Bernanke(61): Azt én már nem élem meg…

 2014.05.

….hogy az USA alapkamat komolyan emelkedni kezdjen. Úgy 2050-re várja a FED januárban lelépett elnöke, hogy a modern gazdaságirányítás egyik kulcs eszköze, az alapkamat emelkedhessen az USA-ban. Bernenke, amióta kiszállt a ringből ismét pénzt csinál, csak most valódit és saját zsebre. A FED elnökeként évi 200 e USD-t keresett, most meg attól hangos a szaksajtó, hogy olyan zártkörű vacsorákat ad, ahol 250 000 USD a belépő ára. Persze ezt csak a nagyon gazdag bankok és alapkezelők engedhetik meg maguknak, és úgy látszik, megéri nekik, annak dacára, hogy pl. a hedgefund-ok idei teljesítménye alulmúlja a részvénypiacokét.

DAX nagy csendben, gyenge makrók közepette még csütörtökön pár percig a 9800-as történelmi csúcs fölött járt, de gyorsan az amerikai társát követve délnek vette az irányt.

Forrás: Ariva

AMERIKA A HÉTEN:

A viszonylag csendes héten az alábbi makro adatok érdemeltek említést:
  • Jó hír volt, hogy emelkedik a tengeri és vasúti szállítmányozás volumene, javult a kiscégek optimiznusa, valamint 7 éves csúcsot javított a hetente mért új munkanélküli kérelmek száma:

  • A kevésbé örömteli adatokból sem volt hiány: romlott a Michigan hangulati mutató, a várakozás alatt bővült a kiskereskedelem forgalma (0,1% vs. 0,4%), az ipari termelés pedig egyenesen csökkent áprilisban (-0,4%). Mindezt még meggyőzően rá lehet kenni a rendkívüli időjárásra.
  • Negyedévente meg szoktuk mutatni a négy legjelentősebbnek vélt gazdasági mutató alakulását, a legoptimistább nézőpontból. Íme, ismét csak az összkép töretlen javulását figyelhetjük meg, de ne feledkezzünk meg róla, a mélyponthoz mért elmozdulást látjuk:

  • A FED negyedéves hitelállomány beszámolója szerint a diákhitelek állománya 12%-kal emelkedett 2013-ban, és nagy a bizonytalanság a meredeken emelkedő nem fizető adósok száma miatt.
  • Elég sokan találgatják, mi lehetett az oka a jelentős USA állampapír rally-nak. A 10 éves papír hozama közel 8%-ot csökkent csak az elmúlt héten, ami mindenképpen szignifikáns változás. A pesszimisták szerint ez már a részvényösszeomlás viharának előszele, az optimisták szerint meg csak a gyengülő dollár és a tartósan alacsony alapkamat várakozások ugrasztották meg a kersletet az USA papírok iránt.


Forrás: Marketwatch

EURÓPA A HÉTEN
  • Christine Lagarde (az IMF vezérigazgatója) ismét pontot gyűjtött a Mario Draghi-val (az EKB elnöke) folytatott nyilatkozat-háborújában. Lagarde fittyet hányva Draghi zsörtölődéseire (ne szóljon bele, de főképp ne rosszkor szóljon), ismét az EKB megszólalás előtt figyelmeztetett, az EKB-nak lépnie kellene az infláció gyengesége miatt.
  • Az EKB prominens Nowotny hétfői nyilatkozata optimista hangulatot teremtett a piacon, mondván: az európai alapkamat csökkentése biztosan nem lesz elég és a „június” szó is elhangzott… Vagyis jön, jön, jön az európai QE. A Bundesbank egyenes szavakkal immár felvállalva támogatta kedden az EKB várható pénzcsap nyitását.
  • Az EU zóna áprilisi inflációja 0,2% volt a várakozásoknak megfelelően, márciusban pedig 0,9%.
  • A kérdésre, hogy miért biztos, hogy Draghiék végre hamarosan megnyomják a gombot, és jön a másfél éve csak hangoztatott „kerül, amibe kerül” lépés-sorozat, a választ itt láthatjuk. Az elmúlt 10 héten gyakorlatilag összecsuklott az európai részvényhozam:

  • A héten jöttek ki az európai első negyedéves GDP eredmények is, az Euro zóna 0,2%-kal növekedett a várt 0,4%-kal szemben. Az USA-hoz hasonlítva a növekedést, nem találhat senki komoly eltérést:

  • Az országonkénti eredménysort Magyarország és Lengyelország vezeti, íme:


Forrás:Eurostat

  • svájci népszavazáson a túlnyomó többség elutasította azt a kezdeményezést, hogy kerüljön be az alkotmányba a 25 dolláros minimum órabér.
  • Nagyot esett a német gazdasági vezetők hangulat indexe.
  • A Bank of England nyugtatta a befektetőket: szerinte sem Londonban sem országosan nincs ingatlan lufi (18%-os átlagos ingatlanár emelkedés Londonban, és 10% országosan). Az indoklásában az állt, hogy a jelzáloghitelek egyáltalán nem emelkedtek kritikus mértékben.
KÍNA HÍREI A HÉTEN
  • Csökkent áprilisban az ipari termelés (márc: 8,8%; ápr: 8,7%) és a kiskereskedelmi forgalom (márc: 12,2%; ápr:11,9%).
  • lakáspiac visszaesése okozza Kínában a legtöbb gazdaságirányítási fejtörést. Nehéz eldönteni, hogy vajon az egyértelmű kufi most csak leeresztett, avagy eldurrant? Mindenesetre az tény, hogy az év első 4 hónapjában a lakásértékesítések volumene 7,8%-kal csökkent. Az is tény, hogy az eddig mélyen hallgató pártvezetők is egymást kérdezgetik nyilvánosan a témában… A kínai jegybank igyekszik megkönnyíteni a lakáshitelezést.
  • A hitelkiáramlás jelentősen fékeződött, áprilisban csökkentek az állományok.
  • Egész héten jöttek az egyre veszélyesebb hírek a vietnámi konfliktussal kapcsolatban, végül szombatra odáig fajult a helyzet, hogy Kína repülőgépekkel és hajókkal közel 3000 állampolgárát evakuálta Vietnámból. A konfliktus oka az, hogy Kína a vietnámiak által vitatott tenger-felületen akar olajkutat telepíteni. A hétvégére a kína-ellenes tüntetéseknek már halálos áldozatai is voltak.
Japánból kiváló hír érkezett: az első negyedéves, de évesített GDP 5,9%-os bővülést mutat a 4,2%-os várakozással és a 0,3%-os előző negyedévi méréssel szemben. Utoljára 2010 azonos időszakában mértek a jelenleginél magasabb értéket (9,1%).


Forrás:FXSTREET

ARANY:

Az árfolyam ezen a héten is a 200-as mozgóátlag közelében mozgott, de nehéz nem észrevenni: április óta a 200-as mozgó átlag körüli fluktuáció egyre szűkebb. Rajzolódik egy olyan háromszög is a napos gyertyákon, amelynek oldalai szinte szimmetrikusak a lassan vízszintessé váló 200-as mozgóátlagra. Magyarul: valami törékeny, tűnékeny egyensúly látható a vételi és az eladási szándékok között, ám ez a kegyelmi állapot nem tarthat már sokáig.  Éppen ezért pár hetes csönd után ismét megjelentek az ár várható mozgását firtató elemzések, jóslatok és pletykák.


Forrás:Ariva

A Bank Of America most éppen eladásra javasolja például az aranyat, ám ha némi bennfentes segítséggel kicsit benézünk a színfalak mögé, azt látjuk, hogy pl. amikor ugyanezt javasolta a Goldman Sachs (2013) vagy a Morgan Stanley (április), éppen akkor érdekes módon ezeknek az óriásoknak ugrott meg az arany felvásárlása. Vizet prédikáltak és aranyat vettek….Az arany ára körüli frusztrációt továbbra is nagy ETF-ek (tőzsdén kereskedett, kis címletű, a tömegek által vásárolt/eladott befektetési alapok) okozzák, mivel a népek tömegesen áramlanak vissza az ETF-ekbe de az arany és az aranybánya részvények ára még nem képezi ezt le, az árfolyam görbe továbbra is bizonytalan, technikailag olvashatatlan képet mutat.

