Már vége is a korrekciónak? (vagy csak most kezdődik igazán)

 

Hét közepén fordult meg a részvény piac . A január 22-ével kezdődött korrigáló csökkenés megtorpanni látszik. Ezen a héten a két nagy indexünk, Európából a DAX, Amerikából az S&P500 péntek délutánra már vissza tudott kapaszkodni a hét eleji nyitó szintek közelébe. A javulás mértéke Amerikában már felezte a csökkenésta DAX még csak harmadolta. Most arról megy a tanakodás, hogy merre tovább, folytatódik ez a korrekció, ami még csak a legrövidebb és legmeredekebb emelkedő trendcsatornák alsó vonalát kóstolta meg, vagy megyünk tovább az 5 éve tartó bika piacon, amely immár a II. világháború óta az ötödik leghosszabb emelkedő piac.

Az érzékelhető méretű fordulatot az EKB csütörtöki kamatdöntő ülésének sajtó- tájékozatójának idejében érte el a piac, amire ráerősítettek az USA heti és havi ellentmondásoktól egyáltalán nem mentes munkaerő piaci adatai.

Forrás: Ariva/Saját

AMERIKA

  • Az ellentmondásos hangulatú makrok szerint a feldolgozóipari hangulat (hétfőn) vészesen romlik (ld. a grafikonunkat), ugyanakkor meg a szolgáltatói menedzser index szerdán már ragyogó hangulatról tanúskodott. (55,7-ről 56,7re javult)

  • Ugyanilyen nehezen kibogozható információ-dömping volt a munkaerő piacról is. Ugyan tovább csökkent a munkanélküliségi ráta, immár a várakozásokat is megelőzve 6,6%-ra esett (pénteki adat), de a nem mezőgazdasági munkahelyek számának növekedése messze a várakozások alatt maradt (113 ezer/185 ezer), a heti jelentések viszont csütörtökön csupa javulásról számoltak be.
  • Több elemzés is foglalkozott a lakásárak lassan véglegesnek tekinthető 2013. évi emelkedésével: 11%, miközben számos ipari városban katasztrofális mennyiségű lakás keresi új tulajdonosát elképzelhetetlenül alacsony áron.
  • Már hetek óta húzzák egyesek a harangot a vasúti szállítások visszaesése miatt is, így most megmutatjuk, miért. Természetesen lehet a rossz időjárásra fogni, de a rossz beszerzési indikátorral, az ismét visszaeső autóértékesítési adatokkal együtt már kicsit elgondolkodtató lehet ez is.

  • A hét elején derült ki, hogy január utolsó hetében komoly nagyságrendű tőke menekült az USA részvénypiacairól állami és más kötvényekbe és kötvényalapokba.

  • Lezajlott a FED elnökváltás utolsó protokolláris mozzanata is, az új elnök személye (Janet Yellen) körül ez jó apropót adott a találgatásoknak: Vajon megtartja-e az eddig rá jellemző „galamb” stílusát? Vajon képes lesz-e visszavezetni az USA pénzbőségre rákapott, gyenge kilábalási folyamattal küszködő gazdaságát a normálisnak gondolt pénzügyi folyamatok medrébe? Vajon képes lesz-e megvédeni az ingadozó USD hegemóniát a világ pénzpiacain? Nehéz kérdések, a válaszok csak egyetlen dologban értenek egyet: nagyon nehéz dolga van Janet Yellennek! Ezzel mi is egyetérthetünk és csendbenhozzátehetjük, hogy ezek bizony nem csak amerikai vagy FED belügyek, hanem az egész világgazdaságot érintő súlyos kérdések.
  • A költségvetési plafon témája is napirendre került a héten. Február 27-éig a kongresszusnak ismét emelnie kell a plafon mértékén, ha nem akarják a 2013 októberi mutatványt (részleges államcsőd) megismételni.

