Alufiszellemeriogatismét

2014.01.01-10 A nagy újévi fogadalmak után mindjárt megkezdődött a távozó, és az idén nagyon gazdag Mikulás siratása. A legtöbbet elemzett gondolat a pénzügyi buborékok értelmezése volt az elmúlt napokban. Van a dolognak néhány komoly aktualitása:
  • FED szerdai jegyzőkönyve ugyan nem alkalmazta magát a „buborék”, vagy „lufi” kifejezést, ám a sajtó egy része már így fordította érthetővé a hivatalos idézetet „.. némelyik FED tag megjegyezte, hogy megnövekedett néhány kisvállalati részvény esetében az ár-érték arány, megemelkedett a részvény-visszavásárlások szintje és a spekulációs hitelek (margin credit) volumene.”
  • FED egyik tagja (Jeff Lacker, a QE egyik nagy ellenzője) pénteken egyenesen beismerte, hogy a részvénypiac a buborék jelenségre emlékeztet. Azt is megjegyezte, hogy a hosszútávon alacsonyan tartott alapkamat ígérete legalább annyira „felelős” a helyzetért, mint maga a QE program.
  • Yale egyetem még novemberben jelentetett meg egy könyvet a világ első jelentős tőzsdei krach-járól (1720; USA-Európa), amit persze egy gyönyörű buborék jelenség előzött meg. (“The Great Mirror of Folly: Finance, Culture, and the Crash of 1720,” rengeteg szerzővel, köztük a friss Nobel-díjas Robert Schiller-rel). A könyv a karácsonyi csendben sokakat párhuzamok megrajzolására ihletett napjaink rally-jával.
  • A lufi, vagy buborék emlegetése érthető formában, vagy szakmai halandzsának álcázva, nagyon is alkalmas lehet az éppen igen csak aktuális korrekció (nem tévesztendő össze a valódi összeomlással) beindítására, amelyet már egyre többen előre shortolnak.
A vezető részvényindexek az év végi hatalmas hajrát követően kicsit megtorpantak ugyan, de a hosszú trendek tartják a lélegzetelállító emelkedési hajszát: Forrás:ARIVA/GLOBALPARTNERS Nos, a buborék elméletek és szkeptikus megközelítések alapját összefoglalva az alábbi grafikon fejezi ki a legszemléletesebben: Vagyis amíg a tőzsdék boldogan nyargaltak egész évben (+22%), addig a világ GDP teljesítménye relatíve éppen annyival romlott (-21%), mint amennyit a száguldás eredményezett a részvényárakban. Az elméletek lényege pedig arra figyelmeztet, hogy: Minden lufi fújás idején van egy – egy olyan technológiai, világpiaci újdonság, ami remekül kommunikálható a laikusok felé, és megideologizálja a tőzsdei kereslet ugrás-szerű emelkedését (Pl:1720-ban a transz-atlanti kereskedelem, 1999-ben a dot.com cégek, 2013-ban pedig a hosszú távra beígért alacsony alapkamat (?)) A lufik fújásakor mindig akadnak ismert elemzők, akik megkísérlik kidurrantani az általuk irreálisnak vélt ár-buborékot. Jellemzően ezeket az embereket a profitnövekedésektől megrészegült közönség igen erős emóciókkal (nem pedig racionális érveléssel) utasítja el, figurázza ki. 1999 végén mindenki utálta a már akkor sem fiatal Warren Buffet-et, aki nem győzte húzni a harangot, hogy baj lesz, de 2006-ban is lehülyézték azt a George Sorost, aki azt találta mondani, hogy ha olyan termékekkel lehet árfolyamot befolyásolni a piacokon, amelyek működését Ő képtelen 15 percen belül megérteni, akkor ott baj lesz. Akárcsak az életben, a befektetéseknél is az a helyzet, hogy ha valakit, aki nem ért egyet veled, azt nevetségessé teszel, nos, ez az egyik legbiztosabb jele