Az új halandzsa: MAKROPRUDENTIAL

2014.06.30-07.04

A fenti kifejezésért Karinthy zokogva könyörögne Yellennek a receptért…

A FED elnöke, Janet Yellen 29-szer használta ezt a kifejezést a szerdai IMF konferencián elhangzott felszólalásában. „Nemzetgazdasági érdek érvényesítés” , nagyjából így lehet lefordítani, egészen pontosan meg így: mindenki tehet egy szívességet, a FED nem változtat a monetáris politikán, megvédi az alacsony kamatszintet.

Ennek azért lett szerdára már jelentősége, mert a jegybankok bankja, a BIS (Bank of International Settlements = Nemzetközi Fizetések Bankja, a világ legrégebbi, jelenleg is működő nemzetközi pénzügyi szervezete) még hétfőn, nagyon komoly visszhangot kiváltó, drámai elemzést hozott nyilvánosságra, melyben elsősorban az elszabadult pénzpumpák kritikáját, lehetséges következményeit tárgyalta. A BIS szakértője szerint az anyag nem más, mint „felhívás cselekvésre …. amíg nem késő”.
A BIS jelentést minden magára adó szakmai médium értékelte, a fontossága miatt nézzünk néhány interpretációt a legolvasottabbaktól:The New York Times:
Az egész jelentés olvasásakor egy szomorú, csalódottságig fajuló deja vu érzése támad az embernek. … A BIS szerint az államoknak többet kellene tenniük a gazdaság teljesítményének növekedéséért, például a munkaerő fluktuáció fékezésével fel kellene hagyniuk. A bankoknak lényegesen többet kellene tenniük a biztonságért, szembe kellene nézniük a múlt szőnyeg alá söpört problémáival. A fejlődő országok közül azokat, amelyek növekedése a túlfűtöttség jeleit mutatják, erőteljesen figyelmeztetni kell. Sok fejlett piaci országban (még Svájcban is) az eladósodottság messze meghaladja a vészhelyzet szintjét. Nem győzik hangsúlyozni, változtatni kell, amíg lehet.

Foto: ZeroHedge  Mikor csap be a villám a tobzódó piacokra?

The Financial Times:

A BIS szerint a jegybankok nem eshetnek a túl lassú és elkésett kamatemelés csapdájába! Szerintük a piacok „eufórikus” hangulatának köze sincs már a realitáshoz. Ezért az extrém optimizmusért a jegybankok alacsony kamatpolitikája tehető felelőssé.
Egy új monetáris politikai irányvonal szükséges ahhoz, hogy a világgazdaság kilábalhasson a 2008-as nagy hitelválság árnyékából.
Maga a BIS is sokáig fertőzött volt az „ultra-mozgósító” hatásúnak vélt monetáris és pénzpolitikától, ám az utolsó intervenciók hatástalansága aggodalmak áradatát váltotta ki, és egyértelműen megmutatta, hogy az elmúlt idők tőkepiaci és ingatlanpiaci fejlődése igen törékeny alapokon áll.   

ZeroHedge:
Kedvenc vészmadarunk ezzel a címmel indított: „A BIS odavágta: a piaci eufória és a gazdaság nélkülöz minden ésszerű kapcsolatot”. Majd hozzátette a fentebb már idézett gondolatokhoz, hogy jó egy éve éppen a BIS volt az első, amely beígérte, a FED-nek le kell állnia a QE programmal. S lőn, hamar előjöttek a szűkítés „tapering”-nek elkeresztelt fékező technikájával. Azért azt is megkérdezi a ZeroHedge, hogy vajon az EKB aktuálisan beizzított pénzbőség növelő rakétáit lesz-e elég higgadt leállítani?

BARRYRITHOLTZ:

A múlt héten a „Az elmúlt év legjobb amerikai piaci elemző blogja” címet elért weboldal szerzője ezzel zárta a BIS-jelentés értékelését:
“A helyi focicsapat lelkes támogatójaként csak annyit mondhatok, hogy ha rajtam múlna a nemzeti válogatottat (FED) azonnal lecserélném a BIS baseli teoretikusaival. Ezek a srácok csaknem visszaadták a hitemet a közgazdaságtanban. Úgy tűnik, hogy valami nagyon nincs a helyén az amerikai akadémikusok csarnokában. Én szóltam…”Mi is….Íme a JP Morgan beszédes számokkal ellátott demonstrációja arról a sokat emlegetett részvénypiaci eufóriáról:

A részvénypiacok a BIS szavait igazolva nagy boldogságban jártak ezen a héten is csúcsra. A DOW átlépte a 17 000-es álomhatárt, az S&P500 töretlenül ostromolja a 2000-et. Talán a DAX mutat némi kifulladást, mert ezen a héten már nem tudta megjavítani a 10 000 fölötti múlt heti csúcsot, de nagyon közel járt hozzá:

