Törékeny pénzügyek

Nem más, mint a JP Morgan (az USA egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltatója hatalmas világméretű hálózattal) fakadt ki a héten, egy a FED jegyzőkönyvben olvasható gondolat miatt. Még mielőtt elnyomnál egy ásítást kedves Olvasó, most szólok: az életünk minden területét érinteni fogja, ha a JP Morgan-nek és a vele egyetértőknek igaza van. Megpróbálom ember-nyelven megfogalmazni, mielőtt az érthetetlenség frusztráló homályos köde ránk ereszkedhetne.Tehát:
A JPM szerint a FED óriásit téved, amikor azt gondolja, hogy amennyiben pénzügyi összeomlás fenyegetne, úgy képesek a folyamatot kontrollálni a repo piac szabályozásával. Tudom, ebben a mondatban a „repo piac” nem igazán világos, de most ezzel ne törődjünk. A JPM érvelésének lényege a következő: A repo piac már régen elszabadult, totálisan követhetetlen már, hogy mekkora és mennyire valós a kereskedelmi bankok és más pénzügyi szolgáltatók (Pl. hedge fund-ok) egymás közti hitelezésének a tényleges fedezete. A tőkeáttétek áttétének az áttétjeivel finanszírozódik a teljes tőkepiac (ld. a minden héten új csúcsokat döngetünk a részvénypiacon úgy 3 éve). Kiszámíthatatlan következményekkel jár, ha egyszer csak a FED úgy gondolja, hogy QE híján majd a repo-piaccal befolyásolja a pénzmennyiséget.Az átlagos sajtót olvasó halandó csak annyit olvashatott a hét legfontosabb pénzpiaci eseményét illetően a FED szerdán megjelent jegyzőkönyvének interpretációiban, hogy a világ pénzügyeit meghatározó amerikai testület engedékeny hangulatban októberre jelezte a QE leállását, és nagyjából lövésük sincs arról, hogy mi legyen és mikor a kamatszinttel.

Így azután a hét eleji picurka korrekció péntekre már le is feleződött az USA-ban:


Forrás:Ariva

Ezen a héten az USA-ban kevés adat látott napvilágot, így inkább az elemzések adtak még impulzusokat a piacnak a FED jegyzőkönyvön kívül:
  • Elég sokan ráragadtak Mark Hulbertnek a MarketWatch oldalain olvasható gondolatára, amely szerint a részvénypiaci fordulat előszelének tekinthető a cégek részvény visszavásárlásainak drasztikus csökkenése:

Wilshire 5000 index: Az USA-ban nyilvánosan forgalmazott összes részvény, kapitalizációval súlyozott indexe, amely jelenleg 3 800 cég részvényárfolyamának alakulását foglalja magában.

  • Májusban ismét történelmi csúcsot javított a nem fizető diákhitelek állománya.
  • Az összes „medve-hangulati index” nagyot javult a múlt héten, jelezve, hogy még mindig a bikáé a hangulat.
  • Baltic Dry Index (a tengeri szállítmányozási árak indexe) azonban csak nem tud magához térni, sőt tovább romlott májusban. Ez azt jelenti, hogy a nemzetközi árukereskedelmi forgalom április óta csökken.

Európában nem javult meg olyan könnyen a hangulat, mint Amerikában. A DAX 4%-ot esett.  A FED egyáltalán nem tudta ellensúlyozni az egyéb gondokat:


Forrás:Ariva 
Hogy miért aggódott aktuálisan Európa?

  • A német ipari termelés (a szezonális hatásoktól megtisztítva) 1,8%-kal esett májusban áprilishoz képest, amikor szintén csökkenés volt, de csak -0,3%. Két éven belül ez volt a legnagyobb havi csökkenés. Az export 1,1%-kal csökkent, az import pedig 3,4%-kal esett. A deflációs félelmeken nem sokat segített, hogy a fogyasztói árak ugyan pozitív tartományban voltak júniusban, de a termelői árak már estek (-0,1% májushoz, -0,8% előző év júniusához képest). A Bundesbank figyelmeztetett, hogy a második negyedévi GDP adat is gyenge lesz, de a második félévben még megvannak a helyrerázódás kilátásai.


