Hogyan is működik a kínai arany-mutyi?

A DAX szerint Európát kevésbé aggasztja az orosz agresszió, mint az amerikaiakat. A DAX 360 pontot, 3,9%-ot tudott emelkedni a mögöttünk álló héten, miközben Amerika csak stagnált, vagy esett.


Forrás:Ariva / Saját

EURÓPA A HÉTEN

  • Rengeteg a beszéd, de még csak minimális a konkrét információ az EKB lehetséges könnyű-pénz akciójáról. Ezen a héten a legfontosabbat kedden olvashattuk a témában, amikor a főcímek arról szóltak, hogy az európai QE program legnagyobb kerék-kötője, a Bundes Bank elnöke, Jens Weidman is beállt a támogatók sorába. Ki is kellet ezt gyorsan jelentenie, hiszen hétfőn az euro megint vészesen erősödött, majd a Jensen nyilatkozat hatására állt csak be a végül egész hetet jellemző gyengülő pályára. Csak ráerősített erre az EKB kormányzótanácsának szlovák nemzetiségű tagjának Reuters-beli megjegyzése, mely szerint a deflációs kilátások miatt az EKB „a nem szokványos monetáris eszközök bevetésének részletein dolgozik” momentán. Az ötnapos EURUSD grafikonon jól olvasható a beszédek hatása, de a hosszabb távú rátekintés szépen mutatja, van hová gyengülnie a nehézkes, napjainkban formálódó európai monetáris irányítás által menedzselt eurónak.



Forrás:Ariva / Saját

  • Az euro-gyengítő beszédeknek volt egy másik konzekvenciája is, a periféria- országok kötvényhozama jókorát esett ezen a héten. (A piac igyekszik feltankolni a még erős eurón a viszonylag magasabb hozamú papírokból, ez a kereslet-emelkedés emelte a papír árakat, csökkentette a hozamokat.)

 

  • A FED szerdán nyilvánosságra hozott banki stressz-tesztje három európai bank USA érdekeltségét is negatívan értékelte. Az érintettek: HSBC, RBS, Santander. Az EKB-nak ez is feladja a leckét: a felsorolt nagy bankoknál jelentősen javítania kell a biztonsági mutatókon.
  • A héten véglegesítették azt a március 31-én hétfőn minden valószínűség szerint aláírásokkal is szentesített megállapodást, amellyel London válik a kínai jüan (reminbi) külföldi központjává. Már eddig is a nem Kínában bonyolított jüan tranzakciók 60%-át London tudhatta magáénak, de most Párizst, Frankfurtot, Zürich-et és Luxemburgot kiütve a versenyből, hivatalosan is London kapja meg a kínai féltől a külföldi jüan-centrum szerepet. A HSBC számításai szerint decemberben a jüan átvette a dollár után a második legnagyobb forgalmat bonyolító deviza szerepét az eurótól. Az EKB-nak ugyan sikerült még ősszel a kétoldalú elszámolások rendjében megállapodnia Kínával, ám az igazán jelentős jüan-központ szerepről a tények szerint minden próbálkozás ellenére lemaradt. Talán az értékpapír-kereskedelem még menthető, mert a Deutsche Böerse és a kínai nemzeti bank tárgyal az együttműködésük elmélyítéséről.
  • spanyol kereskedelmi bankok eddig hivatalosan 40 milliárd eurónyi (400 000 db lakás, ház, stb.) ingatlan tulajdonjogát vették át a nem fizető adósoktól, és úgy vélik, hogy a spanyol gazdaság fellendülésével előbb-utóbb a bankoktól újra visszakerülhet a piacra az ingatlan vagyon eme befagyott része. Csak sok sikert tudott kívánni a dologhoz a Bloomberg, amely nem késlekedett megjegyezni, hogy a spanyol ingatlan szövetség szerint nyugodtan megszorozhatja mindenki kettővela fenti adatokat.
  • Szombati a választásokon Szlovákia leváltotta a jobboldali nacionalista kormányát, a befutó egy olyan politikai outsider lett (Andrej Kiska), aki szinte a semmiből, függetlenként tudott alkalmas alternatívát adni a szlovákoknak.
  • Vasárnap pedig a török, udvariasan karizma, kevésbé udvariasan diktátor Erdogan sorsa dőlhet el a választófülkék magányában. Amennyiben a helyi választásokon nem Erdogan pártja (Jog és Fejlődés Párt) nyer, úgy az Erdogan sorsát is megpecsételheti. Vasárnap estig csak az eddigi hat halálos áldozatról tudunk, exit-polok nem érkeztek. A twittert és a youtube-ot betiltották az utolsó héten, hiába nyert a bíróságon apelláló twitter. A halálos áldozatok és közösségi média betiltások sajnos indokolják a választás következményeinek feltételes módba tételét.
  • Francia helyhatósági választások: legalább 7 városban ért el többséget a szélsőjobb. A rossz eredmények miatt Francois Hollande köztársasági elnök várhatóan átalakítja a kormányát. Jean-Marc Ayrault miniszterelnök kapja valószínűleg az útilaput. A szocialista párt jelöltjét, Anne Hidalgo-t választották meg Párizs első női polgármesterévé.

