Rejtélyes péntek délután

 

Európai idő szerint pénteken délután négy óráig a részvényindexek békés emelkedésbe felejtkezve javították sorban a történelmi csúcsokat, az S&P500 majdnem elérte az 1900-as szintet, a DAX is már csak 80 pontra (0,7%) közelített az eddigi maximumához, amikor Európa bezárt. 

Forrás:Ariva
Majd az amerikai nyitás után egy órával történt valami, amitől az USA összes részvényindexe lejtmenetbe fordult. A sok találgatás közül nehéz kihámozni, hogy mi lehetett a valódi oka az esésnek, íme a legértékelhetőbb magyarázatok:

  • Az USA-orosz konfliktus élesedése,
  • A NASDAQ nagyjainak HFT (számítógép vezérelt ) KO-ja
  • Az S&P500 lélektani határról (1900 közelében) történő profit realizálása
  • A csütörtöki ellentmondásos USA bér-adatok.
  • Avagy ezek így mind együtt hozták az igazán nem jó péntek esti képet, amely a NASDAQ esetében ugyan már a január 1-i nyitó alá vitte az index árfolyamát, de a többieknél még messze kedvezőbb a helyzet:

AMERIKA A HÉTEN

  • Az oroszokkal tovább romlott a viszony. Péntekre ott tartottunk, hogy Obama elnök nyíltan fenyegetett: Amennyiben az oroszok Iránnal megállapodnának, hogy az olaj kereskedelmi elszámolásaikból száműzik az USA dollárt, annak nagyon komoly szankciói lehetnek. Amerika méltán aggódik a dollár szerepének halványodása miatt. Csak az oroszoknak van még két újabb ötletük a kínai és az indiai olajszállítások esetére, de Kína is mindent megtesz azért, hogy a dollárt kiszorítsa a nemzetközi elszámolásaiból. Így a tényleges súlyánál a precedens szituáció miatt lényegesen nagyobb hangsúlyt kap az iráni-orosz megállapodás megfúrásának témája.


Fotók: Zero Hedge válogatás

  • A hét elején az egész befektetési világ jó hangulatba került a kedvező amerikai autóértékesítési adatoktól, már 81%-kal haladja meg az eladások száma a recesszió mélypontján mért adatokat.

  • További jó hír volt, hogy a vasúti szállítmányozás dinamikusan növekszik hetek óta, és az ISM feldolgozóipari és szolgáltatási menedzser indexei is expanziós értékeket vettek fel.
  • Sok vitát és egymásnak ellentmondó véleményt hozott a havi bér adat csomag eredménye. Akadt elemző, aki annak örvendett, hogy volt növekedés a privát munkahelyek számában és nem csökkent a munkanélküliségi ráta sem, a józanabbak azért elgondolkodtak azon, hogy vajon miért esik az átlag órabér és a teljes foglalkoztatottsági szint miért romlott tovább és az is fájó pont, hogy az alkalmazottak növekvő hányada túlképzett a végzett munkájához képest. Az adatcsomag csütörtöki közlése ismét felszínre hozta a FED foglalkoztatottság mérésének bonyolult kérdését. Egy érdekes módszerrel (kvázi a csúcstól való eltérés pontozása által) kilenc különböző mértékegységű munkaerő piaci adatot közös nevezőre hozva mutatta meg Dwaine Van Vuuren (Recession Alert), hogy a fejlődés kétségtelen, de még bőven van elmaradás a 2008-as szintektől:

  • Szintén a bér adatokkal kapcsolatos az a lehangoló adat, hogy a 10 legtöbb embert foglalkoztató munkakörből kilencben az átlagos évi kereset 35 000 dollár alatt található. (Egy négytagú család éves jövedelme 2014-ben 27 500 dollár alatt már szegénynek számít hivatalosan.) Gyorsan olvad tehát a híres amerikai középosztály, ma már a kétkeresős családmodell számít mindennaposnak, és a munkavállalónkénti több munkahely is általánossá vált. További kényelmetlen adat, hogy a kereseteket és az ingatlanárakat figyelembe véve a nemzeti átlag szerint minden harmadik lakás már megfizethetetlennek számít, miközben soha nem látott mértékben emelkedik a gazdagabb amerikaiak másodi-harmadik lakás vásárlásának dinamikája.
  • Ha eddig heti egy cikkel találkoztam, amely az algoritmizált tőzsdei kereskedés (HFT) káros következményeit tárgyalta, akkor ez a gyakoriság ezen a héten már tízre emelkedett. Nagyon sokan kifogásolják a számítógépes gyorsaság általi visszaéléseket, amelyek már oda vezettek, hogy közhelynek számít az a megállapítás, mely szerint egy átlagos befektető nem csak hogy esélytelen a kompjuterizált cápákkal szemben, hanem már áldozatukká is válik. Nagyon érik már az USA-ban is, hogy törvényben tiltsák meg ezt a típusú fosztogatását a befektetőknek. Érdekességként jegyzem meg: ezért a típusú kereskedésért Vietnámban a héten három brókert egyszerűen kivégeztek….

