Németország sokkolt ezen a héten

Arra számítottunk, hogy  ezen a héten viszonylag kevés adat érkezik, cserébe egymást érik a világ gazdasági vezetőinek találkozói, és majd ez köti le a piac figyelmét. Nos, nem így lett. Németország már hétfőn reggel olyan vészjóslóan rossz augusztusi feldolgozóipari megrendelés adatokkal (-1,3% éves, -5,7% havi bázison) fújt ébresztőt, aminél már csak a keddi ipari termelési adatok lettek gyengébbek (-2,8% éves, -4,0% havi bázison), végül csütörtökön az, hogy az augusztusi export -5,8%-al kisebb a júliusinál már valóban sokkolóan hatott.


A hangulati mutatók is teljes összhangban voltak a termelési adatokkal (Euró-Zóna  befektetői bizalom -13,7 az egy hónappal korábbi -9,8-hoz; az EZ kiskereskedelmi menedzser indexe mélyen a recessziós 50 alatt, 44,8), így a DAX index is 2012-óta nem látott sebességgel vesztett az értékéből:
Forrás:ArivaAzonban ha megnézzük az amerikai vezető részvényindexet is, mindjárt látszik, hogy a német adatok ugyan nem jöttek jól, de sokkal inkább általános részvénypiaci kiárusításról beszélhetünk. Az USA is veszített nem keveset a részvényindex értékéből és hozzá hasonlóan minden rendű és rangú részvényindex egész héten gyengélkedett.


Forrás:Ariva

hosszabb időt megmutató grafikonokon az is látható, hogy a hét éve szintén októberben csúcsokon járó részvénypiac most már valóban kezdi sokallni a régi csúcsok feletti 30%-os Kánaánt. A DAX egy évnyi emelkedést már vissza is adott, Amerika még csak a júliusi korrekciós mélypont közelében jár, éppen az évek óta az egészséges korrekciókat megállító 200 napos mozgó átlagán zárta a hetet, azonban keményen letörte a 2012 végétől rajzolható emelkedő trendjét. Természetesen még sokat eshetnek a piacok ahhoz, hogy a hosszú növekvő trendek még életben maradjanak, de az első komoly technikai vész-jelzést a DAX leadta azzal, hogy az áprilisi és júliusi mélypont alá zárt, nem is kevéssel, 1,3%-kal.



Forrás:Ariva

A hétvégi elemzői kórus arról szólt, hogy mit hoz az előttünk álló hét, jönnek-e további esések, megállíthatja-e a rosszul induló, amúgy is babonásan rossz októbert a III. negyedéves jelentési szezon. Tudnak-e majd olyan hírekkel, adatokkal szolgálni a vállalatok, amelyek a régebbi tankönyvek szerinti profitvárakozások vezérelte részvénypiacot kirántják az aktuális korrekciójából? (A Goldman például figyelmeztetett: Mindenki készüljön fel a csalódásra ebben a jelentési szezonban.) Fogadjuk-e el, hogy a részvénypiaci profit várakozásokat már régen nem a vállalati adatok vezérlik, hanem a jegybankok pénzkínálata, vagy annak ígéretei? Avagy a FED 2014 elejétől beindult pénzkínálat szűkítő intézkedéseinek ellenére szárnyaló részvénypiac éppen azt demonstrálta (eddig), hogy leporolhatjuk a tankönyveket, és visszatérhetünk a jó öreg alap összefüggésekhez?

Jellemző, hogy sokan már úgy teszik fel a kérdést, hogy a világgazdaság egyértelmű gondjai lelassíthatják-e az USA-t is? Azt az USA-t, amelyről éppen most hivatalosan is bebizonyosodott, GDP-ben és annak dinamikájában immár csak a második a világban, mert az amúgy lassuló és több sebből is vérző kínai gazdaság megelőzte:


A sok kérdőjeles gondolat után evezzünk közelebb a tények világához:
A szerdán megjelent FED jegyzőkönyv csak órákra segített az USA piacán, újra gyorsan leszédültek az amerikai részvényindexek is, amint megemésztette a közönség a fontosabb mondanivalókat:

  • A FED tagok úgy látják, hogy az USA gazdasági növekedésére komoly kockázatot jelent a világ növekedésének egyértelmű lassulása.
  • Néhány buborékot is komolyan kell venni, amelyek alááshatják az USA pénzügyi stabilitását.(Jellemző, hogy a „buborékot” „fejlődési folyamatnak” becézik, még mielőtt mindenkire frászt hoznának.)
  • Már a FED is megjegyezte, hogy az erősödő dollár ártani fog az exportnak.

