Olajba fullad a bika

2014. 12.15.

 

Azért senki ne aggódjon még, mert az elmúlt két hónap eszelős emelkedése után egyelőre egészséges korrekciót láttunk a december 12-ével végződő héten.  Az elemzések ettől még eljutottak odáig, hogy feltegyék a kérdést: Vajon az olajár zuhanása befolyásolja-e majd a FED aktuális politikáját? Úgy tűnik, hogy a pénzáradat, amit a jegybankok 2009 óta a piacokra borítottak, hatásosan befolyásolta a részvény- és hitelpiacokat, de most, mintha az egyik legkurrensebb kulcs-eszköze, az olaj kiszabadult volna a varázslat bűvöletéből.


Forrás: Ariva

A június óta meredeken zuhanó olajárral ellentétesen mozgó részvénypiac pénteken rácsodálkozott az anomáliára (bár éppen ilyet láttunk 2006 augusztus és 2007 január között is), és mintha fuldokolni kezdett volna az eddig békésen kaptató bika. Megkezdődött a részvények és a részvényindexek kiszórása, de nem akárhogy. A hét végére, a hétfőn még 2014-ben büszke kétszámjegyű (12,5%) éves növekedés már csak 8,33%-ra zsugorodott pl. az S&P500-ban.

Forrás: Ariva

Hogy még nincs itt az ideje a totális riadalomnak, azt jól megmutatja a hetes gyertyákkal mért 2014-es év. Világos, hogy nem az első ilyen esetet látjuk. A hasonló októberi helyzetben még csak a FED elnökének sem kellett beszólnia (elég volt Bullard FED-tag megnyilatkozása is)  ahhoz, hogy visszarántsák a piacokat. Látszólag a beszéd hatott akkor, de mind többen gondoljuk azt, hogy a FED simán vásárolja a részvényindexeket. A törvények ugyanis csak a konkrét cég konkrét részvényének a kereskedését tiltja, a részvényindexekkel azonban más a helyzet…. Talán pont ezért aggódott Yellen még tavasszal a kiscégek részvényindexének elszabadult zuhanása miatt, mert akkor még csak a nagy indexeket vették. Azóta a kiscégek indexét is ráncba szedték.


Forrás: Ariva

Valószínű tehát, hogy amennyiben a FED folytatja amit eddig csinált, akkor így vagy úgy, a technikailag is veszélyesebb határok közelében (pl. 1820 alatt az S&P500-ban) megállítja majd a csökkenést. December 17-én lesz a menetrend szerinti következő FED ülés, nem mintha arra számítanék, hogy a fenti feltételezéseket majd be is jelentik…


Forrás: Ariva

A DAX ugyanebből a kottából játszott, csak szokás szerint valamivel nagyobb relatív változásokkal, amit az ECB csütörtöki frusztrálóan sikertelen aukciója váltott ki, íme:



Forrás: Ariva

Azonban nem csak az olajár esik már fél éveAz USA állampapírok hozama is masszívan csökken, csak tárgyhetünkben a 30 éves hozam 8%-kal lett kevesebb péntekre, mint a megboldogult hétfőn volt (2,98%-ról 2,74%). Vagyis a befektetők keresik a biztonságot (azért  csökken a hozam, mert nő a kötvény árfolyama, ami a kereslet növekedésnek köszönhető), és a folyamat felgyorsulni tűnik:


Forrás:MarketWatch

Jó, a múlt heti zuhanásban benne volt az az enyhe aggodalom is, hogy ha a szenátus nem fogadja el a 1 100 milliárd dolláros USA költségvetést, akkor megint elbohóckodnak egy darabig a részleges államcsőddel. Szemmel láthatóan sokkal inkább a kockázatos piaci menekülés volt erősebb érzés, mint az állam fizetőképtelenségének réme, hiszen vitték az államkötvényeket. Vasárnap már azt is tudtuk, hogy a szenátus megszavazta. Naná.