EURÓPA

  • Európában a feldolgozóipari hangulati indexek hozták a jó eredményt, de csak egy napi örülhettünk ennek, mert a szolgáltatói index már pirosba borult megint.
  • Az Eu kiskereskedelmi értékesítési adatai is csökkenést mutattak januárban     (-1%) a várakozással szemben (+1,5%), amit csak az súlyosbít, hogy egy éve ilyenkor ugyanez az adat -3%-on állt meg…


Forrás:FXstreet

  • Csütörtökön sokan vártak Mario Draghitól, az EKB elnökétől valami erőteljes információt, akár szóban, akár tényekben. Nos, ehhez képest nagyjából nem hozott semmi újat és nem mondott semmi érdemlegeset. (Ettől még a piacok megugrottak csütörtök délután!) Marad a közép-távú 2%-os inflációs cél, a 0,25%-os alapkamat, marad az ígéret, hogy ha szükséges, az EKB beavatkozik. Az aktuálisan kibontakozó fejlődő piaci deviza válsággal kapcsolatban pedig csak annyit jegyzett meg, hogy az európai pénzpiacok lényegesen rugalmasabban kezelik a kérdést, mint 8-9 hónappal ezelőtt ezt feltételezni lehetett volna.
  • Az EP (Európai Parlament) megszavazta, hogy az elhíresült árfolyam és LIBOR manipulációkra a minimális büntetési tétel 4 év börtön legyen. Persze ez még nem törvény, mert jóvá kell hagynia még a tagállamokat képviselő Tanács-nak is. Az EP döntésnek az ad aktualitást, hogy sorban hozzák a bűnösnek kikiáltott brókerekre az ítéleteket, ugyanakkor meg éppen a héten került nyilvánosságra egy újabb botrány, amely szerint a világ legrégebbi jegybankja, maga a Bank of England egyenesen bátorította munkatársait a piac manipulációjára.
  • Nagy-Britannia után Svájc is támogatja az európai emigráns kvóták bevezetését.

EGYÉB TERÜLETEKRŐL ÉRKEZETT FONTOSABB HÍREK

  • kínai hangulati indexek a recessziós 50-es érték körül ingadoznak, nem kis fejtörést okozva a világ befektetőinek. A GDP-lassulás fejlődő országokra gyakorolt hatásáról a múlt héten már ejtettünk szót, most azt jegyezzük meg, hogy a WSJ elemzése szerint Ausztrália egyelőre jól jön ki a történetből, mert a többiek rovására fokozni tudta a részesedését a kínai importból, az AUD tervezett és jelentős gyengítésével pedig elérték, hogy az alapanyagok áresése ne viselje meg túlságosan az ausztrál bánya-vállalatokat.
  • Az összeomlás határán látja a kínai lakás-piacot a FT. A China Confidential adatai szerint a lakás-vásárlási index 33,7 pontra esett a decemberi 45,7-ről. 2013-ban ez az adat januárban 52,5, februárban pedig 63,2 volt.  Ez a látványos lassulás igen veszélyes lehet az össz-kínai növekedést 2013-ban meghatározó lakáspiacon.
  • A japán NIKKEI eddig komoly 13,6%-ot esett a december végi csúcsáról. Hétfőn Abe államfő és Kuroda jegybankelnök egymást támogatta hangzatos kijelentéseikkel. („A BOJ megfelelő lépéseket fog tenni a pénznyomtatás stratégiában.” „Nem könnyű megváltoztatni a defláción szocializálódott gondolkodásmódot.” „A BOJ pénzbőség teremtő akciói eddig elérték a kívánt hatást.”) Végülis nem rajtuk múlt, hogy a hangulat javulásával a NIKKEI is északnak vette az irányt csútörtökön és pénteken.
  • brazil külkereskedelmi mérleg rekord hiányt mutatott januárban.
  • Argentínában a deviza leértékelése megtörtént, a gazdaság és az export mégsem talál magára.
  • A FT eheti legolvasottabb cikkének a címe önmagáért beszél: „A fejlődő piaci jelzés: visszatért a válság”. Az elemzés szerint a helyzet ugyan nem egészen olyan, mint 1997-ben, de sajnos a gyenge lábakon álló helyi devizák és a kemény devizában történő eladósodás, mint kulcs-kérdés most is jelen van:


(Igen, magyar szemmel ijesztő, nem is kicsit ez a fenti tábla, még ha javulást mutat is….)

