Csak a FED és más semmi?

Úgy látszik három, háború közeli konfliktus egyáltalán nem izgatja, mozgatja úgy a piacokat, mint a FED teljesen menetrend szerinti, előre beígért QE csökkentő lépése. Kit érdekel, hogy Kína orosz mintára teremt kész helyzetet a vietnami tengereken? Hogy Putyin ismét harckészültségbe helyezte csapatait, és a tankjai átlépték az ukrán határt? Hogy a Közel-Keleten egymást ölik az arabok?

Ugyan! Csak az számít, meddig hisszük el, hogy a FED kézben tartja az amerikai gazdaság folyamatait, bízunk benne, hogy a nyögvenyelős kilábalásból a gazdasági növekedés is olyan sebességbe kapcsol majd, mint amilyet a pénzbőségtől részeg részvénypiac  produkál 2011 őszétől.

Természetesen ezen a héten is megdőltek a történelmi csúcsok, a DAX már 10 050 körül is járt pénteken, az S&P500 még mindig nem vette be a 2000-t, de nagyon közel jár már hozzá. A részvénypiacok a FED döntésére ugrottak meg csütörtökön, majd a magasra tett szintet megtartva zárták a hetet.


Forrás: Ariva

Csendes várakozással telt az idő a FED szerda esti QE-döntő üléséig. Addig is a  Bloomberg egy cikke igen érdekes információval szolgált: A DAX (német tőzsdeindex a 30 vezető céggel) részvényeket legnagyobb arányban amerikai befektetők tartották 2013 végi statisztikák szerint (Deutscher Investor Relations Verband e.V.). Még az EU zóna is nagyobb arányt képvisel, mint a hazai német tőke. A cikkből az a kevésbé közismert technikai információ is kiderült, hogy a DAX azok közé a világban megtalálható nagyon kevés „nemzeti” index közé tartozik, amelynek számításakor az újra befektetett osztalékot, mint az index értékét növelő tételt veszik figyelembe.

Forrás: Bloomberg / Saját

Kedden jelentek meg az USA inflációs adatai, és ettől egy kicsit izgága lett a szaksajtó. A fogyasztói árindex ugyanis májusban már 2,1%-ot ért el, egy meglehetősen aggasztó sorozat negyedik elemeként: február 1,1%; március 1,5%; április 2%; május 2,1%. A FED 30 óra múlva esedékes sajtótájékoztatójáig áradtak az elemzések és figyelmeztetések, erre az inflációs adatra már talán oda kellene figyelni.
A legerőteljesebb jelzés szerint, ha az 1980-as súlyokkal és módszerrel mérnék az inflációt, akkor 10% körül járna az adat:

Majd szerda este érkeztek a FED hírek:

  • A már megszokott mértékben tovább csökkentették a QE programot, és jelezték a hasonló ütemű folytatást
  • Rontottak a 2014-es GDP várakozáson
  • A kamatszint emelés várható időpontja továbbra is bizonytalan

A sajtótájékoztató bőven adott muníciót a szkeptikusoknak, mivel Janet Yellen szerint:

  • Lendületesen növekszik a fogyasztás, várható a reálbérek emelkedése is
  • Nincs gond a pénzügyi stabilitással
  • Az S&P500 normál értéken forog
  • Az előző napi inflációs adat csak egy aprócska „zaj” volt

Csütörtökön a részvénypiacok boldogan ugrottak a FED hírekre, ugyanakkor meg szinte az összes kommentátor és elemző ugyanazt fújta: A FED LE VAN MARADVA!
Néhány rövid idézet, vagy cikk cím:

  • Marc Faber a CNBC-nek: „Mennél több pénzt nyomtatnak, annál nagyobb lesz az egyenlőtlenség, annál gyengébb lesz a gazdaság. … Ez egy katasztrófa… Amit a FED csinált, megemeli az eszközök (tőzsdei) árát és az élet költségeit. Ami a lényeg, hogy az élet költségeinek emelkedése meghaladja a bérek emelkedését. A tipikus amerikai háztartás reáljövedelme csökken.”
  • Yellen figyelmeztetése a kockázatos kötvény piaccal kapcsolatban rally-t okozott a kockázatos kötvények piacán (Bloomberg)
  • Hatalmas a véleménykülönbség a FED és a Wall Street között. Erről fog szólni az egész nyár! (Business Insider)
  • Janet Yellen: Vagy hazudik, vagy alkalmatlan (Phoenix Capital Research)
  • Financial Times: A két USA jegybankár meséje (Az a P/E arány, ami Greenspan idejében már „irracionális bőség” volt, az Yellennek normális szint)
  • FT Alphaville: Irracionális bőség, Janet Yellen és a részvénypiac
  • Többek: A FED nincs képben!

A FED-del rendszerint lojális „dashofinsight.com” évek óta nagy találati aránnyal jelezte előre, hogy mi jön majd a Jegybank irányából, most is nyugtatja a kedélyeket. Szerinte a FED az inflációt nem a fogyasztói árindex- szel (CPI) méri, hanem a személyes költekezés indexével (PCE), ami nem mutat veszélyes irányokat. A munkanélküliség csökken, a fogyasztás meg növekedik, a piac különben is tudja, mit csinál….

A FED-nél van a hatalom. Ezt tudomásul kell venni, meg a következőket is:

  • A FED-nek komoly szándéka az infláció növelése, 2%-ot akarnak látni a PCE-n, ez további CPI emelkedéssel jár.
  • A FED nem foglalkozik a nyersanyagárakkal (pl. arany)
  • A FED azt gondolja, hogy a 2%-os PCE még árstabilitást jelent. Nem olvassák a Shadowstat-ot (ld. fentebb az alternatív inflációs grafikont)
  • A FED a 2,5%-os inflációt (PCE!) is tolerálni fogja.
  • A FED-nek csak az infláció és a munkaerőpiac áll a fókuszában. Nem érdekli sem a megtakarítások védelme, sem a fejlődő piacok nyomora.
  • A FED az élelmiszerek vagy az energiaárak kiugrásait valóban csak zaj-nak tekinti a tényleges infláció és a munkaerőpiac szempontjából.
  • FED tendenciákon dolgozik és nem ugrál havi adatok szerint. amennyiben ezt Te „lemaradásnak” értékeled, mint a múlt heti elemzői kórus, annak majd a befektetéseid látják a kárát.

Azért, hogy ne csak a FED-ről szóljon a dal, íme két fontos és messze mutató, akár az életünket, társadalmi berendezkedésünket is veszélyeztethető információ:

  • Bajban volna a demokrácia? Az amerikaiak alig hisznek már a kongresszusukban. Az embereknek már csak a 7%-a gondolja úgy, hogy alkalmas eszköz az USA irányítására:

  • A Közel-Kelet közel áll a széthulláshoz. Az ISIS nevű szuníta szervezet hetek alatt szétdúlta Szíria, Irak és Irán viszonylagos nyugalmát. Felrobbantották Irak legnagyobb olajfinomítóját, Bagdad közelében szombaton megtalálták és azonnal kivégezték a Saddam-ot halálra ítélő bírót, az Öbölben USA anyahajó várja a bevetést, amíg otthon, Amerikában a vezetők egymás nyakát szorongatják, hogyan kellene ismét valamiféle rendet rakni a térségben. Az alább látható karikatúra az amerikai külügyminiszternek (John Kerry) kezelhetetlenül szélsőséges és egyben hihetetlenül naiv hozzáállását figurázza ki:

Forrás:Zerohedge

 

Az európai csúcsvezetők csütörtök-pénteki találkozójának két fontos momentuma volt:

  • Lassan végleges, az a Juncker lesz az első számú ember, akit Nagy Britannia nem tud elképzelni a pozícióban.
  • Az EU-n belüli észak-dél küzdelmében is eldőlni látszik, lassan elfogy a levegő a németek megszorításon alapuló válság kezelése körül. Természetesen ettől sok német politikus fázik, mert attól tartanak, hogy a gazdag északi országoknak kell megfizetniük majd a déli gazdaságok újraindítását. Wolfgang Schaüble, Merkel pénzügyminisztere még rutinból eleresztett egy triádát a lazítások ellen, de ez már nagyjából süket fülekre talált.