Barry Ritholz, az egyik legolvasottabb gazdasági blog (Big Picture) tulajdonosa nagyon summásan így foglalta össze a makro helyzetet a BloombergWiew oldalán „A növekedés boldogsága” című írásában:
….. „A csökkenő olajárak, a növekvő munkahely-kínálat, az emelkedő bérek kombinációja (USA) jót tesz a kereskedelmi forgalom növekedésének. A reálgazdaság a gyorsulás eltéveszthetetlen jeleit mutatja. A munkaerőpiac robosztus mértékkel bővül. A novemberi átlagos új munkahelyek száma (214 ezer) 25%-kal magasabb, mint 2013-ban.
Néhányan persze megjegyzik, hogy ez a gazdasági kilábalás csak mesterséges képződmény, hiszen a FED QE programjának és a 0% közeli kamatpolitikájának az eredménye. Nekik azt mondanám, hogy részben igazuk van. Ugyanakkor az volna ehhez a magam ellenvéleménye, hogy a kétkedők egy jelentős része abban is kételkedett, hogy egyáltalán a QE hatásos-e a gazdaságra. Mindkét kételkedés nem férhet meg egy logikus képletben. Tehát most a QE impotens, vagy mégis növekedést eredményez, még ha mesterségesen is?
Mindettől függetlenül három következményt ne veszítsünk szem elől, ami a gyorsuló növekedéssel kapcsolatos:

  1. A gazdasági aktivitással nem korrelál a részvénypiac.
  2. Az élénkülő gazdaságban a részvényeket nem szokás túlértékelni. (A szekuláris bull-market elmélet alapján – Birinyi, Acampora, Saut)
  3. A FED által leállított QE program hatása a kötvényekre. A FED világosan közölte a stop-ot, a kötvénypiac mégis csökkenő hozamokkal reagál (ld. fent).

A piacoknak egy halom problémát kell feldolgozniuk, kezdve a lassuló növekedéssel küszködő Kínával, a kiszámíthatatlanul viselkedő OPEC-ig. Számomra a 2015-tel, a jövővel kapcsolatos legfontosabb kérdés az, hogy vajon az aktuális növekedés reális és fenntartható-e. Ha igen, akkor a részvényeknek, a hitelpiacnak és a jegybankároknak a dinamikája sokat fog változni – de mindez a legjobb szcenárió.” 
Bővebben angolul itt olvasható. http://www.ritholtz.com/blog/2014/12/the-u-s-economy-upshifts/A gondolatra szépen rímel a Streettalklive.com hihetetlenül érdekes elemzése a kamatszintek hosszú távú alakulásáról, íme az ide vágó grafikonjuk:

A fenti kiemelt tényezőkön kívül mi történt a héten:

  • Az USA kiskereskedelem 0,6%-kal nőtt novemberben októberhez képest (várt:0,5%), a fogyasztói bizalom egy éve nem ugrott akkorát, mint most, 93,88%-ig, és a kisvállalkozói optimizmus csak 2007-ben volt ilyen nagy: 98,1 pont.
  • Az USA-ban is – ugyan még csak alig hallhatóan – megszólaltak a deflációs aggodalmak, mivel a termelői árak kétszer akkora mértékben estek novemberben, mint várták (-0,2%)
  • Az európai ipari termelés 0,1%kal nőtt novemberben a várt 0,2%-kal szemben, a vártnál kisebb mértékben csökkent a német export (-0,5% a várt -1%).
  • Óriási csalódást okozott az ECB, Draghi vezette pénzpumpa-párti oldalán, hogy az €QE első lépéseként csütörtökön meghirdetett 317 mrd EUR-s aukció nem igazán vonzotta a bankokat, mindössze 130 mrd EUR talált gazdára! Míg 2011-ben az olcsó hitelből a bankok 6%-on tudtak venni például olasz kincstárjegyeket, addig manapság ugyanez az üzlet már csak 0,4%-kal „kecsegtet”. Az európai kisvállalkozások hitelezése szintén nem csábítja a nagy kereskedelmi bankokat. Így Draghiéknak már csak a közvetlen állampapír vásárlási technika maradt 2015 tavaszára. Az EUR rövidtávú erősödése megtört ugyan csütörtökön, de péntekre visszatért az erősödést támogató hangulat, nyilván az USD rovására.
 