Avagy: a gyenge világgazdasági kilátások, a tagadhatatlan lufik és a vadul erősödő USD miatt gyengébb GDP-re számítanak, mint eddig számítottak.Az IMF péntektől vasárnapig tartó rendes összejövetelén a várható 2014-es és 2015-ös GDP növekedést hivatalosan is visszavágták 3,3% illetve 3,8%-ra (3,4% illetve 4%-ról), valamint egyértelműen leszögezték: A világ GDP növekedése folyamatosan lassul, az országok gazdaságainak strukturális átalakítása elkerülhetetlen.

Ez utóbbit az ECB elnöke Mario Draghi azzal emelte ki, hogy szerinte a legtöbbet az EU struktúrákon kellmajd változtatni. Persze a bevezetésben már ismertetett német adatok ismeretében ezen már senki sem csodálkozott, hiszen a hét végére úgy megtelt a szaksajtó a német gazdaság értékelésével, hogy alig fért el mellette némi ebolás riogatás. Temessük-e Európa legnagyobb gazdaságát, avagy „csak” az orosz szankciók és a kínai növekedés megtorpanásának hatásával szembesültünk immár a számok nyelvén? A sok-sok szó és ez a néhány ijesztő szám vajon elég lesz-e ahhoz, hogy Angela Merkel végre meggyőzze pénzügyminiszterét és a németeket: Németországnak el kell fogadnia a megszorítások helyett a pénzügyi lazítások rendszerét.

Mivel csak október 26-án esedékes az ECB eredményhirdetése a 130 európai kereskedelmi bankra kiterjedő stressz-tesztjéről, addig ki kell várni az ECB pénzkínálat növelő programjának beindulását, mivel a kereskedelmi bankok aktivitása nélkül az hatástalan lehet. Csak reménykedhetünk, hogy amint fellibben az ECB függönye a rossz és a jó bankokról, a hónapok óta hitelezési hibernációba révült bankrendszer megrázza magát és megmenti Európa gazdaságát.

Nagy-Britannia exportjával is gondok vannak, a vállalati beszámolók szerint 2 éve nem volt ilyen gyenge a szigetország kivitele. Az ipari termelés +2,5%-os, a gyáripari termelés pedig 3,9%-os éves bázisú növekedést mutat 2014-ben. Ezzel együtt is az Euró-zóna lassulása miatt Nagy-Britannia GDP-je is 0,7% körül várható a III. negyedévben. (UK Kereskedelmi Kamara) A jegybank változatlanul hagyta az alapkamatot, és a 2012 elejétől működő QE programon sem tudtak csökkenteni minden igyekezet ellenére.

japán jegybank is változatlanul hagyta a legfőbb stimulusait, pedig arról pletykáltak, hogy még egy fokozattal erősítik majd a pénzpumpát. Az, hogy elmaradhatott a további lazítás, jó hírnek vehető és leginkább a japánban évtizedek óta nem látott 1,25%-os inflációnak köszönhető.
A japán befektetők állítólag értékesítik a francia, olasz és német kötvényeiket, helyettük a biztonságosabbnak ítélt USA, UK, ausztrál és kanadai kötvényeket vásárolják. (Big Picture)

Az orosz infláció 8%-volt hivatalosan szeptemberben, 7,6% augusztusban. 3 éve nem mértek ilyen gyors áremelkedést.

