Csak ennyi ?!

Kedves Olvasó, megosztok Önnel egy érdekes adatot. A pénzügyi témájú hírlevelek átlagos megnyitási aránya a világon 16%, a Global Partners hírlevelét közel kétszeres arányban nyitják meg Olvasóink. Mindezt azért adtam hírül, hogy megmagyarázzam a címet – na, jó meg azért is, hogy mellesleg egy kicsit dicsekedjek. Tehát igyekszem mindig olyan címet adni, ami kifejezi a hét érzését, és felkelti a potenciális Olvasó érdeklődését.Nos, ezen a mögöttünk hagyott héten a növekedés volt a jellemző a részvénypiacokon, a nagy kérdés az úgy szólt, hogy meddig jut el ez az emelkedés, mert az előttünk álló hét kettő nagyobb horderejű jegybanki befolyással is borzolhatja a kedélyeket. A növekedés mértékét úgy figyelte a piac árgus szemekkel, hogy vajon sikerül-e még péntekig visszaerősödniük a vezető részvényindexeknek az eddig még korrekciónak minősülő lefordulás előtti csúcsáigHát nem sikerült, ráadásul, hogy a technikai szempontok tovább izmosodhassanak, a DAX is és az S&P500 is a nevezetes FIBO értékek közelében torpant meg, de egyértelműen bőven az utolsó csúcs alatt. Erre vonatkozott a cím-beli kérdés, hogy csak ennyi lett volna az emelkedés, vagy jön még folytatás.

Persze a technikai korlátoktól még folytatódhat az emelkedés, de az ECB vasárnap (okt. 26.) délben közzétett, hónapok óta várt banki stressz tesztje és a FED szerdára várható, 2008-ban megkezdett QE programjának a hivatalos befejezése olyan híreket generálhat a sajtóban, ami akár további lejtmenetbe is fordíthatja az indexeket.




Forrás:Ariva

A hosszú távú grafikonokon látszik, hogy a DAX mindkét trend-törő feltételt teljesítette (eddig): Az utolsó mélypont szignifikáns nagyságrendben van az azt megelőző mélypont alatt, és a csúcsokra is igaz ugyanez. Az S&P500 lefordulása még messze nem olyan meggyőző ebből a szempontból, és a 200-as mozgó átlagát sem törte meg úgy, mint európai társa.

Folytatódik töretlenül a már öt éves bika piac? El tud szakadni az utolsó öt évben gyakorlatilag teljesen együtt mozgó európai és amerikai részvénypiac, s ha igen, meddig? A gondokkal küszködő Európát vajon ki tudja-e húzni a bajból a németektől gúzsba kötött, jócskán megkésett központi bankos €QE program?Meddig bírja Amerika, ha netán Európa komolyan a medvét választja? A jelentési szezon eddigi kedvező eredményei képesek lesznek-e visszahozni  a töretlen jókedvet legalább az USA-ban ? (+4,1%-ot azért hoztak a múlt héten!)


Forrás:Ariva

Ezekre a kérdésekre biztonsággal senki sem tudhatja a választ, de az év végéig sok minden kiderül majd, és még az is lehet, hogy éppen október utolsó hete hoz esetleg egyértelmű iránymutatást. Mindenesetre a hangulat messze nem nyugodott meg:

A mögöttünk hagyott hét kiemelt adatai, hírei:

USA

  • Ugyan kicsit emelkedett az eheti munkanélküli kérelmek száma, de a 4 hetes mozgóátlag már a 2000-ben mért szintek alatt jár.
  • A használt lakás-értékesítés ismét megugrott szeptemberben, ennél magasabb szintet utoljára épen egy éve mértek, de igazán az új lakás-értékesítés hozott nagy adatot, mert a 2008-as csúcsot haladta megszeptemberben.
  • Annak ellenére, hogy a 30 éves futamidejű jelzáloghitelek ára soha nem látott alacsony szinten jár, a beadott hitelkérelmek száma ezen a héten 4,8%-kal csökkent az előzőhöz képest, ugyanakkor a refinanszírozási hitelek meg 23,3%-kal ugrottak meg.
  • A sokat és aggodalommal emlegetett margin debt (részvény, vagy más értékpapír vásárlásra felvett hitel) augusztusban 463 milliárd USD volt, ami 20%-kal több, mint a hitelválság kitörése előtti 2007-es csúcs.
  • Az infláció szeptemberben az éves 1,7%-on állt, ami csak 0,1%-kal magasabb, mint várakozások.
  • Szeptemberben 9 havi (tehát a gyenge téli!) minimumra esett a feldolgozóipari megrendelések mértéke.
  • Az általunk is rendszeresen megmutatott négy nagy gazdasági indikátor átlaga, köszönhetően a kiskereskedelem visszaesésének, mintha megtorpanni látszana most, hogy megközelítette a válság előtti szintet:

