Ismét nő a bizonytalanság

 

A héten a DJIA (Dow Jones Industrial) nagyon a januári csúcsai közelében járt, de a részvénypiac többi indexe már nem veszélyeztette a maximumát. Volt bőven makro adat, nyilatkozat és elemzés ezen a héten.



Forrás:Ariva

AZ USA A HÉTEN

  • A technikai elemzők nagy erőkkel figyelmeztettek egész héten: a 2000 kis céget tartalmazó Russell 2000 hosszabb ideje esik, lefelé áttörte a 200 napos mozgó átlagát, már hosszú hetek óta ellentétesen mozog az S&P 500-zal. Ugyan a Dow Jones index még csúcs közelben járt, de az S&P 500 már mintaszerű trendfordító fej-váll alakzatot formál a napos diagramján. Mivel a Dow indexet árakkal súlyozzák, az S&P-t pedig a cégek piaci súlyával, a két nagy index kicsit eltérő mozgását is a kisebb méretű cégek medve trendje igazolja. A tény az tény a Russell 2000 esik, most azon vitatkoznak a szakértők, hogy valós-e a feltételezés, mely szerint a kisebb cégek árfolyama jóval érzékenyebb a gazdaság folyamataira, így ezek jelzése fontos indikátor lehet.


Forrás: Incredible Charts

  • Makro oldalon szokás szerint kaptunk jót is rosszat is eleget. A javuló szolgáltatási hangulati index, a márciusban 2,5 millió saját elhatározásból kilépő alkalmazotti létszám, az ismét emelkedő (8,36%) várható részvénypiaci hozam, az éppen javuló heti munkaerő piaci adatok és végül a tovább emelkedő fogyasztási cikkeket finanszírozó hitel állomány az optimistákat erősítették. Ugyanakkor, akik a negatív hírekben hisznek, nos, ők sem maradtak muníció nélkül: egy éves emelkedés után 1,7%-kal csökkent a negyedéves produktivitás, az ingatlanpiaci adatok revíziójának apropójából megjelent két elemzés is, amelyek veszélyes tendenciákat bizonyítanak: az átlagjövedelemből már megfizethetetlen és megfinanszírozhatatlan az átlagos amerikai lakó ingatlan 


Forrás:Advisor Perspectives

A márciusi lakásértékesítési csökkenések (év/év új lakás -13%; használt lakás -7,5%; építési engedély -5,9%) igen csak gondolkodóba ejtettek néhány elemzőt: íme, miért:


Nagyon jól látszik a fenti grafikonon, hogy a gazdaság egyik húzó motorjának tekintett lakásépítési szektor növekedési üteme, még nagyon messze van a 2005-ös nyilván valószínűtlen csúcstól, de a hatvanas évek leggyengébb szintjeit is alig súrolja csak. A téma minden valószínűség szerint elérte a befektetők széles rétegeinek ingerküszöbét is, mivel a szaksajtó könnyedebbik fele már így fordította le a problémát: Warren Buffett már aggódik a lakáspiac miatt! És te? (yahoo.finance)

  • Kedden többen megjegyezték, hogy az éppen négy éve történt „flash crash” (az automatikus kereskedés okozta egy órán belüli összeomlás és visszagyógyulás a nagy indexekben) sajnos egyre nagyobb kockázatot jelent a tőzsdéknek. Az ide vonatkozó aggodalmakról már ebben a hírlevélben is olvashattak (itt), az évfordulótól függetlenül.
  • Szerdán a FED elnöke a kongresszusi meghallgatásán továbbra sem volt elégedett a létező, de nem megfelelő munkaerő piaci kilábalással. Az ukrajnai válságot pedig „geopolitikai” kockázatkéntértékelte az USA gazdaságára nézve. Szintén kockázatként kezeli a feltörekvő piacok és az európai piacok helyzetét. A pénzbőséggel támogatott válságkezelés társadalmi összefüggéseit firtató kérdésre (Sanders Szenátor: Az USA-ban vajon még demokratikus kapitalizmus van, avagy egy oligarchák által vezérelt formáció működik?) Yellent sikerült rendesen zavarba hozni.


Forrás:Zerohedge

  • Amint ezt legutóbbi kiadványunkban is jeleztük, látványos mértékben szaporodnak a cégvásárlások, a NASDAQ-on pedig az Alibaba részvénnyel egyenesen az eddigi legnagyobb számítástechnikai IPO-ra számítanak. (IPO: Initial Public Offer – új részvény nyilvános kibocsájtása)
  • Marc Faber az elismert tőzsde (és távol keleti piaci-) – szakértő immár sokadszor jelezte: szerinte a részvénypiac túlértékelt, az állampapírok többsége is jóval drágább, mint a reális értékük.
  • Nouriel Boubini is kiadta a rendszeres összeomlásra figyelmeztető nyilatkozatát. Dr. Balsors már annyiszor szólt, hogy előbb-utóbb megint igaza lesz…
  • A Zerohedge a Citi Research kutatásaira hivatkozva állítja: már jó két éve fújódik a részvénypiaci lufi. Az árfolyam mozgás két fontos fundamentum esetében is komoly kilengést mutat.

