülve, hogy a légszennyeződéstől kialakult sejtelmes ködben a térfigyelő és egyéb kamera rendszer képtelen követni a megfigyelt személyeket, aminél veszélyesebb elképzelhetetlen egy olyan rendszerben, amely a központi hatalom általi megfélemlítésen alapul.)
Nov.7. 01:59:  Már a gazdagok is feladták: egy újabb sikertelen művészeti aukció (USA) Ilyen ingatagok a nagyon gazdagok. Pár hete még arról szóltak a hírek, hogy soha nem voltak gazdagabbak, mint most (mármint a szegényekhez képest), de mára mintha megunták volna Bernanke kisded játékát a pénzpumpával, és csak ülnek a milliárdjaikon.
Nov.7. 02:10:  Mi megy a legjobban manapság a világ feketepiacain? (A kicsit meglepő sorrend: No1: szervkereskedelem, No2: egzotikus állatok, No3: gyógyszerek, No4:  sperma, No5: az olaj ismét benne van az első ötben, 50 dollárért lehetett megszerezni illegálisan, amikor hivatalosan 135-nél járt az árfolyam)
Nov.7. 02:15: 14 őrületes tény a jelenlegi internetes részvénybuborékról (A Twitter, amely 6 éve még nem létezett, tavaly 64 millió dollár veszteséget „ért el”, 2015-ig nem tervez profitot, 3 nap alatt 2 milliárd dollárról 13 milliárd dollárra emelte az értékét.)

Összefoglaló az amerikai reggelig (Európában délig) történtekről:

  • A Twitter IPO komoly vitákat generált (WSJ); A Twitter már drágább a Fecebook-nál (Bloomberg)
  • Az aggódó szenátorok Obamát támadják az egészségügyi törvény miatt
  • Greenspan (Bernanke elődje) elmondta, hogy Yellen (Bernanke utódja) volt a tudományos kutatás vezetője az ő idejében a FED-nél (Bloomberg)
  • Az EKB úgy látszik, hogy nem fog kamatot vágni, az inflációs nyomás ellenére (Reuters) (Figyelem, ezt pár óra múlva keményen megcáfolta az élet)
  • A Wall Streeten a bónuszok 5-10%-kal emelkedtek eddig
  • A megzavarodott fogyasztók úgy látják, fékeződik az USA gazdaságának növekedése (Reuters)
  • Kína jóváhagyta egy amerikai cég (IIA) belépését a részvénypiacára (WSJ)
  • A megemelt amerikai adóterhek sok fejfájást okoznak a leggazdagabbaknak (Bloomberg)
  • Irán elvesztette a nukleáris extráit, mivel a világ nem vett tudomást az exportjának csökkenéséről (Bloomberg)
Nov.7. 13:10:  A Cseh Köztársaság beszállt a deviza háborúba: 11 év óta az első intervencióval 3,2%-ot gyengítettek a Koronán.
Nov.7. 13:52:  A nagy kábítás: Az EKB 25 bázisponttal csökkentette az EUR alapkamatátaz euro zuhan(Miközben 70-ből 67 stratéga nem várt változtatást).Forrás:ArivaNov.7. 14:25:  A világon minden piacon remegnek a térdek (A devizaárfolyamok nagy kilengéseket mutatnak, a részvénypiacok ugranak, a feltörekvő piaci kötvények zuhannak).
Nov.7. 14:27:  Az EKB vezetője, M. Draghi elmagyarázza a „mindent egy lapra” stílusú kamatvágást (az élő sajtótájékoztató alapján)
  • Az euró-zóna növekedése továbbra is bizonytalan, bár a veszélyek csökkennek
  • Az Euró-zóna inflációs problémái széles körben kiegyensúlyozódtak
  • A piaci kondíciók potenciálisan rontják a gazdasági kilátásokat
  • A munkanélküliség továbbra is magas
  • Az euró továbbra is alacsony inflációra számíthat
Nov.7. 14:40:  A munkanélküliségi kérvények száma 10 hetes csúcsra ugrott (Hurrá, itt egy nagyon rossz adat, amitől a pénzpumpa fenntartására számíthat a piac, így a részvények bódult kábulatban emelkedhetnek)
Nov.7. 14:48: Az USA előzetes GDP-je a III. negyedévben a kiugró 2,8%-ot érte el (A várakozások 2%-körül jártak, az előző negyedévben 2,5% lett a sokszoros módosítás utáni eredmény, és a fogyasztás mindeközben vészesen vérszegény. A piac ennek is tud örülni, mert ha jó az adat, akkor az megerősíti, pozitívan értékeli a pénzpumpálást!)
Nov.7. 14:55:  Az arany-majmokat bekalapálták 1300 alá (A Draghi beszéd alatt erősödő dollár 20 dollárral gyengítette az aranyárat, de előtte még ugrasztott rajta 1,14%-ot.) Az 1300 ekkor még megfogta az arany árát, de a péntek késő délutáni események már 1283-ig húzták le árfolyamot.

