Háború a küszöbön? Mit számít az!

Negyedével csökkentett 2013. negyedik negyedéves USA GDP? Újabb nagyon gyenge lakáspiaci adatok? Tehetnénk hozzá a címben feltett kérdéshez. Az S&P500 ezen a „szép” pénteki napon történelmi csúcsokon járt, az amerikai befektetők inkább hittek a javuló hangulati indexekben, meg Warren Buffet javaslatában: ne foglalkozz a makrokkal… Az 1866 USD-s csúcs-szintről fordult mindössze egyetlen százaléknyit néhány órára az index a félelmetesen hangzó hírekre, majd pikk-pakk vissza is korrigálta a futó borús hangulatot. Az ember csak ül és néz maga elé, mivé lett a piac a mesterséges pénzbőség hatására. Vannak, akik szerint csak az történik, hogy érvényesül ismét a jól bevált tőzsdei hiedelem: amikor az oroszok átlépik valahol a határokat, azonnal részvényeket kell vásárolni.


Forrás:ARIVA/Saját

A pénteki csúcsjavítással az index határozottan kitört a sokszoros ellenállást jelentő sávból és már 1900 felé kacsintgat ellenállhatatlanul:


Forrás:ARIVA/Saját

Európa továbbra sem tudott a csúcsai közelébe emelkedni és péntek este már a futures piacokon komolyan megindult a csökkenés, a DAX 9600 alatt állt meg 23 órakor, de háborús kilátások ide vagy oda, nem csökkent a csütörtöki mélypontjáig..

Forrás:ARIVA/Saját
Néha érdemes egy pillantást vetni a német DAX és az Eurostoxx 50 látványos különbségére. Az Európa motorjának tekintett német gazdaság részvényindexe lényegesen jobb eredményeket ért el az elmúlt két évben, pedig a válság és a felkapaszkodás hónapjaiban a két index még látványosan korrelált. Az Európa 50 legnagyobb cégének részvényeit egybefoglaló Eurostoxx legalább negyed része bankrészvényekből áll, spanyol, olasz és francia bankokkal az élen, ez meg is magyarázza a nagy különbséget 2012-13 éveiben:


Forrás:ARIVA/Saját

AMERIKA A HÉTEN:

  • Ukrajna hírei a közismerten magukba felejtkező amerikaiakat is kizökkentette a külföldi információra általában apatikus hangulatából. Legalábbis a kommunikáció szintjén, amint ezt az indexeik mozgásán feljebb láthattuk. A média összes csatornája sokat foglalkozott az orosz bekeményítés napról napra nyilvánvalóbb jeleivel. A hétvégén már azt olvashatták, hogy Obama elnök hiába próbálta egy órán át győzködni orosz kollégáját, nem tudta rábeszélni a katonai erők krími visszavonására. Ukrajna katonai mozgósítást rendelt el, Magyarország diplomáciája vasárnap estig nem kommentálta a szomszédos ország háborús hangulatú, a világ közvéleményéhez intézett segélykiáltásait.
  • A legfontosabb makro adat ezen a héten a 2013-as utolsó negyedévi évesített GDP felülvizsgálata volt. Nos, sikerült 25%-kal csökkenteni a korábban 3,2%-ra taksált növekedést 2,4%-ra. Úgy fél évente meg szoktuk mutatni az USA GDP változást meghatározó összetevőket, ez most az év végével ismét aktuálissá vált. Jól látszik, hogy a GDP növekedést a fogyasztás és az export tartotta életben, és aggasztóan csökkent a magánszféra befektetésinek nagyságrendje:

  • 2012 nyarán, a nagy lendületet vevő növekedés első harmadában volt ilyen magas a short pozíciók volumene, mint napjainkban. Rendszerint akkor sok az árfolyam-csökkenésre spekuláló tranzakciók száma, amikor a befektetők közül egyre többen esésekre számítanak (ld.: 2011 őszén), ám a 2012-es fordított viselkedés miatt az elemzők most is inkább a bika jeleit látják bele abba a ténybe, hogy nagyon sokan veszik a short, vagyis a csökkenésre számító pozíciókat. Erre egyetlen logikus magyarázat van csak, azt gondolják, hogy a csúcsokat döngető emelkedésben óvatosabbá váló nagyok elkezdték „hedzselni” (az eredetivel ellentétes irányú pozícióval biztosítani az eredeti pozíció eredményeit egy nagyobb változás ellen) a longos pozícióikat. Vagyis az óvatossá válás mérhetővé vált…

