Mario még mindig titkolja…

A rengeteg fontos adat mellett a múlt hét legfontosabb eseménye az ECB (Európai Központi Bank) csütörtök (okt.2.) délutáni sajtótájékoztatója volt. A világ befektetői nagy figyelmet szántak Mario Draghi beszédének, hiszen már nem egyszer megtörtént, hogy ügyesen forgatva a szavakat nagy benyomást tett a piacokra. Nos, a nagy várakozásnak köszönhetően a semmicske információnak is megvolt a méretes hatása, csak éppen ellenkező irányban: Draghi semmi konkrét dolgot nem mondott a sokat emlegetett európai pénzpumpa méretéről, amit a mezei piac-szereplő is megérthetett volna. Igen az LTRO technikai részletei nyilvánosságra kerültek, de a piacok ezt a kevéske morzsát kiábrándultsággal fogadták. Talán az egyetlen ütős információ az  volt, hogy a „BBB-„ (Görögország, Ciprus) minősítésű országok fedezettel biztosított értékpapírjaiból is vásárol majd az ECB. Hogy pontosan mikor és mennyit, arról csak találgatunk még mindig.

A sajtótájékoztató előtt délelőtt kiderült, hogy a fenyegető deflációs nyomás mit sem enyhült (a termelői árindex augusztusban -1,4% éves bázison, várakozás:-1,2%), a munkanélküliségi ráta is változatlanul a 11,5%-os csúcs-közeli magasságban (csúcs 12,2% 2013. október), mindenki komoly és befolyásos számokra, szavakra várt. Nos, ez elmaradt, az EUR átmeneti (valószínűleg spekulációs) erősödés után pénteken már az 1,25-öt veszélyeztette:

Forrás:ArivaA részvénypiacok is hasonló mintát követve pénteken erősen délnek vették az irányt, amin csak az amerikai este javított valamelyest, köszönhetően a vegyes makro adatoknak (ld. lejjebb)

Forrás:Ariva
Amint ezt már megszoktuk, a DAX most is többet veszített értékéből, mint amerikai társa, és a hosszú grafikonokon is most már világosan látszik, hogy Európa nincs igazán jó bőrben. Az őszi erőteljesebb visszaesés már a nyárinál alacsonyabb szintről indult el, pénteken csak a zárás fogta meg a DAX-ot 9200 körüli magasságban:

Forrás:Ariva

Hetek óta mantrázom, hogy mindenki azt feszegeti, mikor és mennyivel korrigál már a részvénypiac, vagy esetleg több is várható-e, mint korrekció. A fejlődő országok, különösen Dél-Amerika, már komoly lejtőn vannak, egyesek úgy teszik fel a kérdést, hogy vajon le tudja-e húzni a világ, a bedrogozottan boldog Amerikát. Ezen a héten három olyan gondolat merült fel, ami széles szakmai nyilvánosság előtt hirdeti, érkezik a korrekció.

Pénteken (okt. 3.) tudtuk meg, hogy az USA munkanélküliségi rátája 5,9%-ra esett szeptemberben (várt:6,1%), szombatra már több helyen ezt is sikerült a vég eljövetelének jeléül értelmezni, mondván (és rajzolván), hogy amikor ilyen alacsonyra süllyed az érték, mindig beüt a recesszió. Többen feltették a kérdést, vajon mihez fog ezzel a FED, hiszen csak év végére tervezték a 6% alá csökkenést, ugyanakkor meg az alapkamat még mindig csak 0%?

A drágák-e a részvények kérdésre (P/E mutató) aktuálisan 26 a válasz, és ha az inflációval együtt vizsgáljuk a mutatót, akkor szemmel láthatóan egyetlen lépésre vagyunk csak a dotcom lufi kidurranásának szituációjától:

Végül kicsit konkrétabb vizekre evezve, csütörtökön jelent meg a GaveKal honlapján, majd a Zerohedge kürtölte világgá, hogy „emberek, az egyik méltatlanul kevéssé ismert részvénypiaci indikátor valósággal összeomlott”. Ez az indikátor az ADR (advanced/declined ratio) azt mutatja meg, hogy adott időszakon (itt 100 napon) mekkora volt a növekvő, illetve csökkenő részvények aránya. Konkrétan világméretekben az MSCI 46 országot átfogó indexében, (de országonként is, itt megtekinthető) az indikátor a 2008-as összeomlás szintjeire esett napjainkra. Ha kicsit jobban belemélyedünk az itt látható grafikonba, az is kiderül, hogy 2012 nyarától az addig a részvényindex-el párhuzamosan mozgó mutató teljesen eltérő irányt vesz. Emberi nyelven: valakik hatalmas összegekkel vesznek néhány nagy részvényt, avagy strukturált termékekben csak az indexeket. Itt persze gyakorlottabb olvasóim már tudják, hogy ismét kiújult a manipulátor jegybankár mániám. Igen, jól látják, és most ehhez egy újabb gondolatot adott az indikátor: mindenről az indexek tehetnek!  Gondoljunk csak bele. Elvileg szóba nem jöhet a törvények szerint, hogy a FED valamelyik cég részvényeit vásárolja. Gyakorlatilag meg ismert, így általában: veszik a részvénypiacot a jegybankárok. Az még valóban elképzelhetetlen, hogy a FED valamelyik erre hivatott munkatársa rábökjön X cég részvényére, hogy akkor most ebből vennék néhány milliárdért, ám ugyanezt egy index-el sokkal „prudensebb” megtennie…és  máris ott ficánkol a kezeikben az egész részvénypiac.

