A csinált pénz ismét megö(ő)rült…

2015.feb.16-20.

A pénzbőségtől eszét vesztett részvénypiac megint kapott némi „jó hír” muníciót az örömködésre. Ugyan az ukrajnai tűzszünetnek már nyomát sem láttuk péntekre, a FED szerdai értékelései sem voltak egyértelműen pozitívak, és a görög ügyet is csak elnapolták, de a piacnak sikerült mindent optimistán értékelni, így ismét csúcsok dőltek, nem is akármilyenek. Lélektani határok felett járt és zárt Európa és Amerika, íme:

Forrás: Ariva

A héten viszonylag kevés makro adatot vagy fundamentális hírt láthattunk, de azért fussuk meg a kötelező köröket és néhány gondolat erejéig kerüljünk képbe a két legfontosabb témában: FED és a görög abszurd.A szerdai FED jegyzőkönyv kapcsán elég sok indulatos cikk terjedt a Föld körüli hálón. Volt, aki így fogalmazott: „A jegybankok elvesztették a kontrollt” (Zerohedge), akadt, aki szerint „A FED már amiatt aggódik, hogy mi lesz, ha mindenki a kasszához szalad” (értsd: elkezdi  eladni a kötvényalapjait – Business Insider). A FED jegyzőkönyv valóban említést tett arról, hogy a nagy kötvényalapok általában nem fizetnek kupont, így kisebb a megtartó erejük egy esetleges kiáramlást generáló piaci folyamat esetén.

 

A jegybanki kontroll-vesztést pedig abban láthatjuk megnyilvánulni, hogy csak 2015 január óta 19 különböző jegybank vágott alapkamatot, és egyre többen már a negatív tartományban járnak (legújabban Svédország), ami a pesszimistább megközelítés szerint azt jelenti, hogy nincs már hatékony eszköz a jegybankok kezében. A nemzetgazdaságok stimulálására egyre inkább csak a helikopter pénzek és a mesterséges devizagyengítés maradt, ami messze nem annyira klasszikus és közvetett jegybanki eszköz, mint az alapkamat változtatása.

A görög hírek igen röviden összefoglalva arról szóltak, hogy:

  • Négy hónappal elhalasztották egy új program bevezetését, addig áthidaló hitelekkel tartják fenn az ország fizetőképességét.
  • Hétfőre (február 23.) a görögöknek le kell adniuk egy reform csomag tervezetet, amit az ECB, az IMF és az EU (a korábbi megszorítás párti Trojka) szakértőivel megkezdhetnek véglegesíteni.
  • A görög választásokon győztes Syriza párt egyik vezéralakja, egy idősebb, nagy tekintélyű vezető máris bocsánatot kért a választóktól, amiért pártja éppen cserben hagyja őket.
  • A programtervezetről a vasárnap esti FT azt írta: A görög kormány kapirgál, hogy összehozzon egy program-tervezetet. Amennyiben nem sikerül hétfőn jóváhagyni a görög tervezetet, úgy kedden ismét összeülnek az EU zónás pénzügyminiszterek, hogy eldöntsék mit lépnek a szombaton lejáró és teljesíthetetlen görög tartozások ügyében.

A görög kormány ma 263 milliárd EUR tartozást cipel, ami az elmúlt 5 év alatti megötszöröződés eredménye és 143%-a a 2014-es GDP-nek. Ezalatt a munkanélküliség duplázódott. A Trojka-görög együttműködés egyszerűen csak egy kommunikációs csődtömeggé silányult, most új alapokra kell helyezni Görögország jövőjét.

Egy fontos figyelmeztetés Amerikából: A részvénypiaci hozamok várakozása utoljára 2006-ban csökkent akkorát, mint 2015 elején:

Csütörtökön járta be a világsajtót egy magas beosztású kínai pénzügyi vezető szinte lázadás számba vehető bejelentése: Kínából (is, akárcsak Görögországból) megindult a pénz kimentése. A 2014-es folyamatok már nettó csökkenést mutatnak.