Forrás: Ariva
  • A Fitch pénteken leminősítette Franciaországot („AA” lett az „AA+” –ból).
  • Hétfőn hozták nyilvánosságra, hogy a kínai export 4,7%-os havi növekedése jócskán elmaradt a várttól (8,2%), még inkább az előző havitól (11,6%).  A keddi inflációs adatok szerint még éves bázison van egy csekély árszínvonal emelkedés a fogyasztói árakban (+1,4%), ám a termelői áraknál már vészes -2,7%os deflációt vallottak be hivatalosan. A jegybank vasárnap megjelent tájékoztatója szerint 7,1%-ra csökken a kínai gazdaság növekedése 2015-ben.
  • Kína három új szabadkereskedelmi zóna létesítését tervezi 2015-ben. A Sanghai-ban 2014 elején bevezetett modell beválni látszik, a kormány a lassulás fékezése érdekében teszi az újabb engedményeket.
  • A forex-szakértők szerint 3 év után a piac ismét szembefordult a kínai jegybankkal és a kaotikus kínai kilátások miatt erősödik a jüan.
Forrás: Ariva
  • Görögország újra a veszélyzónában találta magát. A 2015 márciusban esedékes választásokon a radikális baloldali Syriza átveheti a kormányzást a jelenlegi EU-konform erőktől. A nagy befektetési alapokkal szervezett Syriza találkozóról a meglehetősen felidegesített  befektetési szakemberek azzal távoztak, hogy „adj el mindent, ami görög…, ez rosszabb, mint a kommunizmus…”. Erre a görög részvényindex laza 20%-ot esett. Szakértők szerint (FT) a görögök kiválása már nem jelentene akkora gondot az EU-nak, mint 2011-12-ben. A 2015-ben esedékes görög törlesztés-állománynak eddig senki sem találta meg a reális hátterét a gazdaság igen kétes kimutatásokon alapuló teljesítményében. A GREXIT (görög távozás az EU zónából) minden bizonnyal sokat emlegetett téma lesz a következő hónapokban, mivel a várható iszonyatos erejű nehézségek (korlátozott készpénzfelvétel és külföldi átutalási lehetőségek, a megtakarítások további elértéktelenedése, a hitelek radikális megdrágulása) ellenére a győzelmi esélyes Syriza nem tágít a függetlenedés gondolatától. Brüsszelben mind többen állnak úgy a kérdéshez, hogy tökéletes elrettentő modell lehet a GREXIT mellékhatásaival az esetleg vonakodó déli országoknak.
  • Az ENSZ kéthetes limai klíma-értekezletének péntekre tervezett megállapodása meghiúsult, mert az USA és Kína nem tudott megegyezni a megállapodás szövegében. A 2015 decemberében, Párizsban tervezett aláírás is elbizonytalanodni látszik.
  • Vasárnap a japán miniszterelnök koalíciója masszív 2/3-os többséggel nyerte az előrehozott választásokat, ami azt jelenti, hogy a kamikaze-QE program (a GDP-hez mért pénzpumpa mértéke Japánban a legnagyobb az egész világon) komoly belpolitikai támogatást kapott, s így minden bizonnyal folytatódni fog.
  • Oroszország, noha kedden hat havi leállás után újra megnyitotta az Ukrajnába szállító gázcsapokat, gőzerővel építi a fejlett világot ellensúlyozandó kapcsolatrendszerét. A nyilatkozatok szerint ezen a héten Indiában talált új szövetségesre. A BI (Business Insider) érdekes grafikonja azt is szépen demonstrálja, hogy Európában a szélsőjobb támogatását megszerezve miként éri el Putyin, hogy az orosz ellenes szankciókat mind nehezebb érvényesíteni:

 Forrás:Business Insider

ARANY

Mivel most az olajár tartja izgalomban az elemzőket, viszonylag kevés szó esett az aranyról, pedig a hét elején 4% fölötti emelkedést produkált, majd a hét további három napján nagyon visszafogott ereszkedéssel stabilizálta az 1200 fölötti szintjét. Egyértelmű, hogy a rossz részvénypiaci hangulatban kiújult sokaknál az arany menedék szerepe, annál is inkább, mert az amerikai és fejlett európai állampapírokban már szinte semmi hozamot nem lehet találni.