AZ USA A HÉTEN:

  • Eddig csak 6 millióan regisztráltak az Obama-care néven elhíresült új állami egészségügyi rendszerbe, ami a program bukását jelenti.
  • Nagy visszhangja volt a Philadelphia FED elnök, Charles Plosser hétfő esti nyilatkozatának, amelyben a jelenlegi 0%-hoz képest 4%-ra álmodta az amerikai alapkamatot 2016 végére. A nyilatkozat abból a szempontból is érdekes, hogy ilyesmit nem igen engedtek meg maguknak Bernanke idejében a FED tagok, most sem fegyelmezetlenségről van szó, sokkal inkább a FED előrejelzések kommunikációjának markáns megváltozásáról.
  • Az ukrán válság kezd orosz-amerikai csörtévé fajulni. Nem sikerült megegyezniük a szankciókban sem, és a pénteki telefonos-csúcs is csak üzengetésig jutott. Putyin szerint fájni fog az USA-nak, ha nem vonja vissza a szankcióit, az USA szerint meg Putyin totálisan félreérti a demokrácia fogalmát. Mindenesetre Obama javasolta, hogy a G-8 körből utasítsák ki Oroszországot, és a júniusi csúcstalálkozót törölték is.

  • 13 hónapja nem látott mértékben esett a beszerzési menedzser bizalmi index februárban, a januári csúcsról, miközben a fogyasztói bizalmi hangulati index hat éves csúcsot ért el. Ennyit a hangulatok zűrzavaráról. A VIX (az S&P500 volatilitásán alapuló „idegesség index”) alig mutat reakciót még a hidegháborús esélyekre is.
  • Az októberi szintre esett vissza az új lakás értékesítések száma februárban.

  • Véglegesítették a negyedik negyedévi GDP adatokat, amely szerint az USA 2,6%-os GDP növekedést mutatott a negyedik negyedévben. Az előzetes még 4,1%-kal számolt, a várakozás 2,7% volt. Az adat értékeléséhez itt mutatunk egy érdekes grafikont a dshort.com jóvoltából, amely szerint a jelenlegi szint magasabb

  • Az USA részvénypiacait jelenleg a biotech cégek gyors értékvesztése ijesztgeti, miközben már egyre többen figyelmeztetnek, hogy a kisvállalati részvényindex is 26%-kal haladja meg az 1990-es csúcsait.
  • FED stressz-tesztje végül átengedte a Bank of America számait (jól megrángatva a bank részvényárfolyamát a múlt heti elkaszálás valószínűsítésével), így öt év után először emelheti a fizetendő osztalék szintjét. Viszont a Citigroup elbukott, így tőke-emelésre és osztalékfizetés halasztásra ítélték. A teszt eredményeként 60 milliárd dollárnak megfelelő osztalékfizetési tervet hagyott jóvá a FED.

KÍNA A HÉTEN:

  • A hét eleje még hangos volt a kínai potenciális bank-csődöktől, a befagyott kötvénypiactól és a lakáspiaci lufi kidurranásától, ám viszonylag gyorsan kezdi megszokni a piac, hogy immár Kínában is előfordulhat, hogy hirtelen megszállják a betétesek valamelyik bankot egy pletyka hatására, mint például kedden is, egy eltitkolt nevű bank esetében.


Foto:Reuters

  • A kínai kockázati tényezők közül a héten a Bloomberg kiemelte az urbanizációs folyamat lelassulását. Az új gazdaságirányítási modellben, a belső fogyasztás vezérelte növekedés kulcs eleme lenne az urbanizáció gyorsulása. Azonban az ismert migrációs adatok szerint a szakértők úgy látják, hogy az elkövetkező években harmadával csökkenhet a városokba tóduló vidékiek száma. Egy hivatalos állami statisztika szerint a városi lakosok részaránya a teljes lakosságon belül csak 6,3%-ra várható a korábban tervezett 9,4%-kal szemben.