FT vasárnap: Az európai vállalatoknak ma több a hitelállományuk (magasabb az eladósodottságuk), mint 2008-ban!

ARANY
Az az arany ugrott 5%-ot ezen a héten, a menetrend szerinti QE csökkentés hírére, amely arany 2011-ben a QE ígéretekre rallyzott majdnem 2000-ig. Még a 200-as mozgóátlagot is átvitte az árfolyam, és a záró érték is. Valószínűleg az történhetett, hogy a pénteki opciós lejárati napot megelőzően felszabaduló pénzekkel sokan fordultak a nemesfém irányába, hiszen van bőven katonai feszültség, a részvénypiac igenis sokaknak már túlárazott, az USA inflációjának rémét meg elég hatékonyan „marketingolta” egész héten a sajtó. Avagy valaki a kínai nemesfém mutyiban véletlenül rossz gombot nyomott.

Forrás:Ariva

A fentebb már idézett kedvenc világsztár tanácsadónk, Marc Faber az aranyról is beszélt. 25%-os aranykitettséggel a portfóliójában kijelentette: A média is benne van az arany körüli elbizonytalanodásban.Megbántva kikérte magának, hogy „bogaraknak” (gold bugs) titulálják azokat, akik az arany árának emelkedésében hisznek. Abban teljesen igazat tudunk adni Faber úrnak, hogy manapság kevés dolog olyan olcsó a mai pénzpiacokon, mint az arany.

EUR/USD

Az EURUSD devizapár szokatlanul békésen punnyadt a FED hírek hallatán, legalábbis az órás grafikonokon. A rövidebb gyertyákon azért látványos volt a mutatvány, füstölhettek az automaták a nagy mozgolódástól, de azután gyorsan beállt a nyugalom.


Forrás:Ariva

A magyar származású, világ szerte elismert szakértő, Soros György Budapesten járt a napokban és egy nagy interjúban foglalta össze sokak által mértékadónak tartott vélekedését az euróról és az európai gazdaság kilátásairól. Javasolt olvasmány a könnyen érthető nagyinterjú*.

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

Hétfőn kissé felszállt a füst a devizahitelesek jogi kezelésének mikéntjét illetően, de azért jellemzően egész héten értelmezni próbálta az összes szakértő a Kúria jogegységi nyilatkozatát. A konklúzió, leginkább a kormány-oldali erős emberek nyilatkozatai alapján az, hogy a kormány fog egy közel 400 milliárd forintos programot a bankok nyakába sózni. A piac jónak találta a Kúria döntését, mert az OTP árfolyama emelkedett a hírre.

A keddi DKJ aukción ismét csúcsok dőltek, már csak átlagosan 2,29%-ot fizet a magyar állam a rövid lejáratú kölcsönökért. A túljegyzés közel háromszoros volt.

Az áprilisban mért bruttó átlag kereset Magyarországon 4,1%-kal volt magasabb, mint egy éve (márciusban: 2,8%)

Az MNB alelnökének nyilatkozata egybe esik a londoni elemzők várakozásaival: Az MNB nem áll le a kamatvágással.

Nyilvános a bankmentésről szóló uniós harmonizációs törvényjavaslat. A betéteseket sem kíméli a bankmentési folyamat, lesz mit megértetni a laikus megtakarításait féltő közönséggel.

A HUF szó szerint leképezte az EURUSD mozgását, ami azt jelenti, hogy a helyi hírek nem nagyon rúgtak a labdába ezen a héten.

Forrás:Ariva

——————————
*A Soros-interjú itt olvasható

Budapest, 2014.06.23.