Megint szól a régi nóta: Májusban dobd el a papírokat….

“Sell in May and go away” (ismeretlen bróker). Laza fordításban: Értékesíts májusban aztán pucolj a piac közeléből. Most is sokan boncolgatják, hogy van-e aktualitása a régi jó mantrának a nyári uborkaszezont illetően. Ha másra nem, hát a kérdés felvetésére mindenképp stílusos bevetni a régi lemezt, hiszen okot látunk bőven az emelkedés fékeződésére. Itt van mindjárt a részvényindexek technikai képe. Az éves grafikonon mintha megtorpant volna a féktelenül száguldó bika az USA-ban és Európában is:



Forrás:ARIVA

 

Rengeteg a statisztika, ami bizonyítja, hogy májustól júniusig általában esések vagy oldalazások jönnek, de a január-április és a szeptember–december időszaka emelkedéssel fut. Íme, az aktuális statisztika, amit a Business Insider többszázezres nemzetközi olvasótábora is emésztget, immár velünk együtt:


Nézzük, mi szól a stabil emelkedés megtartása mellett:

  1. A gazdasági bizonytalanság sokat csökkent, jelenleg éppen ott tart, ahol 2007 nyarán:


Forrás:Five Thirty Eight

  1. A nagyobb cégek megkezdték a készpénzállományuk mozgósítását a piacon (Pl: Apple saját részvény vásárlása; GE Alstrom vásárlása, amit a hétvégén a Siemens megtámadott)
  2. A részvénypiaci éves hozam várható szintje még mindig magas: 7,68% (Brian Gilmartin)
  3. Az USA olajkitermelése 67%-ot emelkedett az elmúlt négy évben, ami nagy erővel robbanthatja be a növekedés motorját. (A héten legalább száz helyen jelent meg a Bloomberg egyik cikkének a címe: „Az USA lehet ismét a feldolgozóipar szerencsecsillaga”)
  4. A gyakorló közgazdászok és vállalati menedzserek szerint az ágazati kilátások egyre kedvezőbbek (The Reformed Broker).

A tendenciák után nézzük meg az elmúlt hét kiemelkedő makro híreit:

  • Az USA tartós cikk megrendelése 2,6%-os (várakozás +2%) növekedést ért el márciusban.
  • A Michigan hangulati index 84,6%-ra emelkedett, ami a hét éve mért adatsor második legjobb eredménye.
  • Az USA ingatlanadó bevételei elérték a recesszió előtti szintet, ez jó hír, de az már kevésbé, hogy az új ingatlanok értékesítése 14,5%-kal estek vissza márciusban (év/év alapon: -13,3%). Az is elgondolkodtató tény, hogy az ingatlanárak meg ismét, akárcsak 2007/2008 fordulóján a csillagos egekben járnak.

  • Az eddig az első negyedévről jelentett cégeknek csak a fele tudott a várakozások feletti forgalomról beszámolni (várakozás 59%)
  • A kínai növekedési kilátások továbbra is csalódást keltőek, a gyáripari menedzserek szerint áprilisban ismét a kritikus 50-es szint alá esett a hangulati index:


De hogy ne csak a hangulat alapján ítéljünk, egy érdekes grafikonon együtt tekinthetjük át az olaj kereslet drasztikus csökkenését, miközben az ipari termelés állítólag töretlenül emelkedik:


Arról se feledkezzünk meg, hogy az első negyedéves GDP növekedés 1,4% volt, szemben az előzővel:1,8%.

Végül nézzük meg a nem adat alapú fontosabb híreket, eseményeket:

  • Ukrajnában már történhet bármi, a piacok immunisak – még. Pedig már nem csak a Krímről szól a történet, készültségben áll egész Kelet-Ukrajna, nemzetközi ellenőrző bizottságot ejtettek túszul, az USA hadgyakorlatozik Észtország és Lettország területén, Obama elnök pedig napról napra morcosabb kijelentésekkel áll elő. A piac meg fütyült rá eddig. A kérdés azért ott lóg a levegőben: mikor fajul el a dolog valami veszélyesebb irányba, mert orosz oldalon kezd kaotikusan kiszámíthatatlannak tűnni a folyamat. A Krím megszállása a jelenlegi helyzethez képest még egy, a 70-es évekbeli május elsejei felvonulás precízen kivitelezett, integetős hangulatát idézte.
  • Csütörtökön (24-én) az EKB elnöke, Mario Draghi tartott sajtótájékoztatót, melynek fontosabb üzenete szerint nem észlelnek komoly deflációs veszélyt az Euro-zónában, nem zárják ki a negatív bankközi betéti kamatotaz európai QE-t és kamatvágást továbbra is a talányos „szükség szerint érkezhet” fordulattal valószínűsítette. Az euro éles fordulatot vett (gyengült) a Draghi beszéd hatására.


