Akkor most…túl szép, vagy túl veszélyes a piac?

2014. szeptember 08-12.

Ha más nem, hát az elemzők valóságos tűzijátéka jelzi, hogy hatalmas a bizonytalanság a piacon, beleértve a részvényeket, a hitelpiacot (kötvények), a devizapiacot és a nemesfémeket is. Ebben a hírlevélben kicsit rendhagyó módon az elemzésekre koncentrálunk, de a vége felé természetesen a fontosabb tényekről sem feledkezünk majd meg.



Forrás:Ariva

Tehát, nézzük, ki mit mondott, írt (és miért) a mögöttünk álló héten:Laszlo Birinyi (Birinyi Associates, az egyik legsikeresebb amerikai befektető): Mindenki felejtse el(az amúgy kiemelkedően pozitív és boldog) a hangulati indexeket, kérte az ismert elemző meglehetősen kiábrándultan a Masters in Business-nek adott interjúban. Vagyis ne dőljünk be a jó hangulatnak, de ennél tovább nem ment.David Rosenberg (ismert kanadai alapkezelő) a Reutersnek: Az amerikai részvények korrekciós fázisban vannak, de az emelkedő trendet nem veszélyezteti semmi, nincs részvénybuborék. A kötvénypiac túlértékelt.

Ron Paul (liberális nyugdíjazott USA szenátor, politológus) a Brich Gold Group-nak: Jön a dollár összeomlás, az 1913-as USD ma 4 centet ér!

Mark Hulbert (Marketwatch): Hulbert a számok embere, aki érdekes, többnyire releváns statisztikákkal jelentkezik a világ egyik legolvasottabb felületén. Szerinte, aki ritkán értékel, inkább hagyja, hogy a számok beszéljenek, „…az USA részvénypiac túlértékelt… egyre nehezebb bika piaci érveket találni”

Wells Fargo (USA nagybank) szerint: A piacon tovább tart majd egy jó évig és 2020-ig a bika hangulat. Ugyan 2014 elején az S&P500-on 1850-ről ők lefordulást jósoltak, a jelenlegi 2000 körüli szinten akár kontraindikátorként is kezelhető a véleményük.

Morgan Stanley (Adam Parker személyében) a CNBC-nek egészen odáig ment, hogy 2020-ra +50%-kal, már 3000-en látja az S&P500-at. Szerintük még csak 5 éves a jelenlegi bika piac (2014-2009=5), alacsony marad az alapkamat és leginkább bíznak a múlt heti hírlevélben bemutatott ciklus-jelző rendszerükben. Azt nem értelmezte, hogy bő másfél év alatt 30%-kal haladta meg az index árfolyama a 2000-ben és 2007-ben is csúcsnak minősülő szinteket.

Wall Street Journal házi szakírója (Brett Arends) szerint nem szabad eladni a részvény pozíciókat, mert „hosszú távon még mindig a részvénypiac teljesít jobban, mint az alternatívái”, ugyanakkor közép- és rövidtávon teljesen kiszámíthatatlan, teszi hozzá nagy bátran.

A mostanában nagyon sokat nyilatkozó Nobel-díjas Robert Schiller múlt heti „Sok minden túlértékelt” gondolatait ezen a héten szedte ízekre a szakmai sajtó, ettől még a kijelentései érvényesek: magas a részvényár, a lakásárak és az amerikai eladósodottság.

Alan Greenspan, a FED legendás volt elnöke kilenc olyan nehezen kezelhető közgazdasági problémát sorolt fel egy konferencián, amelyek önmagukban is komoly kihívást jelentenek, nemhogy együtt. Ezek közül, amihez a legjobban ért, a monetáris szabályozás kérdésében a következőt mondta: „Egy ponton valóban szűkíteni kell (a pénzkínálaton), és a dolgok csak akkor fognak fordulatot venni, amikor megugranak a kereskedelmi és ipari termelési hitelek, vagyis a FED rendszerén kiáramlott pénz eljut végre a termelés piacaira. Ez elengedhetetlen feltétele az inflációnak. Ez még nem történt meg. De fog… És amikor bekövetkezik meg fogunk lepődni, hogy milyen gyorsan történik meg. Mindenki készüljön fel.”
A szerintem igen fontos és jól érthető összefoglaló angolul itt olvasható.

Zerohedge úgy látja, hogy a részvénypiacok már szinte érdektelenek a tömegek számára. Mindezt a CNBC nézettségének drámai csökkenése (hatoda a 2008-as csúcsnak) okán jegyzi meg és foglalja össze az ijesztő elfordulás okait: a néhány jegybankok által központilag tervezett-irányított piac, az algoritmus-kereskedés kiszorítja az emberi döntéseket a piaci mozgások mögül, a volatilitás soha nem látott alacsony szintje, a tompult elégedettség, avagy csak elegük volt abból, hogy a piac-manipulációkat hallgassák.”