A hét további hírei pár mondatban, grafikonban:

USA

  • Többnyire kedvezőek voltak a havi munkaerő-piaci adatok, a 2008 júliusa óta nem látott alacsony munkanélküliségi ráta (5,9%) mellett jók lettek a munkanélküli kérelmek számának összesítései, javult a bevétel-növekedés havi dinamikája is 0,2%-ról 0,3%-ra augusztusban, azonban a megtakarítási arány 5,4%-ra esett 5,6%-ról.
  • A munkaképes lakosság munkaerő-piaci megjelenése 62,7%-ra esett, utoljára 1978-ban mértek ennyit. Az adatnak az a jelentősége, hogy a kedvező egyéb adatok mellett ez az arány további romlása megerősíti azokat a feltételezéseket, hogy egy nagyon rossz trend alakult ki, szó sincs átmeneti gyenge számokról ezen a téren.
  • A lakásár index éves bázison +6,75%, de a júliusi változás júniushoz képest már -0,5%.
  • Rekord szinten volt az export augusztusban, ami az erős dollárral nehezítve figyelemre méltó teljesítmény.
  • Csatlakozott a vészesen gyenge teljesítményű Russel 2000 indexhez az S&P400 (közepes méretű cégek részvényindexe) is, már a 200 napos mozgó átlaga alatt jár. A Russel 2000 tavaszi gyengülésétől a FED-nél is megijedtek, most még nem emlegetik.