EURÓPA:

  • A Reuters szerint az ECB már azt fontolgatja, hogy a nagy mérlegnövelési akciójában nem csak a gyengélkedő államok papírjait vásárolja majd, hanem a vállalati kötvényeket is. A terveket decemberre véglegesítenék és januártól indulna maga a vásárlás. Természetesen a németek egyet nem értése mellett.
  • Az előzetes beszerzési menedzser indexek valamelyest a hangulat javulást sugallják, kivéve Franciaországban és Olaszországban.
  • Egyre több befektető szabadul az EUR-ban tartott befektetéseitől és a jegybankok is adják az EUR-t a pesszimista kilátások miatt. Ezzel együtt az EUR az USD-hez képest meg tudott állni már vagy 2 hete az 1,25-ös lélektani szinten. Az optimistább szcenárió szerint a €QE megtartja majd a lelket az EUR-ban, na meg az amerikaiak sem szeretnének további export drágítást!
Forrás:Ariva
  • Nem szoktuk rendszeresen megmutatni, de meg kell jegyezni, hogy mind a GDP dinamikában, mind pedig a hazai tőzsde teljesítményében (FTSE 1000) Nagy-Britannia a legjobb Európában. Akadt is ebből egy perpatvar a hétvégi EU-s csúcson, mivel Merkel és Hollande is figyelmeztette az angolokat, hogy be kellene tartaniuk a közösen elfogadott szabályokat. A huzakodás tárgya az új eljárással számított GDP, amely után Londonnak úgy kellene befizetnie 2 mrd EUR-t, hogy Németország és Franciaország is visszakapna belőle… Cameron még pénteken kijelentette, hogy London nem fizet, november 1-ig egészen biztosan nem. Szakértők szerint London lesz az első a világon az alapkamat emelésében, noha a QE programján 2 éve semmit sem csökkentett.
  • A vasárnap délben nyilvánosságra hozott ECB banki stressz teszt eredményeit megfejteni vélő sajtó elárasztotta a hírportálokat. Nem véletlenül fogalmaztam így. A 170 oldalas angol nyelvű anyag nem kis kihívás szakembereknek sem. A legviccesebb baki-t az MTI követte el, amikor (olvasván a külföldi sajtóban, hogy nincs magyar bank a bukottak között) szétkürtölte, hogy az OTP átment. Nos, csendben jegyzem meg, hogy Magyarország bankjai nem szerepeltek ebben a stressz tesztben. A Portfolio.hu 123 vizsgált, és 24 bukott bankról számolt be… Miközben az ECB hivatalos jelentése szerint:
    • A vizsgált 130 euró zóna tagállambeli bankból 25 (19%) bukott meg, összesen.
    • 48 milliárd EUR-ral kell leértékelniük összesen az érintett bankoknak az eszközállományukat.
    • A 25-ből 14 bank már meg is emelte az elvárt szintre a szavatoló tőkéjét.
    • Az olasz bankokkal tudtuk, hogy a 130%-os GDP arányos tartozásállomány mellett nagy lehet a gond, és ez be is bizonyosodott, mert a vizsgált 15 olasz bankból 9 találtatott gyengének, köztük a világ legrégebbi bankja, a Banca Monte dei Paschi (alapítva: 1472).
    • Néhány érdekes adat a vizsgálatról: 19 ország 130 bankjának ellenőrzésében 6000 szakember vett részt. 800 portfóliót és 119 000 hitelt vizsgáltak át tüzetesen, és 170 000 jelzálogot és 5000 értékpapírt értékeltek át.
  • Az első értékelések szerint nem lesz földindulás a stressz teszt eredményeiből.
  • A vasárnap (okt. 26.) tartott ukrán parlamenti választások esélyese Petro Olekszijovics Porosenko, aki, ha felhatalmazást kap, minden valószínűség szerint gyorsan meg fog tudni egyezni Európával, és már 29-én véglegesen meg is állapodhatnak Putyinnal a gázszállítások paramétereiről.
EGYÉB ORSZÁGOK:
  • kínai GDP 7,3%-ra csökkent a második negyedévi 7,5%-ról, mindez a jelentős pénzügyi stimulusok ellenére. Ugyanakkor az objektívnek tekintett HSBC mérés szerint javult a feldolgozóipari menedzser index szeptemberben (50,4-re 50,2-ről).
  • Az eladósodott kínai önkormányzatok aktuális törlesztési kötelezettségeik teljesítéséhez megkapták a jegybanki engedélyt újabb hitelek felvételére. Vagyis sikerült a bajt még mélyebben a szőnyeg alá seperni.
  • A FT szerint soha nem látott jelenséget mértek szeptemberben: a Kínából kifelé irányuló direkt befektetői tőke meghaladta a befelé irányuló mértékét.
  • Ötödik hónapja nem tud megállni az ingatlanárak csökkenése Kínában. A vizsgált 70 nagyvárosból 69-ben csökkentek az árak szeptemberben (augusztus: 68 ).
  • Brazíliában a korábbi elnök, Dilma Rousseff megnyerte a választások második fordulóját, a hazai deviza (Brazil Real) a 2008-as mélypontjára esett.
  • A japán állami nyugdíj befektetési alap 12,5%-ról 25%-ra emelheti a részvény típusú értékpapírok részesedését a portfólióból, és emelheti a külföldi értékpapírok arányát is. A NIKKEI azonnal ugrott a hírre.
  • A szeptemberi mérések után, az évesített japán export 6,9%-os növekedést mutat éves bázison (várt: 6,5%).
  • Nagy újdonság Japánban, hogy a héten már úgy lehetett 3 hónapos lejáratú japán állampapírt venni, hogy annak pozitív hozama lesz lejáratkor!

