Bizonytalanidők

2014.04.07-11.
Legalábbis abból a szempontból, hogy miként érzik a befektetők, merre tart hosszabb távon a piac. A múlt péntek esti megroggyanás szintjét Amerika megtartotta a csütörtöki FED jegyzőkönyvig, de a péntek ismét nagyon depressziósra sikerült, a DAX-nak nem különben.


Forrás:Ariva

Az USA a héten

  • Kezdődik az első negyedéves vállalati eredményeket értékelő jelentési szezon. A világ legnagyobb alumínium gyártója/feldolgozója az ALCOA nyitotta a sort kedden. A jó hír az volt, hogy a világ alumínium kereslete 2014-re 7%-kal nő, Kínáé pedig 10%-kal. A JP Morgan 19%-os elmaradása a tervezett Q1 eredménytől már kevésbé szívderítő.
  • Az USA szabályozás változása szerint a nyolc legnagyobb bank összesen 68 milliárd dollárral kénytelen emelni a tartalékait, mivel 5-6%-ra emelték a teljes eszközállományra vonatkozó áttét szintet. A világ bankjaira együttesen érvényes BASEL III. szabályozás csak 3%-ot ír elő.
  • Folyamatosan terebélyesedik a HFT botrány. (HFT: High Frequency Trading = A megfelelően gyors számítógépekkel megfelelően sok pénzért eladott információ birtokában a tőzsdei kereskedés automatizált manipulálása.) Az amerikai nagybankok sorra zárják be az érintett leánycégeiket, a felügyelet lázasan keresi a szabályozás változtatásának alkalmas eszközeit. Mindeközben a szaksajtó szokatlan összhangban attól tart, hogy az egyes becslések szerint a teljes részvénypiaci kereskedési forgalom 70%-át elérő, egyre szenvedélyesebben vitatott tisztességű ügyletek hirtelen leállása kiszámíthatatlan mozgásokat eredményezne a piacon. Csak az ízelítő kedvéért egy sokat mondó elemzés címe: A HFT egyik megalkotója (Thomas Peterffy) megszólalt: Amit mi csináltunk az egy kaszinó, totális zűrzavar, velejéig manipulált játék. A cikkből az is kiderült, ezeket a szavakat a nagyon is magyaros hangzású névvel rendelkező szakember már 2010. októberében Párizsban, a világ pénzügyeit irányító krémnek elmondta. Akkor nem hittek neki, most borul a nyakunkba az egész.
  • Szerdán este jelent meg a FED jegyzőkönyv Janet Yellen első kamatdöntő üléséről. Az ülést követő sajtótájékoztatón Yellen nagyjából elszólta magát azzal, hogy akár 6 hónapon belül lehetséges lesz egy kamatemelés. Ezt követően a FED tagok kórusban enyhítették a nagyon komoly horderejű elszólást, amit végül a jegyzőkönyv is a helyére tett.  A jegyzőkönyv meglehetősen bonyolult formában fogalmazza meg a vélekedéseket, ezért igen hasznos az alábbi grafikon a WSJ-ból, amely egyértelművé teszi, hogy az idén esélytelen bármiféle kamatemelés:

A grafikont vizsgálva a magam részéről gondolkodóba estem azon, hogy a világ pénzfolyamatait még mindig a legnagyobb erővel meghatározó, (n)agyon képzett szakemberek véleménye egy alapkérdésben mekkora szórást mutat a tekintetben, hogy szűk két év múlva hol tart majd a dollár alapkamata. 0,5-4,25%, nekem kezelhetetlenül nagy a véleménykülönbség.  Nem is nyugtatta meg a piacot a jelentés, ahogyan a ZH fogalmazott:” A FED döglött macskája ettől nem állt talpra”. De az ismert bróker-guru, Marc Faber is fején találta a szöget, amikor ezekkel a szavakkal figyelmeztetett: „A piac arra ébredt, hogy a FED-nek fogalma sincs, mitévő legyen”.