Deutsche Bank stratégái (Jim Reid és csapata) 104 oldalon gondolkodtak el arról, hogy van-e kötvénypiaci buborék. A Business Insider összefoglalója szerint „hát, talán”. Ami viszont tény:

  • Hosszú ideje a világ gazdasága buborékról buborékra vált, anélkül, hogy világosan láthatnánk az okokat. Az agresszív pénzpolitikai vezetés inkább mindig újabb és újabb buborék irányába terelte a figyelmet. A következtetés pedig: a modern pénzügyi rendszernek nem csak tünete a buborék-fejlődés, hanem elengedhetetlen szükséglete.
  • Az aktuális buborék (talán) a kötvénypiacon bontakozik, amit a pénznyomdák okoznak, a világszerte minimum szinten járó hozamszintek bizonyítanak.
  • Az igazán aggasztó gondot az jelenti, hogy elképzelésük sincsen a szakiknak arról, hogy hol dudorodhatna ki a következő buborék úgy, hogy a jelenlegi sehol se okozzon fizetésképtelenséget. (Vagyis nincs meg a csiki-csuki, de még a látszata sem.)
  • Azért azt is megjegyzik, hogy a jelenlegi alacsony inflációs és alapkamatú környezetben a kötvényhozamok szintje teljesen rendben van, ezért lehet, hogy nem is buborék, amit buboréknak látunk.
  • Végül úgy gondolják, hogy egy elhúzódó, elfogadott, az élet részévé vált stagnálás a gazdaságban vajon okoz-e inflációt és az adósságok átstrukturálódását.

S ha már kötvényekről esett szó, akkor vessünk egy (két) pillantást a dshort.com meglátására, amit így foglaltak össze: A múlt megismétlődik? Két olyan indikátor-szerűen használható magas hozamú (junk) kötvény adattal is operálnak, amelyek szerint valami készül a piacon, amennyiben megismétlődnek a korábbi forgatókönyvek:


Forrás: KimbleCharting Solutions

Végül Jim Ricards okozott hatalmas érdeklődést a szakma bulvárosabbik felében. A CIA volt tanácsadója úgy beszél és érvel, mintha bennünket (is) olvasna. A bestsellerré vált könyve (Death of Money = A pénz halála) tovább növelte népszerűségét. Most ezt egy 20 perces videóval támogat meg, amely logikus felépítésben érvel amellett, hogy elkerülhetetlen egy olyan összeomlás, amelyből jó 25 évig tart majd a kilábalás (ld.: Deutsche Bank feljebb „szekuláris stagnálás”), és a végén az USD elveszti a világpénz funkcióját, az USA pedig a vezető gazdasági és egyéb hatalmi pozícióit.
(A video itt tekinthető meg, amit megfelelő számú érdeklődő esetén szívesen lefordítok, itt lehet rá jelentkezni: paksy.katalin@globalpartners.hu)A kiemelt gazdasági hírek a héten:
  • Az USA második negyedéves GDP növekedése a Goldman szerint 4,7% volt, és ez a dinamika várhatóan áthúzódik a harmadik negyedévre is.
  • Heti szinten 2,6%-kal csökkentek a jelzáloghitel kérelmek, amire utoljára februárban volt példa (USA).
  • Csökken az USA állami eladósodása, a 2010-ben a bevételek és a kiadások között hatalmasra nyílt olló, egyértelműen jó irányba változik.
  • Az első félév gyengélkedése után a kiskereskedelem is kezd magára találni, +0,6% augusztusban havi bázison (USA)
  • A teljes munkaképes lakosságon belül megállíthatatlanul csökken azoknak az amerikaiaknak az aránya, akik megjelennek a munkaerőpiacon:
  • Az ukrán konfliktus helyzete ismét romlott, életbe léptek az újabb gazdasági szankciók (a Sperbank nem számíthat USA hitelekre, és öt nagy orosz energiacéggel tilos mindennemű kooperáció az USA-ban, beleértve a Gasprom-t, a Lukoil-t és a Rosneft-et), összeomlóban a rubel. Csütörtökön újabb, engedély nélküli segély-konvoj lépte át a határt orosz irányból, amit persze kölcsönös lövöldözés követett.
  • Az Iszlám állam a hétvégén újabb demonstratív lefejezéssel provokál. A kivégzett angol segélyszervezeti önkéntesnek azért kellett meghalnia, hogy a brit bombázásokat megbosszulják az ISIS oldalán. Vasárnap Ausztrália is bejelentette: napokon belül hadi felszereléssel és 600 katonával jelenik meg a Közel-Keleten.
  • Hétfőn jól megijedtek Londonban, mert először került többségbe a skótok között a függetlenedést támogatók tábora:

Az ijedelmet, majd a javuló hangulatot szépen megmutatta, hogy a GBP nagyot gyengült hétfőre, de a hét többi napján már erősödött.
A skót befektetők egy része (az idősebb korosztály) menekül a részvényekből, az RBS (Royal Bank of Scotland) és a Lloyd’s is komoly árfolyamveszteséget könyvelhetett el. Az RBS-ről még olyan pletykák is felröppentek, hogy kivonul Skóciából, ha bekövetkezik az elszakadás.
A szeptember 18-án, csütörtökön esedékes választás kimenetét illetően egyre nagyobb a bizonytalanság, a felmérések szerint a kisemberek tömegei hisznek a 300 éve feladott függetlenség visszaszerzésének pozitív hatásaiban, azt gondolják, így nagyobb eséllyel érhető el a skandináv államokhoz hasonló jólét Skóciában. Az üzletemberek sokkal inkább átérzik a leválás destabilizáló hatását, amit kiválóan érzékeltet a tény, mely szerint a skót pénzügyi infrastruktúra kb. 13-szorosa a skót GDP-vel arányosan elvárhatónak.
  • Augusztusban végre növekedni tudott az európai ipari termelés 1%-ot, aminek az ad jelentőséget, hogy a megelőző három hónapban csak csökkenést regisztráltak.
  • német nagykereskedelmi árak éves alapon 0,6%-kal csökkentek augusztusban, ami 2009 novembere óta a legnagyobb esés. Ugyanakkor jó hír, hogy a gyengülő EUR és az orosz szankciók dacára a havi német export történelmi csúcsot ért el júliusban 101 milliárd euróval, ami 8,5%-os emelkedést jelent a 2013-as adathoz képest. Érdekesség, hogy 2015-ben – 1969 után először – a német jegybank nem tervez kötvénykibocsájtást.
  • Az EU zóna befektetői bizalmi indexe -9,8 pont, szeptemberben.
  • Az olasz defláció is jelen van: -0,1%.
  • Miközben az ECB kamatot vágott az angol jegybank már a kamatemelés tavaszi esélyeit latolgatva szoktatja a közvéleményt.
  • Az idei második negyedévben az első negyedévhez képest 0,3 százalékkal nőtt a foglalkoztatottság az Európai Unióban és 0,2 százalékkal az EU zónában – áll az Eurostat pénteki közleményében.
  • Kicsit megtorpant augusztusban a kínai export növekedése a hivatalos adatok szerint (éves bázison +9,4%, előző hó:14,5%). Az import 2,4%-kal csökkent. Sokan azért vonják kétségbe ezeket a számokat, mert gyanúsan gyorsan, a fejlett országokat is egy hónappal megelőzve jelennek meg egy ideje a kínai adatok.
  • Rövidesen elérhetővé válnak a kínai belföldi kötvények. A külföldi, hozam éhes befektetői tőke (állítólag FT) ugrásra készen várja, hogy elkészüljön az angol nyelvű anyag a vezető kínai értékelő (rating) cégnél (Dangong), és végre vásárolhasson az eddig nagy erőkkel titkolt kínai belföldi kötvénypiacon is. A Dangong hivatalos nyilatkozata szerint erre 2015 elején mutatkozik reális esély.
  • A japán GDP a második negyedévben 7,1%-ot esett, utoljára 2009- első negyedében mértek hasonló zsugorodást a GDP-n. A Bloomberg szerint a harmadik negyedévre +2,7% várható.

AZ ELŐTTÜNK ÁLLÓ HÉTRŐL:FED kamat-döntő ülés lesz szerdán (szept. 17.), egyre többen teszik fel a kérdést, hogy vajon a FED változtat-e a jelenlegi tematikán? Amennyiben a válsz igen lesz, úgy nagy volatilitás emelkedésre számíthatnak azok, akik még swing- vagy daytrade kereskedésre adják a fejüket.
Sokan, még a lazításra számítók is várják a kommunikáció megváltozását abban az értelemben, hogy immár az időpontokra történő utalgatás (ekkor meg ekkor lehetséges kamatemelés) helyett esetleg hasznosabb volna az adat-függő (pl. infláció, GDP, stb.) iránymutatás.A fentebb már említett csütörtöki (szept. 18) skót választások is borzolják majd a kedélyeket.Elfogyott minden előjegyzésre felkínált részvény a Kína legnagyobb online áruházának (Ali Baba) nemzetközi IPO értékesítési projektjén. A történelem legnagyobb IPO-ja minden valószínűség szerint 24 milliárd dollár értéket ér majd el, és pénteken (szept. 19) már foroghat a világ nagy platformjain.

