Hírlevél 2015.márc.02-06.
V. évfolyam 9. szám

Fordult a kocka, a jó adatra reagált eladásokkal Amerika. Amíg Európa csúcsról csúcsra javul az ECB Q€ bűvöletében, addig az S&P500 pénteken már 1% fölötti lejtmenetbe csúszott, pedig a munkaerő-piaci adatok egészen jók lettek.

Forrás:Ariva

EURÓPAAz öreg kontinens egész héten az ECB pénzpumpájától volt hangos. A szerdai, ciprusi kamatdöntő ülésig ment a találgatás, majd pedig érkezett a bejelentés: 2015. március 9-ével megkezdődik az európai pénzpumpa program. Itt az ideje tehát, hogy mindenki megértse a pénznyomda (QE) természetét, ami immár olyan közel jött hozzánk, hogy hétfőtől (2015.03.09) Európa is alkalmazni kezdi. 
Három éve lebegtetik, ígérgetik.
2015. január 22-én konkrétan bejelentik.(a részletekről itt olvashattak korábban kb. a 3. oldalon )A QE alapgondolata : A jegybank nyomtasson pénzt, ezzel a pénzzel  vásároljon a tőkepiacon értékpapírokat (inkább kötvényeket, de kis mértékben részvényeket is). A jegybankpénz ezzel a forgalomba kerülve a multiplikátor hatással (sokszorozódást jelent) felturbózódva bőséges pénzkínálatot eredményez, aminek hatására esnek a hitelkamatok, ettől meg beindul a gazdaságban a fejlődés, mert az olcsó hitelből a cégek majd beruháznak, a beruházások munkahelyeket teremtenek, az új munkahelyek pedig új munkabér kibocsájtást eredményez, ami a profitorientált kapitalizmus motorját, a fogyasztói keresletet növeli meg. („S addig éltek boldogságban, amíg meg nem haltak….”)
2008 végétől ezt csinálta Amerika, Nagy Britannia, Japán, Kína. Mára a rendszer legfőbb kritikája:
  • A pénzbőség egy komoly hányada a részvénypiacon csapódott le. Aminek irreális vállalat értékelések, egy jól fejlett, mára bármikor kidurranással fenyegető részvény-buborék lett a következménye. A társadalmi vonatkozásai pedig jelentős polarizációhoz vezettek, ami feszültségeket okoz a fejlett nyugati országokban (is).
  • A vállalati fejlesztéseket nem a kiemelkedő ötletek, piaci igények motiválták, hanem az olcsó hitel, ettől azok hatékonysága jócskán alulmúlja a természetes piaci szelekcióval megvalósuló fejlesztéseket.

Csak reménykedhetünk, hogy Európának majd jobban sikerül!

A pénteki zárásig megállíthatatlanul szárnyaló DAX a fentiek alapján nem szorul magyarázatra.
A héten vegyesek voltak az európai makro adatok, íme:

  • A defláció réme nem múlik, hiába volt februárban a januárihoz képest 0,6%-os az EZ infláció, az éves bázison már -0,3% az eredmény. Ráadásul a termelői árak továbbra is méretes mínuszban fagyoskodnak (január éves bázison -3,45; várt: -3,0%)
  • 11,3%-ról 11,2%-ra csökkent az EU munkanélküliségi rátája.
  • A 2014-es éves GDP növekedés 0,9% az EU-ban; és a negyedik negyedév 0,3%-kal volt magasabb, mint a harmadik, ami némi gyorsulást jelez.
  • Nagy volt az öröm a német kiskereskedelmi forgalom növekedésének: +5,3% éves bázison, és +2,9% havi bázison januárban(!).
  • A Bank of England nem változtatott az alapkamaton (0,5%), és megtartotta a világon talán Nagy Britanniában a legjobban funkcionáló QE programját is.

