AFEDmostnemnyugtatottésnemkavartvihartsem(2014.02.02)

 

 

Kétségtelen, egy kisebb korrekció már összejött a részvénypiacoknak januárban, de kár volna elfelejteni azt a tényt, hogy mindez a hónapok óta sokszorosan bekövetkezett történelmi csúcsokról történt:


Amennyiben a nem is olyan nagyon hosszú, öt éves grafikonra nézünk, szemmel alig érzékelhető az a parányi csökkenés, ami azért meglehetős izgalomba hozta az elemzőket:


Forrás: ARIVA

A részvénypiaci csökkenést 6 napos hezitálás előzte meg a tetőkön, majd egyszerre elkezdtek az árfolyamok reagálni a hírekre:

  • Még január 21-én körberiogatta a világot a várható kínai GDP és annak hatásai, majd a 7,7%-os 2013-as végleges növekedési adat ismeretében megkezdődtek a találgatások, hogy ugyan már mit lehet ebből elhinni. A legszebben Steve Kopits fogalmazta meg a kétségeket az Econobrowser oldalán. Először is bizonyítja, hogy egyszerűen nem jön ki a matek: ha a negyedik negyedévben 1,8% volt a növekedés, akkor 1,018 a negyediken csak 7,4% évesített növekedést ér.

  • Ám a szokásos kétkedő találgatásoknak igazán az ad táptalajt, hogy a „dübörgő gazdaság” közvetett indikátorai sokkal nagyobb lassulást jeleznek, mint a hivatalos GDP. Az elektromos energia előállítás, a vasúti szállítmányozás és a hitelkibocsájtás összevont indikátora (Li Keqiang index) szerint mindössze 3%-os lehet a valós GDP növekedés. Az egyetlen, gyenge lábakon álló ellenérv úgy szól, hogy Kína most tér át a beruházás által vezérelt növekedésről a fogyasztás által vezéreltre.
  • A dél-amerikai és egyéb fejlődő piaci devizák gyors gyengülése is ártott a piaci hangulatnak. Ezek hátterében már-már közhelyszerűen az USA (esetleg később Nagy-Britannia és Japán, így együtt újabban G3-ak) pénzbőség csökkentő („tapering”) lépéseit és annak várakozásait látják. Ám meg kell jegyezzük, hogy a mélyebb elemzések nem tekintenek el a belső politikai tényezőktől sem (Argentína és Törökország), de sokkal inkább gondolják azt, hogy a legnagyobb vevőjük (igen, már megint Kína) GDP lassulása áll a háttérben. 


Forrás: Menzine Chinn

  • Komoly gondokat látnak egyes elemzők az USA kiskereskedelmében. A WSJ elemzése egyértelműen bizonyítja, hogy noha a kiskereskedelmi forgalom USD-ben mért növekedése kielégítő, a kiskereskedelmi cégek egy jelentős része a csőd közelében küzd a fennmaradásért.

  • Rendszeresen megjelentetjük a lehető legoptimistább makro-képet az USA gazdaságáról. Amennyiben a recesszió legmélyebb hónapját vesszük bázisnak, az USA gazdasága gyönyörű, egyenletes fejlődést mutat, mégis rengetegen beszélnek elhúzódó kilábalásról, törékeny javulásról.

  • Az idei első FED ülés nem hozott meglepetést, az új elnökkel is tartják a pénzbőség-fékezés ütemét és a kamatszintet.
  • A csütörtöki USA GDP (előzetes) adat éves 3,2%-os növekedést jelez, ami megfelelt a konszenzusnak, de egy negyedévvel korábban még 4,1%-ra prognosztizálták a növekedést. Nem is tudta megfordítani az adat a piac aktuális lejtmenetét.
  • Pénteken az volt a rossz hír, hogy a német kiskereskedelmi forgalom decemberben az előző évihez képest 2,4%-kal csökkent, szemben az 1,9%-os várakozásokkal. A német előrejelzéseknél szokatlanul nagy meglepetés mindenképpen elgondolkodtató. A DAX pénteki csökkenésében komoly szerepet játszott ez a kellemetlen, és a hangulati mutatóknak ellentmondó adat.
  • Az év végi vállalati jelentési szezon pozitív adatai sem hatották meg a kétkedő részvénypiacot, maradt a lejtmenet. Január végéig a jelentett cégek 66%-a hozott magasabb eredményt a várakozásoknál az S&P500 köreiből. Talán mert ellentmondásosak továbbra is a jövedelmi adatok, csökkent a tartós cikkek megrendelés-állománya és romlott a fogyasztói bizalmi index is.
  • Az aktuálisan gyengébb USA makrok mellett terjed egy grafikon is, ami ismét csak a baljóslatú jeleket szaporítja:


Az 1,05-ös érték hagyományosan tőzsdei fordulat érkezését jelzi, mert a      vállalati eszközök olyan túlértékeltek a pótlási értékhez képest, hogy ilyenkor beindul (normál piaci viszonyok között ) az átrendeződés.

  • Végül egy totálisan tudománytalan story. Létezik egy „amilyen a január, olyan lesz az év is” elmélet. Vagyis ha csökken a január, csökkenés várható az éves teljesítményben is. Nos, elbizonytalanításként álljon itt egy statisztika:

Forrás: Dash.com

  • A szombaton megjelent kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser indexet még sikerült az 50 fölötti „nem recessziós” szintre bűvészkedni (50,5), de az tény, hogy egy hónapja még 51 volt, decemberben pedig 51,4.

ARANY

Az arany árfolyama a mögöttünk hagyott héten esett ugyan, de még a rövidtávú emelkedő trend-csatornán belül tudott maradni:

Fontos tény, hogy a FED, arany szempontból kedvezőtlen döntése már alig hagyott nyomokat az árfolyamon.

EUR/USD:

A korrekciós hangulat a részvénypiacokon, kiváltotta a jó öreg „meneküljünk dollárba” reflexet. Az EUR másfél hónapja gyengül, a folyamat felgyorsulni látszik.

MAGYARORSZÁG
(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • Az MNB utolsó kamat-vágása óta gyorsuló ütemben gyengül a forint.

  • A magyar állampapírok iránt drasztikusan esett a kereslet az elvékonyodó hozamkülönbségek miatt, ami hozam emelkedéssel jár.

  • A verbális megnyugtatási kísérletek sorra kudarcot vallottak, péntekre a forint kezdte megközelíteni az ötéves mélypont-zónáját.


Budapest, 2014.02.03.