TÖRTÉNELMI CSÚCSOKON!

Kedden, néhány nappal az amerikai bika négy éves születésnapja (március 9.) előtt az USA-ban arra ébredtek, hogy a Dow Jones indexben megdőlt a 2007-es, mindenkori legmagasabb csúcs. A DAX és az S&P500 meg csak napokra van a csúcsdöntéstől, amennyiben folytatódik a két hete hétfőn (február 25.) kirobbant longos hajrá. Az utolsó 10 nap emelkedése: DOW +2,3%, S&P500 +3,8% és a DAX +2,2%. Ezen a héten kedd volt a nagy emelkedések napja, hogy miért azt lejjebb olvashatják:
Forrás:ArivaÉrdekességként álljon itt egy olyan grafikon, amelyik 33 ismert tőzsdei szakértő előrejelzését foglalja össze erre a „csúcs-hét”-re:

Vagyis a sokat idézett nemzetközi szakértőket is alaposan megtréfálta ez az emelkedés, hiszen közel 70%-uk semleges, vagy csökkenő piacra számított ezen a héten.

Természetesen ismét megmutatjuk a nagy részvényindexek csúcs-közeli állapotát is, a grafikonok önmagukért beszélnek, íme:


Forrás:Ariva


Forrás:Ariva

Forrás:Ariva

A természetesen felmerülő kérdésre, hogy meddig tarthat még az emelkedés, álljon itt néhány optimista megközelítésű szempont: (a pesszimisták később következnek)

Az átlagosan 7 évig tartó emelkedő piacokhoz viszonyítva a jelenlegit, az USA-ban még bőven lehet potenciál.


Forrás: L. Birinyi CNBC interjú

Az amerikai tőzsdei cégek, amelyek a leginkább ismerik saját pozíciójukat, minden idők legnagyobb mértékű saját részvény felvásárlását produkálták februárban, vagyis komoly emelkedésre számíthatunk. (Avagy ők kergették fel az árakat? Szólal meg a szirén hangja egyúttal…)

Nézzünk még néhány indexet, ahol pedig még óriási növekedési potenciál van a csúcsokig: (Leszámítva a szintén csúcsokon járó argentin indexet)


Forrás:Incredible Charts


Forrás:Incredible Charts


Forrás:Incredible Charts


Forrás:Incredible Charts

A hét kiemelt LONG (emelkedés) hatású eseményei, hírei:

  • Kína 2013-ra 7,5%-os GDP emelkedést prognosztizál, ami kicsit alacsonyabb ugyan a 7,8%-os 2012-es emelkedésnél, de jelentősen lassul a csökkenés üteme. A külkereskedelmi többlet ugyan feleződött februárban, de a kínai export tovább növekedett. Üröm az kínai export-örömben, hogy az amerikai részesedés soha nem látott szintekre esett:
  • Az európai pénzügyi vezetők hét eleji találkozóin (Ecofin, Eurogroup) megnyugtató üzeneteket kaptak a piacok a pénzügyi gondokkal küszködő államok (Olaszország, Ciprus, Írország) kezelési stratégiáját illetően. Enyhülni látszik a német nyomásra erőltetett megszorítási „gyógymód” nyomása, az olasz, francia, spanyol ellenállás mintha megtörte volna az EU pénzügyi irányítását. Olli Rehn kedd esti nyilatkozata szerint várható a hiány-előírások lazítása időben és mértékében egyaránt.
  • Az olasz politikai válság úgy tűnik újabb választásba fordul, amiben az a jó hír, hogy a két bohóc (Berlusconi, és Grillo), aki a 2. és a 3. helyen végeztek, talán kisebb eséllyel indulhatnak a második fordulóban. Berlusconit ismét börtönbüntetésre ítélte korrupcióért egy bíróság, Grillo pedig nem hajlandó (szerencsénkre) szóba állni Berlusconival. (Akik szeretnék tudni, miért fél rendkívül hatásos szónok és gátlástalanul populista Grillo-tól a pénzvilág, annak javaslom ezt a linket megtekintésre: http://www.zerohedge.com/news/2013-03-10/why-central-planners-are-so-scared-italys-beppe-grillo. Az olasz állampapírok hozamai nagyot szelídültek ezen a héten, bár még nem érték el a választások előtti „feszült” szintet sem:
Forrás:Marketwatch
  • Hétfőn este sokat emelt a hangulaton Janet Yellen FED elnök-helyettes beszéde, amelyből elég világosan kiderült, a Fed még sokáig nem állítja le a havi 85 milliárd dolláros pénznyomdáját.
  • Az USA munkaerő-piaci adatai ismét javultak. 7,9%-ról 7,7%-ra esett a munkanélküliségi ráta, emelkedett a foglalkoztatottak száma. Bár, ezek negatív értelmezéseire láthatnak a SHORT hatásoknál pár érdekes grafikont majd.
  • 56-ra emelkedett az amerikai gazdaság 80%-át kitevő szolgáltatási szektor menedzser indexe.
  • Végre a csökkenő GDP és csúcsokat döngető munkanélküliségi adatok után az Eu –zónából jó hírek is érkeztek: februárban , persze nem akármilyen szintekről növekedni tudott a kiskereskedelmi értékesítés volumene.
  • A múlt heti 6,3%-os tartós termékek (közlekedéstől ás védelmi cikkektől tisztított) megrendelési volumenének változását 7,2%-ra módosították az USA-ban.
  • Januárban 9,7%-ot ugrottak az év/év alapon mért lakásárak Amerikában! Az adat nagyon erős növekedést (GDP és tőzsdei) erősítő tényezőnek számít fundamentális berkekben.
  • A FED pénzforgalmi jelentése szerint az USA lakások összesített nettó értéke már csak 8,5%-kal marad el a válság előtti maximumtól. Amennyiben 2013-ban is emelkedik ez az érték annyit, mint amennyit 2012-ben, úgy idén sikerülhet elérni a válság előtti szintet.
A hét kiemelt SHORT (csökkenés) hatású eseményei, hírei:
  • A kínai szellem-városok (http://www.youtube.com/watch?v=V8HyDGCNxpo) , vagy az ingatlan lufi védelmében 20%-os büntető adót vezettek be a használt lakásértékesítésre. A Sanghaj lakásár index ezzel együtt, vagy ezzel nem kis összefüggésben 9,7%-ot csökkent.
  • Ismét emelkedett egy fegyveres konfliktus esélye a japán által végletekig frusztrált kínai vezetés nyilatkozatai szerint.
  • A továbbra is gyengélkedő német makrok (ld. összefoglaló táblát lent) ellenére is egyre nyilvánvalóbb a divergencia a német teljesítmény és a dél-európai országoké között:
  • A Fitch BBB+ -ra rontotta Olaszország besorolását, negatív kilátásokkal nehezítve azt. Az Indoklásba bekerült a Beppe Grillo (ld. a pozitív híreknél is!) vezette párt előretörése és javuló pozíciója.
  • Az USA-ban immár hivatalos: nő a személyi jövedelemadó mértéke. Sokan már ennek a hatását vélik felfedezni az áruházlánci értékesítések elmaradásában a várt szintektől. (1,7%-os a februári növekedés, szemben a 2,5%-os várakozással). A héten kiadott Beige Book is megjegyezte a kiskereskedelmi forgalom kedvezőtlen tendenciáit.
  • A média hatalmas izgalomba jött az USA nem mezőgazdasági béreinek februári emelkedése kapcsán. Igen a 236 000 valóban nagyon soknak tűnik a várt 156 000-hez képest, de ha egy pillantást vetünk a 2012-es februári adatra (271 000), akkor mindjárt más fényben látjuk az agyon magasztalt adatot. Ráadásul januárban még rosszabb volt a helyzet, mivel a 2013-as adatot 119 000-re módosították, míg ugyanez 2012-ben 311 000 volt.
Forrás:Zerohedge
  • Továbbra is sokan figyelmeztetnek a hatalmasra duzzadt amerikai diákhitel állomány és a folyamatosan növekvő nem fizetési arány veszélyeire:
Forrás:Dough Short
  • Nehéz ellentmondani a FED pénzforgalmi jelentéseiből készített statisztikának, amely szerint úgy tűnik, mintha a FED 2011 közepétől nyomtatott dollárjai folyamatosan Európába vennék az irányt a leánybankok jóvoltából:
Forrás:FED/Zerohedge
  • Kisebb bizonytalanságot okozott a venezuelai kormányfő halála. A világ 3. legnagyobb olaj-tartaléka felett diszponáló ország 15 évig harcolt az USA-val, államosította a GDB 80%-át biztosító olaj-ágazatot. Egészen biztosra vehető, hogy kiújulnak a politikai és fegyveres összetűzések a nem kevés olaj potenciál miatt.
  • Az Eurogroup soros elnöke (Jeroen Dijsselbloem, dán pénzügyminiszter) szerint Európának szembe kell néznie egy új „font-krízis” esélyével . Véleményét a magas államadósságra, a folyamatos költségvetési hiányra alapozza, amely komoly deviza spekulációs támadásoknak teheti ki a szigetország devizáját.