Forrás: Ariva

Az éves grafikonon látható, hogy megtört a nyári csökkenő trend, az árfolyam közelít a 200 napos mozgóátlagához (a lenti grafikonon ugyan nem látszik, de aki akarja, az elhiszi nekem, hogy kedden az ötvenest már meg is haladta)


Forrás: Ariva

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • A 2015-ös költségvetéssel kapcsolatosan komoly belpolitikai viharokat kavar a kormány ötletelése. Hetente röppennek fel szokatlanabbnál váratlanabb elképzelések. Ezen a héten az autópálya díjak verték ki a biztosítékot a meglehetősen frusztrált közönségnél. De hallhattunk kötelező drogtesztről és vastagbél-rák szűrésről is.
  • Amíg a sajtóban az aktuális gittet rágták, alig volt olvasható, hogy a 15 évre titkosított paraméterekkel megkötött paksi atomerőmű bővítési megállapodást a kormány aláírta az oroszokkal.
  • Palotákat vásárolt az MNB a várban, az oktatási rendszerének színteréül.
  • Októberben 2,1%-kal csökkent a magyar export.
  • Októberben 0,7%-os volt az árszínvonal csökkenés éves bázison.
  • Magyarország a 28-ból a negyedik legszegényebb ország az EU-ban, a háztartások fogyasztási kiadásai alapján. Nálunk gyengébben csak Horvátország, Románia és Bulgária áll. A magyar átlag fogyasztás csak 62%-a az EU-s átlagnak.
  • A sajtóban kezd elterjedni az a híresztelés, hogy a magyar bankok az amerikai AIG-től jelentős kártérítést kaptak a bedőlt devizahitelek után. Ezt a kártérítést kockáztatja a jogrendszer semmis ítélete a szerződésekkel kapcsolatban.
  • A Fitch szerint osztrák bankok hagyhatják el Magyarországot.
  • Magyarország a kormány felhatalmazásának hiányában egyetlenként nem írta alá azt az EU-s kezdeményezési javaslatot, amellyel tisztázni szeretnék Moszkvával a leállított déli áramlat projekt miatt kialakult helyzetet.
  • Pintér Sándor tájékoztatója szerint az önkormányzati vállalatok adóssága több mint 1000 milliárd forint, miközben a teljes önkormányzati rendszer működtetésére évi 781 milliárd forintot szán a költségvetés.
  • A keddi DKJ aukción 1,47%-ra esett (11 ponttal) az állampapírok hozama, háromszoros túljelentkezés mellett. Csütörtökön azonban a hosszabb távú kötvények értékesítésekor már hozamemelkedést regisztráltak, a 10 éves kötvényeknél 8%-kal fizetünk többet a hitelért, ami 28 bázispontos emelkedést takar. 3 éves: 2,58% (korábbi 2,56%); 5 éves: 3,03% (korábbi 2,57%); 10 éves: 3,82% (korábbi 3,54%).
  • A HUF 1,1%-ot gyengült, ami összhangban van az általános nemzetközi hangulat romlással.

Forrás: Ariva
  • A hét végén rengeteget lehetett hallani, olvasni arról, hogy a magyar kormány szerint az USA beavatkozik a magyar belügyekbe a kitiltási ügyek kezelésével és kommunikációjával. Nos, a már említett szakmailag sokra tartott Big Picture oldalain a héten olvasható volt az a modell, amellyel az USA szerint 20 mrd EUR-t mostak tisztára olyan orosz magánszemélyek által tulajdonolt, de az Egyesült Királyságban bejegyzett cégek, amelyek tulajdonosai között Putyin elnök sógora is megtalálható. A modell, ugye attól modell, hogy behelyettesíthető más szereplőkkel is… Szerencsére itt oroszokról szól a fáma – még. Íme:

Forrás:Big Picture

Budapest, 2014.12.15.