A hazudós kiskakas

 

A hazudós kiskakas félelmében addig kiáltott hamisan farkast, amíg egyszer csak tényleg jött a farkas, de akkor már senki nem hitte el szegény kiskakasnak a bajt. A farkas persze mindmegette… (Azért csendben megjegyezném, hogy az ötéveseimnek 10 percen keresztül voltam képes mesélni minderről, anno.)

Kezdem mélyen átérezni a kiskakas helyzetét, és így értékelni az elemzői körnek azt a részét, akik már hosszú ideje kiáltják a farkast, hétről hétre, közben meg a heti részvénytőzsdei eredmények pont arról mesélnek, hogy a farkasnak se híre se hamva.Ezen a héten is ez történt: tele a padlás a piaci összeomlást vizionáló elemzésekkel, szuperbiztos indikátorokkal és mutatókkal, a részvénypiacoknak meg elég volt egy meglehetősen átlátszó média-kampány a skót csapásról ahhoz, hogy a „jó hírre” (mégis marad a 300 éve szentesített összetartozás Angliával) megint csúcsokat javítsanak. Az, hogy a FED meg előkészítette a kalapácsot, keveseket zavart – eddig még.



Forrás:ARIVA

A múlt heti elemzés-körképünket ezen a héten tovább színesítette az OECD a 2014-2015 kilátásait taglaló frissített (eredetileg kiadva: május) anyaga. Leginkább a háborús feszültségek megnövekedésére hivatkozva foglalták így össze: A világgazdasági kilátások sötétednek. A GDP előrejelzésük a kiemelt nemzetgazdaságokban ekképp alakul:A legfontosabb esemény a héten természetesen a FED kamatdöntő ülése volt, amelynek eredményei:

  • havi 25 milliárd USD-ről 15 milliárdra csökkent a QE program
  • a következő alkalommal nyilvánosságra hozzák a QE felszámolásának technikai részleteit, ha addig nem történik jelentős változás
  • a júniusi 12-ről 14-re emelkedett azoknak a tagoknak a száma, akik szerint 2015-ben már lesz kamatemelés (2015 végére 1,375% az átlaguk), de hivatalosan még mindig jelentős ideig változatlan kamattal számolnak

Forrás:OldProf

  • az infláció a FED hosszú távú céljai alatt alakul
  • a munkaerőpiac fejlődése ellenére is jelentős a munkaerő kihasználatlanság
  • a gazdaság mérsékelt ütemben fejlődik
  • Yellen szerint az elszegényedő amerikai háztartások több figyelmet igényelnek a jövőben (persze nem jószívűségből, hanem a fogyasztóért, mint a profit-termelés motorjáért aggódunk)
A FED bejelentéseit a szokásosnál kisebb árfolyam ingadozás követte, talán az USD/JPY másfél százalékos ugrása volt csak igazán szóra érdemes.
Ezen a héten Amerikában az Buffet mutató (avagy Q ratio) volt a sláger, amit még 2001-ben kapott fel a közvélemény. Mára a FRED (a FED hatalmas információs adatbázisa) rendszer részévé válva a részvénypiac egyik fontos „lázmérőjének” tekintik. A mutató azt fejezi ki, hogy az USA összes részvény-értéke hány százaléka a GDP-nek. A mutató csúcsértékei, illetve az értékek változása ad információt.  Nos, amint a grafikonon látható, a mai értékeknél (127,2%) a mutató csak 2000-ben, a dotcom lufi tébolyult időszakában volt magasabb (153,6%). Még a hitelválság idején is megfordult a világ 118%-nál:

Igencsak szórakoztató, amikor az amerikai elemzők időnként rácsodálkoznak Európára, mint az életüket (árfolyamaikat) hihetetlen, de befolyásolni képes ősöreg gazdaságra. A skótoknak köszönhetően ezen a héten többek is megragadták az aktualitás szolgáltatta alkalmat, és megnézték az európai összefüggéseket. Az egyik, talán számunkra is érdekes infografika látványosan bemutatja, hogy mi a különbség az ECB korábbi és aktuális pénznyomdája (€QE) között:

A különbség röviden: Az új €QE a várakozások szerint a termelő szektorokat találja majd meg, az eddig bőkezűen finanszírozott állami büdzsék helyett, keresletet, GDP növekedést és áremelkedést generálva.Hogy sajnos nem egészen így történt eddig sem, azt tudjuk onnan, hogy az első €QE-k célja is a termelő vállalatok lettek volna, de a bankok az olcsó ECB-s pénzből szívesebben vették az állampapírokat (meg erre ösztönzi őket a BASEL rendszer is, és az ECB ősszel esedékes nagy átvilágítása is), mint a vállalati kötvényeket. A következő ábra szintén amerikai rácsodálkozásban (de az egész világ átvette) azt mutatja be, hogy milyen könnyen mozdul a tőke Európából és az európai részvényalapokból:

A Financial Times fenti figyelmeztetésének az is apropót adott, hogy az ECB csütörtökön először nyitotta meg ténylegesen a júniusban beígért pénzcsapot. A nagy meglepetést az okozta, hogy a meghirdetett 150 milliárd EUR olcsó, 4 éves lejáratú hitelből (LTRO) a csak 82,6 Mrd EUR-ra licitáltak a kereskedelmi bankok (Bloomberg szerinti várakozás 174 Mrd EUR volt). A licitálók összetétele nem ismert, de azt pletykálják, hogy a németek közömbösségén bukott meg az első kör. Most főhet Mr. Draghi feje, hogy mitévő legyen, hogyan nyomja ki a rezisztens bankrendszeren keresztül Európa gazdaságára azt a pénzmennyiséget, amivel beindítani reméli az áremelkedést (inflációs terv 2% tény 0,4%), a GDP növekedést. A hétvégi (szept. 20) Sydney-ben tartott G-20 ak világgazdasági növekedésre koncentráló ülésén meg is kapta a fejmosást, felkérték arra, „hogy tegyen többet” Európa gazdaságának felrázása érdekében.


Az ECB pénteken kicsit megsértődve üzent is Németországnak (TF – Benoit Coeuré), hogy itt volna az ideje az adócsökkentéseknek és az állami költekezésnek, avagy porolják már le és vegyék kezükbe a Keynes köteteket a német vezető közgazdászok.

A gyenge €QE kezdemény, a skót népszavazás eredménye (maradnak Nagy-Britanniában), a FED kamatdöntő tájékoztatója sem tudott hatással lenni a májusban beindult EUR gyengülésre, ezen a héten 1,29 alatt tartózkodott többnyire az árfolyam, 1,283-on zárt, és egyértelműen belépett abba a sávba (1,29-1,27) ahonnan 2012 ősze óta eddig mindig vissza tudott erősödni. Amennyiben ez a támasz is megszűnik, úgy az EUR-on már nem múlik a kontinens exportjának ösztönzése, hiszen már közel 8,5%-kal versenyképesebbek az exportőrök dollár relációban.


Forrás:ARIVA

A fontosabb hírek, adatok egy mondatban (grafikonban)

  • USA munkanélküliségi ráta: 6,2%, utoljára 2008-ban láttuk itt a mutatót.
  • Figyelem, az S&P500-ban soha nem láttunk ilyen hosszú ideig, ilyen nyilvánvaló divergenciát (ellentmondást): A 200 napos mozgó átlag feletti cégek aránya közel 20 hónapja csökken, miközben az index meredeken emelkedik. Vagyis a nagyok viszik a hátukon az indexet:

  • Utoljára 2000-ben volt ilyen kevés az új munkanélküli kérelemért folyamodók száma az USA-ban:


Forrás:OldProf

  • Az évesített induló lakásépítések száma 14,4%-kal esett augusztusban, a júliusihoz képest. (USA) Ekkora havi visszaesést csak 2007-ben mértek. Egy elemzés szerint ebben mélyen benne van az egyre nehezebben törleszthető diákhitelek vészesen magas volumene.
  • 2010 óta augusztusban először nem volt áremelkedés az USA-ban, az energiaárak 2,5%-kal csökkentek.
  • Havi bázison 7,6%-kal esett az USA autógyártása, ami figyelmeztető jel, de lehetséges, hogy csak a nyári szabadságolási szezon hatása.
  • Az EU-ban 12 hónapja folyamatosan emelkedik a forgalomba helyezett autók száma.
  • A skót népszavazás a vártnál nagyobb többséggel (55,3) döntött a Nagy-Britanniában maradás mellett.
  • Németország 3,3 Mrd EUR értékben adott el negatív hozamú kötvényeket.
  • December óta esik a német gazdasági hangulat index, a szeptemberi érték 6,9, míg augusztusban még 8,6 volt.
  • Az olasz GDP 2014-es változása -0,4% az új kabinet szerint, és 137%-ra várható a GDP arányos tartozás.
  • A gyengélkedő francia kormány épp, hogy túlélt egy bizalmi szavazás kedden (szept.16-án)
  • Tovább csökkent a munkanélküliség Nagy-Britanniában, 6,4%-ról az USA-val azonos szintre, 6,2%-ra. A BoE a negyedik negyedévre a GDP növekedés ütemének lassulását várja.
  • Írország még Magyarországnál is jobban teljesít. A második negyedévben 7,7% volt a GDP növekedés!
  • kínai ipari termelés augusztusban éves bázison 6,9%-kal növekedett (július: 9%), 2008 óta ez volt a leglassúbb hónap. A kiskereskedelem +11,9% (július: 12,2%), a lakásértékesítés összesen az idén -10,9% (júliusban: -10,5%).
  • Augusztusban a 70 kínai nagyvárosból 68-ban tovább csökkentek a lakásárak.
  • Szaud Arábia az olajárak csökkenése miatt csökkentette a kitermelést, a csökkentés mértéke (408 ezer hordó) nagyobb, mint 2012-ben volt.
  • Míg Kínában rohamosan csökken (-17% júliusban, -14% augusztusban, éves bázison!), addig Indiában duplázott augusztusban a direkt külföldi befektetések (FDI) mértéke.
  • Sikeres volt az Alibaba (kínai online áruház az amerikai és nemzetközi tőzsdéken) részvénykibocsájtás. Az IPO-t 68$-on lehetett jegyezni, az első nyilvános kereskedési napon majdnem a 100-at verte az árfolyam, majd 92,7-n zárt. A kínai cég piaci értéke a 8. helyen áll a világban, a GE után és a Wal-Mart előtt.

ARANY

Szinte sokkoló, ahogy az arany fittyet hány az összes geopolitikai feszültségnek, kizárólag az erősödő dollárt követi az utóbbi hetekben. Nyilvánvalóan a „papír-arany” piacon történnek az események, hiszen a fizikai kereslet lankadatlan. A „thetradingreport.com” szerint a magánszemélyek által az idén vásárolt aranytömbök mennyisége eddig 237%-a időarányosan a 2013-asnak. A hetekkel ezelőtt felröppent hír igaznak bizonyult, mely szerint a nagyobb hedge fund-ok elkezdték kizárni az arany long pozícióikat. Akik az arany árának növekedésére számítanak, most abban bízhatnak, hogy talán megint nem lesz igazuk a menedzsereknek…


Forrás:ARIVA

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • Nem állt meg a devizahitelesek ügyében a jogi gőzhenger, sorra vesztik el a pereket a bankok, a közvélemény meg emésztgeti az előttünk álló héten minden valószínűség szerint életbe lépő devizahiteles-törvényt. Az előzetesek szerint 12 milliárd EUR-t emésztene fel a forintosítás. Az MNB jegybanki tartaléka 35 milliárd EUR körül járhat, és folyamatosan erősítik a híreket, melyek szerint az MNB beáll majd a folyamatba.
  • A keddi DKJ aukción már nem csökkent tovább a hozam, bár valamelyest növekedett a kereslet.
  • Csütörtökön 3,14%-ért (-10 bp csökkenés) mentek a három éves, 3,77%-ért (+21 bp növekedés) az ötéves és 4,65%-ért (+20 bp növekedés) a tízéves államkötvények. Mindhárom lejárat esetében még meg volt a túlkereslet, ám a hosszabb lejáratokban enyhe hozam-emelkedést tapasztaltunk.

  • Botrányba fulladt a Norbi részvény kibocsájtás, egy homályos híresztelés miatt az MNB felfüggesztette a részvény forgalmazását.
  • Egész héten szépen erősödött a HUF, az ukrán enyhülés mellett az S&P felminősítésére számítva vették a HUF-ot. Pénteken este azonban kiderült, semmi nem változott. Maradt Magyarország a „BB/B” kategóriában, stabil kilátással. A felminősítés ellen leginkább ható tényezőt az államosítások felgyorsulásában jelölték meg. A növekedés üteme a minősítő szerint 2015 után ismét szerény lesz.
  • A HUF egészen 310-ig erősödött az EUR-val szemben (MAX/MIN:1,8%), a gyengülő hosszú trendjében még 308-ig van tér az erősödésnek:



Forrás:Ariva

Budapest, 2014.09.22.