A fontosabb makro adatok összefoglalói:

HÉTVÉGE

A kínai külügyminiszter, Yang Jiechi szombaton ezt nyilatkozta: „Japánnak szembe kell néznie a realitásokkal és valódi lépéseket kell tennie a hibái kijavítása érdekében…., hogy elkerülhető legyen a feszültség eszkalálódása.”

A Bloomberg vasárnapi vezető cikke szerint Kína 2009-óta a leggyengébb évkezdést produkálja. A kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés ugyan növekedést mutat, de vészesen elmarad a várakozásoktól. A helyi devizában kihelyezett hitel-állomány is elmarad az előrejelzésektől, mindezt úgy, hogy 13 éve a legkisebb növekedést mérték 2012-ben.

ARANY:

A helyzet mit sem változott, az arany árát jó nagy volatilitással pofozgatja a piac. A legszebb a pénteki mutatvány volt, amikor 20-25 pontos (1,1%) zuhanást ugyanekkora ugrás követett egyetlen órán belül. Pedig kedden még a Yellen beszéd hatására végre emelkedett az árfolyam (5 nap esés után), egészen 1587-ig, majd még aznap -15 pont következett, s ez így ment egész héten: ostrom az 1585-ös szint megtartásáért, majd egyre mélyebb csalódásba esés órák alatt. 

A Morgan Stanley ezen a héten megjelent elemzése jól foglalja össze az aranyat tartók szempontjait:

  • Az elmúlt évek példátlan mennyiségű monetáris könnyítései és az ebből fakadó erősödő szkepticizmus a pénzügyi rendszer irányában
  • A folyamatos kereslet növekedés a befektetési eszközökre
  • Exponenciálisan csökkenő kitermelői lehetőségek
  • A fizikai kereslet folyamatos, a kitermelői kapacitás növekedését meghaladó emelkedése

Végül egy érdekes technikai érv, szintén a MS-től. A dollár volumennel súlyozott árfolyam alakulása (TWI USSP) erősen korrelál az arany mozgásával 2011. szeptemberétől, amikor erre utoljára volt példa 2005 és 2008 között, utána hatalmas arany ár rally indult el:

Forrás: Morgan Stanley ResearchEUR/USD:Hamar lelohadt az EKB kamatdöntő ülése utáni sajtótájékoztatóba vetett bizalom, állítólag már a piac 30-40%-a kamatcsökkenést várt, amit Mario Draghi „talán a következő hónapban” utalással passzolt. A csütörtöki 1%-ot meghaladó euró erősödést maradéktalanul visszaadta a piac péntek délután, amikor a jónak szétkürtölt amerikai bér és munkanélküliségi adatok megjelentek.


Forrás:Ariva

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • Hétfőn derült ki, hogy titokban járt a kormánypárt frakcióvezetője Moszkvában. Meg nem erősített feltételezések szerint a devizatartalék egy részének rubelre váltásáról volt szó. Rogán Antal cáfolta a feltételezéseket.
  • 2%-os gyengüléssel 300-ig jutott a Ft szerda estére, amiben az MNB elnök miatti fenntartásokra rásegített a kormányfő parlamenti felszólalása is. A nemzetközi befektetői körökben ugyanis elterjedt, hogy a kormány esetleg a devizatartalékok felhasználásával akar segíteni a devizahiteleseken. A felszólalásában a kormányfő külön segítséget ígért a devizában eladósodott magyaroknak.
  • Egész héten bel- és külpolitikai feszültségeket okozott az alaptörvény ismételt módosítási terve.Tüntetések itthon, felszólítások és szelíd kérések, nehezen emészthető cikkek külföldön. Ezek a kísérő jelenségei az új, várhatóan hétfőn (március 11-én) megszavazandó módosításnak.
  • Societe Generale már nem ajánlja befektetőknek a magyar állampapírokat a belpolitikai és gazdasági sérülékenység növekedése miatt.
  • Bank of America-Merrill Lynch szerint akár 4% is lehet az irányadó ráta fél éven belül, ami kényes határig csökkenti a magyar kamatprémiumokat.
  • Pénteken délelőtt jelent meg a nemzetközi portálokon, hogy a magyar GDP -2,7% lett 2012-ben. Matolcsy György a szokásos heti sajtójában annyit tett hozzá: rosszabb is lehetett volna.

Budapest, 2013.03.11.