Mario kitolta a garázsból a Mikulás szánkóját

A részvényindexek játszóterére megérkezett a Mikulás. A jelenségnek neve is van: Mikulás-rally, amikor december első hetében az egész piac emelkedésre számít és ettől azután lesz is. Ezen a héten mindenki a csütörtöki ECB kamatdöntő tájékoztatóra várva nem sok mindent csinált, majd a nagy semmi újat meghallván eleresztették az addig visszatartott long ötleteket. Így persze megint csúcs dőlt meg csúcs hátán, annyi csak a változatosság, hogy immár a német DAX is beszállt, és megjavította a nyári maximumokat. Pénteken 10 093 feletti értéket is láthattunk a DAX-on.



Forrás:Ariva A hét kiemelt hírei, adatai:A leginkább érdeklődést kiváltó az ECB kamatdöntő ülése volt, ahol:
  • A kamatokat változatlanul hagyták.
  • Szignifikáns vágást ejtettek a várakozásokon (GDP 2014:0,8% 0,9% helyett, 2015: 1% 1,6% helyett; Infláció 2015-ben: 0,7% 1,1%).
  • további pénzügyi könnyítéssel (€QE) várnak 2015 elejéig, a többség úgy érzi, hogy márciusig, mivel kínosan ügyelve egyszer sem ejtette ki a száján Mr. Draghi a január szót.
  • Amikor beindul az €QE, akkor viszont mindent fognak vásárolni, az aranyat kivéve.

A sajtó továbbra is dugig van azzal, hogy az óriási német ellenállás dacára próbálja meg az ECB az európai pénzcsapot megnyitni. Hiába a hihetetlenül lassú GDP dinamika, az alig-alig infláció, az 1920-as évek deflációjából következő német hiperinfláció generációkra a németek fejébe verte a hitelektől való irtózást. A többség ennek számlájára írja, hogy 2012 óta csak ígéri Mario Draghi az európai pénzpumpát, de nem képes realizálni azt. Az ígéretei azonban igen hiteleseknek tűnnek, legalábbis a részvényindexek szerint.A Draghi beszéd kicsit megrángatta ugyan az EUR-t fölfelé, de órák alatt visszaállt a gyengülő trend, immár 1,23 alatt állt meg az árfolyam. Nem tett jót a csütörtöki -0,5%-os EUR zónás termelői árváltozás adata sem.


Forrás:Ariva

Putyin elnök bejelentette a Déli áramlat nevű gázvezeték projekt leállítását. Az optimisták úgy értékelték, hogy Putyin meghajolt a brüsszeli (amerikai) nyomás hatására. Ugyanakkor a FT már figyelmeztetett, Európa ezen a télen belekóstolhat a „jóléti hideg” érzésébe, mindenféle putyini és ukrán ígéret dacára.

Hétvégén Angela Merkel „rosszallását fejezte ki az oroszok közép- és kelet-európai beavatkozásával kapcsolatosan”.

Novemberben 10,4%-ra emelkedett a francia munkanélküliségi ráta.

Fontos volt még a pénteki amerikai nem mezőgazdasági foglalkoztatottak havi létszám változása, ami kiugróan túlteljesítette a várakozást, így a Mikulás puttonya jól meg is telt péntek délutánra. A 321 ezer fős adat az USA legszebb éveit idézi. Persze a nem olyan optimista elemzők már kórusban fújják, hogy ettől még történelmi mélyponton van a munkaképes lakosság foglalkoztatottsági aránya, a fehér fiatal férfiak alig jutnak munkához.

Változatlanul 5,8% az USA munkanélküliségi rátája novemberben.

2003-óta most novemberben adták el a legtöbb autót (17,2 millió) az USA-ban, bár az indikátorként is kezelt Ford F-széria évesített értéke csökkent:

Forrás:dash.com

Az amerikai rövidlejáratú és a hosszúlejáratú kötvénypiaci hozam között utoljára 2009-ben volt ilyen kicsi a különbség, ami a hitelpiac komoly elbizonytalanodását jelzi.

Az olajár nagyot esett (67,5 USD-ig) a szaudi bejelentésre, mely szerint 60 dollárra várják az áresés végét, majd 68,67 USD lett a hét végi záróár. Érdekes volt a hétfői mozgásban, hogy a 67,5-ről 72,5-ig vissza is pattant az ár az ukrán atomerőmű baleset később veszélytelennek ítélt hírére. Csak nehogy Putyin ebből ihletet merítsen!

Hiába stabilizálódott hétfőn az olajár, a venezuelai CDS felár már a szokásosnál 85%-kal magasabb, mert egyre többen gondolják úgy, hogy nem fognak tudni teljesíteni az esedékes államkötvények törlesztésekor.

Az IMF hivatalosan is Kínát értékelte GDP alapon a világ legnagyobb nemzetgazdaságának. Ezzel kapcsolatosan a Kína-szakértőnek tartott HSBC gyorsan megjegyezte, hogy a nemzetközi piacon mért vásárlóerő szerintük sokkal inkább kifejező adat, mint a GDP, s ebben az USA 22%-ot képvisel a kínai 11%-kal szemben.