Forrás:Ariva

A fontos makro gondolatok után nézzük a világ érdekesebb híreit a mögöttünk hagyott héten:

  • Már egész héten az argentin gazdaság becsődöléséért aggódtunk. Egy USA bírósági végzés alapján július végén esedékessé vált egyösszegű törlesztési kötelezettség államcsődöt is okozhatna. Természetesen van kilátás egy kezelhető megegyezésre is, de afféle görög-modellként jól el lehetett játszani az argentin csőd híreivel a dél amerikai indexek húrjain.
  • Szinte minden nagy médium szóvá tette: az eddig legjövedelmezőbbnek tartott fedezeti alapok (hedge fund) hozamai lassan megegyeznek a részvényindexekével. Ez méltán idegesíti a 2,7 ezer milliárd dolláros közönséget, melynek tagjai a sokszorosát fizetik a kiemelt tudású alapkezelőknek, mintha csak egy mezei index követő alapot vásárolnának. Meg az is tárgya az aggodalomnak, hogy a 2008-as válság előtti időkben volt utoljára ilyen erős a korreláció a hedge fundok hozamai és a részvénypiacok között. No, ez már a vészcsengő kategória a FT szerint. 
  • Dubaiban a részvénypiacok a válságban estek akkorát, mint napjainkban, köszönhetően az ingatlancégeket piacra öntő hangulatnak. Hasonló figyelmeztető jelek érkeztek a Singapore-i ingatlanpiacról is.
  • Ugyanakkor a londoni átlagos ingatlan ár 30%-kal magasabb már, mint a 2007-es csúcsidőszakban, és 27 éve nem volt példa akkora negyedéves ingatlan áremelkedésre, mint amit idén a második negyedévben mértek. Az elmúlt három havi áremelkedésben (+26% éves bázison) a jegybank is erősen benne volt, mert jó előre szétkürtölte, hogy mindet meg fog tenni a piac lehűtése érdekében. Erre persze mindenki, aki fontolgatott némi ingatlan invesztíciót, azonnal megvett mindent, ami csak szembe jött.


Forrás: FXSTREET

  • Az angol font is sokat erősödött az USD-hez, 5-6 éve nem látott szinteken jár a font.


Forrás:Ariva

  • Az EKB különösebb visszhang nélküli sajtótájékoztatóján a várakozásoknak megfelelő információ került nyilvánosságra: maradt minden (alapkamat 0,25, banki rövid betét   -0,1%) a júniusi szinten. Ugyanakkor az EKB elkezdte nyilvánosságra hozni az ősszel esedékes, gazdaság élénkítő hitelprogramjának részleteit is. A FT szakértői szerint nem sok újdonságot találtak a programban, így azután meglehetősen szkeptikusak is a program várható eredményét illetően. Reális az aggodalom, hogy ez a pénz is az államok kötvényeiben landol majd, holott a cél az európai vállalkozások stimulálása volna. Az EUR erősödött az EKB hírekre, valamint a nem romló júniusi inflációs adatokra:


Forrás:Ariva

  • A nagy csütörtöki információ dömping kiemelkedően jó amerikai munkaerő piaci adatokkal szolgált, a munkanélküliségi ráta 6,1%-ra esett a múlt havi 6,3%-ról:

  • Az IMF a hétvégén csökkentette a világ GDP növekedési számait, alapvetően az elégtelen beruházási aktivitás miatt. A bankok és államok kezelhetetlen méretűre növekedett tartozás-állományának csökkentésére tett javaslatai miatt a ZeroHedge a világ legveszélyesebb asszonyának nevezte Lagarde-t. Az IMF ugyanis a nyugdíjalapok és betétek befagyasztásával, a hosszú lejáratú kamatozó betétállományok rekvirálásával vagy átmeneti befagyasztásával javasolja megoldani a helyzetet.

A szaksajtót is elárasztották egyébként a politikai, katonai tartalmú hírek:

  • Irakot már nem csak amerikai, hanem orosz „tanácsadók” is segítik a nagyon gyorsan deklarált Iszlám Egyesült Államok elleni fellépésben.
  • Ukrajnában folyamatosak a csapatmozgások, az ukrán hadsereg megkezdte a szakadárok által elfoglalt területek tisztogatását. Az oroszok nagyjából tétlenül nézik a felheccelt szakadárok menekülését.
  • Izraelben fellángoltak az indulatok, amikor megtalálták annak a három tinédzser fiúnak a holttestét, akiket még június elején raboltak el feltehetőleg palesztin terroristák. Válaszul Izrael bombázta a palesztin terrorszervezetek vélt búvóhelyeit a Gaza övezetben.
  • Afrikában egyre rosszabbak az Ebola vírus terjedéséről szóló hírek. A halálozási arány 90% és a nemzetközi ápoló személyzet is igen nagy arányban veszélyeztetett.
  • Korrupciós vádakkal előzetes letartóztatásba került Nicolas Sarkozy, Franciaország alig két éve leszavazott miniszterelnöke. A 15 órás tényleges fogva tartással és várható következményeivel végleg elszálltak Sarkozy visszatérési esélyei.