Forrás:ArivaNov.7. 15:45:  A Twitter IPO az egekben
Nov.7. 15:53:  A fogyasztói közérzet 13 havi mélypontra zuhant (USA)
Nov.7. 16:06:  A Goldman visszavágta a IV. negyedéves GDP várakozását 2%-ról 1,5%-ra. (Mindezt a hurrá III. negyedéves GDP adatokat követő két órán belül! Szerintük valamit elszámoltak a „központban”, mert a raktárkészletek változásai csak ezt az irányt valószínűsítheti)
Nov.7. 16:19:  A NASDAQ és az összes USA részvénypiac zuhan
Nov.7. 16:47:  Na és ki a következő FOREX kivizsgálás áldozata? A Goldman!
Nov.7. 17:47:  A piacok megőrültek (Hírek nélkül ugrik minden! A Twitter soha el nem képzelt magasságokban. Lehet, hogy az USA kincstár vásárol?)
Forrás:ArivaNov.7. 18:02:  Az európai részvények zuhannak, Draghi beszólása nem segített
Nov.7. 18:21:  Az egész OTC (tőzsdei kereskedésen kívüli) piac leállt, mivel a Finra (az USA pénzügyi hatósága) befagyasztotta az összes ajánlatot és pozíciót. (Az intézkedést az információk hiányával indokolták.)
Nov.7. 18:21:  A CNBC ironikus képernyője (Az intelligens befektető vajon valóban hajlandó egy IPO-t megvenni, ami 26-ról napok alatt 45-ig ugrik?)
Nov.7. 19:00:  Hogyan alázták a JPM brókerei a Goldmanosokat? (Nagyon. De mindenki gyanús, aki túl jó.)
Nov.7. 19:25:  Az IPO-k idei eredményei még az 1999-est is lepipálták (A tőzsdei emlékezet átlagosan 2 évig képes működni, utána minden megismétlődhet.)
Nov.7. 19:25:  Bill Dudley (Goldman, FED) megtörte a „túl nagy, hogy becsődölhessen” legendát. (Azzal, hogy kijelentette: de igen is megtörténhet!)
Nov.7. 19:38:  A japán részvények ismét zuhanóban. (A jen meg persze gyengül… azután meg nagyot erősödik, majd ismét gyengül egy méretest!)
Nov.7. 19:47:  A diák- és az autó-hitelek képviselték az idén feltört hitelek 99%-át (USA)
Nov.7. 19:49: 10 lépés, ami közelebb visz a pénzügyi Armageddon-hoz. (A legpesszimistább összeesküvés elméletek egyike, néhány nyomasztó realitással.)
Nov.7. 20:10:  Az S@P500 négy hónapja nem rontott annyit egy napon belül, mint ma
Nov.7. 23:32:  A koldusok nemzete: Abe alatt teljesen kiürültek a japán megtakarítási számlák, mindenüket ingatlanban tartják

Nov.8. 00:04:  Marc Faber figyelmeztet:”Karl Marx-nak igaza volt!” (Huh, mecsoda szerencse, hogy elég sokan tanultunk PG-t – politikai gazdaságtant az átkosban! Amúgy meg a jó öreg Marx szerint: „A normál (reál) gazdaságban a hitel- és részvénypiac csak egy elenyésző részét képviseli a GDP-nek, eredetileg azért jöttek létre, hogy hasznos irányt adjanak a megtakarításoknak. A pénzügyi gazdaságban, avagy a monetárisan irányított gazdaságban a tőkepiac jóval nagyobb részt képvisel a GDP-ben, mint a normál gazdaságban, a megtakarítási csatornák helyett a befektetések hatalmas buborékokká nőnek.”  Nos, ha eddig elfogadhatjuk Dr. KM gondolatát, hát számolni kell az általa leírt következménnyel is, ami két szóval: társadalmi krízis…
Nov.8. 00:32:  Obama: „Sajnálom…” az amerikaiak el fogják veszíteni egészségügyi megtakarításaikat az új egészségügyi program miatt.

Összefoglaló az amerikai reggelig (Európában délig) történtekről (nov.8.):

  • A FED idegessége nő, mivel a QE programok megnövelték a politikai veszteségek esélyeit (Bloomberg).
  • Draghi agressziója a kamatvágással megmutatta a gyenge pontokat (Bloomberg)
  • S&P visszavágta a francia ország minősítést „AA+”-ról „AA”-ra (WSJ) és kritizálta az extrém magas adóterveket és költségvetési kiadásokat (FT).
  • A részleges államcsőd miatti bérkiesések valószínűleg hűtötték a gazdaságit (USA – Bloomberg).