Forrás:FXSTREET

  • francia ipari termelés is csökkent májusban, 1,7%kal. A feldolgozóipar -2,3%-ot produkált, az olasz nem különben. A franciák nehezen emésztik meg, hogy a legnagyobb kereskedelmi bankjukat a BNP-t az USA pénzügyi felügyelete nagyon komoly bírsággal (9 milliárd USD) büntette az embargó alatt tartott országokkal való kereskedés miatt. Mivel diplomáciai úton nem sikerült kezelni a problémát, ezen a héten a fenyegetés eszközét alkalmazták: A pénzügyminiszter (Michel Sapin) nemes egyszerűséggel kijelentette, hogy „…ez a bírság megmutatta, hogy lényegesen nagyobb arányban kell alkalmaznunk az USD-től eltérő devizákat a nemzetközi elszámolásainkban”.
  • Nagy-Britannia -1,3%-ot hozott a várakozással szemben, ami +0,4% volt, de ebben benne lehetett az extrém erős deviza is. A Retail Consortium jelentése szerint az árak 1,8%-kal csökkentek júniusban (május -1,4%), ami a 2006 óta mért legnagyobb áresés a szigetországban. Az áruházak szerint a nagy leárazások és az erős font áll a háttérben. A Bank of England 0,5%-on hagyta az alapkamatot, és a pénzpumpán sem változtatott – a várakozásoknak megfelelően. A kormány pedig 6 milliárd font-nak megfelelő (2,3 ezer milliárd HUF) vidék-fejlesztési programot jelentett be a gazdaság London-központúságának enyhítése érdekében.
  • A portugál Banco Espirito Santo rendesen ráijesztett Európa pénzpiacaira. A portugál bank részvénykereskedelmét fel kellet függeszteni, a bankot finanszírozó kötvénytulajdonosok egyelőre csak találgatják, hogy a bank konszolidációja miként érinti majd őket. Pénteken a kormány, a jegybank és az EKB megnyugtató kommunikációjának hatására kicsit megnyugodtak a kedélyek, de a FT vasárnap azért még felvetette a BES-pánik európai elterjedésének esélyét is.
  • A novemberben esedékes EKB felügyeleti rendszer az európai bankszektorban rengeteg információval szolgál. A héten a PWC elemzése szerinti számok adtak elgondolkodásra okot. A PWC szerint az európai bankok felgyorsították a gyengén teljesítő portfólióik értékesítését, amelyet leginkább a pénzbőségtől és pozitív hozaméhségtől szenvedő hedge fund-ok és alapkezelők szívtak fel, de még igencsak messze van a folyamat a teljes megtisztulástól. A 2013-as magas nyereség szint is fűti a folyamatot. Ugyanakkor sok a vita az őszre tervezett banki stressz-teszttel kapcsolatban. Az EKB azt szeretné, ha a teszt eredményeit és kezelését 48 óra alatt feldolgoznák a bankok és aláírnák a kapcsolódó megállapodásokat. Mindezt a piac nyugalma érdekében követeli az EKB, de ma még a nagybankok elképzelhetetlennek tartják a két napos terminus betarthatóságát.
  • Ukrajnában ismét nő a feszültség, az oroszok bekeményítése várható az előttünk álló héten, mert nem fogják visszaadni a Krím félszigetet, amelyet az ukrán vezetés mintha mégsem akarna feladni. A héten elterjedt elemzés szerint, ha nem tisztázzák gyorsan a viszonyokat Ukrajnában, novembertől egész Európát sújtani fogja a gáz-hiánya.

Az USA-n és Európán kívüli, a piacot befolyásoló hírek:

  • Érdekes hírek jöttek Japánból: növekszik a fogyasztói bizalom, miközben a gépipari megrendelések közel 20%-kal estek egyetlen hónap alatt. A jen hatodik napja erősödik a dollárhoz képest.
  • A kínai vezetés megtette a bankrendszer személyi megtisztogatásának első lépéseit. Meglehetősen nagy média-felhajtás közepette jelentették be, hogy sokakról derült ki, hogy részesei voltak jelentős, nem egészen tiszta magántőke külföldre menekítési folyamatának. Még nevek nélkül, de már néhány bank megemlítésével ijesztettek rá az érintettekre azzal, hogy nem fognak elmaradni a büntetőjogi következmények, ami Kínában akár életveszélyes következményeket is jelenthet. Nem könnyű a kínai bankárok élete sem.
  • A Közel-Keleten semmit sem javult a helyzet, Izrael és a Hamasz között sikertelen volt eddig az egyiptomi és az amerikai közvetítési kísérlet. Ezrek menekülnek Gázából, a rakétatámadásokra beígért bombázások elől.

ARANY

Az arany hatodik napja emelkedik, szép csendben és egyenletesen kúszott 1350-ig, régen látott távolságban haladta meg a 200 napos mozgó átlagot. Amennyiben megerősíti az 1350-es szint átvitelét, úgy a következő lépés az 1400 lehet.

Forrás:Ariva

EUR/USD

Az EUR 1,3650-ig erősödött csütörtökön, amikor már a deviza árfolyamát is elérték az ukrán hírek és a portugál bank-pánik, de csak 50 pip-es gyengülést tudtak összehozni, amit 1,3610 –ig tartó erősödés követett.


Forrás:Ariva

Hiába a nagy elköteleződés az EUR gyengítése mellett. Az éves grafikonon jól látható, hogy november óta csak az erősödés állt meg, azóta csak az 1,39 és 1,35 közötti sávban oldalaz az árfolyam.


Forrás:Ariva

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)A devizahitelesek mentését próbálja felmérni a piac. Napról napra emelkedett a bankok várható becsült veszteségének nagyságrendje, pénteken az 1000 milliárd HUF-nál tartottunk. A nagy minősítők figyelmeztettek, hogy a magyar bankok feltőkésítésre szorulnak majd, a minősítésük billeg. Londonból optimistább értelmezés érkezett, amely szerint a rendezés után még 2% alá is mehet az MNB az alapkamattal.
A június végi költségvetési hiány elérte az évi tervezett 82,6%-át, 24901,3 milliárd HUF-nál tart Magyarország, ami az éves GDP 83,6%-a. Ez is, az is rekord.

A fogyasztói árindex -0,3% volt júniusban.

A HUF csak 309-ig tudott erősödni a hét elején, majd egyenletes gyengülést mutatott be 310-ig.

Forrás:Ariva

Budapest, 2014.07.14.