  • Faber azt is hozzátette, hogy egy 1987-es típusú összeomlásra számít 12 hónapon belül. Nos, mivel sokan tartanak ettől, el is szaporodtak a hosszú grafikon elemzések. Lássuk ehelyütt az Advisor Perspectives látványos munkáját, ami azért is érdekes, mert ha optimista szemmel akarom látni, akkor még van helye a növekedésnek (is):

  • Persze a klasszikus mém a párhuzam rajzolásban még mindig virul a médiában, néha itt is megmutatjuk:


Forrás: ZeroHedge

  • A csütörtöki munkaerő-piaci adatok közül az új munkanélküliek száma hét éve nem látott szint alá esett. A Bespoke grafikonja szépen megmutatja, hogy ez az adat és a részvénypiac jó ideje (ebben a rally ciklusban) szoros (fordított) korrelációban mozog egymással. (Figyelem, a munkanélküliek számát értékelő jobboldali tengely csökkenő adatokat tartalmaz !!!) Vagyis, ha csak ezt a makro adatot nézzük, a bika piac nem veszíthet a lendületéből.

  • Szintén érdekes adat az órákban mért munkahét hosszának 42-re emelkedése a produktív munkát végzők körében. A friss Nobel-díjas Robert Schiller szerint ez az adat az egyik legékesebb bizonyítéka annak, hogy az USA gazdasága messze van a recessziótól:

Utoljára 1945-ben volt ilyen hosszú a melós munkahete, s gyanítom ennek csak R. Schiller és a közgazdászok örülnek annyira.

  • Hogy ne dőljünk nyugodtan hátra a növekedési kilátásoktól elaléltan, érdemes megnézni a növekedés motorjának tekintett ingatlanpiaci adatokat is. A Wells Fargo jelentésében sajnos cudarul áll a helyzet, 2012 nyarától egyértelműen csökkennek a jelzáloghitel kérelmek, és a folyósított hitelek is, nem is akármekkora mértékben, majdnem negyedére estek vissza:


Forrás: Wells Fargo (Az USA legnagyobb jelzálog hitelezője)

  • Ritkán foglalkozom az előttünk álló hét kérdésével, de a szakma oly megnövekedett mértékben susmorog, hogy ezúttal kivételt kell tennem. Nos, akik a jövő héten is az esés folytatását látják a következőkre alapoznak:
    1. A szokásosnál több lesz a fontos makro adat
    2. A piacot egyértelműen a hangulat viszi már napok óta
    3. A Q1 riportoktól az elemzők nem sok jót várnak
    4. Ez a hét a hónap harmadik péntekjét hozva nagyszámú opció lejáratot is jelent, ami rendszerint kiszámíthatatlan mozgásokat szokott okozni
    5. Több technikai indikátor is a szél megfordulását jelzi az S&P500-on.