EURÓPA kiemelt hírei a héten:

  • A hét elején sokat beszéltek arról, hogy a Barclays bank komoly gondban van a Lehman csődje idején átvett állománya miatt. Még 5 évvel a csőd után is veszélyt jelent az angolok egyik meghatározó bankjára a legendás „mérgezett” papír állomány, amelyet jelentősen leértékelve vettek át anno.
  • Az EU zóna megosztott a 2016-ra tervezett pénzügyi tranzakciós adók bevezetésében, ez nyilvánvalóvá vált a keddi aktuális ülésen.
  • Szintén kedden jelentette be Portugália, hogy Írországhoz hasonlóan, minden EKB-s biztonsági háló nélkül kiszáll a „kisegítő” programból. Vagyis saját erőből, a piacról kívánja megoldani az állam finanszírozását, kevesebb gazdasági megszorítást alkalmazva.
  • Németországból több, kicsit aggasztó adat is érkezett márciusról februárhoz képest: 1,8%-kal csökkent az export, 2,8%-kal csökkentek a gyáripari megrendelések és 0,5%-kal esett vissza az ipari termelés.
  • Csütörtökön Mario Draghi bemutatta második leghatásosabb szóbeli intervencióját. A piac már egyre nagyobb feszültséggel várta, hogy az EKB mondjon valami kézzel foghatót is, a szokásos mantra helyett („ha kell lépünk”). Nos Draghi megtette:”Júniusban léphetünk.” Ennyi elég volt a piacnak. A hivatalos bejelentésre (nem változott az alapkamat) az euró még 1,4-ig ugrott, de a sajtótájékoztatón elhangzottakra már beindult az euró sokak által várt gyengülése:


Forrás:Ariva

Draghi utolsó hatásos beszédét követően kezdődött a napjainkban is tartó folyamat, az eurós állampapírok piacán kitartóan csökkennek a hozamok. Természetesen nem csak a szavak, sokkal inkább az EKB kötvényvásárlási programjai váltották ki a tartós folyamatot:

Az EKB aktuálisan várható pénzbőség teremtő, az európai gazdaságot stimuláló lépései (kamatvágás 0,25%-ról, QE jellegű megoldások), a szokásos tamáskodó kritikákat is megkapta. Miért is lesz hatástalan a várható eurós pénzfürdő?
Az állampapírok hozamai (különösen a déli országoké) messze nem fejezik ki a reális kockázataikat. A reálgazdasági hitelárak jóval magasabbak, mint az EKB által 2012-óta mesterségesen manipulált állampapír hozamok. Ma egy hitelképes német vállalkozás is többet fizet a kölcsönért, mint mondjuk az olasz állam:

Az eddigi beavatkozások nem a produktív termelő szférát támogatták, hanem az államok sűllyedő hajóit mentették:


Forrás: Citi Research

Kínából ezen a héten egyetlen adatot emeltünk ki, mely szerint 2009-ban volt utoljára ekkora mértékű visszaesés a vállalkozások forgalmi adataiban, mint az idei első negyedévben:


Forrás: Bloomberg/Zerohedge

Nagy kérdés, hogy ezek után az éves 6-7%-os GDP növekedési várakozásokat miként tartja majd a világ második legnagyobb gazdasága.

ARANY
Az arany valahogy előbb megtudta, mit beszél majd az EKB elnöke, mert jóval a dollár erősödés előtt zuhanni kezdett, és sokkal gyorsabban mutatta be az értékvesztést is.


Forrás:Ariva

Két érdekes gyöngyszem Ukrajnáról:

Kiderült, hogy az éj leple alatt (jó egy hónapja) Amerikába mentették a nemzeti aranytartalékot, rossz nyelvek szerint, mint a felszabadítás potenciális ellenértékét.
Az IMF hitelből pedig a masszív gázszámla-tartozás és lejárt állampapír tartozás dacára, 1 milliárd dollár értékben aranyat vásároltak.

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

Az EU szerint Magyarország 2014-ben 2,3%-os, 2015-ben 2,1%-os GDP növekedéssel számolhat.

Februárban 8%-kal emelkedett az export az elmúlt évihez képest, az import pedig 7,8%-kal.

Márciusban az ipari termelés 10,6%-kal nőtt a 2013-ashoz képest.

A „Londoni Elemzők” szerint az MNB nem fog megállni a kamatcsökkentéssel.

Csütörtökön 4 éves mélypontra érkezett a magyar CDS (államkockázat) felár.

A 2014-re tervezett hiány 97%-ánál tart a költségvetési hiány. A hagyományos közgazdaságtan szerint ilyenkor megszorítások szoktak következni.

Már megszoktuk az elmúlt hónapokban, most sem csalódtunk: ismét csúcsok dőltek meg a kötvénypiacon. A 10 éves papír 5,3% alatt jár, és a rövid papírok hozama is tartja a csökkenő formáját (kedden:2,4%).

A forint nagyot erősödött a héten, 303-nál állt meg a folyamat, amit már csütörtök este láthattunk. Jót tett az EUR gyengülés és a Putyini blöff a csapatok visszavonásáról:

Budapest, 2014.05.12