A Zerohedge anonim (Tyler Durden) elemzője szerint ott tart Kína (is, mint Görögország), hogy a makro adatokon még nem látszik a baj, de az emberek döntésein már nyilvánvaló, hogy a bizalom finoman szólva is megingott. Ugyanakkor az Asianomics Group vezető elemzője (Jim Walker) azt állítja, Kína még nem pánikol a 10 különböző gazdasági indikátort ötvöző üzleti ciklus index szerint, de az tény, hogy közel áll hozzá.

A helikopter-pénz világszintű bőséges áradata éppen olyan mesterséges növekedést hozott a világ gazdaságába, mint amilyen maga a QE pénz eredete, és éppen olyan illékony és csinált a részvénypiaci öröm, mint, amilyen a QE pénz kiszámíthatósága, gazdasági összefüggések általi szabályozottsága. A Business Insider fantasztikus piaci képeskönyvet  mutatott be ezen a héten, melynek címe sokat elmond tartalmáról: A Wall Street legokosabbjai bemutatták a világ legfontosabb grafikonjait. A 92 db-ból álló látványos összeállítás nagyjából szerkesztés és prioritás nélkül hoz hihetetlenül érdekes adatokat, összefüggéseket, véleményeket. Az eddig – szokás szerint – kicsit pesszimistára sikerült hangulatunk ellensúlyozására tekintsünk át a BI válogatásából most néhány, az EU-t érintő, pozitív üzenetet tartalmazó grafikonját:

  • A Citigroup szerint az EU megfordította azt a trendet, amit jó másfél éve láttunk, mely szerint az USA a világtól elszakadva, magányosan lábal ki a válságból. Néhány hónapja éppen fordítva látják ezt a Citigroup-nál:
 
  • A Pantheon Macroeconomics szerint pedig az európai M1 pénzmennyiség alakulása az eddigi (16 éves) korreláció alapján egyértelműen a GDP dinamikájának javulását hozza majd a közeljövőben:

ARANY

Az arany csökkenése kétszer is megállt 1200-on:

Forrás:Ariva

EUR/USD

Az EUR ezen a héten egy bő 150 pip-es sávban oldalazott, csak a görög hírek tudták komolyabban megmozgatni a hét végére az árfolyamot:

Forrás:Ariva

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • Ez a hét a magyar külpolitikától volt hangos. A putyini látogatás, majd a lengyelországi kanossza-járás nyilatkozatok ide vagy oda, azonban nem sok vizet zavart a gazdaságban.
  • Decemberben éves bázison 6,6%-kal estek az élelmiszeripari termelői árak.
  • Az MNB számításai szerint 2014-ben változatlan maradt a GDP arányos államadósság (77,3%).
  • Az ÁKK keddi aukcióján a 3 havi DKJ-k hozama ismét (immár 3. hónapja) változatlanul 1,6%-on állt meg.
  • Több helyen is megjelent: Az MNB elnöke (Matolcsy György) és a gazdasági miniszter (Varga Mihály) nem áll szóba egymással.
  • A kormány média befolyása nagyot erősödött azzal, hogy a Simicska botrány kirobbanása után egyetlen héttel máris visszavonulót fújt a kardot rántó egykori párt-szimpatizáns, és eladta a média részesedéseinek jelentős hányadát.
  • 2014-ben, 237,7 ezer HUF-ra, 3%-kal emelkedett a bruttó átlagkereset. A nettó 155,7 ezer HUF, az adóék (34,5%) továbbra is magasabb, mint az európai átlag.
  • A vasárnapi veszprémi országgyűlési képviselő választáson ellenzéki győzelem született, ezzel jelenleg megszűnt a kormánypárt 2/3-os többsége.
 

Forrás:Ariva

A HUF, összefüggésben az amerikai kamatemelés elhalasztásának pletykáival,  folytatta az erősödést, pénteken már 304 közeli EURHUF árfolyamnak is örülhettek az importőrök.

Budapest, 2015.02.23.