Hírlevél 2015.március.23-27.
V. évfolyam 12. szám

Amerikában péntek reggelig tartott a 4%-ot meghaladó esés, Európában már csütörtöktől visszafordították a zuhanóba váltott részvényárfolyam-mozgást. Nem kellett a szomszédba menni egy kis összeesküvés elméletért: a jegybankok gond nélkül megfogták a részvényárfolyamokat a hét végére, békés tavaszi ünnepeket akarnak.


forrás:ArivaMég mielőtt jelentőséget tulajdonítanánk az eheti eséseknek, érdemes ránézni az elmúlt 10 évet bemutató grafikonra, amin ez a kis megszédülés meg sem látszik…:


forrás:Ariva

A hét kiemelt adatai, eseményei:

  • Úgy indult, hogy a híradók megteltek az amerikai tankok lengyelországi bevonulásának kicsit félelmetes képeivel, de a piac, mint rendesen nem mutatott érdeklődést. Az ukrajnai fejleményekre jelenleg immunisak a világ piacai.
  • Kedd reggel rossz hírek érkeztek Kínából: a HSBC (vagyis az objektívnek tekinthető) feldolgozóipari menedzser index ismét becsúszott az 50–es határérték alá (49,2; várakozás:50,5; februári adat: 50,9). Ráadásul a foglalkoztatottsági mutatójuk is 17 hónapja romlik, és márciusban már gyengébb volt, mint a 2008/09-es válság idején bármikor.
  • Kedden a BloombergView egy igen optimista (cinikus?) anyagot tett közzé Európáról, mely szerint a görög kavarás ellenére minden rendben van, ugrik a fogyasztás, nő az emberek bizalma, nő a pénzkínálat, csak az a fránya infláció talál nehezen rá az ECB célértékére:



  • Szerdán hideg zuhanyként kapta a nyakába a piac, hogy Amerikában a tartós cikkek megrendelés-állománya -1,4%-ot hozott a várt +0,4%-kal szemben. Íme, miért olyan érdekes ez:
  • Minden nagy forgalmú pénzügyi eszköz jókora kilengést mutatott a csütörtöki jemeni eseményekre: Szaúd-Arábia beavatkozott a helyi hatalmi konfliktusnak induló csetepatéba. A kedélyek viszonylag gyorsan megnyugodtak, szombaton már egy 40 000 fős arab hadsereg felállításáról tárgyalt az Arab Liga. Majd vasárnap a résztvevők fele már szembe is fordult a szombati memorandummal. Az olajár átmenetileg az aktuális szintjéhez képest az egekbe ugrott, de gyorsan le is szédült onnan.
  • Pénteken az USA negyedik negyedévi GDP adatának harmadik kiszámítása okozott rossz érzéseket: 2,2% (várt:2,4%; előző negyedév: 5%). A kritikusabb elemzők kivétel nélkül megjegyezték, hogy csak az Obama-care néven elhíresült egészségügyi program menti a GDP adatot, mert a jórészt költségvetésből finanszírozott egészségügyi kiadások 13%-kal ugrottak 2014-ben. Még az ECRI is szokásától eltérően kitalált egy egészen pesszimista megközelítést az USA GDP alakulásának bemutatására:

  • A legtöbb elemző napirenden tartja az USA kamatszint kérdést. Szinte kivétel nélkül oda lyukadnak ki a szakértők, hogy nincs igazán tere az alapkamat emelésnek, a gazdaságra valószínűleg végzetes hatása lenne egy szemmel is látható, tényleges kamatláb emelésnek.
  • Az egyik legnépszerűbb amerikai online piaci hírportál (Zerohedge) szerint ott tartunk, hogy kiépült és feltartóztatatlanul működik a részvénypiaci buborék-gyár. Az alacsony alapkamat miatt a cégek óriási mértékben vettek fel hiteleket (többnyire kötvény formájában). A hitelekből pedig a cégek egészségtelenül nagy arányban termelő beruházások helyett inkább saját részvényeket vásároltak, amitől a részvénypiac irreálisan magas szinten tanyázik, a befektetők pedig igyekeznének ugyan kifelé a részvénypiacról (profit realizálás és a kockázatos eszközök standard arányának megtartása miatt), de az alacsony alapkamat miatti kupon vadászatban csak a vállalati kötvények jöhetnek szóba, amelyekből ugye újra meg újra csak megy a saját részvény felvásárlás….
  • Rengeteg szó esett a görögök mind valószínűbb kizuhanásáról az EUR zónából (az ECB pl. blokkolta a kisegítő hitelt), számomra a legtalálóbban Tidjane Thiam (a Credit Suisse új vezérigazgatói várományosa) fogalmazta meg a helyzetet: „ A pénzpiacok figyelemreméltó módon nyugodtak a Grexit dolgában, mert vagy nem hiszik el, hogy megtörténhet, vagy egyszerűen már nem számít, ha bekövetkezik.”  A FT hétvégi összefoglalója szerint még harcol ugyan az új görög kormány a kisegítő hitelekért, de mind valószínűbb, hogy hiába, mert a reformtörekvéseik kevesek és elégtelenek a hitelezők szemében.

ARANY:Március második felében az arany éppen annyit tudott emelkedni %-ban számolva, mint amennyit esett a hónap elején. A csütörtöki rémület az arany árfolyamát egészen 1225-ig repítette, majd a megnyugvásban 1200-ig ereszkedett az árfolyam. A jó hír ebben az aranyhívők számára az, hogy amint szignifikáns mértékű a részvénypiaci esés, az arany régi jó menedék szerepe mintha kezdene ismét felfényesedni. Márpedig a részvénypiacok sem nőhetnek az égig, még akkor sem, ha a jegybankok már egy jó ideje ETF vásárlásokkal megjelentek a részvényárfolyamokban is. Tehát az arany ott ül lesben és most meg is mutatta, feszülten várja, mikor jön a tisztítótűz a részvények világában.


forrás:Ariva

EUR/USD

Az EUR erősödését 1,1048-nál megállította a piaci hangulatváltás, de a hosszú távú gyengülő trend még rezzenéstelenül tartja magát.


forrás:Ariva

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)
Nyolc hónap után, a várakozásoknak megfelelően ismét vágott az MNB, kedd óta 1,95% az alapkamat.
A befektetési piacot felkavaró bróker-botrány semmit nem csitult ezen a héten:

  • Hírbe hozták az ERSTE Bankot, de szerencsére nem lett pánik belőle.
  • A Raiffeisen bank megerősítette: marad Magyarországon.
  • Az állami tulajdonú Magyar Posta Befektetési Zrt. is masszívan veszteséges, és ugyanaz a könyvvizsgálója, mint a Buda Cash-nek.
  • A Buda Cash felszámolója szerint még a BEVA-ra sem lesz szükség, mindenkit kártalanítani tudnak.
  • A Buda Cash botrányt követő pánik áldozataként feltűntetett Questor körül forr a levegő, egyre inkább politikai színezetűvé válik a dolog. A sajtó bátrabbik fele tele van összefonódásokról szóló, korrupció gyanús történetekkel. A leváltott vezérigazgatót vasárnap esti bírósági döntés alapján előzetesben tartják, ahová csak 17 nappal a botrány kirobbanása után került.
Nem volt sikeres az eheti állampapír értékesítési aukció, a DKJ kínálatnak csak a 75%-át tudták eladni, a változó kamatozású 5 éves lejáratú értékpapír aukcióját érdeklődés hiányában le kellett fújnia az ÁKK-nak.
A HUF szépet erősödött a kamatvágásra, majd nyilván az MNB folyamatos intervenciós figyelmétől övezve tartotta az erős szintet, még az ideges csütörtöki napon is alig mozdult el az árfolyam a jótékony 300-as értéktől.

Budapest, 2015.03.30.