ARANY

A nemesfém folytatta a március elején megkezdett esését, az utolsó 10 kereskedési napon 7,6%-ot vesztett az értékéből. Hét végére fontos momentumhoz érkezett. Az 1300 körüli szint (még nem megerősített) letörése a 200 napos mozgóátlag elvesztését is jelentené, ráadásul a januárban indult emelkedő trend is itt törik meg. Tehát a március 31-ével kezdődő héten technikai szempontból sok minden eldőlhet a közeljövő tendenciáit illetően. Ha az árfolyam tartósan és mélyen 1300 alá bukik, lehet megint aggódniuk az árszínvonal emelkedésére kereskedőknek.


Forrás:Ariva / Saját

Nagyon sokat találgatták a világban, hogy Kína vajon miként tudott 2012/13–ban ugrásszerűen megnövekedett mértékben (80 milliárd dollár) úgy importálni aranyat, hogy az nem fűtötte fel aranyárat, sőt a fizikai kereslet növekedése mellett az aranyár esett. Nos, a Goldman Sachs válasza szerint egy olyan bonyolult pénzügyi csiki-csuki állt a háttérben, amit azért is érdemes megérteni, mert a kínaiak szinte minden nemesfém ügyletükben alkalmaznak. Íme a modell:


Forrás: Paksy K (Goldman Sachs alapján)

  1. Lépés: A Kínai Belföldi Gyártó (KBGy) hitellevelet (LC – Letter of Credit) kap a bankjától
  2. Lépés: A KBGy átadja (előre fizet) a LC-t a saját külföldi leánycégének
  3. Lépés: A leánycég az LC-t beviszi egy külföldi bankba, amelyik erre boldogan hitelez
  4. Lépés: A leánycég megkapja USD-ben az LC értékét
  5. Lépés: Leánycég az USD-vel nyers aranyat vásárol a piacon
  6. Lépés: Az arany elindul a piacról a leánycég felé
  7. Lépés: Leánycég továbbítja (az előlegben kapott LC fejében) a nyers aranyat
  8. Lépés: A KBGy feldolgozza és re-exportálja az aranyat leánycége felé
  9. Lépés: Leánycég értékesíti az aranyat a piacon
  10. Lépés: Leánycég ismét ott áll a piacon USD-vel a kezében, és az 5. lépéstől ismétli a folyamatot…

A sorozat tetszőleges alkalommal ismételhető, csak a KBGy kapacitása jelenti a szűk keresztmetszetet.

A logikailag hibátlan modell szerint tehát a nyugat pénzén, kihasználva az alacsony kamatokat könnyedén növekedhetett a kínai import. Az elemzés szerint már akkora méreteket öltött ez a finanszírozási és kereskedelmi trükk-együttes, annyi jól kereső szereplő érdekelt a működtetésében, hogy valószínűtlen a leállítása. Az ügyletek valószínűsített volumene alkalmas lehet az árak manipulálására is.

A hírlevelünkben már több ízben említett visszatérően azonos időpontban történő aranyár-lehúzás deja vu érzése hétfőn és kedden megint ránk törhetett, hiszen éppen a szokásos időben (Budapesten 16 órakor), ismét gyanús mozgásokat tapasztalhattunk:


Forrás:Zerohedge
A Goldman ismét az arany árának csökkenő tendenciáját látja a jövőben, amit sokan ítélnek kontraindikátorként komoly vételi jelzésnek. J

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • Az MNB tovább csökkentette az alapkamatot 10 bázisponttal, 2,6%-ra. Ugyanakkor egészen világos jelzést adott, hogy rövidesen véget ér az alapkamat csökkentési ciklus.
  • A keddi három hónapos DKJ aukción hozamcsökkenés (2,79%) és nagy érdeklődés (háromszoros túljegyzés) volt.
  • A Fitch ősz végi besorolás javításához csatlakozott e héten a Standard & Poor’s, mivel stabilra javította Magyarország hosszú futamú államadós-besorolásának kilátását az eddigi negatívról. A besorolásunk azonban továbbra is a bóvli kategóriában maradt.
  • Februárban 8,6%-ra csökkent a munkanélküliségi ráta a hivatalos KSH jelentés szerint.

A forint folyamatosan erősödött egész héten, 308,5-ig, köszönhetően a fenti híreknek, de az euro gyengülés is besegített a folyamatba. Az erősödés még benn tartotta az árfolyamot a február elejétől rajzolódó sávban.


Forrás:Ariva / Saját

Budapest, 2014.03.31