Egy érdekesség, ami sok mindent kifejez: Sokak megdöbbenésére Londonban bejelentették, hogy három hónap múlva, 110 év működés után, megszűnik az ezüst árának londoni, benchmark jellegű megállapítási mechanizmusa (London Silver Fixing). Természetesen megindult a találgatás arról, hogy mikor történik ez meg ugyanígy az arannyal is. Sajnos pillanatok alatt ismét ott vagyunk, ahol hónapok óta: olyan szinten manipulálódik a piac, hogy értelmetlenné, ha úgy tetszik vállalhatatlanná vált egy objektív ármegállapítási mechanizmus. Az optimistábbak szerint csak arról van szó, hogy a technika jelenlegi fejlettségi szintjén a napi kétszeri árbejelentésnek csak annyi a jelentősége, mint a déli harangozásnak: hagyomány. Ok, de akkor meg miért kell megszüntetni?

Végül az új indiai miniszterelnök személye (Narendra Modi) is jót tehet az arany long-nak, mert várhatóan csökkenteni fogja az aranyimportot terhelő vámokat, erősítené a rúpiát, az eddiginél több  teret adna a piaci mechanizmusoknak.

EUR/USD

Az euró kedden gyengült egy nagyot a fentebb már említett EKB-s Nowotny beszéd hatására, amelyben a QE kezd mind határozottabban körvonalazódni. A csütörtöki inflációs és GDP adatok csak egy átmeneti roggyanást hoztak, úgy tűnik, az 1,37-es szintet komolyan veszi a piac, innen már nem volt lejjebb a héten.


Forrás:Ariva

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)
  • 1968 óta, most áprilisban mértek először csökkenő árszínvonalat Magyarországon. A mezőgazdasági termelői árak 10%-kal csökkentek. Az inflációs adatoknak köszönhetően egyre többen valószínűsítik a további kamatcsökkentést.
  • A KSH előzetese szerint az első negyedévi GDP 3.5%-os éves növekedést prognosztizál. Erre utoljára 8 éve volt példa.
  • 2005 óta tavaj először ismét növekedni tudott a beruházási index.
  • Újra 50% felett finanszírozzák külföldiek a magyar államháztartást. Az ÁKK szerint 5100 milliárd Ft-nak megfelelő nagyságrenddel (51%) külföldiek kezében vannak a magyar állampapírok. Az év elején hirtelen csökkenni kezdett a külföldi volumen, egészen 4500 milliárd Ft-ig, de áprilisban megint lendületet vett a külföldi érdeklődés.
  • Az uniós támogatási rendszer felülvizsgálását célzó hivatalos brüsszeli találkozót töröltetette Magyarország. A magyar sajtóból nem derül ki miért. Feltételezések szerint a kormánypárt újabb nagyarányú győzelemre számít az Európa parlamenti választásokon, és ebből a pozícióból hatékonyabbnak tartják az egyezkedést Brüsszellel.
  • Többszörös túljegyzésre megemelt összegben értékesített 3, 5 és 10 éves államkötvényeket csütörtökön az ÁKK mind az előző aukciónál, mind a másodpiaci referencia hozamnál lényegesen alacsonyabb aukciós átlaghozamon. 3 éves: 3,52%; 5 éves: 3,77%; 10 éves 4,76%.
  • A forint a gyenge európai adatokkal gyengült, a remek belföldi hírek ellenére sem tudott 303 alá erősödni.


Forrás:Ariva

Végül, íme egy hosszútávú kitekintés a forintra más régiós devizák tükrében:


Forrás:Incredible Charts

Sajnos a forintnak nem sikerült az, ami a zlotynak: 10 év alatt erősödni tudott, 5 év alatt is tartja a vásárló erejét az EUR-hoz, de a Korona is lényegesen jobban áll. mint 10 éve, bár az utolsó 5 évben a korona is számot tevő mértékben gyengült.

Budapest, 2014.05.19.