Hírlevél 2015.március.30. – április 3.
V. évfolyam 13. szám

Már a legoptimistább rendszeres forrásom (Mr. Oldprof) is arról ír, hogy készül a korrekció a hetedik évébe forduló bikapiacon. Persze gyorsan azt is hozzáteszi: ha mindenki pesszimista, akkor „akár” nagyot is szakíthat az, aki szembe mer menni a tömeghangulatával. (Vagy nem – a szerk.)

Az amerikai részvénypiac összértéke jelenleg már  bő 20%-kal több, mint a teljes éves GDP. Warren Buffett szerint ez a szint már messze meghaladja a nagyobb korrekció küszöbértékét (szerinte ez 100% körül van).
A kicsit fiatalabb, de szintén Nobel díjas Robert Schiller féle P/E mutató is a határértéken feszegeti a korrekciós fordulat bejárati ajtaját. Ennél magasabban már csak 1929-ben, 1999-ben és 2007-ben  járt. (A P/E=részvényár/részvényhozam, aktuális értéke 30 fölötti, ami azt jelenti, hogy kb. 30 évi átlaghozammal kereshető meg az átlag részvény bekerülési ára)


Az ECB (Európai Központi Bank) alig beindított kora tavaszi pénzpumpája is mintha kifulladóban lenne, már majdnem három hete megállt a növekedés, miközben csökkenni kezdett a kereskedett tőke mennyisége is:


Forrás:Ariva

Na jó, adjunk a jó híreknek is: hétfőn Yellen, a FED elnöke olyanokat nyilatkozott, amitől a piac egészen szerda délig jókedvűen hinni próbált szavaiban:

  • Az elmúlt napok FED tagjainak kamatemeléssel kapcsolatos elodázó nyilatkozatait keményebben helyreigazította. (Vagyis jön még június végéig egy kamatláb emelés az USA-ban)
  • Külső hatásokra hivatkozva hangsúlyozta, hogy a bér-infláció kezelése nem a FED feladata, miközben a gazdaság fellendüléséről beszélt.
  • Határozottan cáfolta a Chicago Fed elnökének, Evans-nek  a korábbi állításait, és megerősítette, hogy a FED-nek vannak olyan eszközei, amelyekkel a fokozatosság elvét megtartva a hitelessége és szavahihetősége sem kell, hogy csorbát szenvedjen.

Persze ezek után bőven akadt dolga a FED szakfordítóknak, amíg megszületett az amerikai átlagembernek is emészthető interpretáció: Yellen kicsit szigorú, de minden OK.Majd jól rácáfolt a jegybankári optimizmusra a csütörtöki adat a gyáripari megrendelések ijesztő visszaeséséről:

Pénteken meg egyenesen hideg zuhanyként hatott a várva várt havi bér adat:

Forrás:Ariva

A hivatalos FED-védők gyorsan meg is magyarázták, hogy pánikra semmi ok, csak az időjárás viszontagságai miatt lett ilyen gyenge a márciusi adat.

A fenti két makro gyorsan elmosta a csütörtökön nagy média csinnadrattával bejelentett, jó hírnek számító keret-megállapodást Iránnal az atom-fegyverek kérdésében. A néhány órás optimizmusnak már nyomát sem láttuk péntekre, és nem csak a rossz makro adatok miatt. Mintha a politikai elemzők is meglehetősen bonyolultnak látnák a kérdést, körülbelül ennyire:


Forrás: Zerohedge/Madaines

A heti árfolyam mozgás sok látványosságot nem mutatott az ünnep előtti héten, pedig kedden még negyedév végi fordulónap is volt:

Forrás:Ariva

EURÓPÁBAN

  • Hétfőn senki sem kapott a szívéhez, amikor bizonyossá vált, amit addig csak sejtettünk. A franciák szocialista kormányzata csúnya vereséget szenvedett a helyhatósági választásokon.
  • Hiába tekintélyes Nagy-Britannia 3%-os negyedik negyedéves GDP növekedése éves bázison, ha az elemzők sokkal inkább amiatt aggódnak, hogy a május 7-re kiírt szavazás a szigetország egyik legbizonytalanabb kimenetelű választása lesz. Gyakorlatilag elkeseredett harc folyik Skócia megtartásáért, és az EU-szkeptikusok is komolyan elbizonytalanítják az előrejelzéseket.
  • Az ECB küzdelme az inflációért (cél: 2%) márciusban sem mutatott eredményt, a 0,6% ugyan megfelel a várakozásnak, de gyengébb a februári 0,7%-nál és köszönő viszonyban sincs az éves célértékkel, pénzpumpa ide vagy oda.
  • A görögökkel egyre kevesebbet foglalkozik a piac. Ugyan április 9-én még fizetnek majd az IMF-nek a pénzügyminiszter bejelentése szerint, de hosszú távon már csak az oroszokban és Kínában reménykednek.
EGYÉB HELYEKEN A VILÁGBAN:
  • A fejlődő piacok miatt már az USA is aggódik. Hébe-hóba megjelenik egy-egy gondolat arról, hogy nem lesz annak jó vége, hogy a jegybankok folyamatosan interveniálnak a devizák védelmében, a növekedési kilátásokat egyre csak csökkentik, a carry-tradek (a hitel-árak különbözőségén alapuló pénzpiaci tranzakciók) meg egyenesen kiszámíthatatlanok lettek. Mr. (optimista)  Oldprof arra emléketetett például, hogy senki ne feledje, volt idő, amikor a fél világ Bernanke-t (a korábbi FED elnök) hibáztatta, mert drága volt a taco (mexikói nemzeti étel). A FT egy komoly elemzést  hozott szerdán a témáról, amelynek egyik cáfolhatatlan tényeken alapuló kijelentése igen sokat elmond a helyzetről: A pénzügyi krízis óta a fejlődő piacok most szenvedik el a legnagyobb tőke-kivonást. Íme, mekkorát:
  • Természetesen most is könnyű megtalálni a FED-et a háttérben. Amint elkezdtek a QE leállításáról, majd pedig az alapkamat emeléséről beszélni, a nyakló nélkül nyomtatott tőke azonnal elkezdett az USA irányába áramolni. A tőke szivárog (menekül?), a hitelek meg maradnak:
  • Argentína nem igazán akar fizetni az amerikai kötvényeseknek, nagyjából süketnek tetteti magát az USA bírósági határozatára.
  • Brazíliában zavargások vannak a rendőri erőszak és a kormánnyal szembeni elégedetlenség következtében. A gyenge real miatt zuhan a kávé és a cukor ára, amit elemzők szerint követ majd a vasérc is.
  • Jement lassan szétbombázza az USA-val és társaival parolázó Szaud-Arábia.
  • Kenyában muszlim szélsőségesek 150 egyetemistát mészároltak le.
  • Kína szorgalmasan gyűjti az újonnan gründolt nemzetközi nagybankjába a világ minden tájáról a tagokat, és bizony akad olyan aspektusa a dolognak, hogy a csatlakozókat némely amerikai szakíró már ellenségnek aposztrofálja, a folyamatot pedig a dollár hegemóniájának megdöntéseként értékeli. Eddig az alábbi 46 nemzet csatlakozott:

Forrás:Zerohedge
  • A kínai deviza, a reminbi 2014 decemberében benne volt a világ 5 legnagyobb forgalmat bonyolító devizáinak exkluzív társaságában, megelőzve az ausztrál és a kanadai dollárt is. 2015 elején azonban kicsit visszaesett a reminbi a 7. helyre. (FT)

ARANY:Megmozgatta az elemzők fantáziáját az elmúlt heti aranyár mozgása! A muníciót az egyetlen hét leforgása alatt bekövetkezett, ritkán előforduló technikai formáció szolgáltatta. Betöltetlen rések (szerda és péntek), lélektani határ törése (1200), +5,2% négy nap alatt, csak az 1220 és a hosszú hétvége tudta megállítani a szignifikáns emelkedést.

Forrás:Ariva

A múlt hétfői esést még a FED elnök szokatlanul kemény hangú megnyilatkozásának tudtuk be, de ami kedd reggeltől történt már valami másról szólhat.

