Már az uborkának sincs szezonja!

 

A három hetes hírlevél-szünet megmutatta, nincs pihenés, a pénzpiacok úgy szállítják a híreket, mint a magyar üzletláncok a „görög” dinnyét: megállás nélkül. Érthető, hiszen a világ minden komolyabb rezdülése meglátszik az árfolyamokon.Mozgalmas időszakon vagyunk túl:

  • Az S&P500 nem érte el a 2000-es lélektani csúcsot (maximum július 24-én:1991,39), és jó két hét alatt -4,6%-ot korrigált, aminek éppen a Fibonacci 61,8%-nak megfelelő hányadát az utolsó 6 napon már visszadolgozta.


Forrás:Ariva

  • A DAX sokkal nagyobbat esett mint amerikai társa, és alig tudott a szintén nevezetes Fibonacci 38,2%-ig visszatornázni:


Forrás:Ariva

Nyilvánvaló Európa és az USA egymástól való elszakadása az elmúlt hónapokban. Amerika meg tudta tartani az emelkedő trendjét, eddig csak a szokásos kis korrekciónak megfelelően viselkedett az index. A DAX pedig látványosan letörte az éves trendet.


Forrás:Ariva

Az S&P 500 volatilitásán alapuló VIX index azért mutatott némi kilengést, a feszült hangulatot leképezve, de végül az ingerküszöbnek tekintett 0,2-t sem érte el, és az utolsó pár héten ismét meredeken esett:

AMERIKA

  • GDP +4%-os (várt 3,1%, előző -2,9%; nyilvánosságra került július 30.) második negyedéves növekedésének örömhírét kicsit beárnyékolta az első negyedév alacsony bázisa, meg az, hogy a prognosztizált és a tény adat közötti 25%-os relatív eltérést jórészt a -2,9%-ról -2,1%-ra módosított bázis adat okozta. Vagyis egy teljes negyedév elteltével közel harmadával írták át az USA első negyedévi adatát. Egyre nehezebb hinni ezeknek a számoknak.
  • július 31-i FED ülés megtartotta az alapkamatot (0,25%) és a QE csökkentés eddigi ütemét, de októberre már jelezték a teljes leállást is.  Az inflációt a FED elfogadhatónak tartotta (1,6%), de a foglalkoztatottságot leíró adatok és értelmezésük körül ismét parázsvita bontakozott ki. Nem véletlenül, hiszen ezek alakulásához köti a FED az alapkamat kérdését. A most vasárnap kezdődő (augusztus 17), hagyományosan Jackson Hole-ban megrendezett jegybankárok, elemzők és egyéb pénzügyi hatalmasságok világ-találkozójának is ezek a problémák az alapkérdései. WSJ J. Hilsenrath: „Miért javul gőzerővel a foglalkoztatottság, miközben a termelés outputja lassan növekszik és nagyon kiszámíthatatlan? Milyen alacsonyra kell szállnia a munkanélküliségi rátának ahhoz, hogy a makro folyamatok irányítói elkezdjenek aggódni az infláció miatt? Lehetséges-e, hogy a hosszú távon munkanélküli emberek újra-alkalmazása képes egy élénk gazdasági fejlődést indukálni? Valóban csökken a munkaerő hatékonysága?” Jackson Hole hozott már komoly szakmai újdonságokat. Csak a legutóbbi időkben két QE kört is itt jelentettek be (2010. és 2012.) a „forward guidance” slágere is itt hangzott el először, tehát érdemes odafigyelni az idei gondolatokra is, Yellen pénteki (aug. 22-i) beszédére meg különösen.
  • A FED körüli duma parádét felerősítette a munkaerő költségek jelentős emelkedése, amit ezúttal is sikerült pozitívan (hurrá mérhető a foglalkoztatottság emelkedése így is) és negatívan (ajaj, jön az infláció) is értékelni:

  • Hatodik hónapja havi 200 ezer új munkahely létesült, amire utoljára 1997-ben volt példa.
  • A hitelezési lazításoknak és a fogyasztói bizalomnak köszönhetően elkezdett emelkedni a fogyasztási hitelek volumene.
  • lakásárak növekedési dinamikája megtorpant júliusban:

  • Egy a FED által közzétett tanulmány szerint a jó foglalkoztatottsági adatok ellenére is az USA háztartásai meglehetősen rossz formában vannak:
    • A felnőtt lakosság 45%-át érinti behajtással kapcsolatos eljárás.
    • A 18-59 közötti korú lakosság harmadának van sürgős esetekre tartalékolt pénze.
    • A lakosság 48%-ának egy 400 dolláros extra kiadás finanszírozásához vagy hitelt kell felvennie, vagy eladnia valamit.
  • Az augusztus 8-ával végződő héten a részvényalapokból akkora volt a heti kiáramlás, mint amekkorát utoljára 2012-ben láttunk, a 10 éves USA állampapír hozama 14 havi minimumra esett.
  • 08.08. péntekre esett, és nagy fordulatot hozott, mert az amerikai részvénypiacra visszataláltak a vevők, aznap indult meg a 15-éig is kitartó visszagyógyulás. A háttérben szokatlanul külföldi hatások álltak: Draghi előző napi Európát féltő huhogása és a kiugróan jó kínai export adatok valamint Putyin kicsit lazább hangvételű nyilatkozata.
  • jelentés szezon ellentmondása az volt, hogy a 9,6%-os év/év profit adat igen jó, ám a piac negatívan reagálta le. Avagy csak egy kis profit realizálást láttunk, amiből 2 hét után kikecmergett a piac? Erre a választ az előttünk álló hét adja majd meg.

EURÓPA

  • Az öreg kontinens piaci hangulatát az ukrán válság körüli események sajtóban (is) megszellőztetett hírei befolyásolják továbbra is. Az orosz bankokra kiterjesztett szankciók megadták a kegyelemdöfést a DAX-nak, alig tudott 9000 alatt megállni a zuhanás. Nem csoda, amikor a német energiafelhasználás 25%-át orosz forrásból fedezik… Az ukrán helyzet megítélése nagyon nagy kihívás, hiszen valószínűleg nagyon keveset tudunk a színfalak mögötti eseményekről, célokról. Azt azonban elég nyilvánvalóan látni lehet, hogy az orosz gazdaságot (és politikát) alapvetően a nyersanyagkincs, azon belül is a szénhidrogén vagyon exportja határozza meg. Mivel ezen termékek szállításának átstrukturálása (mondjuk Kína felé) hosszú évekbe telik, és a török búzáért is olaj-devizával kell majd fizetni holnap és nem évek múltán, nagyon valószínű, hogy Moszkva is keresni fogja rövidesen az emelt fejjel történő kihátrálás módozatait. Talán a piac ezért sem vette eddig nagyon komolyan az olyan szalagcímeket, amelyek már a III. világháború kirobbantásának esélyét látják Putyin kezében.
  • Az angol jegybank nem csökkentette a QE programját, tartotta az alapkamatot is.
  • Az EU zóna inflációja júniusban 0,4% volt év/év alapon, ami alacsonyabb a várakozásnál, de legalább nem defláció, 2,4%-ot emelkedett a kiskereskedelmi forgalom és a munkanélküliségi ráta csökkent 0,1%-ot, a még mindig nagyon magas 11,5%-ra. A GDP a második negyedévben az előzetes adatok szerint 0,7%-kal emelkedett éves összehasonlításban, de változatlan volt az I. negyedévhez képest.
  • Ijesztően sokat csökkent júniusban a német gyáripari megrendelés: -4,3% (év/év), és az ipari termelés is csökkent 0,5%-ot.
  • Még mindig negatív tartományban (-0,3% év/év) az olasz GDP, de a trend javulást mutat:


Forrás:FXSTREET

  • Spanyolország deflációban! Júliusban 0,9%-kal csökkentek az árak júniushoz képest.
  • Az EKB augusztus 7-i döntésével változatlanul hagyta az alapkamatot, szeptemberre ígért részleteket az európai QE programmal kapcsolatban. Az EUR nem reagált különösebben, az 1,335-ös szint még tartja magát, az 1,333 körüli érték pedig már egy éves minimumot jelent, a következő gyengülő szint pedig már az 1,3 (ld. a 3 éves grafikont):



Forrás:Ariva

TOVÁBBI ORSZÁGOK HÍREI

  • Kína ellentmondásos híreit megszoktuk, most a lakáseladások 17,9%-os csökkenése borzolja a kedélyeket, miközben a kiskereskedelmi forgalom 12% fölötti növekedése igazán impresszív adat. Ami viszont elgondolkodtató: a hivatalos források szerint a kínai lakosság évtizedek óta nem látta ilyen pesszimistán a jövőjét. Nos, ha a kínaiak aggódnak, akkor akár az egész világnak is van miért…Mindenesetre, csak hogy tovább árnyaljam a képet, a kínai belső részvényindex egész nyáron meredeken emelkedett, visszahozta a tavaly ősztől elvesztett 12,5%-ot.

