Rázós úton a semmibe…?

 

Ez volt a legfontosabb kérdés egész héten, amit tovább cizelláltak az efféle típusú felvetések: „Jön, vagy nem jön az összeomlás?” … „Ez csak egy sima korrekció volna?” Úgy tűnik, senki sem biztos semmiben. Ne ijedjünk meg nagyon, soha nem is volt! Most is ez a helyzet, ezer érv és jelzés és elemzés és párhuzam és nézőpont áramlik a témában, miközben… a karaván halad. Igen, a nagy USA és európai indexek már negyedik hete csökkennek, de még csak közelítenek a szakadékhoz (aminek definíciója is szintén enyhén szólva relativizált), hiszen 5-6 hétig nem szokatlan korrigálni, egészen a 200 napos mozgóátlagig, íme:

Forrás:ArivaHelyesen látja, aki észrevette, a 200 napos mozgóátlagoknak nagyjából annyi – volt a hét közepéig.  Mivel a jegybankok már ott tartanak, hogy bűntudatban szenvednek, ha a részvénypiac gyengén teljesít (a jó öreg most Freud ott mosolyog a bajsza alatt: nem lehet ez véletlen gyerekek!), így azután szerdán  amerikai és angol részről is bedobták a mentőövet, ekképp:
  • BoE 2015 első negyedévéről a másodikra módosította a várható kamatemelés dátumát.
  • Mr. Bullard (egy nem szavazó FED tag Saint Luis-ból) szavai is hatottak a FT szerint, amikor úgy nyilatkozott, hogy a kamatemelés még várhat és a QE-nek sem kell mindenáron véget vetni.Gondolatait a csökkenő inflációs adatok láttán osztotta meg a világgal és csak a piac érzékenységét jelzi, hogy reagált a meglehetősen kis valószínűségű bekövetkezés ellenére is.
Lett is öröm a piacon, a szerda délutántól beállt amerikai javulást Európa is átvette, de csak péntekre vált meggyőződéssé:

Forrás: ArrivaA jegybankárok meséin kívül mi hozhatott még jókedvet a babonáktól egyáltalán nem mentes részvénypiacra éppen abban a ronda októberben, amikor a 100 éve a legrosszabb dolgok történnek a részvénytőzsdéken? A szakértők szerint ezek a dolgok hatnak éppen:Mindenesetre a „hol is tartunk éppen a részvénypiacokkal” kérdésre egy kiváló grafikon érdekes válaszokat ad:
  • Ha felületesen bedőlünk annak, hogy 1800-1900 kereskedési nap után jöttek eddig is bajok, akkor úgy tűnhetne, hogy még lehet vagy 200 napunk, egy naptári évünk a bika piacból hátra.
  • Csakhogy nem lehet nem észrevenni azt sem, hogy a mélyponttól eltelt kereskedési napok számában már túltesz a mostani bika minden eddigin! Tehát itt az idő….
  • Az inflációtól tisztított relatív árfolyam emelkedés pedig egészen káprázatos ebben a QE táplálta aktuális emelkedésben, sokszorosa reál emelkedést hozott a 2009-2014-es időszak, mint eddig valaha.
  • Nem nehéz észrevenni, hogy amikor úgy 7-800 nap múltával eddig mindig megtört a bika ereje, ez most is bekövetkezett (2011. őszén), de a QE-k megújításával az árfolyam az aktuális rallyban mindig szárnyakat kapott, Persze, hogy ugrottak a részvények, hiszen a 2009-es fordulatot is az ős QE idézte elő!
Összefoglalva a fenti ábrát: Vagy jön az ügyeletes összedőlés, vagy a jegybankok pénznyomdájával megtaláltuk a bölcsek kövét, és mostantól addig megy a részvénypiac az egekig szépen békésen és kiegyensúlyozottan a 200 napos mozgóátlag mentén, amíg kiderül, hogy a király valójában meztelen, azaz nincs mögötte gazdasági realitás. Ha totális optimizmussal akarjuk értelmezni a szituációt, még azt is gondolhatjuk, hogy a 2014-ben folyamatosan csökkentett USA QE szerepét átvette a GDP növekedés és a munkaerő piaci javulás, így tehát minden rendben is lehet, a modern gazdaságirányítás elbánt a ciklikus piaci mozgásokkal – egyelőre.A részvénypiaci csörte következményeként és vele párhuzamosan mi történt még a világban?
  • Természetesen ugrott az idegesség index (VIX – az S&P500 volatilitása) is egy nagyot, de az újabban figyelt 30 napos várakozások a VIX-ben (VVIX erről sajnos nincs képünk!) már a 2007-es csúcsokon járnak:
USA
  • Jó hír, hogy a teljes hitelállomány szeptember végén 6,3%-kal volt magasabb, mint egy éve, a fogyasztási hitelek 3,9%-kal, a vállalkozások hitelei 12,3%-kal emelkedtek. Ugyanakkor a pénzkínálat (M1) is 9,9%-ot emelkedett, miközben a pénz forgási sebessége 30 éve nem látott szintre lassult.
  • Szeptemberben csökkent a kiskereskedelmi forgalom, -0,3% augusztushoz képest, és a kisvállalkozói bizalmi index is így viselkedett.
  • Váratlanul szeptemberben csökkentek a termelői árak havi bázison (-0,1%), így az éves összehasonlításban is már csak 1,6%-on áll a mutató, holott augusztusban még 1,8% volt az érték. Mivel a háttérben az energiaárak csökkenése áll, októberben is folytatódhat a tendencia.
  • Az éves profit kilátások kedvezőek a vállalati előrejelzések szerint, a jelentők 68%-a növekvő profitot vár és 63%-a számít emelkedő forgalmi adatokra.
  • A Citigroup szerint a csökkenő olajár is stimulálhatja az USA gazdaságot.
  • 10 éves állampapír hozamok 2% alá zuhantak a héten, azzal együtt, hogy a nagy amerikai kereskedelmi bankok óriási dinamikával vásárolják a mérlegükben „bombabiztos” tartaléknak minősülő állampapírokat. A Zerohedge meglehetősen csúnya képet festett arról, hogy milyen sérülékenyek valójában emiatt a bankok, hiszen elég egy kisebb zökkenő az állampapírok körül és máris borulhat a bankok fizetőképessége.
  • A héten megjelent Beige Book (a FED elemzése a növekedési kilátásokról) szerint nem változott a helyzet. Érdekességként megmutatjuk a FED által alkalmazott kifejezéseket (melyek értelmezése lassan külön tudománnyá növi ki magát) a válság előtti periódusokban:
EURÓPA
  • Semmit sem javult az ECB vezette Mario Draghi és a német jegybank között feszülő ellentét. Nem sokat lehet olvasni erről, de nyilvánvaló, hogy Merkel ugyan Draghi oldalán áll (emelni kell az ECB mérlegét = €QE, és venni kell az adóssággal küszködő országok állampapírjait), ám ezt aligha vállalja fel odahaza. Így egyre kevesebb szó esik az €QE-ről, pedig most már jól jönne a zaklatott hangulatnak. Draghi egyértelművé tette a héten, már csak a €QE maradt eszközként a kezében.
  • Az euro-övezet ipari termelése 1,8%-kal csökkent havi bázison augusztusban (várakozás: -1,6%; július:+0,9%), évesítve eddig -1,9%-nál tart az euro-üvezet ipari termelése 2014-ben.
  • Putyin még nukleáris fenyegetőzést engedett meg magának a hét elején, de péntekre nyilvánvalóvá vált, a csökkenő olajárakkal zsarolható. Elég volt a Reuters beszámolója arról, hogy Szaúdarábia kiszivárogtatta, még a 80 USD alatti – pénteken 86USD-vel zárt – olajárral sem lenne gondja 1-2 évig. Nem így az oroszoknak! Meg is állapodtak pénteken az ukrán gázszállítások mennyiségében és árában is. 

Forrás:Ariva
  • A hét közepén a brit miniszterelnök, Cameron azzal borzolta a kedélyeket, hogy felvetette, itt volna az ideje egy nemzetközi beavatkozásnak Hong Kong-ban a demokrácia védelmében. A kínainak számító diákok a volt brit koronagyarmaton még liberálisabb viszonyok között tanulhattak, mint az ország belsejében élő társaik. Most az állam elkezdte integrálni a szigetet, és kísérletként a tankönyv-diktátumot vetették be. A diákok 2 hete tartó ellenállása már egyre több erőszakot vált ki a rendőrökből, a világ a diákok melletti csendes rokonszenvvel várja a fejleményeket.
  • Emelkedni kezdtek az eladósodott európai államok kötvényhozamai. A görög hozamok is már 9% felett jártak a héten. Még nincs pánik, de az idegesség nyilvánvaló.

