Itt az arany, hol az arany…

Ez a hét sem múlt el csúcsok nélkül. Az S&P500 2046-ról fordult kicsit vissza, a DAX viszont semmit nem változott a héten, bő 7,5%-kal tanyázik a nyári csúcsok alatt.




Forrás:ARIVA7 kereskedési nappal az amerikai QE végleges leállítása után egyre többen szögezik le, hogy meg se kottyant az USA piacának. Az október közepi nagy ijedelemben elég volt egy FED tagnak kiállnia és M. Draghitól (ECB) kölcsönzött magabiztossággal kijelentenie, hogy „Megtesszük, amit tennünk kell!”, a piac Amerikában azóta is lelkesen javítgatja a csúcsokat. Japán csatlakozott egy gigantikus pénznyomdával, ami már csak időszaki csúcsokra volt elég. Most mindenki Európára vár, hogy a beígért €QE-vel lökje tovább a bikát felfelé a hegyen, amin öt és fél éve kaptat már.A hét viszonylag csendesen zajlott, kevés fontos makro adat, majd inkább geopolitikai hírek érkeztek a hét végére. Nézzük a részleteket:

Konkrét információ előtt vegyünk egy elméleti kérdést, ami – látni fogjuk – igencsak kapcsolódik a hírekhez is. A Streetalk úgy látja, pontosan kimutatható, hogy a piacok az utolsó öt évben leszoktak arról, hogy kapcsolódjanak a reálgazdaság mozgásaihoz. Íme:

Vagyis a részvénypiac, aminek mozgása a tankönyvek szerint kifejezi a gazdasági teljesítmény (profit) iránti várakozásokat, mintha megfeledkezett volna a reálgazdaság valós teljesítményéről. Csak a várakozásokra hallgat a közönség, arra viszont nagyon.

Más oldalról közelítve, azt látjuk, hogy amíg az amerikai bruttó nemzeti össztermékből (GNP) a cégek profitjának részesedése ugrás-szerű növekedést mutat (soha nem látott 11% felett), addig a bérek aránya vészesen csökken (az ötvenes években még 52% felett, napjainkban már csak 42%).


Ez tüzelné oly lelkesen a bika piacot?  Kötve hiszem, mert hosszú távon csak és kizárólag akkor lehet profit, amikor a fogyasztónak van miből vásárolnia. A fenti grafikon nem éppen ezt mutatja. Napjainkban a modern gazdaságirányítás eszközeinek titulált piac-manipuláció igazgatja az árfolyamokat, de csak idő kérdése, hogy kiderüljön:„Habár fölül a gálya, S alul a víznek árja, Azért a víz az úr! ” (Petőfi Sándor: Feltámadott a tenger, 1848. március 27.)

S ha már az idézeteknél tartunk, a „Fejétől bűzlik a hal” mindenki által elismerten igazmondó közmondásból is következtethetünk, ha kicsit visszafelé is. Konkrétan arról van szó, hogy pitiáner összegekkel büntettek meg 6 nagy bankot most éppen a forex-piac bizonyított manipulálásáért. Nos, ezek a nagybankok csak a halnak a nyakát jelentik, a fejet a jegybankok képviselik logikai modellünkben.

  • Amerikában annak örültek a héten, hogy egyre többen válnak oly optimistává, hogy úgy ítélik meg, jobban járnak, ha munkahelyüket elhagyják. Ez jelenthet fluktuációt is, meg új kisvállalkozásokat is. A kisvállalkozói hangulat index is javult októberben, 96,1-re a szeptemberi 95,3-ról. Ugyanakkor az új munkanélküli kérelemmel folyamodók száma 2000 óta nem produkált ilyen hosszú folyamatos csökkenést, mint napjainkban.
  • Az USA kiskereskedelmi forgalmának -0,3%-os adata szeptemberben kisebb aggodalmat keltett, de októberre már +0,3-ra váltott az adat. (Financial Times: Kétkedsz az adatokban, nézd meg honnan származnak)
  • Harmadik hete csökken a jelzálog alapú refinanszírozást kérők száma, ami miatt azért lehet(ne) aggódni, mert a gazdaság egyik húzóágazataként számon tartott lakáspiac egyik indikátorának tekintik az adatot, de láthatólag (még) nem aggaszt senkit.
  • katalán „szimbolikus” elszakadási népszavazás 40%-os részvételi aránnyal elsöprő többséggel (80% feletti igen szavazat) az elszakadás mellett tette le a voksát.
  • Az EU GDP-je a III. negyedévben a vártnál (0,7%) jobban alakult (0,8%) és az inflációs adatok sem okoztak meglepetéseket. Ez a pénteki adat ráerősített a keddi igen pozitív ipari termelési számokra: Szeptember év/év 0,6% (előző hó:-0,5%, várakozás -0,3%)