  • Az USA-ban mindig esemény számba megy, amikor a legnagyobb, legsikeresebb tőkepiaci befektető, a 80-as éveit taposó Warren Buffet megtartja az évértékelőjét. Így volt ez az idén is, csak még hatásosabbá tette az „öreg” gondolatait az a tény, hogy 2013-ban 37%-ot emelkedett a befektetéseinek értéke!
  • Néhány érdekesebb üzenet:
  • Mindig a vásárlandó eszközöd jövőbeni produktivitására összpontosíts. Amennyiben nem tudsz legalább egy durva becslést összehozni, inkább állj odébb és ne vedd meg. Senki sem képes az összes papírt egyszerre felértékelni. Nem szükséges a mindent tudás képessége, csak azt kell pontosan értened, hogy amit megveszel, azt miért teszed.
  • Ha az aktuális vételi lehetőséged értékelése helyett a jövőbeni árfolyam változásokat akarod eltalálni, akkor csak kockázatosan spekulálsz. Semmi sem rosszabb ennél. Tudom, hogy én képtelen vagyok sikeresen spekulálni, és nagyon szkeptikus vagyok azokkal kapcsolatosan, akik azt állítják magukról, hogy hosszú távon lehetséges fenntartható eredményeket produkálni spekulációval. A valószínűségek matematikája nem az ő oldalukon áll.
  • Mindig azok a játékosok lesznek a győztesek, akik a szemüket a játéktéren tartják, nem az eredményjelző táblán. Amennyiben élvezni tudod a hétvégét részvényárfolyamok nélkül, akkor próbáld ezt tenni a tőzsdei napokon is.
  • A makrok alapján véleményt alkotni, vagy mások véleményét komolyan venni csak időpocsékolás. Bizony ez veszélyes lehet, mert elvonja a figyelmedet a valóban fontos tényekről. (Amikor hallom a TV kommentátorok okoskodását arról, hogy mi következik majd a piacokon, mindig eszembe jut a híres baseball játékos, Mickey Mantle egyik találó gondolata: „Amíg nem csinálod, csak közvetíted, addig könnyűnek tűnhet ez a játék.”
  • Szintén Buffethez köthető hír, hogy még a hét elején felhívta a figyelmet: a teljes részvénypiaci kapitalizáció már 115,2%-a a GDP-nek. Ezen a szinten Buffet szerint már komoly esélye van egy méretes részvénypiaci esésnek.

 EURÓPA

  • Ukrajna és az orosz reakciók nagyon nyilvánvalóvá tették az Unió nehézkességét. Egyetlen használható ötlet, javaslat nem jött Brüsszelből, csak a sopánkodás, hogy a demokráciában mi az elfogadható és mi nem. Persze kiszámolták: nincs az a pénz, amivel menthető lenne az ország kifosztott gazdasága.
  • Az EKB hónapok óta adatokból épített „légvára” (Bloomberg) kritikus fázisba jutott. Az inflációs adatok egyre inkább szembe mennek (vagyis a nullához közelítenek) a várakozásokkal, és egyre többen riogatnak a deflációs spirállal. Az euró jókora erősödéssel reagált az aggodalmakra:


Forrás:Ariva/Saját

  • Pénteken már azt hozta a FT, hogy Berlin (a finnekkel egyetértésben) egy 30 oldalas elemzéssel egyenesen megtámadta az EKB megszorításokat enyhítő elképzeléseit a déli államok adósságállományával kapcsolatban.
  • Az olasz munkanélküliség történelmi csúcson:12,9%.
  • Harmadával csökkent a Nagy Britanniába irányuló nettó migráció.

Kínával ezen a héten viszonylag keveset foglalkoztak a szaksajtóban, de azt minden csatorna megjegyezte, hogy ezen a héten évek óta nem látott mértékben gyengült tovább a devizájuk (jüan/renminbi), ami a jól bevált és ezek szerint szükségessé vált mesterséges kínai export támogatás eszközének bevetésére utal.


Forrás:Ariva/Saját

ARANY:
Az utóbbi hetekben az arany konszolidálódott az 1300 és a 200 napos mozgó átlag feletti régiókban. A hosszú csökkenő trendjét két módon is bele lehet képzelni az árfolyam görbébe. Az optimistábbat már megerősítve áttörte long irányban, a kevésbé derűlátó trendről azonban lefordult 1350 körüli szinten.



Forrás:Ariva/Saját

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

Hétfőn 75 milliárd forintos rekord értékesítéssel mentek el a 6 hetes kincstárjegyek 2,93%-os hozammal. Rövidtávon még kellünk a piacnak.

munkanélküliségi ráta 8,9%-ra javult januárban a decemberi 9,1%-ról.

A termelői árindex -0,1% volt januárban. (December: +0,5%)

Véglegessé vált a takarékszövetkezeti bankhálózat tulajdonosi szerkezet-váltása (rekvirálása). A hálózati szakemberek tiltakozása ellenére is egy újabb erőteljes állami beavatkozási folyamat végére értünk, melynek eredményeként a törvényhozás segítségével nyúltak bele a tulajdonjogok sérthetetlennek vélt viszonyaiba.

A januári ugrást követően februárban tovább hízott a központi költségvetés bruttó adóssága, elérte a 22 934,8 milliárd forintot, ami újabb történelmi csúcs, és a GDP 80,2%-át éri el.

A forint viszonylag stabilan mozgott a héten a 312-es és a 308-as szintek közötti sávban. Kedden félő volt, hogy a gyengülési folyamat felgyorsul, de ez nem következett be. Figyelem, a forint sérülékenységét növelheti az ukrán események eszkalálódása.



Forrás:Ariva/Saját

Budapest, 2014.03.03