EURÓPA A HÉTEN

  • Az euro inflációja 0,5%-ra csökkent márciusban, amire utoljára 2009 novemberében volt példa, ráadásul már 6 hónapja folyamatosan a veszélyesnek tartott 1% alatt van az érték.
  • Az EU-zóna negyedik negyedévi GDP adatát is csökkenteni kellett 0,2%-ra, szemben a 0,3%-os várakozásokkal.
  •  Az EKB csütörtöki csúcsvezetőségi ülését is a defláció réme tematizálta. Az EU-s sajtó csurig volt a témával. A nagy ellentmondás az, hogy amikor az USA már csökkenti a pénznyomdája teljesítményét, az EU kénytelen lesz beindítani azt. Ezzel együtt konkrét intézkedés nem történt. Cserébe Mario Draghi csak beszélt és beszélt és beszélt arról, hogy szükség esetére van mihez nyúlnia. No meg szivárogtat is: állítólag modelleznek egy 1 milliárd eurós kötvényvásárlási programot, amellyel 0,8%-ig feltornázható az infláció, valamint keresik a hitelezési könnyítések eszközeit is.
  • A WSJ elemzése szerint javul az európai állampapírok értékelése, amit igazolni látszik, hogy az 5 éves olasz állampapírok elérték az amerikaiak szintjét, és a spanyol papírok hozama is meredeken csökken:


Forrás:ZeroHedge

  • „Rosszabb, mint az összeomlás előtt!” Így jellemezte Vince Cable (vezető képviselő az angol parlamentben) azt az ingatlan-lufit, amit London fújt az elmúlt 5 évben, 68%-kal emelve az ingatlanárakat. A miértre íme az egyszerű válasz, az ingatlanba fektetők arányát szemlélve:

  • A BBC megbízásából elvégzett felmérés szerint a britek 35 százaléka mondta azt, hogy a brit EU-tagság fenntartását pártolná egy népszavazáson. A távozásra 32 százaléknyian adnák szavazatukat. A határozatlanok aránya 27 százalék, 6 százalék pedig nem menne el szavazni.
  • Az EU megerősítését, versenyképességének növelését (az euro gyengítését) szorgalmazta Angela Merkel egy pártrendezvényen. Egyben elhatárolódott pénzügyminiszterétől, aki Hitler ausztriai inváziójához hasonlította Putyin ukrajnai mutatványát. Hogy miért bánik kesztyűs kézzel Merkel az oroszokkal? Íme a két ország gazdasági egymásra utaltságáról néhány beszédes szám:


Forrás:Reuters

KÍNA HÍREI A HÉTEN

  • Kína legnagyobb bankjai megduplázták a nem fizető hitelek leírásának volumenét.(FT)
  • Úgy tűnik a kínai vezetés hajthatatlan a pénzügyi piac megtisztítására tett kísérletében. Az elmúlt 60 év legnagyobb korrupciós ügyében családoktól és nyugdíjalapoktól is hatalmas összegeket (14,5 milliárd dollár értékű jüan) einstandolnak.
  • Nyolc havi mélypontra esett a kínai feldolgozóipar teljesítménye, a beszerzési menedzser index 48,5-ről 48-ra csökkent márciusban. Az index (és hasonló társai) egyenletesen romlik 2009-óta:

  • Végül, hogy valami kedvezőt (?) is mutassunk Kínáról… Egy OECD adatokra támaszkodó felmérés szerint az export tekintetében Kína a legnagyobb hatalommal rendelkező ország. Az alábbi grafikont áttekintve a G7-ek összetételén is el lehet gondolkodnunk.

  • Az Államtanács „mini-stimulus” programot jelentett be, melynek keretében igyekezne a GDP növekedés dinamikáját fenntartani. A program vasútépítések finanszírozását, fejlesztési alapok létrehozását, az alacsony jövedelműek lakáshoz jutását és a gyengélkedő kisvállalkozások adózási könnyítéseit támogatná mintegy 24,6 milliárd dollár értékben.

ARANY

Az egyik mind népszerűbb forrásunk (ZeroHedge – a cikkeiket százezrek olvassák világ szerte) tett közzé egy hosszú elemzést, amelynek már a címe is sokat mond: „Az arany tartásáért kiáltó fundamentumok”. A legfontosabb gazdasági összefüggésen alapuló (fundamentális) indokok az arany tartása mellett a következők:

  • Védelem a pénzügyi rendszerek bizonytalanságai, a monetáris irányítási hibák ellen (1960 óta a gazdaságokba pumpált pénz mennyisége évi 7,2%kal nőtt világ szerte, míg a GDP csak 2%-kal)
  • Az arany-kereslet és kínálat számai hosszú távon mindenképpen áremelkedést indukálnak.

Az arany kicsit megelőzte a péntek délutáni lekonyulást, már a péntek reggeli órákban erősödni kezdett, az 1300-as szintet kétségek nélkül abszolválta. A heti növekmény 2,3%, amivel ismét visszakapaszkodott az árfolyam a 200 napos mozgóátlag fölé.

Forrás:Ariva

EUR/USD

Az inflációs adat kicsit erősített az eurón, de az adat keltette várakozások, majd pedig a tényleges EKB sajtótájékoztató megtette hatását, tovább tudott gyengülni az euró.


Forrás:Ariva

A három éves grafikonon láthatjuk, hogy egyelőre az euro bőven a hosszú erősödő trendjében találhat
Forrás:Ariva

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

Ezekből itt kiemelnék egyet, ami nagyon tömören és világosan összefoglalja, mi várható a választások után.

A választások előtti héten finiseltek a kampányok. Ilyenkor „nem beszámítható” nagyjából az egész média. Ezen a hétvégén csak és kizárólag a számokra szabad némi pillantást vetni:

  • A 3 hónapos aukciós hozam történelmi mélypontot ért el kedden:2,73%
  • A kiskereskedelmi forgalom februárban 6,7%-kal haladta meg az előző évit februárban (januárban:6,2%)
  • A forint erősödött a héten, alá tudott bújni a sávozás 308-as alsó határának.
  • A négy éves grafikon önmagáért beszél: a gyengülő forintot megszoktuk az elmúlt négy év során.


Forrás:Ariva


Forrás:Ariva

Budapest, 2014.04.07