A görög story is hétfőn folytatódik, az EU pénzügyminiszterek találkoznak, hogy folytassák a mentő-program kidolgozását és a hétvégén „kávéházi forradalmároknak” elkeresztelt görög kormány ráncba szedését.A Warren Buffett által alapított Berkshire Hathaway szerdán 3 milliárd EUR nagyságrendben értékesített kötvényeket. Az értékpapírok ellenértékét USD-re váltva használhatja fel a kibocsátó BH az amerikai piacon. A tranzakció érdekessége az volt, hogy állítólag ez a kötvény a világ első negatív kuponfizetésű kötvénye, ám az aukció mégis pozitív hozamot biztosító árfolyammal zárult (a 8 éves: 0,75%; a 12 éves 1,125% és a 20 éves 1,625%-os EUR hozammal talált gazdára).

A hétvégén a Der Spiegel kemény szavakkal elemezte az egyre inkább fagyossá váló német hangulatot az amerikaiak ukrajnai háborús nyomulása kapcsán. Néhány sokat mondó kiemelés:

  • Berlin megdöbbent az amerikaiak ukrajnai háborús vágyálmain.
  • német kormánynál szól már a vészcsengő az agresszív NATO álláspont miatt az ukrajnai kérdésben.

A geopolitikai feszültségektől igencsak túlterhelt világnak már csak egy nyílt német-amerikai konfliktus hiányzik.AMERIKA

A szerdai Beige Book (a FED összefoglaló írásos jelentése a gazdaság helyzetéről) előtt, és után is a polémia a kamatemelésről szólt. A különböző álláspontok összefoglalva:

  • Itt az idő, emeljék meg végre a kamatlábat. A várakozások már annyira beárazták a lépést, hogy kockázatos lenne várni vele.
  • A robosztus munkaerő piaci adatok csak növelték a kamatláb emelését prognosztizálók táborát.
  • Az emelés szinte biztos, ám az üteme lassú lesz.
A részvénypiaci hatásairól egy igen egyszerű Marketwatch grafikon terjedt el a hálón:
kiváló, pénteki munkaerő piaci adatok azonban érdekes módon csak lefelé nyomták a részvénypiacot, valószínűleg azért, mert ez a javulás is a kamatemelést erősíti:
  • A munkanélküliségi ráta 5,5% (december: 5,7%), 2008 májusában volt utoljára ilyen alacsony.
  • A nem mezőgazdasági alkalmazottak számának évesített növekedése is jócskán megugrott (290 ezer a várt 240 ezerrel szemben), bár ugyanez csökkent a mezőgazdaságban alkalmazottak esetében.
Azonban jól jellemzi a piac értékelését, hogy ha a 2008 óta eltelt időszakban 16,8 millió fővel nőtt a munkaképes lakosság, és csak 2,7 milliónyian kaptak mellékfoglalkozású állást, akkor hogy a csudába maradt azonos szinten a munkanélküliségi ráta? A válasz egyszerű: egyre többen be sem jelentkeznek a munkanélkülieket nyilvántartó hivatalnál.


Forrás:zerohedge

Végül egy kis ínyencség. Az elemzők ismét elővették a margin (hitelből finanszírozott értékpapír) számlák jelzését. Ezen a héten megerősödött a trend, mely szerint a margin számlák tény-adata keresztezi a 12 havi mozgóátlagot, ami eddig mindig (ld: a sárga függőleges szaggatott vonalat a lenti ábrán) fordulópontot jelentett az S&P árfolyamában is. Röviden, szignifikáns mértékben elkezdték lezárni a pozíciókat azok a szereplők, akik megengedték maguknak a hitelből finanszírozott részvényvásárlás kockázatát.