Forrás:FXSTREET
  • A kedvező EU-s GDP adatok péntek délután jót tettek az EUR árfolyamának, amit sem az USA jó kiskereskedelmi adatai, sem az oroszok újabb ukrajnai inváziója nem tudott lehangolni már. A hosszabb távú grafikonokon azonban meg sem látszik ez az erősödés, az EUR masszívan keresi az 1,2-as álomhatárt.

Forrás:ARIVA
  • Rendre megjegyezzük, hogy nem is az EUR gyengül, sokkal inkább az USD erősödik köszönhetően a jónak látszó gazdasági adatoknak és a geopolitikai feszültségeknek, már 2011 óta, íme, egy hivatalos grafikonon:
  • Tovább csökkent ezen a héten is az olajár. Ezt a legjobban az oroszok utálják, de sem Ausztrália, sem Kanada nincs feldobva a tendenciától, amit sokan a szaudiaknak tulajdonítanak, akik állítólag az USA nyomására, az oroszokat zsarolandó csökkentik az árakat. Kínának viszont jót tett, rendesen növelték a készleteiket.
  • Dél Amerika kellemetlen hírei között az évek óta szenvedő argentin peso viszi a vezető szerepet. A deviza lefeleződött négy év alatt, s hogy milyen nyomás alatt van, azt jól mutatja az órás gyertyák grafikonja:
  • Brazíliában a munkaerőpiac mutat vészjeleket: az októberi -30 000 fős adat 15 éve nem látott mértékű csökkenést jelez.
  • Péntek óta attól hangos a szaksajtó, hogy a G20-ak Brisbane-i találkozóját áthangolta az oroszok újabb ukrajnai katonai bevonulása. A csúcstalálkozó eredeti célja a világgazdaság stimulálását célzó fejlesztési projektek megtárgyalása volt. Ám azóta csak arról lehet olvasni, hogy mekkorát ugrott a feszültség Oroszország miatt. Íme, csak a címekből egy szemelvény:
    • Putyin hadihajók kíséretében érkezett Birsbane-be. (Zerohedge)
    • Cameron figyelmeztette Putyin-t: Oroszország útelágazáshoz érkezett (FT)
    • Putyin a tervezettnél korábban utazott el Brisbane-ből (WSJ), jelezve, hogy nem enged sem a zsarolásnak, sem az udvariasabb kérlelésnek.
    • A francia és a német kormányfő külön tárgyal Putyinnal (FT)
    • Kanada miniszterelnöke nem volt hajlandó leülni Putyinnal, mert feltételezése szerint Putyin úgyis csak hazudna Ukrajna ügyeiben (Zerohedge)
  • A FT vasárnap esti cikke szerint az európai bankok állampapírjainak átstrukturálása során várhatóan 1 100 milliárd EUR nagyságrendű értékpapír cserél majd gazdát, javítva ezzel a bankok mérlegét.

ARANYPénteken a délutáni órákban az árfolyam sikeresen elrugaszkodott a hét közben több ízben is megkóstolt 1150-es szintről, és egészen hasonló méretű emelkedést hozott össze, mint éppen egy hete pénteken (4%).