ARANY

Az arany sokat gyengült ezen a héten, most már leszögezhetjük, hogy határozottan bezuhant az árfolyam a 200 napos mozgó átlag alá, amire február óta alig volt példa. Az 1240-es támasz is megdőlni látszik, ami már 1200-as szint alatti várható értékeket jelenthet, hacsak nem úszik be egy fekete hattyú a világgazdaság sok-sok kis hattyúfészkéből.

A rég látott áresésben keményen ott van az USD erősödése és a FED pénzpumpájának fokozatos befékezése is.

A nagy csökkenés alapján néhány indikátor már vételi jelzésre állt, de az árfolyam erős manipuláltsága miatt ezek a technikai jelzések egyre inkább elvesztik hatásosságukat, mert amint a manipulációk miatt az árfolyam-mozgás ellentétes az indikátorok javaslataival, úgy olvad el az indikátorok működését nem kismértékben fenntartó, az indikátorok iránti befektetői bizalom.

EUR/USD:

Folytatódott a múlt heti Draghi-bejelentéstől felgyorsult EUR gyengülés, de az 1,29-es szint mintha pihenőt jelentene a folyamatban. Itt-ott már az USA-ban is megjelennek némi kritikák az USD erősödése miatt, mondván, hogy nem tesz jót az USA export versenyképességének.


MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • A devizahitelesek kérdésében folytatódott a bankokat jórészt elmarasztaló jogi döntéshozatal-sorozat. Ugyanakkor pénteken megjelent, s a jövő héten a parlament valószínűleg el is fogadja az elszámoltatásról szóló törvényt, melynek első olvasata szerint kb. egyharmaddal csökken az adósok törlesztési kötelezettsége várhatóan februártól. A bankok Brüsszelig mennek az igazukért, köztük immár az OTP is.
  • Az államháztartás központi alrendszerének 2014. augusztus havi egyenlege az elmúlt 10 évben a legalacsonyabb deficitet mutatja, a hiány mindössze 7,4 milliárd forint volt. Ugyanakkor csütörtökön hivatalosan is elismerték, késik az állam a 2015-ös költségvetési tervvel.
  • Felpörgött a magyar kiviteli teljesítmény. A KSH adatai szerint júliusban (euróban számolva) az export 8,4%-kal meghaladta a 2013 júliusi adatot.
  • 35,5 milliárd EUR az MNB tartaléka. Az MNB minden előzmény nélkül, meglehetősen kemény fellépéssel rohanta le a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t (PSFN Kft.). A pénzintézetek felszámolását és csődeljárást lebonyolító állami tulajdonú KFT vezérigazgatóját és munkatársainak 30%-át azonnal felmentették. Rossz nyelvek szerint senki nem maradt, aki érti is a KFT speciális tevékenységét.  (HVG)
  • A székesfehérvári kivételével az összes vidéki fiókját bezárja a Citibank Magyarországon.
  • 0,2% volt az infláció augusztusban.
  • Az oktatással, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó biztosnak jelöli Navracsics Tibort Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Szakértők szerint itt lehet a legkevesebbet ártani, mivel ezeken a területeken érvényesülhet a legerőteljesebben a nemzeti specifikum.
  • Brüsszel versenyképességi jelentése szerint Magyarország a mérsékelt, de javuló versenyképességű tagállamok között található.
  • Továbbra is az EU legkevésbé versenyképes négy országa között van Magyarország a World Economic Forum (WEF) jelentése szerint. Magyarország a 28 ország közül a 25. helyen végzett, közvetlenül a legújabb EU-tag Horvátország után.
  • A keddi három hónapos DKJ aukción mérsékelt volt a kereslet, de azért 1,38%-os hozammal ment el a tervezett 40 mrd. HUF.
  • A csütörtöki aukción már ismét nagy volt a nyüzsgés: a 12 hónapos DKJ-t  1,63%-os új minimum csúcson adták el. A négyhetente esedékes változó kamatozású kötvény aukciójára annyi ajánlat érkezett, hogy az ÁKK 20 milliárd helyett 30 milliárd HUF-ért adott el az értékpapírokból, 99,03%-os eladási áron a névérték %-ában. Ez 11 bázisponttal haladja meg a korábbi aukció árait.
A HUF két éves mélypontra esett az EUR-val szemben kedden, amiben a skót riadalom mellett nagy szerepe volt az orosz szankciós kommunikációs játéknak is, de a FED kamatemelésével kapcsolatos spekulációk is gyengítőleg hatnak a feltörekvő piaci devizákra.
Nem tett jót a Bloomberg híresztelése sem, ahol azt olvashatták az érdeklődők, hogy az MNB akár tovább vághatna az aktuálisan 2,1%-os alapkamaton, figyelemmel a DKJ-s piacra és az ECB némileg váratlan kamatcsökkentésére.

Budapest, 2014.09.15.