Tovább esik a kínai menedzser index?

Az uborkaszezon pusztító járványa sújtja a szakmai szerkesztőségeket. Hihetetlen dolgokról lehetett olvasni a szaksajtóban, csak az érdekesség kedvéért: a Bloomberg odáig jutott, hogy az időskori Alzheimerben szenvedők szexuális élete miatt forgatta a szemeit…. Pedig voltak fontos események és elemzések, amelyek nyilván a nyári lassulás miatt nem kaptak túl nagy visszhangot sem írásban, sem árfolyam reakciókban.
Csökkenő forgalom mellett a részvénypiacok az emelkedő hosszú trendjeikben mozogtak, ugyan tétova csökkenésben a héten. Érdekes lehet: míg a DAX úgy fordult le szerdán a 8400 körüli szintjéről, hogy nem tudta elérni a korábbi csúcsokat (8550), addig az amerikai indexek ismét sikeresen történelmi rekordokról korrigáltak egy egészségeset:

Forrás: Ariva/Global Partnersjapán tőzsdeindex elemzését nem szokásom hétről hétre elővenni, most azonban érdemes kivételt tenni. A decemberben, az alsóházban győztes Abe kormányzat megerősítést kapott a hétvégén (július 21), meggyőző többséggel a felsőházat is megszerezték a koalíciójuknak. Ennek ellenére a héten a jen erősödött, a Nikkei meg rendesen folytatta a mélyrepülését, pedig a politikai megerősödés egyben a radikálisan beindított pénzbőség elfogadását is jelentette. Korai lenne az aggodalom, de egy kis elgondolkodást megér a Nikkei grafikonja:


Forrás: Ariva/Global Partners

Az év elején beindult tőzsdei árfolyam növekedés nagyon gyors megtorpanása látszik a technikai megközelítésen. A héten nem fújták ugyan nagyra a hírt, de azért megjelent komoly helyeken: A fukusimai erőmű körül ismét gondok vannak. A TEPCO folyamatosan akadályozza az információ-áramlást a fertőzött víz szivárgásáról (FT). Az árindex azonban a pénzügyminiszter (Aso) határozott nyilatkozata szerint egyértelmű irányt vett az áhított infláció irányába.

A kiemelt hírek, adatok és elemzések heti összefoglalója:

Kicsit megijedtünk hétfőn, hátha a rég nem látott fekete hattyú közelít, amikor a hírügynökségek a kínai és az Új Zéland-i földrengésekről kezdtek beszámolni, de gyorsan megnyugodtak a kedélyek.

A hét elejét rendesen tematizálta detroiti önkormányzati csőd, az amerikaiak elkezdtek aggódni a városokat finanszírozó kötvényeik miatt, és azt találgatták, kinek a szülővárosa lehet a következő. Tény, hogy Detroit polgármestere 2011-ben még nagyon határozottan állította, hogy elképzelhetetlen Detroit csődje.

A Reuters is megszellőztette a FT által már a múlt héten feldobott információt: Németország legnagyobb kereskedelmi bankja, a Deutsche Bank valószínűleg 20%-kal fogja csökkenteni az eszközeinek értékét 2015-ig, mert csak így tud megfelelni a BASEL-III. biztonsági előírásainak. Ezzel képes elérni a saját tőke – hitel arányt 3%-on! (2013. március 31-én 2,1% volt ). A Morgan Stanley elemzése szerint a világ 18 legnagyobb bankja közül ebből a szempontból a DB csak az utolsó előtti. A szabályozás 5, majd 7%-ra szeretné emelni a betét/hitel arányt, ami a teljes európai bankrendszerre nagyon súlyos terheket ró a Bloomberg szerdai jelentése szerint.

A szaksajtót továbbra is élénken foglalkoztatja, hogy mi fog történni az USA pénznyomdájával. Ez érthető, hiszen a Ben Bernanke által felturbózott pénzbőség húzta ki a világot a 2008-as pénzügyi válságból, és nagyon sokan aggódnak a stimulus halványodásának következményeitől. Hétfőn még a  Pimco magabiztos véleményét olvashattuk, miszerint 2016-ig biztosra vették, hogy nem fog a FED féket behúzni, de kedden már a Bloomberg elemzésében (szakmai elemzők véleményének statisztikai feldolgozása) az állt, hogy szeptemberben a havi 85 milliárd dollárról 65 milliárdra csökkentik majd a pénzpumpát.

