Jön… jön… jön, jövőre az €QE

Amerika a nagyjából háromnapos munkahéten is összehozott egy történelmi maximumot, mert az OPEC hírek csak pénteken tudtak érvényesülni. Nekik még az európai bajok miatt aggodalmaskodó Draghi, ECB elnök szómágiája is elég volt egy kis betevő heti boldogsághoz. A DAX is optimista hangulatban ostromolta a nyári 10 000 feletti csúcsokat, de ezen a héten még alatta állt meg kicsivel (heti maximum csütörtökön este:9 992,67). A német index az utolsó 6 kereskedési napon laza 5,3%-ot emelkedett, pedig eddig csak beszédekkel bíztatják a piacokat.  



Forrás:ArivaAMERIKAAz USA egyre több társadalmi kihívásnak kell, hogy megfeleljen. Mind több a zavargás és a tüntetés. Mindez amint láttuk, még nem érte el a befektetői piac ingerküszöbét ugyan, de rendkívül sok szó esik róla már a szaksajtóban is. Ennek apropót adott az is a héten, hogy megjelentek a havi fogyasztási adatok, amelyek szerint 2009-től 12,3%-ot nőtt az amerikaiak életére elköltött vagyon elem volumene, de mintha ennek ellentmondana, hogy az átlagos háztartások elkölthető reálbevétele meg folyamatosan csökken. A havi adat 0,2% volt, szemben a várt 0,4%-kal.

A hét másik kiemelkedő adata a GDP volt, amelynek kedden megjelent második előzetese (3,9%) lepipálta az elsőt (3,3%). A GDP növekedést és összetevőit látványosan mutatja meg az alábbi grafikon:

Javultak még a tartós cikkek rendelésállományai és az új lakásértékesítés adatai, valamint néhány hangulati mutató, ugyanakkor kicsit gyengébbek lettek a heti munkaerő piaci eredmények.

Továbbra is sláger téma, hogy a nyilvánvalóan túlvásárolt USA részvénypiacra mikor érkezik meg egy újabb korrekció. A kérdésre, hogy mennyire túlvett az amerikai részvény, egy igen érdekes és felkapott grafikon járta be a sajtót. A Nobel-díjas Robert Shiller-nek tulajdonítják azt a megközelítést, amely szerint a trendet novemberben már majdnem megduplázó (+91%) konkrét részvényindex árfolyam eddig a történelemben csak egyszer fordult elő, 1998 és 2001 között. Az érdekes technikai megközelítésnek két üzenete is van:

  • Igen, a részvényárfolyamok nagyon magasnak látszanak.
  • Ugyanakkor meg ez a szituáció az ezredfordulón több mint egy évig fenn tudott maradni, amíg végül megérkezett a dotcom lufi leeresztésének időszaka.

Az OPEC csütörtök este megjelent határozata szerint továbbra sem hajlandók adminisztratíve korlátozni a kitermelést, bármilyen alacsonyak is az olajárak. Az USA frissen megerősödő olaj cégeinek ez ugyan nem annyira jó hír, de minden más energiát igénylő tevékenységnek alacsonyabb költségeket jelent. Így csak annyi lehetőség maradt, hogy a kedvező árakon készletezik az olajat, ami szépen látszott a heti mérésen, mert közel ötszöröse lett a ténylegesen leltározott érték a vártnak.

Nem volt tehát oktalan az egész heti szorongás az olajár miatt, a hírre természetesen az olaj ára (együtt az összes nyersanyagéval) ezen a héten is jókorát esett, s ami ebben veszélyesnek látszik, az a pénteki nagyméretű zuhanás:A FT vasárnapi elemzése alapvetően a kínai GDP lassulásra, a termelői árakban mutatkozó tagadhatatlan deflációs hatásokra alapozva hosszú távú alacsony energia árakra számít:


Amerikában elterjedt az a vélekedés, hogy rövidtávon azért nem sikerült megállapodni az olajkitermelés korlátozásában, mert a szaúdiak visszapasszolták a témát, mondván, hogy ők az USA kérésére (orosz-ellenes szankció gyanánt) hagyták az áresés beindulását, most viszont ők kérik azt, hogy először az USA kezdje meg a kitermelés csökkentését.

A pénteki „Black Friday” értékesítési adatai azért fontosak, mert az amerikai fogyasztás várható trendjeire adnak jó indikációt (vagy nem jót, de a piac figyeli és reagál rá). Mivel adatokkal még nem szolgálhatok, mellékelek egy elvállaltan szubjektív linket a fogyasztói viselkedés változásáról, amelynek a címe nemes egyszerűséggel „Emberek vs. Állatok”. (vigyázat hangos, és 2,5 percig tart), és az idei vásárlási őrület okozta káoszra utal.Hétfő hajnalban érkezett: a Black Friday négy napján 11%-kal volt alacsonyabb a kiskereskedelmi forgalom, mint egy éve, 6,4%-kal kevesebb ember ment el vásárolni. A szegényedő középosztály, az egyenlőtlenség egyre nagyobbra nyíló ollója, na és a néhány államot lebénító időjárást okolják elsőre az elemzők.