És végül:

Annak, aki nem nézi a foci VB-t, meg annak is, aki nézi. Szinte hihetetlen, de létjogosultsága van ebben a hírlevélben a következőnek. A brazíliai VB-n az egyik piros ruhás játékos csúnyán hátba rúgja a sárga-zöld ruhásat. A szegény vékonydongájú gyerek hordágyon hagyja el a pályát, később kiderül, hogy eltörött az egyik csigolyája. Történetesen ez a sérült fiú éppen a brazilok legjobbja. És nem arról szólnak a hírek, hogy szegény fiú lebénult-e vagy sem, hanem arról cikkezik a FT, hogy vajon túléli-e a brazil kormány ezt a csigolyrörést, lesznek-e zavargások a hatalmas országban, ha nem nyerik meg a VB-t. Hozzádől-e a brazil gazdaság az omladozó argentínnak, vagy sem? Nekem senki ne mondja, hogy a piacok megbolondultak, az egész világ kezdi elveszíteni az arányokat.

ARANY

Az arany két hete tartja a 200-as mozgó átlag feletti szintet. Bár már nem sokat érnek a technikai elemzési formulák az arany esetében, azért még érdemes egy pillantást vetni a trendfordító szabályos (kicsit fiatalka: egy hónapos) zászló alakzatra.

Forrás:Ariva

Egyelőre csak a nagyon vájt fülű szakmai guruk beszélnek a dologról egymással, de amennyiben kiderül, hogy jól látják a helyzetet, kiszámíthatatlan mozgások cunamija érheti el a nemesfémek piacát, így az aranyét is. Igen, ismét a kínai nemesfém-mutyiról van szó. A Bloomberg ezen a héten újra elővette, levezette és bizonyítani vélte: a kínai offshore cégekkel manipulált nemesfém mennyiség egyszerűen felbecsülhetetlen. Ráadásul ezt a fiktív állományt szintén kiszámíthatatlan mértékű hitelhez használták fedezetként. (A mutyi-modellt korábban itt mutattuk be.)
A WSJ is elkezdte feszegetni a témát: „A hiányzó kínai nemesfémekkel kapcsolatban csak a sötétben tapogatóznak a külföldi bankok”.
Vagyis gyorsan kiderülhet, hogy nem is annyi a fizikai arany mennyisége, mint amennyiről a világnak tudomása van, hanem kevesebb… Ez, az álmoskönyvek szerint árfelhajtó hatású kellene, hogy legyen.
Az arany potenciális erősödése mellett szól még a részvénypiaci korrekció biztos eljövetele is, csak azt nem tudja senki, hogy ez mikor fog bekövetkezni.

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • Harmadik hónapja csökkenek az ipari termelői árak (májusban: -1,1%), májusban az előző évihez képest 9,6%-kal volt magasabb az ipari termelés (áprilisban:10,1%), a kiskereskedelmi forgalom pedig 5,1%-kal volt több, mint egy éve (áprilisban 6,3%).
  • Brüsszel felemlegette a 2015 tavaszától esélyes túlzott deficit eljárást, a magas GDP arányos hiány miatt.

  • Csütörtökön a 12 hónapos DKJ-t dupla érdeklődés mellett 2,2%-os hozammal értékesítette az ÁKK. Egy éve még 4% fölött járt az azonos lejáratú állampapír hozama.
  • Pénteken elfogadta a parlament a devizahiteleseket mentő csomagot. Egyellőre csak röpködnek a becslések a bankszektort sújtó döntést illetően. A piac gyorsan ítélt: az Erste részvényei akkorát estek, hogy az USA-n kívüli hírekre szinte immunis ZeroHedge hírfolyamába is bekerült Magyarország, nem túl hízelgő összefoglalóval:
    • Az új magyar hitel-visszafizetési törvény sérti a jog alapszabályait
    • Az új magyar hitel-visszafizetési törvény gyengíti a befektetői bizalmat
  • A Moody’s híre Magyarországgal – és még vagy 12 másikkal – kapcsolatosan az volt, hogy nincs híre. Utoljára 2013 februárjában minősítette az országot bóvli kategóriába (Ba1 negatív kilátással) a minősítő intézet, amit most is megtartott.
  • Csődöt jelentett az ország legnagyobb takarékszövetkezete. Még csak a károk felmérése folyik, konkrét adatokkal az előttünk álló hét szolgálhat majd.
  • A HUF viszonylag jól tolerálta a negatív híreket, csak 1 %-ot gyengült a brüsszeli fenyegetésre, a pénteki bank-einstand még nem mutatta meg hatását, mivel a kereskedők jó része az amerikai ünnep miatt kerülte a platformokat.


Forrás:Ariva

Budapest, 2014.07.07.