Forrás:MArketwatch
  • A Fortune egyenesen megkérdőjelezte az európai gyenge gazdasági adatokat, mondván, hogy a húzóágazatnak számító autóipar szeptemberben igen csak jó adattal érkezett: éves bázison eddig  6,4%-kal emelkedett az új autók regisztrációja Európában (Spanyolország 26%, Németország 5,6%, Franciaország és Olaszország 6,3%).
  • Az S&P csökkentette a francia adósságállomány aktuális besorolását stabilról negatívra. Indoklásként a romló GDP / deficit arányt hozták. Németország és Luxemburg maradt a „AAA” kategóriában Európából.
  • Megnyugodtak a kedélyek Spanyolországban, a katalánok elhalasztották a kiválásról szóló népszavazást.
KÍNA
  • 2013 februárja óta a most szeptemberben mért export növekedés volt a legnagyobb : 15,3%! A várakozás 12% volt és augusztusban csak 9,4%-ot értek el.
  • Az éves infláció 1,6%-ra mérséklődött az augusztusi 2%-kal szemben. Ilyen alacsony értéket 2010 januárjában láttunk utoljára Kínában.
  • A jegybank (PBoC) újabb 200 milliárd jüan méretű pénzinjekciót tervez a 20 legnagyobb kereskedelmi banknál, hogy elkerüljék az esetleges év végi likviditási zökkenőket. (Néhány hete 500 Mrd jüant pumpáltak 5 nagy bankba.)
ARANYÚgy mindent elmond ez a cím: Az aranypiac kezd megbolondulni. A szerző az az Avi Gilburt, akinek arannyal kapcsolatos heti írásait 50 ezer ember olvassa átlagosan. Mivel elvállaltan shortolja az aranyat, nem lehet objektív a véleménye, ám ezt a gondolatát megfontolandónak vélem: Ha egyáltalán szóba jöhet egy Q4, annak lehet long hatása az aranyra, de csak abban az esetben, ha előtte a részvénypiacot hagyják jó alaposan elvérezni.Most, a hirtelen megromlott hangulatban az enyhén gyengülő dollárral az arany nagyot javult, de egy másfél éve kóstolgatott támaszról tudott csak visszafordulni az emelkedés irányába. A hosszú grafikonján jól látható, hogy messze a 200 napos átlaga alatt van a gyors emelkedéssel is, és 2013 júliusától gyakorlatilag 1180 és 1400 között oldalaz az árfolyam.

Forrás:ArivaMAGYARORSZÁG(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)
  • A Commerzbank elemzése szerint (melyet nem oszt mindenki)  akár 1,7%-ig is vághatják a magyar alapkamatot a jelenlegi inflációs adatok szerint. A csökkenő  árszintet a rezsiharc mellett a mezőgazdasági termékek és az energiahordozók áresése okozza.
  • Napjainkban 3600 milliárd forint készpénz van forgalomban Magyarországon, ami közel 40%-kal több, mint 2012 szeptemberében. (MNB)
  • Megjelent egy érdekes elemzés a devizahitelesek elszámoltatásának pénzpiaci hatásairól. Eszerint akár 4000 milliárd HUF-nak megfelelő nagyságrendű deviza hagyhatja majd el az országot.
  • 10 másik ország mellet Magyarországon is felszámolja a Citi a lakossági szolgáltatási ágazatát.
  • Az MKB új tulajdonosi jogait gyakorló szervezet a Lázár János által koordinált Miniszterelnökség.
  • Becslések szerint a következő pénzintézeti csődöt már nem képes az OBA finanszírozni. Csakis hitellel lesz alkalmas a törvényekben előírt helytállásra, még egy kisebb takarékszövetkezeti bukta esetén is.
  • Már 3% alatt (2,96%) fogyott az eheti aukción a 3 éves állampapír, (februárban még 5,1% is volt), a 10 éves átlaghozam 4,22% (-0,28% az előzőhöz képest); az ötéves pedig 3,61% (-0,16% a két héttel korábbihoz képest) volt.
  • A HUF csütörtökig együtt gyengült a régióval, majd sokkal nagyobb erősödést hozott a péntek, mint a többieknél. Az erősödés időben egybeesett az USA által kitiltott, korruptnak minősített magyar vezetők botrányának nyilvánosságra kerülésével. No comment.

Budapest, 2014.10.20.