EURÓPA

Egész héten igen intenzív üzengetés folyt az EU-s vezetők között a pénzügyi kérdésekben. Az ECB heti 2-3 alkalommal hitegeti a piacot információ morzsákkal az €QE-ről, de egyre világosabb ellenzékre talált a német nemzeti bankban.

A Bundesbank hétfőn figyelmeztetett: az ECB addig beszélte a lyukat a piac hasába, amíg az olyan mértékben árazza már a megálmodott €QE hatásokat, hogy a tényleges bevezetés (aminek a Bundesbank felvállaltan ellenáll) már csak az árfolyam háborúban fog hatni és a reálgazdaságban pedig elvesztheti stimulációs erejét. Aggódnak a Bundesbankban a nagy német bankokért is, mert a nagyon alacsony kamatszint miatt sokat esett a bankok nyereségessége is.
Minderre az ECB egyik vezetője, Benoit Coeure órákon belül reagált egy londoni konferencián, mondván, hogy:

  • A jövő héten (dec.1., hétfőtől) Európában €QE megbeszélések következnek
  • Minden szóba jöhető eszközt kell vásárolnia az ECB-nek.
  • szerinte nem kell az európai deflációtól tartani. (!)
  • Az alacsony alapkamat legalább olyan veszélyes, mint a deflációs félelmek miatt felduzzasztott hitelezés hatásai a gazdaságra.

Szerdán csak a német GDP adat kapott némi visszhangot, amely hozta ugyan precízen a várakozást (1,2%), ám a hosszabb grafikonját tekintve nem tűnik megnyugtatónak, mint ahogyan ezt a hangulati indexek is lereagálták.
Szerdán minden piac örült az ECB alelnökének, Vitor Constancio-nak is, aki egy leheletnyivel ismét konkrétabbá tette az €QE programot azzal a kijelentésével, hogy 2015 első negyedévében (februárban talán) várható döntés arról, hogy vásárolhatnak-e az ABS-ek (eszközfedezettel ellátott értékpapírok) mellett végre állampapírokat is. A kockázatokat is emlegette ugyan (pl. az irreálisan alacsony kötvényhozamok megtévesztő üzenetét), de az kevésbé érdekelte a jó hírekre szocializált piacot.Az ECB elnöke, Mario Draghi csütörtökön már arról beszélt, hogy az Euró zóna pénzügyi irányításának egységesítése a pénzügyi hatalom koncentrációjának folyamata lelassult, a jogalkotók további késedelme nagy károkat okozhat. Egyedül Angela Merkel állt be Draghi mellé, sem a német kollégái, sem az Euró zóna más tagállamainak vezetői nem sürgették a kérdést. Ami a legérdekesebb, hogy Jean-Claude Juncker is mintha kihátrálna Draghi mögül ebben a témában, pedig az ECB világossá tette, hogy ha nem sikerül a francia és az olasz gazdaságot pénzügyileg ráncba szedni, akkor az €QE gyorsan hamvába halhat.

Természetesen egész héten estek az európai állampapír hozamok, immár a soha nem látott, történelmi mélypontokat tapasztalhattuk egész héten. Az alábbi grafikon csak az elmúlt hét relatív hozameséseit láthatjuk (10 éves nemzeti államkötvények), és igen, a németek hozama 10%-ot, a francia papíroké közel 14%-ot esett. Franciaországnak például most először sikerült 1%-os hozam alatt 10 éves kötvényhozamot elérnie. A Piac nem győzi beárazni az €QE-t, nagy kérdés, hogy a hozaméhes nagybefektetők mennyire képesek józan döntéseket hozni, a kiéheztetettség kábulatában, a pontosan nem ismert €QE információ alapján.


Forrás:Marketwatch

Pénteken igazolódott, hogy Draghi elnök nem hiába húzza a harangot, az idei 2%-ra tervezett Euró zónás infláció októberben 0,3%-ra esett. Egyre komolyabb az aggodalom a deflációs fenyegetettség miatt, Európa pénzügyi vezetői, ha rosszat álmodnak, akkor a japán-modell rémisztgeti őket mind gyakrabban.

A bő fél éve „tervezetten” gyengülő EUR tárgyhetünkben erősödött 1,4%-ot, de a hét végére már ismét 1,25 alatt zárt (1,2449). Az 1,236 körüli támasz novemberben másodszor fogta meg az esést.