Forrás:ARIVA

  • Sokan vetik fel azt a gondolatot, hogy Obama elnök a piac manipulálására is használja az ukrán szituációt. A manipulációs vádat azzal magyarázzák, hogy Obama elnök a nagy alapkezelőket és hedge fund menedzsereket zárt körben tájékoztatta. Természetesen a kívül maradottak nem kis frusztrációjára, mert azt persze senki sem hiszi el nekik, hogy csak az esetleges orosz szankciókról esett szó a négy fal között.
  • Az olvadó félben lévő amerikai középosztályról kiderült: már nem is a leggazdagabb, Kanada megelőzte Amerikát 2014 első negyedévében. A szegények pedig már az európai szegényeknél is rosszabbul élnek. A nyugdíjasokért is van miért aggódni: az állami juttatásaik 98%-át fogják egészségügyi kiadásokra fordítani. (New York Times)
  • Egy nemrég közölt tanulmány szerint (Money News: Another Roadblock to Capital for Entrepreneurs) azok a kis közösségi bankok, amelyek a helyi kis vállalkozások (a holnap Apple-jei) finanszírozásában nagyon fontos szerepet játszottak, a 2008-as válság hatására teljesen elveszítették gazdaság-stimuláló szerepüket, a beruházások finanszírozásában 70%-ról 12%-ra estek vissza. Az ok: ezek a bankok elég kicsik voltak ahhoz, hogy csődbe engedjék őket. Most ott tart az USA kisvállalkozó, hogy a monstrum bankok elidegenedett, a helyi körülményekben totálisan járatlan, arctalan online minősítő embereinek kell eladniuk ötleteiket. Képzelhetjük, mekkora sikerrel. Egy szóval, a garázs-story-nak befellegzett.
  • Április 30-án, szerdán FED kamatdöntő ülés lesz. Az esti órákban, amikor Magyarország négy napos semmittevésbe zuhan (bocs a kiskertesektől és egyéb kivételektől!), kiderül, hogy a FED miként fogja letisztázni az elmúlt 4 hét zűrzavaros kommunikációját. A várakozások szerint egyértelművé teszik majd, hogy az alacsony kamat szint még sokáig része marad az életünknek, és az USA gazdasági kilátásairól is valószínűleg bíztató dolgokat mondanak majd és folytatják a lassú szűkítési (tapering) folyamatot.
  • Brazíliában (is) áll a bál. Tüntetők és forradalmárok gyújtogatnak Rio utcáin, miközben a világ közvéleménye egyre aggódóbb hangulatban tekint a hat hét múlva esedékes futball VB háborús övezetnek tűnő színhelyére.

ARANY:

Az arany (és szinte minden nemesfém) képes esni az ukrajnai feszültségnövekedés híreire, majd ugyanilyen típusú hírekre emelkedni is. Felejtsük el tehát Ukrajnát, Obamát meg Putyint? Egyre kevesebben tudják a választ erre a kérdésre.
Az árfolyam jó egy hónapja a 200 napos mozgó átlag körül hezitál, azt a benyomást keltve, hogy a januárban megindult erőteljes növekedés korrekcióját megfogta a 200-as mozgó átlag. Amennyiben az árfolyam el tudna ismét rugaszkodni az átlagtól, és az 1400-at is átvinné (jelenleg 1300 körül vagyunk, ld. lent), úgy az 1200-at kétszer is érintő dupla mélyponttal akár a trend igazolt megfordulásáról is beszélhetnénk. A feltételes mód nagyon hangsúlyozott, mert az aranynál mind a technikai elemzés eszközei, mind a fundamentumok rendszeresen csődöt mondanak 2011 őszétől.

Forrás:ARIVA

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • Az 1,7%-os februári bruttó bérnövekedés után a munkanélküliségi ráta is javuló adattal jött ki pénteken: 8,3%-ra csökkent az előző havi 8,6%-ról
  • A hét kiemelkedő híre a jegybank csütörtöki bejelentése volt, amelyet az összes elemző „bújtatott kamatvágásnak” minősített. Az intézkedés hatására az MNB-ből jelentős összegek vándoroltak a rövid állampapírok irányába. Már a csütörtöki, éven belüli papír (DKJ) aukción négyszeres volt a túljegyzés, a hozamszint történelmi mélységekbe esett:2,69%.
  • A forintnak azonban nem segített a DKJ népszerűsége, a hét végére ismét 310 felett járt az EURHUF keresztárfolyama. A gyengülésben komoly szerepe volt a péntekre elromlott nemzetközi spekulációs hangulatnak is.


Forrás:ARIVA

Budapest, 2014.04.28