Szombaton éjjel kiderült, hogy a kínai miniszterelnök, Xi Jingpin nem tréfál. A miniszterelnök 2012 óta házi őrizetben vegetáló politikai ellenfelének és korrupciós üzleti riválisának tartott Zhou Yongkang-ot letartóztatták. A börtönbe zárást hosszú oldalakon sorolt, ám minden konkrétumot nélkülöző vádakkal magyarázták a vasárnap reggeli lapokban.

Mi aggasztja a világ befektetőit?

A Bloomberg rendszeresen megkérdez 510 professzionális befektetőt a HUF-ban havonta súlyos milliókért előfizetői közül, jórészt bankárokat, elemzőket, befektetőket. A kérdések mindig a várható világgazdasági folyamatok körül fogalmazódnak meg. A novemberi körkérdéseket már sokadszor látom viszont, olyan sokan veszik elő, hivatkoznak rá, hogy érdemesnek találtam lefordítani a hírlevél olvasóinak, íme:

 

Azért, hogy ne lássuk oly aggasztónak a helyzetet és megértsük a korrekciós hangulatot, érdemes ránézni az idei részvénypiaci teljesítményekre:

ARANY:

Az arany hétfőn megugrott közel 7%-ot, talán az ukrán atomerőmű baleset eleinte nehezen kibogozható híreire, hiszen a svájci aranytartalék emelésért indított kezdeményezés elbukott. Végül egész héten sikerült 1200 fölött maradnia az árfolyamnak.

 Forrás:Ariva

A Zerohedge egy igen érdekes összefüggés-rendszert hozott nyilvánosságra szombaton (dec. 6-án). Az alapkérdés még mindig az volt, lehet, hogy a napi 100 milliárd dolláros papír arany piac nem követi a jól mérhető fizikai arany-kereslet növekedést. Egy könnyű válasz: feltehetőleg a papír aranyba fektetett tőke mennyisége és a fizikai arany mennyisége úgy aránylik egymáshoz, mint a 90:1–hez. Talán ez is lehet egy eleme a megfejtésnek, a biztos választ még senki sem tudja.

A nagyon összetett képlet szerint komoly szerepe van a történtekben a nemzetközi repo-áraknak is. (repo: olyan értékpapírral fedezett csereügylet, amelyben az eladó és a vevő az ügylet megkötésekor megállapodnak a visszavásárlás idejében és árában) A repo piacot egyre inkább kezdi felfedezni a szaksajtó is. A bennfentesek szerint ez a repo piac a nemzetközi tőkepiac „halkan dobogó szíve”. Ezen a piacon naponta elképesztően nagy mennyiségben kölcsönöznek egymásnak pénzt a bankok, a hedgefund-ok és más pénzügyi nagyjátékosok. Az USA-ban 2014 januárjában 3100 milliárd USD-re becsülték a teljes repo állományt, Európában, ahol a bankok jóval alultőkésítettebbek, mint az USA-ban ez a méret még nagyobb, 5800 milliárd EUR. Csak, hogy érezzük a nagyságrendet: az ECB hónapok óta nem képes elérni, hogy az €QE-vel felküzdje a mérleg főösszegét 1000 milliárd EUR-ra.
Nos, ez a repo ár meglepően korrelál az arany árával 2012 szeptemberétől. Ekkor indult az USA QE3 és vele együtt az angol és japán társai. Íme, a grafikon:


Forrás:ZeroHedge

Azt azért csendben magam hozzáteszem, hogy a repo árakban majdnem háromszor nagyobb volt a  csökkenés intenzitása, mint az arany árában, ami azért matematikailag kicsit lazítja ezt a szemre formás grafikon-korrelációt.

Az elmélethez kapcsolódik egy másik grafikon is, amely ugyanebben az időszakban a japán tőzsdeindex és az arany árának látványos negatív korrelációjával gyönyörködtet:

 Forrás:ZeroHedge

A ZH szerint ezek a tendenciák nem lehetnek véletlenek, de most csak a kirobbanó félben lévő vita elején állunk, így rengeteg a feltételezés. A hírlevél olvasóinak megígérhetem, hogy amint érdemi fejlemény lesz a témában, akkor ehelyütt értesülhetnek róla.

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • A GKI szerint 2015-ben 2%-ra lassul a magyarországi gazdasági növekedés.
  • Csökken a részvénypiaci forgalom a BÉT-en.
  • Az állam veszi meg a Budapest Bankot.
  • A becsődölt Széchenyi bank ügyfeleit hétfőtől fizeti ki az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap).
  • A múlt hetivel azonos hozammal, 1,81%-on értékesített 6 hetes kincstárjegyeket az ÁKK. A keddi aukción a három hónapos DKJ-k 1,58%-os, csökkenő hozammal találtak vevőt a piacon.
  • A HUF pénteken este a jó nemzetközi hangulatban 306 alá erősödött a gyengélkedő EUR-ral szemben.


Forrás

Budapest, 2014.12.08.