  • Szintén a fejlődő piaci válság kibontakozása kapcsán a BofA ML egyenesen ezt kérdezi: „Lehet, hogy a fejlődő piacok gondjai csak a kezdet?”
  • Mark Möbius, a fejlődő piacokra szakosodott világ szerte ismert befektetési szakember: „ Még nem vagyunk túl a nehezén…”

ARANY

A heti minimum (hétfő) és maximum (szerda) között 4,1%-os növekedést láttunk az arany árában ezen a héten. A minimumok az órás gyertyákon egy szépen emelkedő trendet rajzoltak a héten, ám a maximumok, a néhány órán belüli nagy mozgások mindkét irányban, jókora bizonytalanságról tanúskodnak. A hosszabb távú grafikon még szebben megmutatja a bizonytalankodást, az arany ára már a harmadik hete nem tud felfelé áttörni a csökkenő trendvonalon. Érthető, hiszen egy teljes éve tartó trendről van szó. A 200 napos mozgóátlagához is egyre közelebb került az árfolyam, már csak 1,3% választja el a pénteki záró árfolyamot a forgalommal súlyozott 200 napos átlagártól. Erre példa az egész elmúlt év csökkenő szakaszában nem akadt.


Forrás: Ariva/Saját

Forrás: Ariva/Saját

A New York-i Citibank pénteki elemzésében azt mutatta meg, hogy az arany egyre közelebb kerül a 70-es évek végén tisztán megtapasztalt viselkedési formájához, amikor hosszú távon képes volt a részvényindexekkel ellentétesen mozogni. A három hete korrigáló részvénypiac és javulgató arany persze most is felveti az aranyár kiugrásának a lehetőségét.

Csak három cím a tucatnyi hasonlóból, amelyek ismert, sokak által olvasott fórumokon jelentek meg:
Várható az 1400 $-os arany és 26 $-os ezüst ár megjelenése? (Seeking Alpha, Avi Gilburt)
Jön az 1300 $-os aranyár (Seeking alpha, James P Montes)
Citi: Az aranyat már csomagolják (tartalékolják)

EUR/USD

Az EKB ezen a héten csak ártott az EUR-nak. Draghi beszédére nagyot erősödött az EUR a USD-hez képest, ami bizony a leértékelődési versenyben (ha úgy tetszik háborúban) nem a legjobb ómen:


Forrás: Ariva/Saját

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • A bank-adó után most az MNB a bankok „tisztességes profit” fogalmának meghatározásán töri a fejét ( Nagy Márton MNB ügyvezető igazgató nyilatkozata)
  • A magyar parlament elfogadta a paksi atomerőmű-fejlesztés és a kapcsolódó finanszírozás tervét.
  • Kedden kicsit megingott a magyar állampapír piac, ugrottak a hozamok és a hat hetes DKJ ajánlatát az ÁKK visszavonta.
  • Csütörtökön már a szokott mederben zajlottak az állampapír piaci események, volt kereslet, a hozamok emelkedése is csak a kamatvágás valószínű leállítását jelezték már. (3 éves 4,76% +71 pont, 5 éves 4,98%; 10 éves:5,95% +27 pont)
  • Hét elején öt havi csúcson állt a magyar csődkockázat.
  • Hét éve a legmagasabb szintet érte el a feldolgozóipari menedzser index.
  • 2013-ban közel 600 millió forintot vont ki a lakosság a bankrendszerből a betétek felhasználásával:

  • Történelmi csúcsot ért el decemberben e külkereskedelmi mérleg többlet.
  • A forint 314-ről nagyot erősödött a keddi szerdai jó hírekre, majd ez után csak sávozást láttunk a hét végéig 306 és 309 között. A mozgását inkább a nemzetközi hangulat határozta meg, mint a magyar vonatkozású hírek, ez jól látszik azon, hogy a lengyel zloty-val teljes összhangban változott az árfolyam.


Forrás: Ariva
Budapest, 2014.02.10