   Forrás: Business Insider & ZeroHedge

  1. Végül az esésnek bőven van még tere úgy, hogy a hosszabb távú rally ne sérüljön:

Európa a héten

  • A vezető hírek Európával kapcsolatban egész héten az eszkalálódó ukrán helyzettel voltak kapcsolatosak, de jellemzően a piac nagyjából fittyet hány az összes ukrajnai információra. Az átlagos befektető már régen nem érti az egészet, csak azt látja, hogy a piac egyelőre háborítatlan az egyébként igencsak aggasztó hírektől. Azért pénteken már úgy tűnt, lassan Putyin is beletanul a tőzsde-hatásos beszédbe, mert a DAX pénteki esését sokan már annak tudták be, hogy az orosz elnök szó szerint ezt mondta: „Amennyiben Európa nem ad pénzt Ukrajnának, hogy az kifizesse a gázszámlát (amit 30%-kal kicsit megemeltek), akkor Oroszország beszünteti a gáz-szállítást Európának.” Azért ebbe a zsarolásba Ukrajna is beszállt, mondván, hogy amíg nem lesznek tele a tartalék tárolói gázzal, addig nem engedi tovább Európa felé az orosz gázt. Mindeközben a két keleti fél öli egymást a határokon és a határ menti városokban, Brüsszel meg töri ősz fejét, hogy értelmezni legyen képes az üzeneteket, és valahogy reagáljon a saját demokratikus és multikulturális szabályrendszereinek keretein belül.
  • Görögország 2009 óta ezen a héten először adott el új állampapírokat. Az öt éves, 3 milliárd eurós kibocsájtásra 20 milliárdos előjegyzés érkezett. A papírokat az „angol jog” szerint írták ki, megelőzendő a görög jogszabályok adta kellemetlen befektetői meglepetéseket. A 4,95%-os hozam az aukció napján (ápr. 10.) impresszív eredménynek látszott, ám másnap már alább hagyott a lelkesedés, esett a papír ára 1,5%-ot, a hozama pedig 0,32%-ot emelkedett.
  • Februárban 1,3%-kal csökkent a német export (január +2,2%), ami egyelőre nem jelenti a sokat kritizált, a déli országok hátrányára exportvezérelt gazdaság fordulatát.
  • A pénteki esésben az öt éves német állampapírok 10 havi mélypontra estek, igazolva a piac önsorsrontó hangulatát.
  • Szombaton Mario Draghi, az EKB elnöke felszólalt az IMF washingtoni tanácskozásán. Egyszerre beszélt „nem szokványos” (nem az un-ortodox kifejezést használta…) lépések lehetőségéről, és az alapkamat csökkentés esélyeiről. Az európai vészesen alacsony infláció legfőbb okát a túlságosan erős euróban látta (USD-hez 6%-ot, a jenhez pedig 9%-ot erősödött 2013-ban), és arról is elpolemizált, hogy ha bankoknak – esetleg – fizetniük kellene az euróban tartott betétekért (negatív kamat), akkor talán sikerülne megállítani az euró erősödését.



Forrás:Ariva

A hét kínai vonatkozású hírei:

  • Amikor utoljára ilyen ütemben estek a részvényindexek (különösen Kínában és Japánban) 2011 őszén, akkor a világ jegybankjai összehangolt pénzpumpával mentették meg a világ befektetői hangulatát. Ma más a helyzet. A FED szűkít, Japán képtelen folytatni az eddig is giga méretű injekciózást, az EKB csak beszél és ígérget. Nos, a PBOC (a Kínai Népi Bank) is beszólt hétfőn: Aki további pénzügyi könnyítésekre számít, nagyot fog csalódni.” Mire zuhant az összes kínai index a Nikkei társaságában, a jen pedig lassan őrületbe kergeti a japán un- ortodoxiát a makacs erősödésével az összes elbizonytalanodó helyzetben.
  • Továbbra sem nyugszik a kötvénypiac. Sorra jelennek meg a híresztelések és hivatalos bejelentések az újabb és újabb kötvény bedőlésekről, vagy az ezzel való fenyegetésekről az állami segítségnyújtás reményében. Egyre erősebb az az elemzői benyomás, a POBC nem tudja kontrollálni már az árnyékbank rendszerének mind nagyobb diszfunkcionális nyomását.
  • A kínai monetáris rendszer aktuális gondjai ellenére is az IMF jelentése szerint világban már 40 nemzeti bank választotta a jüant tartalék valuta készletének elemévé. A dollár még tartja a vezető szerepét, mivel a teljes tartalékállomány 33%-át tartják USD-ben a nemzeti bankok, ám 2000-ben ez az arány még 55% volt. A száraz számok a szaksajtó bulvárosabbik felén már ilyen szalagcímeket generáltak: „A jüan lesz az új világpénz?” Már nem sok hiányzik és a kérdőjel is lemarad a végéről.
  • Megszellőztették kínai források, hogy a Gazprom és Kína hatalmas gáz-szállítási megállapodástkészül aláírni az elkövetkező hetekben. Hiszik vagy sem, a hírek szerint az elszámolás alapjául nem az USD-t fogják használni. Egy további tőrdöfés a dollár hátába: A Gazprom rövidesen egy szimbolikus gesztussal, jüanban denominált kötvényt dob piacra.
  • Márciusban az export 6,6%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, ami csak a februári -18,1%-hoz képest értékelhető pozitívan. A magyarázatot a hivatalos álláspont szerint az USA rossz időjárásában kell keresnünk. A „Hivatal” azt is hozzátette, hogy céljuk a hosszútávon fenntartható egészséges növekedési ütem beállítása, és ezen túl nem fogják a rövidtávú intézkedéseket favorizálni. Magyarul: lassan felejtse el a világ az eddig irigylésre méltón magas GDP számokat…


Forrás:FXSTREET

ARANY

Visszajött az aranyár az 1300-as szint alól. Érdekes, hogy amíg a részvénypiacok csak tanakodtak csütörtökig, addig az arany lendületesen jött fölfelé, majd a nagy részvényesésben már csak sávozott az arany 1324 és 1316 között.