Forrás: IncredibleCharts

  • Szeptemberben ismét csökkent az autóértékesítések száma, az évesített adat 16,3 mó db lett, szemben a várt 17,45-tel.
  • A gyáripari megrendelések szeptemberi -10,5%-ától csak azért nem kell megijedni, mert az előző hónap éppen +10,5% volt.
  • vegyes hangulati indexek eredményeiből a fogyasztói bizalmi index esése érdemel figyelmet. szeptemberben a várt 92,5 helyett 86,0 lett az eredmény, míg augusztusban 93,4-et mértek.
  • Ebola fertőzött lakost találtak Amerikában. Máris aláírásokat gyűjtenek, hogy ne engedjék a közvetlen repülőgép járatokat a fertőzött irányból az országba. Arról nem szólt a hír, hogy mi a helyzet az átszállással vagy kerülő úton érkezőkkel, de aki a legrosszabbakat vizionálja, az már látja, hogy rövidesen csak orvosi igazolással lehet belépni az országba. Megszaporodtak a „Hogyan védekezzünk az Ebola fertőzés ellen” típusú anyagok, még a szaksajtóban is. Az egyik így kezdi nagy csúfondárosan: Rendszeresen vizsgáljuk meg elektro-mikroszkóppal (akció itt és ennyi árengedménnyel) a sejtjeink DNA állományát…A viccet félre téve, kezdik húzni a harangot Ebola ügyben az USA-ban is.
EURÓPA:
  • fogyasztói árindex éves bázison +0,3% szeptemberben (augusztus:0,4%).
  • 14 havi minimumra estek, alig a recessziós szint fölé 50,3-ig a feldolgozóipari menedzser hangulati indexek az Euró Zónában. Az új megrendelések csökkenésének üteme is csak 2012-ben volt nagyobb az aktuálisnál.
  • Pozitív meglepetésre az augusztusi kiskereskedelmi forgalom az EZ-ban 1,2%-kal nőtt havi bázison, szemben a várt 0,1%-kal.
  • Jó hírek érkeztek a skót nyomás alól felszabadult Nagy-Britanniából. A GDP adatokat hosszú távon felülvizsgálva kiderítették, hogy a válság okozta recesszió a GDP-ben nem is volt olyan rossz, mint eddig gondolták (a legrosszabb negyedévben csak -6% szemben az eddig ismert -7,2%-kal), és ezen az alapon a Q3 adatra is jók a kilátások. Ennek azért van jelentősége, mert kamatemelési konzekvenciái lehetnek, ami nagy fordulatot jelentene világgazdasági szempontból is.
  • A francia szocialista miniszterelnök, Hollande elvesztette többségét a szenátusban, a francia újkori történelemben először két helyet nyertek a szélsőjobb képviselői. Az éves 3%-os GDP arányos hiányt csak 2017-re tudja Franciaország elérni, szemben a 2015-re megcélzottal. Sokak szerint ez is túlzottan optimista megközelítés akkor, amikor a jelenlegi államadósság állomány éppen 100%-a az éves GDP-nek.
  • A skótok után egyáltalán nem meglepetésre a katalánok hirdettek elszakadási kísérletetanyaországuktól, Spanyolországtól. A népszavazást november 9-ére írták ki, amit Madrid visszakézből alkotmány-ellenesnek ítélt. Amennyiben lesz népszavazás, úgy nagy eséllyel mondanak igent a katalánok az elszakadásra.
  • Az EZ változatlanul hagyta az orosz ellenes szankciókat, sőt a szakadárok tevékenységének függvényében újabbak bevezetését helyezte kilátásba. Nehezen nyugszanak a kedélyek, láthatóan a felek már a téli gázproblémák szakító próbájára várnak.
  • Ukrajna Norvégiától az orosznál olcsóbb áron szerzi be a gázt. Moszkva megtiltaná az olyan országokba történő gázexportot, amely országok reexportálnak Ukrajnába.
EGYÉB ORSZÁGOK 
  • 2008 decembere óta most először esett 50 alá a kínai új rendelés állomány mutató, a feldolgozóipari menedzser index is 8 havi minimumra csökkent.
  • A FT egy nagy cikkben teregeti a kínai szennyest. Egy titkos közvélemény kutatás szerint totálisan megbízhatatlanok a kínai export adatok, ugyanis teljesen hétköznapi dolog, hogy az export teljesítményeket túlszámlázzák az érintett vállalkozások.
  • Egyre többen aggódnak a kínai demokráciáért tüntetők testi épségéért Hong Kongban. Hétfőre (Október 6.) a hatóságok erőszakos eszközök bevetésével fenyegettek amennyiben nem tisztítják meg a lassan felkelőknek titulálható tüntetők a fontosabb közlekedési csomópontokat.
  • A japán jent 2008 után az elmúlt héten először jegyezték 110 felett az USD-vel szemben. A jen gyengítése gőzerővel és sikeresen folyik, ugyanakkor sem az inflációval, sem a GDP-vel nem sikerült még áttörést elérnie az Abenomics gazdaságpolitikának.
Forrás: IncredibleCharts
  • Brazíliában vasárnap választásokat tartottak. A jelenlegi kormányfő, Dilma Rousseff  nagy bizonytalanságban indult, hiszen kormányzása alatt a brazil tőzsde 23%-ot esett, a hatalmas sport-beruházásoknak sok ellenzője akadt az emberek anyagi helyzetét tekintve szélsőséges országban. Az elektronikus szavazásnak köszönhetően 99,99%-os feldolgozottság után kiderült, hogy újabb fordulóra lesz szükség, mivel de Rousseff asszony 41,59%-a kevésnek bizonyult a végleges döntéshez. A brazil tőzsde nagy boldogságban rallyzik jelenleg.
Az előttünk álló héten konferencia konferenciát követ, az IMF-től a japán jegybankig, a G20-ak és európai kormányfők találkozása lesz napirenden. Bármelyik eseménynek lehetnek komolyabb hatással bíró konzekvenciái.

ARANYEzen a héten, leginkább a Draghi utáni kiábrándultságban az arany 2.7%-ot veszített értékéből és laza könnyedséggel szelte át az 1200-as lélektani határát, hogy 1190-nél a nagyon masszív, három éves és kétszer is megpróbált támasznál végül megtorpanjon. Mivel az USD csak fele ilyen mértékben erősödött, más tényezők is hatottak.Sokáig tartotta magát az a magyarázat, hogy a pénzpumpák hajtották a 2011-es csúcsára az arany árát. Akik ebben hittek, most azt hallják, hogy az USA visszavesz, az ECB meg nem képes kimondani, hogy mekkorát nyom majd konkrétan a tőkeinjekciós gombon.

Egyre többet lehet olvasni a FED kamatemelésről, ami a dollár iránti bizalmat erősítve duplán rontja (átmenetileg) az arany esélyeit, mert nem csak árcsökkenést okoz az erősödő dollár, hanem el is viszi az arany piacáról a mozgékonyabb tőkét.
Ismert magyarázat az is, hogy a nagyobb hedge fund-ok és alapkezelők is megkezdték az arany pozíciók leépítését. Nos, a szeptember 30-i, keddi negyedéves zárásban még kevésbé mutatott csúnyán egy esetleg pénteken már realizált nagyobb veszteség.


