Az USA vígan emelkedett, míg Európa csendben szenvedni kezdett

2013.01.14-01.21

A szokásos két szem előtt tartott vezető részvény indexünk grafikonjai ragyogóan megmutatják, hogy az USA-ban eszeveszetten jó a hangulat, november közepétől közel 9%-os az emelkedés. Ezzel szemben a DAX bizony hezitál az idén, s ahogyan ezt vártuk, már be is töltötte az év eleji óriásgap–et.

A háttérben:Gyenge makrókkal indult a hét, az európai ipari termelés -3,7%-os éves változása minden várakozást alulmúlt és a keddi 0,7%-os éves német GDP (előző negyedév:3%, várakozás:0,8%, három éve nem volt ilyen gyenge a német teljesítmény) is dermesztőnek bizonyult.
Nem kellett sokáig várni az európai recessziót veséző írásokra. Grafikonok százaival igazolták az elemzők, hogy Európa gazdasága felett gyülekeznek a sötét felhők. Csak egyet választottam ki ezekből. A vállalkozások fejlesztési hiteleinek ára több szempontból is több mint érdekes. Németországban és a Franciaországban alig 4% alatti kamattal lehet hozzájutni azokhoz a hitelekhez, amelyeket a kereskedelmi bankok 0% körüli áron kapnak az EKB-től, hogy beinduljon végre az európai gazdaság. Ugyanezek a típusú hitelek a déli, „határeset” gazdaságokban a drámaian csökkenő közel 6%-ért érhetők el. Így elég nehéz lesz „felpörögnie” az európai GDP-nek:

Forrás: streettalklive.comRátett a rossz európai hangulatra a brit miniszterelnök beszéde is, aki megint, mondhatni menetrend szerint nyilvánosan játszadozik az EU-tól való elszakadás gondolatával. Persze mindenki tudja, nem eszik olyan forrón a kását, de az tény, hogy a szavazóinak egy része bizony ezt akarja hallani. Sokkal könnyebb Európára és az Uniós kötelezettségekre hárítani a gyengélkedő gazdasági eredményeket, mintsem a tükörbe nézni.Akadt jó hír is: a spanyolok aukciói nagy érdeklődés mellett csökkenő hozamokkal zajlottak le. Csak a 2 éves futamidejű papíroknak emelkedtek a hozamaik. A jó hír csak eddig tart, mert a nyilvánvaló EKB-s támogatásnak köszönhető jelentő hozamcsökkenések ellenére is Spanyolország az idén 97%-os GDP arányos teljes tartozás arányt nyög majd. Máris elindult a nyilatkozat háború az ország vezetői és az EKB között. Az EKB szokás szerint a költségvetési kiadások megnyirbálását várja el, a spanyol kormány pedig foggal – körömmel küzd a már eddig is jelentősen meghúzott költségvetéséért. Volt olyan szakértő (a Royal Bank of Scotland európai vezető elemzője), aki egyenesen fenntarthatatlannak minősítette a spanyol pénzügyi „egyensúlyt”, utalva a 25% feletti munkanélküliségre, a 2012-ben már negyedik éve 9%-os éves GDP arányos deficitre, a teljes megszorítást felzabáló 62 milliárd eurós bankmentésre.

Ben Bernanke is beszélt hétfőn este, a hangulatot javítandó megint úgy beszélt a QE programról a Michigan egyetemen, mintha szó sem lenne róla (pedig mindjárt az első héten nagyon is volt!), hogy a QE4-nek határozott vége szakadhat ősszel, de az év végén mindenképpen. Megerősítette, hogy továbbra is az infláció féken tartása és a munkanélküliség csökkentése a cél. Mi tagadás a magyar olvasók egészen biztosan összerezzentek, amikor azt olvashatták a Bloomberg oldalain, hogy a FED elnöke a jelenlegi QE programot „unortodox” jelzővel illette. Az is érdekesnek tűnik, hogy „kaotikusan optimista” érzései vannak a világ első gazdaságának következő éveivel kapcsolatosan.

Mindenesetre jó makrók érkeztek Amerikából a héten:

  • A kiskereskedelmi forgalom folyamatosan emelkedik. 0,5% volt a decemberi változás (előző:0,4%, várakozás:0,2%), bár akadt elemző, aki ebben is talált megfontolni valót. Ugyanis ha az autóvásárlások és az élelmiszerfogyasztás nélküli fogyasztást vizsgáljuk meg, akkor messze nem olyan rózsás a helyzet, öt éve nem sikerül 1% feletti növekedést elérni:
  • A fogyasztás emelkedése mellett a másik kulcskérdés a lakásépítések beindulása. Hónapok óta folyamatosan emelkedik a megkezdett lakásépítések száma és az új építési engedélyek száma is. Egy kevésbé ismert mutatóval erősíthetünk a folyamatra. A lakáspiaci index bizony 2007 óta nem látott magasságokba emelkedett 2012-ben, a januári megtorpanása csak szusszanásnyi levegővételnek tűnik.
  • A piac nem vett tudomást róla, hogy két hangulati index is gyengélkedett ezen a héten: Michigan Fogyasztói Hangulat Index 71,3 (várakozás:75, előző:72,9) és a Philadelphia Gyáripari Kilátások (tény:-5,8 ; várakozás:8,1 ; előző havi: 7,1 ) is érdekesen ellentmondtak a jó hangulatnak.
Öt ország is hozott a héten ipari termelési adatokat a 2012-es évről. A nem túl szívderítő kép így fest:

Global Partners gyűjtésEgyedül a hivatalos kínai ipari termelési adat lett pozitív, amit viszont rendesen beárnyékolt, hogy a külföldi befektetők (hivatalosan bevallottan!) mintha kezdenék nagyon is meggondolni a kínai invesztíciót. 2012-ben 4,5%-kal csökkent a külföldiek befektetéseinek a szintje.

kiskereskedelmi értékesítés növekedése Kínában még mindig a lenyűgöző nagyságrendekben volt a hivatalos adatok szerint, ugyanis 15,2%-os volt az emelkedés (előző és várakozás: 14,9%) és a végeleges GDP változás is a várakozásoknál jobb 7,9% lett (előző mérés:7,4%; várakozás:7,8%.Az Európai Bizottság hivatalosan is megállapította, hogy Kína illegális módon támogatja az acélgyártó vállalkozásait, így az Unió is kénytelen lesz védővámokat alkalmazni az irreális versenyelőnyt élvező kínai beszállítókkal szemben.FED hivatalnokok kiszivárogtatott véleménye szerint a hosszan tartó és a továbbiakban is valószínű alacsony kamatszint miatt irreálisan megnövekedett a magas kockázatú (junk=szemét) kötvények iránti kereslet,ami az összes kockázati szint nem kívánt emelkedését vonja maga után.

Az Európai Unió szabályozta a hitelminősítők ország-minősítési működési kereteit. A szabályozás igyekszik elérni, hogy a minősítő intézetek az elemzéseikkel direktben ne befolyásolhassák a piacokat.

A héten két olyan esemény is borzolta a kedélyeket, amelyek tovább emelték a geopolitikai kockázatokat. Franciaország Malin indított katonai beavatkozást a terrorista-gyanús elemek hatalom átvételi kísérletei miatt, Algériában pedig egy túszejtő akció ért véget a túszok és a terroristák lekaszabolásával.  Így különös aktualitást és igazolást nyert a Goldman Sachs ezen a héten megjelentetett tanulmányának grafikonja, amely a feszültség exponenciális emelkedését jelzi:

HÉTVÉGE:
A vártnak csaknem a kétszeresével, 10,6 %-t zuhant a lengyel ipari termelés a múlt év utolsó hónapjában 2011 decemberéhez képest, az építőipar negyedével esett vissza. A visszaesés maga nem lepte meg az elemzőket, már egy hónappal ezelőtt megjósolták, de a mértéke sokkolta a szakértőket, bár ebben szerepe volt a kettővel kevesebb munkanapnak is. Ez négy éve a legrosszabb eredmény. (VG)

Rengeteg ismét a találgatás, hogy vajon meddig emelkedik még a piac. A visszaesést kórusban huhogók tábora mintha egyre nagyobb lenne (Nouriel RoubiniPeter SchiffJohn MauldinMohamed El-ErianBill Gross, Gary Shilling). Akik a bika kitartó erejében bíznak, elsősorban a pénzbőségre és a rekord alacsony betéti és kötvényhozam szintre alapoznak. Vagyis a befektetést kereső tőkének csak a részvénypiac ad megoldást.

Végül álljon itt egy technikai megközelítés a jövőt illetően. Az Elliot-hullám elmélet szerint forduló közelébe érkeztünk:

ARANY

Ezen a héten egyenletes, de volatil emelkedést láttunk az arany árfolyamában. A 200 napos mozgóátlagról a hét végére sikerült 30 pontot elemelkedni.


A hosszabb távú grafikonon azonban a két éve tartó sávozás (1550 és 1800 között) lefelé mutató ága következne, hacsak nem törik meg ez a nagyon elhúzódó hezitálás. Sokan számítanak arra, hogy az arany lesz a menekülő irány a várhatóan viharos deviza árfolyam-mozgásoknak és a korlátlan pénzpumpák eredményezte inflációs várakozásoknak köszönhetően.

A nagyon hosszú trendek szerint az arany azonban akkor ugrik, és akkor nagyot, amikor a részvénypiacok komolyan bajba kerülnek:

EUR/USD

Az euro tartotta az erős szintjét, hiába figyelmeztetett Jean-Claude Juncker, hogy ez már veszélyesen magas régió, ami végzetes lehet a zászlóshajónak számító német gazdaságra. A beszólásra esett is 100 pontot az árfolyam, de csütörtök estig gond nélkül visszahozta, hogy azután pénteken megint leadjon közel ugyanennyit.

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

A Ft hétfőn 298 felett járt, majd saját erőből 292 alatt tudott zárni. Egész héten erősödött a magyar deviza, de egyelőre a gyengülő csatornából nem tudott kitörni.

  • Nagyon gyorsan elkapkodták a magyar állam által belföldön kibocsátott 1 milliárd eurós kötvényeket.
  • A NGM szerint N. Roubini áll a Ft esés mögött, Roubini intézete cáfolt.
  • Magyarország 35%-os adóval sújtaná a magyar tulajdonban lévő svájci bankszámlákat.
  • Fogyasztói árindex éves bázison: 5%.
  • Magyarország megkezdte a nemzetközi befektetők szervezését az ország piaci finanszírozásához. Ezzel teljesen megszűnt az esélye egy IMF megállapodásnak a közeljövőben.

Budapest, 2013.01.20.