Forrás:Ariva

A tetemes mennyiségű arany-elemzésből egyetlen gondolatot emelnék ki ezen a héten, amelyet nem lehet elégszer ismételni:

Az aranyhoz Ázsia népei egészen másképpen állnak lelkileg, mint európaiak vagy az amerikaiak. Amikor az aranyra gondolnak, akkor ők kivétel nélkül hosszú távú vagyonra gondolnak. Nekik az arany családi nyugdíjalap. Itt idéznék egy szakértőt: „A kedvenc példám indiai: Amikor először jártam Indiában 1965-ben az arany ára 170 rúpia körül járt. Ma 100 000 rúpiát kérnek ugyanazért a mennyiségű és tisztaságú aranyért. Az a fiatalember, aki 65’-ben nősült, mára már nagypapa, nos, ő az esküvőre hozományként aranyat kapott. Amikor gyermekei születtek, minden esetben arannyal ajándékozták meg a távolabbi családtagok. Ünnepekkor is aranyat ajándékoztak. Az arany, mint mondtam családi nyugdíjalap. Ugyan melyik befektetés érte el azt a növekedést, amit az arany? Egyik sem! Nincs egyetlen szóba jöhető alternatívája sem az aranynak sem részvényben, sem befektetési alapban. Az arany az egyetlen, amivel képesek az indiaiak kompenzálni a rúpia inflálódását. Nem csoda hát, ha oly népszerű az arany. Nem mellesleg ugyanez a történet egész Ázsiában.
…. A nyugati világ egyetemein azt tanítják a diákoknak, hogy az arany nem pénz többé.”
(Alasdair Macleod –Off the Cuff interjú)

Csakhogy súlyt adjunk az ázsiai lélek aranyhoz való viszonyának jelentőségéhez, gondoljunk bele: a Földnek azon a részén, amelyet Ázsiának tekintünk, mára többen élnek, mint ahányan a glóbuszunk egyéb területein!

Foto: ZeroHedge

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • A FIDESZ-KNDP megismételt választási győzelme, Európában Merkel után a második legnépszerűbb politikussá avatta a miniszterelnököt. A választást követő média zaj külföldi kórusa nem fogadta lelkesen ezt az újrajátszást. Az EBESZ jelentés ellenére is, megkérdőjelezhetetlen az eredmény legitimitása. A legdurvább vélemény Angliából érkezett. A Telegraph cikkének címe így szólt: Magyarország miatt kellene kilépnünk az EU-ból.
  • Az éves költségvetési hiány elérte a 70%-ot, ami 42%-kal magasabb, mint egy éve.
  • 2,68%-on ismét többszörös túljegyzéssel forogtak a három hónapos diszkontkincstárjegyek a keddi aukción. A pénzpiac kevésbé finnyás, mint a politikusok.
  • Az ipari termelés 8,1%-kal haladta meg februárban a tavalyit (január:+6,1%)
  • Az infláció márciusban 0,1% volt, a maginfláció pedig 2,7%. (Maginfláció: Egy olyan vásárlói kosárba tartozó termékek árszínvonalának a változása, amely kosár nem tartalmazza az olyan változékony árú termékeket, mint pl. energia, feldolgozatlan élelmiszerek, vagy a támogatott gyógyszerek.)
  • A forint ezen a héten megerősítette a múlt heti kiszállót a 314-308 közötti sávozásból. A háromhavi grafikonon jól látszik, a piacot nem lepte meg a választás eredménye, semmilyen jelét nem adta feszültségnek, sőt tovább erősödött a forint szerdáig (304), majd a romló nemzetközi hangulatban nagyon enyhe gyengülést láthattunk.


Forrás:Ariva

Budapest, 2014.04.14