A beképzelt pipogya

Még mielőtt a frászt hoznám a kedves olvasóra, nem az én eszem ment el, csak idéztem (na jó, kicsit lazán) az egyik kedvenc forrásomtól (Jeff Miller – minimum 200 ezer olvasó hetente), aki évek óta az egyik legoptimistább elemzőnek tűnt a sok-sok írástudó közül, akiket rendszeresen olvasok. Jeff azt írta le, gyanítom kicsit ellágyultan önmagától, hogy a hosszú ünnep előtti szombat éjjel is gályázik, hogy most már Ő is aggódik, mert néha az a benyomása, hogy egyszerűen a piac beképzelt pipogya módján viselkedik, aki nem vesz tudomást a tényekről, csak a hamisan festett tükröt látja. Persze jó szokása szerint azonnal korrigált is, hogy ugye ez itt inkább olyan, mint egy kötélhúzás a bikára és a medvére esküdtek között, ahol egyik fél arcán sem látni az önhittek közutált mosolyát. Később még hozzátette, hogy olyan sincs, hogy több eladó van, mint vevő…, hiszen minden egyes ügylet mögött egyetlen vevő és egyetlen eladó áll. Pont úgy, mint ahogy senkinek sem lehet több anyja, mint apja.  Szóval a kedves békés és joviális Jeff kifakadt, hogy az S&P500 úgy ment át a múlt héten még célnak látszó 2040-es szinten, hogy a héten, pénteken 2071,46 volt a csúcsértéke. Az meg tényleg egészen elképesztő volt, ahogyan a DAX laza +6%-ot produkált ezen a héten, jórészt szavakra reagálva. O,óóó, vagyis, hát olyan sok ügylet keletkezett, amelyekben a két fél egyre magasabb árban állapodott meg. Azaz mind többen voltak hajlandóak vásárolni, mert úgy látták, hogy jön majd az €QE (európai pénzpumpa, a héten két dózist is kaptak ebből a fajta drogból), ami ugye határozottan részvénypiaci emelkedéssel jár, még akkor is, ha az volna a célja, hogy a reálgazdaság, különösen a kis és középvállalkozások juthassanak forrásokhoz. Nem is az a 30 óriás, amelyik a DAX-ot alkotja!

 Forrás:Ariva

A hét kiemelt hírei, adatai, véleményei:

 • Hétfőn Mario Draghi vezényelte a kórust. A brüsszeli meghallgatásán képes volt megismételni azt, amit már ezerszer hallottunk tőle (az €QE-ben venni fogják az államkötvényeket). Még a „bármit megteszünk” szófordulatot is elismételte, ami a DAX-nak ért 100 pontot, meg az újszülötteknek is érdekes volt (Ld. Portfolio.hu: „Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke a mai brüsszeli meghallgatásán kimondta azt, amire a piac már régóta várt: államkötvények vásárlása is szóba jöhet…”), akiknek úgy látszik, minden vicc új.
 • Szintén hétfőn tudtuk meg, hogy az USA ipari termelése októberben -0,1%-ot változott szeptemberhez képest, noha a várakozás +0,2% volt és a szeptemberi adat még a boldogságos +0,8%-ot mutatott. A piacokon ez nem sok vizet zavart.
 • A Yahoo több verzióban is világgá kürtölte, hogy az elmúlt 100 évben csak három esetben fordult elő, hogy a vezető USA index 3 éven át kétszámjegyű növekedést produkált. Ehhez persze december végéig meg kell maradnia a derűs (?) hangulatnak.
 • Az amerikai kongresszus Költségvetési Irodája kedden megjelent anyaga szerint az USA-ban a háztartások 60%-a már többet kap a költségvetésből támogatás formájában, mint amennyit adóban befizet. Erre a gondolatra rímel az a héten felröppent meglepő ötlet, hogy a gyengélkedő euró-zóna GDP-n szokványos QE helyett (jegybanki pénzbőség teremtés értékpapírok vásárlásával), inkább adni kellene minden EZ-n belüli állampolgárnak 500 EUR-t, ami 2-2,5%-kal megdobhatná a 2014-es GDP-t. (És valóban, a fejlett országokban a GDP 70%-át a lakossági fogyasztási kiadások adják.) Szerényen jegyzem meg, hogy a téma kapcsán felkapott grafikont (a bérek és a profitok között nyíló mind szélesebb olló) a hírlevél olvasói már hétfőn láthatták nálunk, míg a szaksajtó csak csütörtökre fedezte fel! ?
 • Keddi hír volt a német gazdasági hangulati index hatalmas ugrása. A várt 0,5 helyett +11,5 lett az adat, pedig októberben még -3,6-nál jártunk. Azt gondolom, ez a hír, így önmagában is sokat elmond a hangulati indexek értékéről. No comment.
 • Szerdán Japántól volt hangos a világ. A jegybank tartotta a 0,1%-os alapkamatot, ám volt pár érdekes szava a piachoz. Jelezték, hogy az idei GDP lehet, hogy gyenge lesz ugyan, de arról is beszéltek, hogy a 2015-ös adóemelések teszik majd kerekké a sokak által kamikaze stílusú abenomics „gazdaságirányítási” modellt. Volt, aki már temette japánt (ZeroHedge), de a piac még örült ezeknek a szavaknak. A számok nem sok vizet zavartak, pedig a GDP alapján hivatalosan is recesszióban van Japán (III. negyedév:-1,6%).
 • Az USA induló lakásépítéseinek 12 havi átlaga szerdán azzal vidámította a piacot, hogy elérte a 2008-as szintet. A befejezett építkezések azonban még jó egyharmaddal maradnak el az indulóktól, amire a szokásos időbeli elhúzódás nem ad teljes magyarázatot. A két adat közötti relatív különbség a hetvenes évek elején volt ilyen nagy, mint ma.
 • FED jegyzőkönyv semmit sem tett hozzá ebben a hónapban az életünkhöz. Nagyon leegyszerűsítve ennyit mondtak:
 1. A világgazdaság lassulásának csak korlátozott hatása van az USA-ra.
 2. Figyelni kell az inflációs várakozások gyors esésére.
 3. Nem számítanak pénzügyi zavarokra aktuálisan.
 • Az USA csütörtöki inflációs adatai (1,8% maginfláció: 1,7%) megfeleltek a várakozásnak. Már maga a tény, hogy VAN infláció, ok az optimizmusra, arra meg ki emlékszik már, hogy májusban még komolyan aggódtunk az infláció berobbanásától? Inkább azt elemezték a szakértők, hogy a maginfláció (élelmiszer és energia ár nélkül) lényegesen stabilabb, így megbízhatóbb, mint a teljes termék és szolgáltatás-kört felölelő inflációs adat. Az is érdekes, hogy az USA-ban a szolgáltatások árai folyamatosan emelkednek, míg a termékeké a 0-hoz közelítenek. Ma az átlagos fogyasztó már többet költ a fejlett országokban szolgáltatásra, mint termékek vásárlására.
 • Pénteken este nagyon megörült a futures piac a váratlan kínai alapkamat-csökkentésnek (-0,4%; 6,0%-ról). A jegybank indoklásul a megállíthatatlanul csökkenő lakásárakat (-2,6% október), az ipari termelés lassuló növekedését és a negyedszázada mért legalacsonyabb GDP növekedést adta.
 • Az elemzők szerint a szaudi-amerikai árzsarolás mellett Kínai is jelentős kiváltója az immár -31%-nál tartó olajár-esésnek (az utolsó helyi csúcsról, ami 2014. június 20-án volt).
 • Az USA-ban elbukott a Keystone Pipeline XL néven elhíresült olajvezeték utolsó szakaszának építési terve. A magánpénzből finanszírozott vezeték környezetvédelmi okok miatt nem épülhet meg, és csak egyetlen szavazaton múlt. Ezzel együtt az alábbi grafikont látva érthető, hogy a kongresszusi döntés nem rázta meg az olaj árát.
 • Kína eheti hírei között kicsit elveszett, hogy a csökkenő lakásárak mellett rohamosan csökken a direkt külföldi tőkebeáramlás. Az elmúlt évek megszokott kétszámjegyű dinamikája már negatívba fordult, októberben az év/év adat -1,6% lett. A reális HSBC feldolgozóipari index ismét a határértéknek számító 50-es szinten billeg, ami 6 havi minimumnak felel meg.
 • Pénteken, egy ázsiai konferencián Mario Draghi, az ECB elnöke jól megrázta a piacokat. Beszédében olyan erős kijelentéseket tett, amelyeket a média úgy tálalt, mintha már kinn osztaná a pénzt a piacon az ECB. A legfontosabb szavai ezek voltak:”… alapvető, hogy késedelem nélkül visszahozzuk a megcélzott inflációt…(2%)… Az ECB készen áll a piacra lépésre.” (2%). Az EUR erre nagyot esett, de mélypontja (1,237) még feljebb volt a november 7-én mértnél (1,23581). A részvénypiacok boldogan itták Draghi szavait és ennél jobban már csak a kínai alapkamat-vágásnak örültek az utolsó órákban.