Például arról, hogy az egyik, még összeesküvés elméletnek tartott magyarázat szerint Kína nyíltan és mind hatékonyabban menetel egy aranystandard (amikor a pénz értéke meghatározott mennyiségű aranyat képvisel) jellegű pénzrendszer irányába. Ehhez nagymennyiségű aranytartalékra van szüksége, a pénzrendszere meg amúgy is összeomlóban a követhetetlen árnyékbank rendszere, bármikor robbanással fenyegető fizetésképtelen kötvények beláthatatlan tömege miatt. Persze a keynesiánus pénzpumpa hívő nyugati monetáris irányítók nem hisznek a visszafejlődésben, adják az aranyat Keletnek. Vagy tartalékolnak? Ki tudja, de az tény, hogy a világ pénzügyi centrumának tartott FED raktáraiból (Fort Knox, 30 méterrel a föld alatt) hol nyilvánosan (pl. Németország utoljára 85 tonna), hol meg titokban (pl. Hollandia utoljára 122 tonna) ömlik kifelé ismét (ld. a 2008-as válságot is) a külföldiek aranya, íme:

Persze a rövidtávú arany erősödést először mindig az USD erőnlétével szokás összevetni, ahol most némi magyarázatot is találhatunk, hiszen majdnem 3%-ot gyengült az USD a héten:

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • Már nagyon vártam, hogy leírhassam: hetek óta, most először egyetlen befektetési intézmény/bank sem ment csődbe, és nem kapott felmérhetetlen méretű büntetést sem. Ettől még nincs béke. A Lombard Lízingre ugyan rámutatott a politika, az MNB meg sürgősen vizsgálja is, de itt csak a devizahiteles elszámoltatás okozza a gyanúba keveredést.
  • A „bróker” kifejezés enyhén szólva csúnyát jelent ma Magyarországon, miközben laikusok tízezrei nem értik a hatalmas és szakértő számára is alig követhető információ áradatban, hogy most akkor mi is történt velük és miért, és leginkább mire számíthatnak. Ez itt a reklám helye: A Global Partners Zrt ingyenes, személyes tájékoztatást ad az itt jelentkezőknek.
  • A parlament elfogadta azt az új, rekord sebességgel megfogalmazott törvényt, amely lehetővé teszi a bankok és befektetési társaságok tulajdonosainak és vezető tisztségviselőinek a saját vagyonukkal történő helytállást amennyiben a törvényeket megszegve okoznak kárt ügyfeleiknek.
  • A bróker-botrány miatt a bankokban is megrendült az emberek bizalma. Egy 1100 fős mintán végzett felmérés szerint a válaszadók 42%-ának ”erősen megingott a bizalma” a bankokban és brókercégekben. A tranzakciós illeték is elfordította a lakosságot a bankoktól, mert bevezetése óta 430 000 bankszámla szűnt meg, és becslések szerint 3 133 milliárd HUF készpénzt tartanak párnacihában az emberek. (Ez a nagyságrend megfelel a jó 20 év alatt felhalmozott, majd államosított nyugdíjpénztári vagyonnak.)
  • Márciusban minden idők legnagyobb volumenű lakossági államkötvény vásárlást könyvelhette el az ÁKK. Az év elején elhatározott program, mely szerint a kormányzat növelni akarja a belföldi finanszírozók arányát az államadósságban, szépen halad – csak a botrány-károsultak könnyeit ne látnánk.
  • Veszteséges volt 2014-ben a Budapest Bank (-38,7 mrd HUF) és az MKB is (-148 mrd HUF).
  • Az NGM szerint 2015-ben a magyar GDP növekedés meg fogja haladni a tervezett 2,5%-ot, és a „londoni elemzők” is már 3%-ot prognosztizálnak.
Az EURHUF tárgyhetünkben 298 és 300 között billegett, a hosszabb távú grafikonon alig látszik a hetet képviselő utolsó gyertya, annyira semmitmondó volt az oldalazás egész héten:

Forrás:Ariva

Budapest, 2015.04.07.