Mások szerint (Marketwatch) aggodalomra semmi ok, az USA gazdasági megszorításainak hatása rövidesen lecseng, amitől a GDP 4-5%-ig is ugorhat rövidesen. Ennek itt is volna az ideje, az alábbi grafikon szerint 2010 januárjától folyamatosan csökken a világ és az USA ipari termelése.

Egyre többet lehet arról olvasni, hogy a FED valószínűleg visszavonja azt a közel 10 éve bevezetett szabályt, amely a kereskedelmi bankoknak szabad kezet adott a nyersanyag kereskedelemben. A dekádnyi tapasztalat azt mutatja, hogy ez csak a bankok kockázatát növelte, sok esetben okozott irreális ár-elmozdulást a nagybankok manipulációja a piacokon. Mind világosabb ennek fényében az is, hogy a nagybankok és az elnök között lezajlott tavaszi találkozó után megvadult USA banki aranyeladás hátterében ez a jelzés is állhatott.

Precedens erejű büntetést szabtak ki az USA-ban és Londonban azon elektronikus kereskedést folytató cégekre, amelyek azzal értek el komoly előnyöket (és okoztak indokolatlan és kontrollálatlan árfolyam-mozgásokat), hogy hatalmas mennyiségű olyan pozíció vásárlási igényeket közvetítettek online, amelyektől a másodperc töredékén belül el is álltak, de ezzel az elektronikus úton megállapított árfolyamokat sikerült jelentősen manipulálniuk és ebből hasznoz húzniuk.

A hét legjelentősebb makro adata a kínai menedzser index volt. A harmadik hónapja a recessziós szint alatt tartózkodó indikátor a HBSC objektívnek tekinthető előrejelzése szerint tovább esik (47,7):

Forrás:fxstreet/Global Partners

A híradások szerint a kínai kormányzat kezdi megszokni a stimulálás gondolatát, bár konkrétan eddig csak a kormányzati és önkormányzati költekezési stop rendszerét láthattuk, hogy a belső fogyasztás ösztönzésével miként sikerülhet majd a GDP növekedést a tervezett 7% körüli pályán tartani, az továbbra is nagy bizonytalansági tényezője az egész világgazdaságnak. A napelem-háború eszkalálódását Kína és Európa között sikerült elkerülni, most új front nyílt: Európa egyre rosszabbul viseli az illegális kínai farmer és cipő exportot…

Jó hír Európából, hogy harmadik hónapja emelkedik a német üzleti bizalmi index, azonban az európai fogyasztói bizalmi index még mindig a -18 körüli szinten stagnál.

Az amerikai tőzsdei zárások után kiadott jelentés szerint a Michigan fogyasztói bizalmi index hat havi csúcsra emelkedett. A még üzemelő futures indexek gyors emelkedésbe kapcsoltak a péntek esti órákban, minden részvényindex esetében.

Az USA lakáspiaca vegyes makrókkal jelentkezett, a használt lakás értékesítés nem érte el a várakozásokat, ugyanakkor az új lakás értékesítés továbbra is lufi gyanús növekedést mutat.

Az USA fogyasztók katasztrofális jövedelmi viszonyait divatba jött az alábbi grafikonnal bemutatni, mely szerint az ötévenkénti reáljövedelem változás már a -5%-nál tart:

Amerikában rengeteg a találgatás, hogy ki követi majd Ben Bernanke-t a FED élén. Az esélylatolgatás és a jelöltek elkötelezettségi irányának ismertetése helyett álljon itt egy idézet a nagy helikopter Ben-től, 2002-ből, demonstrálandó, hogy mit is érnek az ígéretek a pozícióért folytatott harc hevében:
„Aggaszt a pénzügyi rendszerünk hosszú távú stabilitása és hatékonysága szempontjából az a törekvés, amelyben a FED megpróbálná elvenni a döntések jogát a piactól.”
Ez bizony sokunkat aggasztja!