Nov.8. 12:32: Mindenki az USA bér adataira vár.
Nov.8. 12:32: A „világ valaha előfordult legnagyobb ciklonja” 200 km/órás széllel csapott le a Fülöp Szigetekre. (Ami tragédia egy országnak, az levegővételnyi szünet a parkettnek – rémes, de ez a valóság.)
Nov.8. 14:05: A Credit Suisse a mai bér-adatok kapcsán  (Az egész teljesen értelmetlen, olyan nagy arányban módosul ez az adat később. Ettől még a piac feszülten vár.)
Nov.8. 14:16: Jó nagy bizonytalanság a bér-adatok táján. (JPM: 75K; GS: 100K; UBS 100K; BA: 110K; HSBC:120K; Barclays: 125K; Citigroup: 130K; DB: 130K)
Nov.8. 14:30: És akkor az eredmény: 204K (a nem mezőgazdaságban alkalmazottak létszámának évesített változása), majdnem a kétszerese a várakozásnak!!! A munkanélküliségi ráta 7,3%-ra csökkent.
Nov.8. 14:42: A piacok megzavarodtak a „jó” hírektől. (Feszült volatilitás, mit szól majd ehhez a FED?!)
Nov.8. 14:44: Óriási szám: 932 000 ember esett ki a munkaerő piacról októberben, a munkavállalói arány 35 éves mélypontra esett (62,8%). (A percekkel korábbi jó hírek csak alap-számtan szinten jók…)
Nov.8. 15:05: Újabb rész adat: Októberben 623 000 fő teljes munkaidős amerikai vesztette el az állását (2+2 = mennyi is? Most akkor ki és mit hisz el ebből?)
Nov.8. 15:16: Egy másik munkaerő-piaci jelentés, egy másik kiszivárogtatás? Az arany zuhan, a kincstárjegyek piaca másodpercekre lefagy. (A hivatalos adatok megjelenése ismét „technikai” gondokat okozott a világ egyik leglikvidebbnek vélt piacán, az USA kincstárjegyekén. Az arany még a hírek megjelenése előtt komolyan esni kezdett. „Ki ölte meg Kennedy-t?” Emberek állítsátok meg a Földet, ki akarok szállni!)
Nov.8. 15:16: Az októberi „javulást” a bér adatokban a kiskereskedelmi, a vendéglátóipari és a nem véglegesített munkások hozták. (Kit érdekel, a piacok száguldanak – fölfelé!)
Nov.8. 15:59: A fogyasztói bizalom összeesett, a 2011 decemberi szint alatt van az adat, ekkora esést csak 2006-ban láttunk utoljára.
Nov.8. 16:54: Találják ki, mennyi Észak–Karolina–i regisztrált az új egészségügyi programra?  (A válasz 1 fő, és még nem fizetett be egy vasat sem. Megbukik Obama legfontosabb programja?)
Nov.8. 17:20: Az októberi lakásforgalmi adat két éve a leggyengébb forgalmat mutatja.  (Piacok: Long, long, long. Ki érti ezt?)
Nov.8. 18:36: A török aranytartalék nyolc éves csúcson
Nov.8. 19:00: A görög kilábalás elakadt! A defláció az 50 éve mért legrosszabb adat (-2%). (A Trojka persze mélyen hallgat)
Nov.8. 19:09: Obama két napon belül másodszor is bocsánatot kér élő adásban Amerikától? (Most a rossz gazdasági adatokért, miközben a futures piac még mindig emelkedik)
Nov.8. 19:28: Deutsche Bank: „Yellen-nek lehet, hogy emelnie kell majd a QE mértékét” 
Nov.8. 20:21: A Bank Of America figyelmeztet: „A kincstárjegyek hozamcsökkenésére játszók vigyázzanak!” (Avagy: Fordulhat ismét a kocka és véget érhet a részvénypiaci rally…)
Nov.8. 22:14: A késő esti futures piacon a pánik vásárlók a DowJones árfolyamát megint történelmi csúcsra emelték

Éjszaka:

Peter Schiff: Janet Yellen missziója teljesíthetetlen
Ron Paul: A gazdasági krízis a küszöbünkön kopogtat

Kellemes hétvégét!  Ezzel zárult a 44. hét. Aki egy kicsit is beleélte magát, az egyetérthet: Hitchcock, ha élne, zokogva könyörögne a receptért.

Sydney, 2013.11.11