annak, hogy a tények nem a te oldaladon állnak. Rendszerint amikor a befektetők bevásárolnak, elkezdik leértékelni a cselekedetük ellen szóló érveket. Majd elérkezik egy olyan vízválasztó, amikor már megfeledkezve minden racionális számszerű értékelésről, szélsőséges módon viselkedve az egyet nem értőket már ellenségként kezelve démonizálják. Ekkor kerül bajba a buborék-szituáció! Akkor kell elkezdeni aggódni, amikor az emberek minden érvüket arra használják, hogy bebizonyítsák: nincs buborék a szituációban. Tény, hogy napjainkban nem lehet úgy kinyitni egy pénzügyi lapot, vagy belenézni-belehallgatni egy gazdasági televízióba, rádióba, hogy valaki ne aggódna a jelenlegi buborék-növesztés miatt. Az is tény azonban, hogy az elemzők ma még nyugodtan aggódhatnak a lufi fújás miatt, senki nem inzultálja őket. Ez bíztató jele lehet annak, hogy esetünkben még nincs lufi a levegőben. Összefoglalva tehát: Amikor valaki lufiról beszél, és Te azt gondolod kedves Olvasó, hogy az illető egy idióta, nos, ekkor kell Önmagadról elgondolkodnod, hogy nem Te vagy-e éppen az. A világ talán nem az – még. ( WSJ; Money Beat, Jason Zweig: „Mikor okoz bajokat a buborék-beszéd?” című cikke nyomán) Az 1929-es lufiról a FED oldalán olvasható anyag fordítását itt olvashatják. A 2014-es év első csonka kereskedési hetének további kiemelt hírei (jan. 4-ig):
  • Növekszik az esélye az USA költségvetési plafon megegyezésnek, elkerülhetőnek tűnik egy újabb állami pénzügyi befagyasztás.
  • Emelkedik a cég-egyesülési törekvések aktivitása az USA-ban.
  • A Philadelphia FED elnöke (Plosser) szerint az alapkamat emelés akár gyorsabb is lehet, mint ahogyan eddig kommunikálták.
  • George Soros pesszimista Kína helyzetét illetően, az USA folyamataival azonban elégedett.
  • A kínai beszerzési menedzser index visszaesett a három hónappal korábbi szintre.
  • Az USA függő lakás értékesítési és decemberi autó eladási adatai emelkedést mutattak ugyan, de nem érték el a várakozásokat.  
A 2014-es év első teljes kereskedési hetének további kiemelt hírei (jan. 8-ig):
  • Az USA munkanélküliségi rátája 6,7%-ra csökkent! A várakozás és az egy hónapja mért adat 7% volt. Ugyanakkor az új munkahelyek száma csökkenőben (harmada volt a decemberi adat a várakozásoknak!) és tovább esett a munkaerőpiacon megjelenők aránya is. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a FED által kulcs-szerepet kapott munkanélküliségi ráta önmagában félrevezető lehet.
  • német munkanélküliségi ráta: 6,9%.
  • A kereskedelmi adatok előrejelzései szerint a 4. negyedévben tovább nőtt az USA GDP-je.
  • A 2014-es lakásár emelkedés év/év alapon 11,3% volt Amerikában.
  • A tőke-áramlás a részvénypiacok felé töretlen, valamint a cégek saját részvény vásárlásai is tovább fűthetik a rally-t.
  • Az Euro-zóna végleges, harmadik negyedéves GDP-je 0,4%-os csökkenést mutat éves bázison, összhangban a várakozásokkal és az előző negyedéves méréssel.
  • Az EKB megtartotta a 0,25%-os alapkamatot.
  • Immár hivatalosan is a FED új elnöke Janet Yellen, az elnökhelyettes pedig a nemzetközi pénzügyekben igen hiteles Stanley Fischer.
  • A Goldman pénteki jelentése szerint a részvénypiac immár minden mérési szempont szerint túlértékelt, elérte a 2007-es csúcs-szintet.