Forrás:Ariva

Nagy megkönnyebbüléssel fogadták az EU-ban, hogy Nagy-Britannia nem kívánja számszerűleg korlátozni az EU-n belüli munkaerőmozgást, bár Németországhoz hasonlóan hoznak néhány nehezítő intézkedést. Pl. aki 6 hónap alatt nem talál az eltartásához elegendő munkabért biztosító munkát, azt visszatoloncolhatják, és csak 4 év után járnak a szociális kedvezmények 2015-től.

Szombaton Franciaország nagy visszatérője, a kicsit nyúzott Nicolas Sarkozy megnyerte a pártelnöki szavazást 65%-os eredménnyel (korábban nyert ő itt 85%-kal is), így a szocialistákból egyre inkább kiábránduló Franciaország 2017-ben ismét Sarkozy mellé állhat. A még Charles De Gaulle által alapított jobbközép párt frissen megválasztott elnökeként Sarkozy a nemzeti összefogás fontosságáról beszélt.


Foro:FT

ARANY

Az aranynak ismét „sikerült” leszakadnia csütörtök-pénteken az 1200-as menedékhelyről, egészen 1162-ig. Az aranyár magyarázatánál óriási a bizonytalanság. Van, aki medve-csapdát emleget, van, aki egyszerűen ócskaságnak tekinti a nemesfémet és akad, aki nem tud elszakadni a manipulációs gyanúitól. Mindenesetre tény, hogy a fizikai kereslet, különösen a jegybanki (orosz, kínai, holland stb…) megugrott az elmúlt hónapokban, ugyanakkor meg a tőzsdei árfolyamok, a „papírarany” ebből semmit sem jelez.


Forrás:Ariva

szárnyaló indiai lakossági keresletre már megint elkezdték pletykálni a büntetővámok bevezetésének ötletét.

Vasárnap Svájcban a népszavazás óriási többséggel nemet mondott a nemzeti banki aranytartalék duplázására és az aranytartalék hazautaztatására, ami hétfőn érdekes ármozgásokat eredményezhet.

Deutsche Bank szerényen megjegyezte egy napi nyersanyagpiaci elemzésében, hogy a jegybankoknak sürgősen fel kellene vásárolniuk a lakossági aranykészleteket. Érvelésükben az állt, hogy a 2008-as pánikban a lakossági megtakarítások egy része aranyba menekült. Napjainkban, ha a jegybankok képesek lennének mobilizálni, pénzre váltani ezt a nem kis fizikai arany mennyiséget, akkor az így a gazdaságba pumpált pénzmennyiség afféle QE hatásként stimulálhatná a fogyasztást s azon a GDP egyéb elemeit is.

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)
Miközben a belpolitikából ki sem látszik a magyar média (magánnyugdíj, 10 órás munkahét, vasárnapi zárva tartás, NAV botrányok, a 2/3-ad potenciális elvesztése), addig a pénzügyi, gazdasági kérdések némileg háttérbe szorultak, pedig volt bőven hír ezen a héten is:

  • Az OECD és a Moody’s összefoglaló elemzéseiben javultak a magyar növekedési kilátások, míg a Fitch továbbra sem javított a bóvli kategóriánkon.
  • Brüsszel szerint Magyarország esetében – akárcsak márciusban – most is négy mutató esetében villog a piros lámpa: az ország nettó nemzetközi pénzügyi pozíciója, exportpiacokból való részesedésének térvesztése, az államadósság mértéke és a munkanélküliség területén lépte át Magyarország azt a határértéket, amelyen túl már makroegyensúlyi problémákról lehet beszélni.
  • 2014 III. negyedévében a nemzetgazdasági beruházások 16,3 százalékkal nőttek az előző év III. negyedé­véhez képest.
  • Az MNB nem változtatott a 2,1%-os alapkamaton.
  • A munkanélküliségi ráta 7,4%-ról 7,1%-ra esett októberben, Európában nálunk csökkent a legdinamikusabban a kimutatott munkanélküliség. (Az adat a külföldön dolgozókat és a közmunkásokat is, mint foglalkoztatottakat tartalmazza.)
  • Az MNB legfrissebb adatai szerint már a lakossági hitelfelvevők 19,4%-a tartozik 90 napnál hosszabb ideje a bankjának.
  • A 6 hetes DKJ 1,81%on, a 3 havi változatlan 1,62%-on, a 3 éves 2,56%-on, az 5 éves 2,97-on, a 10 éves 3,54%-on értékesült az eheti aukciókon.
  • A HUF újra beállt a sorba, s már negyedik hete együtt mozog a térség más devizáival. 308-ig gyengült a héten (-1,3%), majd pénteken már valamelyest erősödni tudott 306,5-ig.

Forrás:ArivaBudapest, 2014.12.01.