Vérontás az aranypiacon

A hét a kínai bankrendszer okozta félelmek folytatását hozta hétfőn. Azt a szokatlan jelenséget láthattuk, hogy egy fejlődő piaci index (HSI, Kína) tudta tovább lefelé nyomni a fejlett országok részvényindexeit. Ám nem tartott sokáig a kétes dicsőség, mert a FED összes tagja nekiállt megmagyarázni, hogy a piac mit és hogyan értett félre a FED elnökének június 20-i szavaiból, valamint a kínai jegybank is hatásos nyugtató nyilatkozatokat tett, így a piacok végül kedd reggelre visszafordultak. A hét súlyos kérdése az arany volt,amiről bővebben lentebb olvashatnak a konszenzusos magyarázatokról, valamint egy érdekes rebellis álláspontról is.


Forrás: Ariva/Global Partners

A részvényindexek mozgását tökéletesen lekövette a hitelpiaci hozamok alakulása is. A 10 éves USA kötvények hozama hétfőn még a két évvel és 2. QE programmal korábbi szinteket ostromolta, majd a FED kórus itt is megtette hatását, péntekre már 2,7%-ról 2,45%-ra énekelték vissza a hozamot (9%-ot csökkent a hozam 4 nap alatt).


A keddi fordulót követő masszív emelkedés a hét végéig azonban még nem tudta megtörni a május 20-i FED jegyzőkönyv óta tartó korrekciós csökkenő trendet:


Forrás: Ariva/Global Partners

Még messzebbről nézve, a hosszú, elsődleges trend természetesen továbbra is egy nagyon erős, töretlen emelkedő irányt mutat. Érdekes megfigyelni, hogy a japán pénzpumpa hatása milyen horribilis előnyökhöz juttatta a Nikkei indexet, és a kínai részvényindex február óta tartó csökkenése is méltó némi elgondolkodásra:

Forrás: Ariva/Global Partners

A hét kiemelkedő hírei és makro adatai:

Kína: A hét elején még nem működő ATM-ekről és lefagyott banki online felületekről olvashattunk, majd a jegybank nem csak nyilatkozott, hanem valóban elérte, hogy normalizálódott a riadalmat okozó kínai bankközi kamatszint. Ezzel együtt egyre több elemzés jelenik meg azzal a baljóslatú tartalommal, amit talán Mark Mobius, a közismert, tapasztalt elemző, Kína-szakértő foglalt össze a legtömörebben:”Kína problémája legalább akkora, mint az USA hitelválsága volt” . A hét végén a világsajtóban megjelent hivatalos nyilatkozatok szerint a „kínai bankrendszer stabil”. A kínai bankfelügyelet vezetője szerint:

  • mind a 20% feletti befagyott vállalati hitelek aránya,
  • mind a rövid idő alatt megsokszorozódott önkormányzati hitelállomány,
  • mind a szellemvárosokat finanszírozó, piramis jellegű, ismeretlen méretű és hozamú betétállomány
  • mind a felmérhetetlenné növekedett árnyék bankrendszer
kontrollálható. Ha ő mondja, biztosan úgy is van.

A WSJ cikke szerint a világ 302 legnagyobb cégének vezetői véleménye szerint 2001 után most először az USA kiütötte Kínát a „legvonzóbb befektetési célország” pozíciójából. A második helyre szorult Kínát Brazília (3.), Kanada(4.) és India(5.) követi. Az utóbbi hónapok nagy kínai részvénypiaci csökkenéseit követően mára ott tartunk, hogy a világ első 10 legnagyobb kapitalizációjú cégei között már nem találunk kínait.Európa:

Franciaország, Európa második legnagyobb gazdasága, a -0,2%-os első negyedéves GDP  eredményével hivatalosan is megerősített recesszióba került, valamint jelezte, hogy 2015-ig nagy valószínűséggel képtelen lesz elérni a 3%-os GDP arányos uniós deficit előírást.

Az olasz adósságállomány gondokat okozhat az év második felében. A világ harmadik legnagyobb méretű (3000 milliárd dollár) tartozásállományának kontrollja könnyen kicsúszhat az EKB kezéből. Nem könnyíti a helyzetet, hogy Berlusconi szerdai jogerős elítélése miatt borul a nagy nehezen összetákolt koalíció is.
A menetrend szerinti heti (kedd) spanyol állampapír aukciók eredménye laza duplázást hozott: a háromhavi 0,869%-on (korábbi 0,331%), a kilenc havi 1,441%-on (korábbi 0,789%) talált gazdára az európai hitelpiacokon.

Nagy Britanniában a háztartások elkölthető jövedelme nagyot esett, utoljára 25 éve volt ekkora csökkenés az adatban.