Forrás:ArivaA 24-ével induló hét, USA:Ritkán találgatok előre, de most érdemes megemlíteni, hogy a 24-ével kezdődő héten, csütörtökön van Thanksgiving Amerikában, pénteken ilyenkor nem sokan dolgoznak. Azonban a szintén csütörtöki OPEC ülés, vagy a „fekete péntek” nevű őrület (a karácsonyi bevásárlás első napján extra árengedményekkel várják a bezsongott vásárlókat az üzletek) is hozhat olyan információt, amitől esetleg berághatnak a világ kereskedő robotjai.

ARANY

Az arany (long) jó hetet tud maga mögött. Alaposan megtesztelte az 1200-as szintet, végül sikeresen felette tudott zárni is.

Forrás:Ariva

A hét elején az ECB egyik tagja, Yves Mersch, egy frankfurti konferencián meglehetősen bátran fogalmazott: „… az ECB mérlegfőösszege sem nem fétis, sem nem az egyetlen eszköz. Elméletileg az ECB más eszközöket is vásárolhat, például aranyat, részvényeket, ETF-eket,… hogy megtarthassa az infláció megemelésére tett ígéretét.”  (Azért felhívnám a figyelmet, hogy miként tudjuk azt elképzelni, hogy az ECB rábök valamely ország valamely vállalatának részvényére, vagy ETF-jére? Mai eszünkkel, elméleti felkészültségünkkel SEHOGY. Egy index esetleg…, nos, az már kevésbé diszkrimináló dolog lenne, de még mindig elmondhatatlanul idegen a jegybanki hatásköröktől, funkcióktól.)

holland jegybank minden különösebb felhajtás és zajkeltés nélkül hazamentett 144 tonna fizikai aranyat.

A múlt héten már említett svájci fizikai arany felhalmozási elképzelések november 30-i népszavazáson kaphatnak jóváhagyást. Az előzetes felmérések szerint a lakosság 38%-nál egyértelmű az egyetértés a tervekkel (múlt hónapban még 44% volt az igen arány!), de 15% még igencsak hezitál, hogy hova tegye az X-et.

Az indiai export 5%-ot esett októberben, az arany és ezüst importja pedig 280%-ot illetve 136%-ot emelkedett év/év bázison.

A fizikai arany beszerzési és tárolási árát modellező eszköznek tartott 1 havi határidős ajánlati árak szintje ritkán tapasztalt negatív tartományba esett.

Forrás:ZeroHedge

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

 • A parlament hétfőn elfogadta a 2015. évi adócsomagot. Az esti tüntetés erőszak nélkül zajlott le.
 • Az utolsó, november 14-i mérés szerint a magyar államadósság 79,1%-a a GDP-nek, ez 2%-kal alacsonyabb az egy hónappal korábbi adatnál.
 • A kormány megszüntetni készül a „fiktívnek” titulált magánnyugdíjpénztárakat.  A kérdés 60 000 tagot és 200 milliárd HUF-t érint.
 • A MOL kész eladni az INA részvényeit, de nem hozták nyilvánosságra, hogy kinek. Ismert, hogy az USA nem örülne, ha orosz kézbe kerülne a pakett. A magyar külügyminiszter szerdai moszkvai látogatásáról nem derült ki, hogy a témában született-e megállapodás.
 • A héten sikeresek voltak a heti állampapír aukciók, hozamcsökkenéssel mentek el a rövidlejáratú papírok. A 3 hónapos DKJ 1,62%-os, a 12 hónapos pedig 1,7%-os hozammal zárta az aukciót.
 • Érdekesen alakul a HUF árfolyama. Miközben az elemzők hetek óta folyamatosan húzzák a harangot, hogy HUF gyengülés várható, aggályos diplomáciai szituációkba sodródik az ország az USA-val és Európával, a gazdasági miniszter arról beszél, hogy tavasszal már majd kedvezőnek tűnik a 307,5 EURHUF árfolyam, HUF mindeközben vígan erősödik, szembe megy még a régiós devizákkal is. Íme:

Forrás:Ariva

Budapest, 2014.11.24.