Kína rövidesen engedélyezni fogja állampolgárai számára, hogy külföldi részvényeket és ingatlanokat vásárolhassanak. A vállalkozásoknak pedig lehetővé akarják tenni, hogy a jüanban denominált részvényeiket külföldön is értékesítsék. Erre eddig csak némely kísérleti övezetbe tartozó cégnek volt jogosultsága. Vagyis a világ részvénypiacain csak a közeljövőben jelenhet majd meg legálisan a kínai befektetői kereslet és részvénykínálat. Ne feledjük, a világ immár legnagyobb gazdaságáról beszélünk, ahol egyetlen évtized alatt az egy főre jutó elkölthető (és megtakarítható, befektethető) jövedelem 2,6-szeresére emelkedett.


ARANY:

A rossz részvénypiaci hangulat és az átmenetileg gyengülő USD 1200 fölé repítette az arany árát. Tekinthetjük ezt technikai megközelítéssel az 1190-es szint tesztjének is, ami eddig kétszer megállította az áresést.

Vannak, akik úgy látják, hogy az 1200 körüli ár beindítja az aranyat hagyományosan vásárló keleti (Kína, India) népek vásárlási kedvét, elkezdik venni a fizikai aranyat.

Mindenesetre sikerült 4%-ot emelkedni, ami nem szokatlan az arany életében, de még nem érdemes messzemenő következtetésekre ragadtatni magunkat. A kínai fizikai kereslet és a tényleges import mennyisége egyszerűen meghatároz- hatatlan, és India ugyan felhagyott az adminisztratív arany import-korlátozással, de egy elemzés szerint a korlátozások ideje alatt úgy ráéreztek az aranycsempészet ízére, hogy nem akarnak leszokni róla. Vagyis a legnagyobb fizikai keresletet képviselő országokról egyszerűen nincsenek megbízható adatok…


Forrás:Ariva

Rövidtávon kiszámíthatatlan mozgások várhatók, hosszú távon még a három éve tartó áresés ellenére is emelkedő trendben van az árfolyam.
Íme, tárgyhetünk alakulása:

EUR/USD

1,25-ről az USD gyengülése csak csütörtök estig (és 230 pip-ig) tartott, az amerikai részvénypiac hanyatlásával ismét erősödni kezdett az USD. Egyre többen várják még az idén 1,2 körüli szintre az EURUSD relációt.


Forrás:Ariva

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

Az október 12-én esedékes önkormányzati választások tematizálták a hetet.
Navracsics Tibor bukdácsolva, de megfelelt az EU biztosi vizsgán. Az eredetileg neki szánt tevékenységek gyakorlásától azonban eltiltották.
A devizahitelekkel kapcsolatos banki perek megtorpantak, szinte minden esetben időt nyertek a nagybankok, a bíróságok rendre elhalasztották a döntéseket.
A Bank of America-Merrill Lynch szerint már csak a devizahitelesek kezelésének végső kimenetele lehet akadálya Magyarország ismételt „befektetési kategóriába” sorolt adósminősítésének.
-0,2% helyett -0,5% lett az éves bázisú infláció.
Állítólag az Audi néhány hetes leállása miatt esett vissza az ipari termelés 12,3%-ról 0,5%-ra augusztusban.
Az alacsony hozamok miatt a lakosság július óta elkezdte eladni az állampapírokat. Csak szeptemberben 65 milliárd forinttal csökkent a lakossági DKJ állomány.
Ezen a héten a 3 hónapos DKJ-t 1,32%-ért, a 12 havit 1,63%-ért értékesítette az ÁKK.
1,5%-ot erősödött a HUF ezen a héten az EUR-hoz képest. A háttérben a felminősítési kilátások mellett a devizahitelek kezelésének kérdése áll több szempontból is. A bankok elkaszálása látványosan leállt ezen a héten, ugyanakkor arról is lehetett pusmogást hallani, hogy az MNB megkezdhette a mentésre felajánlott 3 milliárd EUR-ral a HUF felvásárlását.
Az EURHUF árfolyam egy bő 2 éves gyengülő trendhez érkezett, a tartósan 305 alatti értékek már a trend megtörését jelentenék.



Forrás:Ariva

Budapest, 2014.10.13.