Forrás: ARIVA

Mind több a kétség a világon található jegybanki fizikai aranytartalékok körül. A XX. század első negyedében már kialakult gyakorlat volt a jegybankok közötti arany-swap ügyletek alkalmazása. Rendszerint a jegybanki mérlegek feljavítása érdekében kölcsönözgettek egymásnak a jegybankok fizikai aranyat anélkül, hogy maga a matéria megmozdult volna. Amióta a modern pénzek nem kötődnek közvetlenül az aranyhoz, de a jegybanki tartalékok között az arany továbbra is komoly szerephez jut, tovább lazultak az arany cserebere játékszabályai. A bili már a német aranytartalék hazaszállításának ötletével elkezdett kiborulni, amikor bizony nagyon hamar kiderült, hogy az a 674 tonna arany mondva csinált okok miatt mégis jó kezekben van az USA raktáraiban. Vagyis a németek már lemondtak arról, hogy saját kezűleg tárolják az aranytartalékukat. Nincs rá értelmes válasz, hogy miért is adták fel. Most azonban az arany-swap szisztéma legfőbb generátora a svájci jegybank (SNB) vette elő újra a témát: Svájc a német igénynek a közel kétszeresét, 1500 tonna aranyat szeretne az USA-ból hazavinni. Rossz nyelvek szerint ez volna a reváns az USA erőszakos fellépésére a svájci számlák anonimitása ügyében. Nos, valami azt súgja, hogy ez az „itt az arany hol az arany” című játék hoz még meglepetéseket az arany piac életébe, valószínűleg a long oldalt erősítve.

A ZeroHedge vasárnap arra hívta fel a figyelmet, hogy az orosz arany bányavállalatok termelésének gyors növekedése várható, állami pénzügyi támogatással, elsősorban a jegybanki tartalék megnövelése érdekében. Napjainkban is a világ első 2 legnagyobb kitermelő cége orosz, és ezek szerint Putyin komoly tőkével támogatná meg a kapacitásai bővítését. Ezek a bányák (Polyus Gold és Nord Gold) a világ átlag alatti kitermelési költséggel dolgoztak eddig is, könnyen előfordulhat, hogy a fejlesztések hatékonyság növelő hatására tovább nyomhatják majd a világ átlagos kitermelési költségét, ami egyfajta korlátként, benchmark-ként működik a nemesfém árfolyamában.

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • 3,2%-kal nőtt a magyar GDP év/év alapon a III. negyedévben, a NGM közlemény szerint. Első negyedév: 3,7%; második: 3,9%.
  • Az októberi fogyasztói árindex -0,4% év/év alapon.
  • A CSIS (a világ egyik vezető külpolitikai elemző központja) a 2015-ös előrejelzésében nemzetközi geopolitikai veszélyforrásként értékelte Magyarországot. Indokként a keleti nyitást, az orosz elköteleződést, a demokratikus berendezkedés meggyengülését hozta fel a jelentés. Mindezt úgy, hogy 2011-2014 között egy-egy mondattal intézte el a jelentés hazánkat.
  • Ha lassan is, de kezdik megérteni az érintettek: az élő devizahitelek 2014. november 7-i piaci árfolyamon történő forintosítása meglehetősen rosszul érinti a segítségre szorulókat. Egyes számítások szerint úgy 4-500 milliárd HUF-fal járnak rosszabbul, mintha az MNB azon az árfolyamon adná át a devizát, amin beszerezte hosszú évek alatt. Mindenki könnyen utána számolhat. 9 milliárd EUR 260-as, vagy 307-es árfolyamon mekkora különbséget jelent (423 milliárd HUF). Az MNB nyilvánosan 100 milliárdot vállalt el. A HUF egész héten erősödött, ami azt sejteti, az MNB-nek sürgős lett az ügylet, elkezdte venni a HUF-ot.
 Forrás: ARIVA
  • A csütörtöki állampapír aukción ismét estek a hozamok. A hatalmas európai hozamvadászatba a magyar piac kedvelt terepnek számít. Az eredmények: Összességében négyszeres túljegyzéssel a 3 éves papírok hozama 2,7% (18 pontos esés a korábbi aukcióhoz képest); az 5 éves papírok hozama 3,05% (31 pontos esés a korábbi aukcióhoz képest); a 10 éves papírok hozama 3,66% (56 pontos esés a korábbi aukcióhoz képest).
  • Az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) 0,1%-ról 0,14%-ra emelte az alapba fizetendő hozzájárulás mértékét. Kiürült a kassza az idei kártalanítások után, valamint a mindig kapóra jövő „uniós szabályozás” is szerepelt az okok között.
  • A HUF szembe ment a régiós devizákkal és folyamatosan erősödött egész héten.


Forrás: ARIVA

Budapest, 2014.11.17.