QE: lesz folytatás, avagy nem lesz?

A piac, akár a jóllakott napközis, már csak arra képes figyelni, hogy lesz-e uzsonnaosztás és mikor. A tanár bácsi meg ügyel rá, hogy a napköziseknek mindig legyen találgatni valójuk. Szokatlan módon, most a FED kiteregeti a belső vitáit a nyilvánosság elé. Miért? Logikusan adódik a válasz: fokozatosan hozzá kell szokni a piacnak a gondolathoz, hogy a 4 év piac-idegen pénzbőség után újra vissza kell térni a harc rideg valóságához. A hangsúly a FED-nél a fokozatosságon van, egyszer „A”-t mond, máskor ”B”-t, mindezt jól kiegyenlítve, de a tendencia egyre nyilvánvalóbb, immár a napköziseknek is. Május 22. óta egy szerény korrekcióra emlékeztető csökkenésben gyanakszik a piac arra, hogy itt a vége fuss el véle QE program, ám ismét a kereskedési hét utolsó óráiban, hirtelen minden emelkedni kezdett, simán letörte az árfolyam a héten kialakult csökkenő trendet, a DAX 240 pontot emelkedve 0 körül zárta a hetet úgy, hogy 60%-át visszahozta a heti esésnek péntek délután.
Forrás:  Ariva/Global PartnersAz éves grafikonokon jól látható, a hosszú trendeket még nem veszélyeztette a két hete tartó lejtmenet legalja sem:


Forrás:  Ariva/Global Partners

A hét kitörő jó hangulatban indult, a gyáripari menedzser beszerzési indexek Európában nagyrészt még a recessziós 50-es alatt tanyáznak, de kivétel nélkül emelkedtek májusban. Majd kicsit lehűtötte a jókedvet az amerikai adat, ahol bizony az 50.5-ös várakozással szemben 49-lett az eredmény, ami márciusban még 54,2 volt, és 2011 márciusában is 61,4-et mértek.


Forrás:FXSTREET

A szerdai európai adatok is kedvezőtlen híreket hoztak, csökkent a szolgáltatási hangulat index, a fontosabb árindexek is negatív tartományban tanyáznak és a GDP is csökkenőben (-0,2% első negyedév) van az első negyedéves adatok szerint. A kiskereskedelmi forgalom pedig -1,1%ot „ért el” áprilisban éves bázison.
Nem is okozott nagy meglepetést, hogy az EKB elnöke felhagyott a közel 6 hónapig hangoztatott elméletével, miszerint Európa 2013 második felében kifordul a recesszióból. A csütörtöki menetrend szerinti sajtótájékoztatóján már

  • -0,6%-os csökkenést prognosztizált 2013-ra
  • látni vélte a további csökkenés kockázatait
  • továbbra is napirenden tartotta a „pénzügyi enyhítés és hitel-dinamika” témáját
  • hangsúlyozta a hangulat javulását a hétfői adatok alapján.

Az EKB vezetése az alapkamatot változatlanul hagyta 0,5%-on.A csütörtöki USA szolgáltatási hangulat-javulás (53,7 a korábbi 53,1-ről) már nagyon kellett az egyre meredekebb csökkenésben szűkölő részvénypiacnak, annál is inkább, mert a májusi foglalkoztatási adatok is gyengébbre sikeredtek a várakozásnál (165 ezer várakozással szemben csak 135 ezer új foglalkoztatottat mértek májusban). Ez a gyenge adat már előszele volt a pénteki fontos hírnek: a munkanélküliségi ráta 7,5%-ról 7,6%-ra emelkedett májusban az USA-ban. Nos, úgy tűnik, a piac ennek az egyébként rossz hírnek örült úgy meg pénteken délben európai idő szerint, mert a FED kommunikációjának értelmében a gyengülő munkanélküliség a QE program hosszabbítását jelenti néhány kör erejéig.

Miközben a szakemberek komoly hányada folyamatosan figyelmeztet (legutóbb pl. Marc Faber, az ismert tőzsde-guru) a pénznyomda veszélyeire, addig sokan a számok nyelvén üzennek. A tény az tény, ezen a héten az USA-ban az összes betét állománya rekord mértékben haladta meg a hitelekét:


Ugyanakkor Nouriel Roubini,  vezető közgazdász, aki két évig beszélt a bajokról, míg 2008-ban be is ütöttek, most (4-én kedden) azt állítja, hogy 2014 közepéig eltart a pénznyomda, ami még két évig tartó részvénypiaci emelkedést hoz majd.
A hétvégén romló makro adatok (negatív árindexek és csökkenő ipari termelés, tervezett fogyasztás) érkeztek Kínából, a hatásuk hétfőn lesz mérhető.

ARANY

Az arany ára is ugyanazt a hangulat-ingadozást mutatta, mint a részvényeké: még marad talán a QE program, csakhogy már a hatása egyértelműen a részvénypiacot fűti, miközben az arany-spekulációk csökkenőben vannak. Sok találgatást lehetett olvasni, hogy pénteken vajon melyik bank adott bele az aranyba, ami órák alatt kilökte az árat rendesen a heti sávjából is és a hosszabb távon rajtoló optimista háromszögből is:

Forrás:Ariva/Global Partners

A pénteki nagy aranyár-esésben nyilvánvaló szerepe volt a dollár gyengülésének is.

EUR/USD:

A héten ugyan erősödött az euro (vagy inkább a dollár gyengült), de hiába tört ki mintaszerűen a 30 perces grafikon háromszögéből felfelé, a hosszú grafikon csökkenő trendjétől még mindig jó 200 pip (1,5%) távolságban található.



Forrás:Ariva/Global Partners

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)
A Ft-ot a nemzetközi hangulat vitte egész héten, a pénteki erősödésre rásegített az a régiós esemény is, mely szerint a lengyel jegybank interveniált a Zloty erősítése érdekében, ami minden más régiós devizát is erősíteni tudta.
Emelkedtek a magyar kötvényhozamok is, összefüggésben a világ kötvénypiaci medve hangulattal, de úgy, hogy az ország-kockázat csak kevésbé romlott (300 körüli szinteken).

  • A lakáshitelek fele problémás
  • Elhalasztja a Mercedes a kecskeméti bővítés tervét
  • A miniszterelnök 9%-os személyi jövedelemadóról beszélt
  • A kiskereskedelmi forgalom áprilisban 3,2% volt, szemben a márciusi -2,9%-kal (éves bázison)
  • Az első negyedéves GDP -0,9%
  • Londoni elemzők javították a magyar előrejelzéseket, miközben a régió más országainál rontottak.
  • Az idén a teljes IMF hitel törlesztése várható.
  • 2013 áprilisában 11,6%-kal emelkedett az export az elmúlt évihez képest.

Budapest, 2013.06.10