Forrás:Ariva

Mint rendesen, a nagyobb aranyár mozgások idején, most is elárasztották a szaksajtót az elemzések, jövendölések és az aranyforgalmazó cégek marketing „értékelései”.

Csak néhány gyöngyszem ezekből:

  • November 30-án a svájciak egy népszavazással döntik el, hogy hazaszállíttassák-e a teljes svájci aranykészletet. A megelőző média kampány és a döntés is jelentősen megrángathatja majd az árfolyamot.
  • Már a magyar sajtó is kínai aranyhegyekről beszél. Állítólag Kína megnyolcszorozná az aranytartalékát, amivel az USA tartalékait meghaladó mennyiséget birtokolhatna. A hírrel csak egy a gond: éppen azon a héten röppent fel, amikor szép nagyot esett az arany ára. Valami azt súgja, ezt az információt a piac nem vette komolyan.
  • Folyamatosan tartja magát az arany-beszolgáltatással történő rémisztgetés a hírpiacon. Mindenkinek elege van már belőle, de a shortosok nem tágítanak. A recept a következő: Végy egy bombasztikus címet (Pl.: Megtörténhet, hogy einstandolják az aranyadat?), mindjárt utána adj egy elegáns, könnyen emészthető, tekintélynövelő történeti áttekintést, majd bonyolódj egy hosszadalmas technikai elemzésbe, de úgy, hogy te magad se értsd, az olvasó meg garantáltan adja fel az egészet, és csak az maradjon meg benne nagy kérdésként, hogy „ELVEHETIK AZ ARANYAMAT TŐLEM?”. A végén még oda is biggyesztheted, hogy az arany árának csökkenésében vagy anyagilag érdekelt, így is megvan a hatása a százezres példányszámú blogok esetében.
  • Érdekes és fontos megfigyelés azonban, hogy még a rövid távon 1000-es szinteket vizionálók is arról beszélnek, hogy az arany árfolyama igazából emelkedő trendben van hosszú távon, és senki sem meri teljesen leírni a nemesfémet végleg.
  • Mindenki megjegyzi: az 1190-es szint vízválasztó lesz, bármilyen irányban is hagyja majd el az árfolyam.

Forrás:ArivaMAGYARORSZÁG(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • A devizahitelek forintosításáról szóló törvényt a jövő héten életbe helyezik annak ellenére, hogy több bíró is alkotmányellenesnek nyilvánította. A gőzerővel folyó bírósági bank-kaszálás már a másodfokú fordulóknál tart, de a Milton már jogerősen elvesztette az állammal szembeni perét. Januárban már meg is kezdődhet a bankok elszámoltatása.
  • Az MNB már hatalmas strukturális átrendeződést vár a forintosítástól, amelynek eredményeként több nagybank is elhagyhatja Magyarországot. Azt tervezik, hogy a bankok versenyeznek majd az újrafogalmazott hitelekért.
  • 200 millió EUR nagyságrendben tölti fel tulajdonosa a magyar Raiffeisen Bankot, és egyáltalán nem tervezik a kivonulást Magyarországról.
  • 17%-kal növekedett eddig 2014-ben az ingatlanpiac forgalma.
  • 85%-os a magyar GDP arányos államháztartási hiány.
  • A héten 37,4 milliárd HUF-ért vásárolt vissza és 82,5 milliárd HUF-ért adott el kötvényeket az ÁKK. A csütörtöki aukción magas kereslet mellett a hároméves kötvények 3,07%-os átlaghozammal (korábbi 3,14%), az ötéves a korábbival azonos 3,77%-on, a tízévesek pedig 4,54%-kal (korábbi 4,65%) keltek el.
  • A HUF erősödött az EUR-val szemben, talán éppen a nagy HUF kötvényvásárlásoknak köszönhetően, azonban az USD-hez képest csúcsmagasságokba gyengült. Egyre nagyobb az aggodalom a HUF-hoz hasonló feltörekvő devizák körében, mert az USD erősödése és a kamatemelési híresztelések hatására mind többen menekülnek USD-be. A helyzetet tovább feszíti a carry trade-k (alacsony hitelt felvéve vásárolnak magasabb kamatozású állampapírokat különböző devizanemű országokban) óriásira fújódott lufija is menetrend szerinti kidurranás előtt áll. Ilyenkor szintén a HUF-szerű devizák és országaik húzzák a rövidebbet.  Mindezek ellenére az MNB alelnöke (Balog Ádám) csütörtökön azt nyilatkozta, hogy az alapkamat akár 2015 végéig is változatlan maradhat. Tudhat valamit, amit a világ elemzői még csak nem is kapisgálnak.




Forrás:Ariva

Budapest, 2014.10.06.