ARANY:
A 11 napos, 6%-os emelkedést megelégelve, 1255-ről fordult délnek az arany árfolyama szerdától.
Forrás:ArivaViszonylag kevés szó esett a nemesfémről ezen a héten, a szerdától tapasztalt árcsökkenés valószínűleg csak a rövidebb távon kereskedők profit realizálásának köszönhető, makro adatot vagy hír magyarázatot nem láttam.

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

Hangos volt Magyarországtól a világsajtó ezen a héten.

Minden más hírt elnyomott az USA által bejelentett hír-bomba: 6 kormány-közeli köztisztviselőt kitiltottak az USA-ból korrupció miatt. Mivel az USA törvények miatt nem nevezhetik meg az érintetteket, a magyar hatóságok meg vagy nem tudják, vagy nem akarják megnevezni, elindult a találgatás, ami természeténél fogva sokakat érintett és senki nem tudja, hogy igaztalanul-e vagy sem. Mindenesetre olyan lépésre szánta el magát az USA, amilyenre -állítólag- utoljára baráti országgal szemben 30 éve volt példa Kurt Waldheim náci múltjának feltárásakor.

A Die Welt már szerkesztőségi cikkben javasolta: Meg kellene vizsgálni Magyarország létjogosultságát az EU-ban.

Kedden mutatták be a 2015-ös adóváltozásokat tartalmazó, 250 oldalas törvénytervezetet, amely többek között a világon elsőként vezetne be internet adót. A tervezett intézkedés ellen vasárnap este Budapest és Miskolc utcáin tüntetések voltak. Vasárnap későn este már megjelent a kormánypárti frakció közleménye, mely szerint magánszemélyeknél havi 700 Ft-ban javasolják az internet adó plafonját megállapítani.

A HUF a hosszú ünnep alatt már megtört a rossz hírekre, eltért a régiós devizák trendjétől, és gyengülni kezdett, végül 309-nél állt meg az EURHUF árfolyam pénteken.

Budapest, 2014.10.27.