  • Hiába emelkedett az átlagos USA háztartás vagyona oly szemléletesen (jórészt az ingatlanárak és a részvényárfolyamok ugrásának köszönhetően), az olcsó amerikai áruházak statisztikái szerint a szegény amerikaiak tovább szegényedtek, keresletük egyre inkább a legolcsóbb alapvető élelmiszerek felé tolódik el. (QUARTZ)
  • Az IMF (Világbank) meglehetősen baljós üzenete: „Ez az utolsó figyelmeztetésünk: vigyázzanak a megtakarításaikra!” Az IMF úgy látja, hogy a vezető gazdasági nagyhatalmak eladósodása (USA a GDP 110%-a, EU zóna 95%) mindenképpen inflációhoz és tőkepiaci zavarokhoz vezet majd. A megtakarítások egyszeri megadóztatásának lehetőségét, mint elkerülhetetlen megoldást vázolták fel pénteken megjelent elemzésükben. (Zerohedge)
ARANY: Az arany a 2013-as év utolsó, alacsony forgalmú napjaiban „ráijesztett” az éves minimumára, amit még a nyár elején láttunk egy rövid időre, majd innen 1,5%-ot erősödött az árfolyam, 2014-ben eddig közel 66 pontot jött vissza. Forrás:ARIVA/GLOBALPARTNERS EUR/USD A dollár megtréfálta a piacot a 2013-as év utolsó napjaiban. A karácsony utáni csendben közel 1,39-ig gyengült egyetlen nap alatt, majd kiderült, hogy az 1,38-as szint nem véletlenül állította meg egész évben a dollár gyengülését, most is gyorsan visszahúzta az árfolyamot. A háttérben a rossz nyelvek szerint egy olyan FED akció állt, amelyet az sem értett, aki megpróbálta „kipletykálni”. Csütörtökön az EKB tájékoztatónak sikerült 80 pip-es EUR gyengülést kimagyarázni olyan kulcs szóösszetételek alkalmazásával, mint „további gyengülő gazdasági teljesítmény”, vagy „elhúzódó alacsony infláció”. A hőn áhított gyengülés nem sokáig tartott, nap végére ez a gyertya is zöldbe borult. Forrás:ARIVA/GLOBALPARTNERS A hosszú grafikonon jól látszik, a devizák gyengülési versenyében az EUR bizony lemaradt, komoly versenyhátrányt okozva az export vezérelt cégeknek. Forrás:ARIVA/GLOBALPARTNERS MAGYARORSZÁG (Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.) Ezen a héten a nagybankok körüli herce-hurca jelentett némi izgalmat: A Raiffeisen márpedig nem eladó…. Vagy mégis….? Vagy mégsem…? Senki ne gondoljon egy nagy piros elefántra. Nem fogja elhagyni a KBC Magyarországot – nyilatkozta a Reutersnek a társaság magyarországi leánybankjának a vezetője. Die Presse: A külföldi bankok menekülnek Magyarországról A kormány újabb csatát nyert a rezsicsökkentés háborújában (ki ellen is?), Rogán Antal ismételt csökkentést jelentett be. Azt is megígérte, hogy még a választások előtt végleges döntést hoznak a devizahitelesekről. A Nomura szerint régiónkban 2014-ben Magyarország gazdaságában érzik a legnagyobb kockázatot. A FED likviditás-szűkítő lépései ugyanis komoly veszélyt jelenthetnek a magyar államadósság újrafinanszírozására. A forint ezen a héten visszaerősödött a 300-as szint alá, az éves volatilitása 286 és 306 Ft között mozgott az EUR-hoz képest. Forrás:ARIVA/GLOBALPARTNERS A forint és a lengyel zloty közel azonos relatív változást (gyengülést) mutatott ebben az évben. Érdekesség volt, hogy amikor a forint vadul erősödött a félév közeledtével, egészen 288 alá, akkor a zloty-nak egy hasonló iramú, de gyengülő szakaszát láthattuk. Budapest, 2014.01.13

Alufiszellemeriogatismét