  • Argentínát a Standard & Poor’s „csődbe ment” kategóriába minősítette, mivel elmulasztotta teljesíteni az augusztus elsején esedékes 13 milliárd dolláros kötvénytartozását. Az argentin peso hivatalos árfolyama is nagy gyengülést mutat már évek óta, de az igazán nagy bajt az demonstrálja, hogy amikor a hivatalos árfolyam 8,2 körül jár az USD-hez, akkor feketepiacon 12,5-ért adják-veszik….
  • japán GDP 6,8%-kal csökkent az előző évhez képest, ami még mindig nem indukál változtatásokat a japán gazdaságirányításban, a gazdasági miniszter (Amari) nyilatkozata szerint. Az adóreform, a két éve beindított brutális QE program eddig csak egy halovány árszínvonal emelkedést hozott a jen szignifikáns gyengülése mellett, de a reál-folyamatokban még nem látni a hatást.

ARANY:

Július közepétől az arany együtt csökkent a részvénypiacokkal, majd a hónap végén 1280-nál, nagyjából a 200 napos mozgóátlagnál egy új támaszt talált az árfolyam. A részvénypiacok kritikus napjaiban augusztus első hetében kicsit mintha menedékül is szolgált volna a korrekciótól megijedt közönség számára. Már három hónapja a 200 napos mozgó átlag + – 5%-os sávjában keresi az irányt az árfolyam. A volatilitás úgy visszaesett, hogy március végétől kétszer is előfordult, hogy hosszú heteken át a 200 napos és az 50 napos mozgó átlag egymással párhuzamosan haladt.
Forrás:Ariva
A 2011 őszi csúcsokból legrosszabb formájában közel 40%-ot vesztett árfolyam a három éves grafikonon egy kis jóindulattal már mintha a feltámadás jegyeit mutatná. Az 1180-as mélypontot fél év eltéréssel kétszer is megtesztelte az árfolyam, utoljára idén januárban, ahonnan három hónap alatt 16 %-os szárnyalással érte el az idei maximumot 1382-nél. A pénteki záró az idei maximum alatt 6% (1304).

Forrás:Ariva

Az árfolyam elbizonytalanodása, szemmel látható útkeresése, elemzők sokaságát ihleti meg folyamatosan. A 3000-től a 700-ig mindenféle jóslatnak és elemzésnek termékeny talajt nyújt az aktuális grafikon-formáció.

Tovább növeli a bizonytalanságot az ezüst esete: mindenki arra számított, hogy a 100 éves árképzési rend (Silver Fixing) alóli felszabadulás akár 10%-os rally-t is hozhat, majd esett az árfolyam 2%-ot…

Abban azonban sok elemző egyet tud érteni, hogy tartós árfolyam emelkedésre csak akkor számíthatunk, ha visszatér a piacra a spekulációs eszközökben manifesztálódó kereslet. A Gold Council féléves jelentése szerint egyelőre megállt a kiáramlás ezekből az eszközökből:

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

Az elmúlt 3 hét kiemelt makro adatai:

  • 8%-on maradt a magyar munkanélküliségi ráta júniusban.
  • 51,7-ről (június) 56,7-re javult a menedzser beszerzési index júliusban.
  • Júniusban a kiskereskedelmi forgalom 3,8%-kal volt több mint egy éve (májusban még 4,9% volt a többlet).
  • Az ipari termelés júniusban 11,3%-kal haladta meg a tavalyit (május:10,1%).
  • A második negyedéves GDP 3,9%-kal volt több a 2013-asnál (I. negyedév:3,5%), ennél jobb eredménye egyetlen országnak sem volt Európában.
  • Három havi defláció után ismét pozitív tartományban van a magyarországi infláció (0,1%).

Augusztus első hetében nagyot ugrottak a közép és hosszú távú magyar állampapír hozamok. A háttérben a devizahiteles csomag körüli aggodalmak okozta HUF gyengülés állt, ami valószínűleg külföldről indított el egy kötvény eladási hullámot. Mindezek ellenére kedden már ismét rekord alacsony hozammal, 1,5%-on mentek el a három hónapos DKJ-k.

A Moody’s rontotta az FHB és az Erste bank besorolását a devizahiteles csomag várható következményei miatt.

A HUF 314-ig erősödött a héten a 316-os múlt heti csúcsról. A gyengülésre szavazó várakozásokat a túlságosan alacsony alapkamat szint, a HUF-ban denominált értékpapírok régión belüli relatív túlértékeltsége, a geopolitikai feszültség további várható növekedése, a devizahitelesek tartozásainak (kb. 16 milliárd USD-ben) HUF-ra konvertálása alapozza meg.


Forrás:Ariva

Budapest, 2014.08.18.