Rendesen megjárta a szaksajtót Benoit Coeure, az EKB igazgatótanácsának tagja londoni beszédének üzenete: Az EU messze van még a recesszióból való kifordulástól, az EKB pénzügypolitikája vesztésre áll. Pár hónapja még Mario Draghi arról beszélt, hogy 2013 második felében jön a pozitív fordulat. Nos, ezen a héten a francia parlamentből üzent (vagy könyörgött?), hogy az EU államoknak többet kell tenniük a növekedés beindításáért.

Az EU pénzügyminiszterei megállapodtak a bajba jutott bankok megsegítésének szabályaiban. A ciprusi modell immár intézményesült, vagyis 100 ezer euró feletti betétesek és a kötvénytulajdonosok sokat kockáztatnak a gyenge lábakon álló bankokban. Jóváhagyták a hosszú távú költségvetés számait is, és a fiatalok munkanélküliségi gondjainak kezelésére tervet raktak össze. A bankunió kérdésében nem sikerült megállapodniuk.

USA:
Csalódást okozott a harmadszorra átszámolt első negyedéves GDP adat, 1,8% (várakozás 2,4%).

A várakozásnál (82,8) kedvezőbb lett a fogyasztói hangulat index (84.1):

A folyamatban lévő lakásértékesítések 12,5%-kal haladták meg ez előző évi adatot.

személyes jövedelem erős, 0,5%-os növekedést ért el májusban áprilishoz képest (0,1%), a várakozás is csak 0,2% volt.

A tartós cikkek megrendelés-állománya 3,6%-kal emelkedett havi bázison.

Kvázi hivatalosnak számít a WSJ híre: már keresik a FED elnökének, Ben Bernanke-nek az utódját.

ARANY
Az arany volt kétséget kizáróan a figyelem középpontjában ezen a héten. Akkora eséseket produkált az árfolyam, ami az előzmények fényében egyre idegesebbé tette azokat, akik benne vannak, meg azokat is, akik kimaradtak.


Forrás: Ariva/Global Partners

Kommentár nélkül néhány beszédes ábra:

Az Amerikában egyre olvasottabb Zerohedge oldalán találtam a Richard Christopher Whalen ismert amerikai elemző és szakíró által készített riportot Henry Smyth-el, aki befektetési alapokat kezel és Whalen szerint jeles szakértője az aranypiaci mozgásoknak. A legjobbnak láttam a teljes riport fordításának közreadását, mert nagyon érdekes és némi segítséggel közérthető és gondolat-ébresztő magyarázatát adja az arany körüli folyamatoknak.

Tehát:

RCW: Henry, az utóbbi időben rettenetesen szétverték az aranypiacot. Ön hogy látja, mi vezérli jelenleg a befektetőket?
HS: Amióta az 1525 dolláros ellenállás elbukott, azóta az arany a stop-loss csapdában vergődik.  (stop-loss: Az emelkedésre befektetők automatikus védelme a további veszteségek elkerülése érdekében. Ha az egyénileg, tetszőlegesen beállított stop-loss szint alá megy az árfolyam az automaták eladják a pozíciókat.) Ma az arany árfolyama több, mint 20%-kal van a 200 napos mozgó átlaga alattMindezek közepette a fizikai kínálat nagyon szűkös. A zürichi nemesfém-elemzők, akiknél magam is kereskedem, igen jó kapcsolatban vannak a finomítókkal. Nos, a finomítók azt állítják, hogy a megrendeléseik most 4 nap alatt hoznak össze annyit, mint korábban 4 hét alatt. Ugyanez a helyzet Mumbaiban, Sanghajban is, ugrásszerűen megnőtt a fizikai arany iránti kereslet, ahogyan a dollárban meghatározott aranyárak csökkentek. Itt, az USA-ban az aranyfeldolgozók sem tudnak lépést tartani az arany- és ezüst-érmék megrendeléseivel.
RCW: Ez a korrekció még normális reakciónak tekinthető a FED kommunikációjára? Avagy csak egyszerűen tény, hogy a QE felnagyította a volatilitást (az árak fel-le csapkodása) az arany, meg minden más esetében?
HS: A shortok (a csökkenésre fogadó pozíciók) a piacon kezdenek kifogyni. Az arany árcsökkenése már igen hosszú ideje, 2011 őszétől tart. Ez az arany-ellenes hangulat most 100%-ban csak a nyugati arany-elemzők körében tapasztalható. Egy tipikus Rothschild szituációban vagyunk.
RCW: Ez lenne a hírhedt Baron Rothschild féle utasítás: “Akkor vásárolj, amikor vér folyik az utcákon”?
HS: Pontosan. Van ez a várakozás, hogy a QE kivezetése a dollárt erősíti majd, amiből az arany gyengülése következik. Az én álláspontom szerint a QE vége minden olyan eszközcsoportnál gyengülést fog hozni, amelyeknek létszükségletük volt a QE, és/vagy nem szeretik az emelkedő kamat-környezetet. Ez magában foglalja az amerikai részvény- és kötvénypiacok nagy részét.   
RCW: Konkrétan, Ön személyesen vásárolja az aranyat?
HS: Az arany még mindig egy emelkedő trendben van, amely 2001-ben kezdődött, és 2004-ig határozódott meg a meredeksége. A Granville Cooper Gold Fund II Ltd. 2003-ban kezdte meg az arany emelkedésére alapozó stratégiáját. Eddig volt korrekció 2004-5–ben, 2008-09–ben. A jelenlegi korrekció már hosszabb ideje tart, de a relatív csökkenés hasonló a korábbiakéhoz. A megbízatásunk arról szól, hogy hosszú távon haladjuk meg a dollárban mért aranyár emelkedést. A korrekciókat mi arra használjuk, hogy építsük a pozícióinkat, amivel meghaladhatjuk az elsődleges trendet. Most mi megvesszük ezeket a stoppokat.
RCW: Azért ha figyelembe vesszük a pénzpiacok súlyos állami manipulációját, Ön miként képes tisztán látni az arany piacán?
HS: Az arany emelkedő trendje jóval korábban kezdődött, mint az első EQ indult. A FED beavatkozás felerősítheti, vagy gyengítheti, de meg nem változtathatja az elsődleges emelkedő trendet. Az arany egy nemzetközi eszköz, ám az USA szempontjai meglehetősen provinciálisak. Egy földrajzi eltolódás szemtanúi lehetünk, az arany allokációk nyugatról keleti irányba tolódnak. Ez sokkal jelentősebb, mint ahogyan a Nyugat jelenleg értékeli. Szerintem ez a mozgás hasonlít arra, amikor az arany Európából az USA-ba vándorolt, köszönhetően a Roosevelt adminisztráció 1933-as arany általi dollár leértékelésnek, és az 1935-ös németországi „Nürnbergi törvények”-nek”.
RCW: Ez bizony egy merész állítás! A tényleges mozgatója a vagyonok mozgásának (Európából az USA-ba) inkább a két világháború volt. Hogyan látja, a kínai arany felhalmozás miként hozhat hosszútávon a konyhájukra?
HS: Úgy tűnik, hogy már az ezredforduló tájékán a hivatalos kínai adminisztráció elkezdte bátorítani a lakosságot az aranyfelhalmozásra. Figyelemmel erre, valamint a kétoldalú kereskedelmi és klíring rendszereik gyors fejlődésére, okkal feltételezhetjük, hogy a kínaiaknak globális ambícióik vannak a devizájukkal kapcsolatosan, és ennek az ambíciónak adhat alapot a hatalmas mértékű lakossági és állami arany-felhalmozás, ami erősítheti a devizájuk nemzetközi elfogadottságát. Egy tartalék deviza tulajdonképpen az ország hatalmának a kivetítése, projektálása. Úgy látom, a kínaiak ezt jól megértették.
RCW: Köszönjük Henry. Remélhetőleg Washingtonban is megértik az elemzésedet.

EUR/USD

A dollár a részvénypiaci hangulatot jelezve, kicsit megelőzve mozgott egész héten. A hangulat javulása a dollárt is erősítette. A pénteki dollár erősödés hátterében a rossz európai hírek álltak (ciprusi modell a bankok kezelésében, Görögország csődjének esélye)


Forrás: Ariva/Global Partners

MAGYARORSZÁG
(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • A régiónkat kedvezőtlenül érintő rossz kötvénypiaci hangulat ellenére tovább vágott az MNB az alapkamaton. Csütörtökön a jegybank elnöke azt nyilatkozta, hogy ezzel nincs vége a kamatvágási sorozatnak.
  • A Széchenyi és a Gránit bankban is 49%-os tulajdonrészt vásárolt a magyar állam.
  • A legutóbbi Varga-csomagot jelentős változtatásokkal fogadta el a parlament. A technikai államcsődöt technikai eszközökkel kerülték el az önkormányzati hiteleknél, a TBSZ megúszta az EHO-t.
  • Végérvényesen elbukott a Nabucco terv, így Magyarország továbbra is orosz-függő marad a gázellátásban.
  • 11%-ról 10,5%-ra csökkent a munkanélküliségi ráta az április-májusi időszakban.
  • Az ÁKK 40%-kal csökkentette a piacnak felajánlott magyar állampapír mennyiségét, így sikerült elérni, hogy a múlt hetihez képest alig volt elmozdulás a hozamokban. Az ÁKK teljesítette az időarányos kötvény-kibocsájtási tervet.


Forrás: Ariva/Global Partners

Budapest, 2013.07.01