 

Nem tett jót a péntek esti hangulatnak a tavaly még jóval optimistább RIT (Rotschild Investment Trust) idei jelentése sem. A hatalmas befektetési alap szakemberei szerint a II. világháború óta nem volt ilyen veszélyes a helyzet, mert:
  • A Közel-Keleti káosz bármikor eszkalálódhat.
  • Oroszország agresszív terjeszkedése eddig megállíthatatlannak látszik.
  • Európában hosszú ideje kilátástalanul magas a munkanélküliség, a déli államok gazdasági helyzete nem mutat érdemi javulást, csak a finanszírozásukat szervezték meg, de nem látszanak strukturális változások.
KÍNA
  • Szerdán Kína a 2014-es 7,5%-hoz képest 7%-ra csökkentette a 2015-ös GDP előrejelzését.
  • A vasárnap megjelent adatok szerint februárban a kínai export 48,3%-kal (!) volt több, mint egy éve (várt:14,2%), az import pedig 20,5%-kal lett kevesebb (várt:-10%).

A HÉTVÉGE GÖRÖG HÍREI:

  • Az egész világ megrökönyödve csócsálja a 7 pontos görög reformjavaslat azon pontját, hogy az adóelkerülés visszaszorítása érdekében be kellene drótozni a külföldi turistákat titkos kamerákkal…
  • Miközben nyilvánvaló, hogy Görögország az államcsődöt kockáztatja azzal, ha Európa nem fogadja el a reformterveket.
  • A görög ellenzéki pártok a reformjavaslatokat ellentmondásosnak, kontra produktívnak, felelőtlennek és ötlettelennek minősítették.
  • Görögország sajtója a hétvégén sokat romlott, a két héttel korábbi bizakodásból a hangulat ismét a görög buktától reszket.

EUR/USD:Az EUR tovább gyengült a héten. A -3,5%-os gyengülés kicsit gyorsabb, mint a lassan 8 hónapja megszokott ütem. Az okok egyértelműek:

  • A világ pénz-kereslete az USD-t keresi, a várható kamatemelés miatt.
  • Az €QE pénzkínálat növelő hatása törvényszerű gyengülést okoz, a piac előre árazza a hétfőn (márc. 9.) induló programot, amit csak március 4-én jelentettek be.
 
Forrás:ArivaARANY:Ismét a lélektani 1200 alá zuhant az arany ára pénteken. Közel 3%-ot esett az árfolyam, összefüggésben az USD erősödéssel és a technikai alakzattal, amiből már rajzolódott a kitörés. A zuhanás 13 órától indult és 16 órára már meg is állt az esés 1166 körüli szinten.


Forrás:Ariva

MAGYARORSZÁG(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • A 2014-es GDP növekedés Magyarországon: 3,4%
  • A januári ipari termelés 5,3%-kal haladta meg a 2014. évit.
  • Januárban a kiskereskedelmi forgalom +8,2%-ot emelkedett  éves bázison.
  • A parlament 30 évre titkosította a paksi atomerőmű bővítés oroszokkal kötött szerződésének paramétereit.
  • A becsődölt Buda-Cash brókercég ügyfeleinek kártérítéséhez az állam garanciát vállal az amúgy kiürült védelmi alapoknak, a hitelfelvételhez.
  • A miniszterelnök szokásos pénteki rádió interjújában kifogásolta, hogy miért nem kattan a bilincs a bűnös brókerek csuklóján. Úgy 2 óra múlva kattant a bilincs, de már egy újabb brókercég, a Hungária értékpapír Zrt munkatársainál, egy ügyfél feljelentése alapján. Az MNB tájékoztatása szerint több intézetnél is rendkívüli ellenőrzéseket tartanak.
  • A kormányzati kommunikáció szerint az ország besorolásának javítására számított a gazdasági vezetés. Így csalódást keltett, hogy a Moody’s nem változtatott a még mindig bóvli besoroláson, azzal az indoklással, hogy nem vizsgálta a magyar adósminősítés értékeléséhez szükséges adatokat.
A HUF erősödése 302-nél megállt, majd pénteken az EUR-ral párhuzamosan 306 EURHUF-ig gyengült az árfolyam:


Forrás:Ariva