Az előttünk álló héten (július 29-től) FED bejelentés várható, valamint USA GDP adatok is nyilvánosságot kapnak, így a július végén, augusztus elején szokásos csendes napok helyett akár meg is pezsdülhet az élet a piacokon.

ARANY:
Az arany folytatta a négy hete megkezdett emelkedését, a múlt héten a hírlevélben is valószínűsített esemény megtörtént, nagy erőkkel haladta meg az arany az 1300-as szintet, ami nem csak lélektanilag volt fontos, hanem az 50 napos mozgó átlag meggyőző meghaladását is jelentette.


Forrás: Ariva/Global Partners

Ismét lehet a long szempontjából optimista előrejelzésekkel találkozni. Az értékelések egy része nagy erőkkel azt bizonygatja, hogy ez volt itt a mélypont, mások már előre néznek, és a várható inflációs nyomásra hivatkozva úgy gondolják, hogy az arany ismét régi fényében tündökölve 2015-ig már 3000 USD-t is érhet (Marketwatch).

EUR/USD:

A világ leglikvidebb, legtöbbet kereskedett pénzügyi eszköze 8 hónapja sávozást produkál. A héten megérintette az árfolyam az egyik lehetséges sávhatárt (1,33), amelyről vissza is fordult, de ez önmagában még nem jelent túl sokat. Az árfolyamnak az 1,33-as szint masszív meghaladása azonban már az 1,34 után az 1,37-es szinteket is célként értelmezheti.


Forrás: Ariva/Global Partners

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • A devizahitelesek megmentésének kérdése egyszerű belpolitikai kérdés. Befektetői szempontból azonban kiemelt fontosságot kapott, mivel a kormány által megszellőztetett javaslatok (ukázok) szerint a bankoknak kellene elvinnie a teljes „balhé”-t. Vagyis ismét azt látjuk, hogy szinte kézi irányítással, a tulajdonjog tradicionális elemeinek totális figyelmen kívül hagyásával zajlik a folyamat. Egy dolog a döntéshozatal elbizonytalanító módja, a másik problémát a potenciális következmények okozzák. A legdrasztikusabb verzió szerint ugyanis meginoghat a magyar bankrendszer. Az utolsó javaslat megértésén még sokan fáradoznak, mert „ki kell(ene)” vezetni a devizahiteleket, de úgy, hogy „…a Ft hitelesek ne járjanak rosszabbul, mint ha deviza hitelt vettek volna fel…..” Az egyetlen jó hír a témában, hogy elhalasztották a szerdára ígért parlamenti szavazást és tovább tárgyal a kormány a bankokkal.
  • Az OTP vezetője személyesen is elmondta, amit eddig is tudhattunk a sajtóból a részvényértékesítési akciójáról. Azonban hozzátett egy sajátosan kódolt üzenetet is, mely szerint annyira hihető amit mond, mint amennyire hihető, hogy egy 6 hónapja szívoperáción átesett kicsit (?) kövérkés menedzser képes lefutni a maraton 42 kilométerét. Ettől még az OTP már nem esett tovább, folyamatosan emelkedett az árfolyam egész héten.
  • Az MNB ismét kamatot vágott. Az elnök rendhagyó sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy 3-3,5% körül lesz a határ, elmondta, hogy ezután 10 pontos változtatások is következhetnek, valamint nagyszerűen felmondta az elméleti leckét az alapkamatot befolyásoló tényezőkről.
  • Nyilvánosságra hozták, hogy Magyarország legnagyobb hitelezője a Templeton alapkezelő, amely a teljes államadósság 11,3%-ával rendelkezik. Az elmúlt 3 hónapban 10%-kal növelte a Templeton a magyar papírállományát, ám az utóbbi időben a rövidebb lejáratokat kedveli és a DKJ-t is néha megveszi. Magyarország ismét a tíz legeladósodottabb európai ország között van.
  • A Ft folyamatosan gyengült a héten, egy 2 Ft-os csatorna mentén.

Forrás: Ariva/Global Partners

Budapest, 2013.07.29